Zo zet je digitale PR in voor meer backlinks

Als je ook maar een beetje met SEO bezig bent, weet je dat backlinks een belangrijke rol spelen in je vindbaarheid. Voor de een is het vrij makkelijk om backlinks te krijgen, voor de ander lijkt het een onmogelijke taak. Zo zijn er websites die bij lancering al flink wat links krijgen, terwijl andere websites er na meer dan 20 jaar nog maar een paar honderd hebben. Dus hoe krijg je die backlinks en liefst zo makkelijk mogelijk? Digitale PR (of free publicity) is een zwaar onderschat en ondergewaardeerd middel dat eigenlijk iedereen kan inzetten. Hoe je dat succesvol inzet, krijg je hier mee.

Wat is free publicity?

Free publicity is letterlijk wat de vertaling zegt: gratis publiciteit. En wanneer krijg je die? Wanneer er iets te melden is over jou, je bedrijf of organisatie. Vanuit marketingoogpunt is free publicity altijd zeer welkom, want het is gratis, en je komt weer onder de aandacht. Naamsbekendheid is belangrijk om te blijven voortbestaan, al is online vindbaarheid inmiddels een extra factor geworden waarbij de naamsbekendheid niet altijd eer een rol speelt. Aan de andere kant is ook online vindbaarheid een soort free publicity te noemen.

Wat is digitale PR?

Digitale PR is public relations via de digitale snelweg. Het wereldwijde web dus. En public relations draait weer om het onderhouden van je relaties met “het publiek”. Dat is heel breed en dat klopt ook, je hebt te maken met zowel je klanten als leveranciers, potentiële klanten en zelfs het algemeen publiek. Dat algemeen publiek is vooral van belang voor grote organisaties, denk maar eens aan de commotie die er ontstond rondom de dividendbelasting, waarbij er grote namen als Shell, Philips en Unilever genoemd werden. Dan heb je dus wel wat aan je PR te doen.

Digitale PR is dus PR op het wereldwijde web, waarbij ook je sociale media een rol spelen. En je free publicity is dan weer een onderdeel van je PR, dus backlinks scoren met je nieuwswaardigheid doe je via free publicity en valt daarmee onder je digitale PR.

Snappr legt het in andere woorden vrijwel hetzelfde uit:

Misschien denk je bij PR ook wel aan ‘free publicity’. Dat betekent, heel kort samengevat, dat je voor nop in de media komt. Dat is de bedoeling bij PR.

Al ben ik daarbij van mening dat PR niet altijd gratis is. Als je de publieke opinie wilt bijsturen kun je namelijk ook advertenties, advertorials en andere betaalde middelen inzetten.

Oké, free publicity is eigenlijk ook niet 100% gratis

Ook free publicity is als je heel eerlijk bent ook niet echt gratis. Er zit namelijk altijd tijd in en tijd is geld. Of je er nu zelf tijd in steekt of een medewerker of externe partij inzet, uiteindelijk is het niet echt gratis. Jouw uren kun je anders gebruiken en daarmee bijvoorbeeld meer omzet genereren, terwijl iemand anders inzetten gewoon ook geld kost. Dat neemt niet weg dat free publicity over het algemeen veel minder kost dan adverteren.

En nu dan hoe je dat inzet om je backlinks te scoren.

Digitale PR: een goudmijn voor backlinks

Nieuwsmedia zitten te springen om nieuws, en liefst uniek nieuws. Dus als jij iets te melden hebt nemen ze dat graag over. Natuurlijk krijg je als fysiotherapeut in Borger niet zomaar een nieuwsbericht op Nu of Trouw, en zeker niet met een backlink. Dat neemt niet weg dat er nog legio kansen liggen om wél een publicatie te pakken over jou of je bedrijf/organisatie. Als je er zelf maar alert op bent, daar ligt namelijk de sleutel naar backlinks uit digitale PR.

Wees alert op ontwikkelingen binnen je organisatie

In iedere organisatie gebeuren regelmatig dingen die nieuwswaardig zijn. Onthoud hierbij dat iedere ontwikkeling binnen jouw bedrijf nieuwswaardig kan zijn en dat je dat zelf nieuwswaardig maakt door dat waar nodig te benadrukken. Zo kun je denken aan een stukje PR vanwege een verhuizing of nieuwe vestiging. Je kunt bedenken of er platformen zijn waar je daarover kunt (laten) publiceren, zoals lokale nieuwsmedia of vakgerelateerde platformen. Leg daarbij altijd zelf de nadruk op de nieuwswaardigheid van je bericht. Zo overtuig je de platformen die je benadert gewoon net wat makkelijker om jouw bericht te plaatsen.

Kies een specifieke insteek per type platform

En zo doe je dat dus elke keer als je iets te melden hebt. Kan dit iets zijn dat een lokaal, landelijk of nichespecifiek platform zou publiceren als je er een goed persbericht over schrijft? Ga er dan mee aan de slag. En schrijf persberichten met een specifieke insteek per type platform. Welke informatie is het meest interessant of belangrijk voor een landelijk nieuwsplatform, een lokaal nieuwsplatform of een vakgerelateerd platform? Daar zit een verschil in, met name omdat je bij het lokale platform vooral de nadruk het lokale karakter legt en je dat bij een landelijk platform of vakgerelateerd platform niet te veel moet doen.

Zo schreef ik zelf in 2019 na de overname van SEOnieuws persberichten voor lokale en regionale platformen met de nadruk op een Apeldoornse ondernemer die een landelijk nieuwsplatform overnam en bij de bredere media de focus gelegd op het in andere handen gaan van het platform. Je voelt zelf vast wel aan waarom dit beter werkt voor die verschillende platformen.

HARO en RuM: ja echt

Voor Engelstalige websites is het makkelijker om in de publiciteit te komen en backlinks te scoren dan voor Nederlandstalige websites. Dat heeft natuurlijk met name te maken met het aantal Engelstalige websites. En als je wat publiciteit wilt pakken, is daar HARO, wat staat voor Help A Reporter Out. Op dat platform zoeken journalisten “bronnen”; mensen die ze kunnen voorzien van informatie over een onderwerp. In Nederland is er Roept u Maar (RuM), waarvan de vragen op de Facebookgroep verschijnen.

Niet altijd zakelijke onderwerpen

HARO en RuM gaan vaak over meer persoonlijke zaken en relatief weinig over zakelijke onderwerpen, dus het is wel vrij lastig daarmee links voor je bedrijf te scoren. Toch zoeken ze ook weleens experts of mensen met een bepaalde achtergrond en dan kan het je zo een link opleveren. Zo ben ik een keer geïnterviewd door Intermediair en dat is toch wel weer een mooie link om te scoren. Een interview op de website van KVK leverde dan weer geen backlink op, maar het is natuurlijk wel weer mooi voor de naamsbekendheid.

3 belangrijke tips

Nog een paar belangrijke tips voor je aan de slag gaat met je digitale PR, zeker als je er doeltreffend backlinks mee wilt scoren:

  1. Stuur je persbericht niet op of vlak voor een feestdag; jouw mail sneeuwt onder en kan weleens gedateerd lijken zodra deze geopend wordt, waardoor er geen aandacht aan besteed wordt.
  2. Weet hoe je een goed persbericht schrijft; redacties en journalisten hebben het druk en hebben dus geen tijd om jouw tekst te herschrijven of zelf iets te schrijven op basis van jouw informatie. Schrijf een persbericht dus altijd zo dat ze deze direct kunnen overnemen, eventueel nadat ze ‘m hebben ingekort.
  3. Bouw een band op met journalisten en publishers; als je persoonlijk contact kan maken, doe dat dan. Je krijgt zo al gauw (meer) sympathie en sympathie is nu net een van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini, die dus werken om iets voor elkaar te krijgen.

Als laatste raad ik je aan dit artikel op FrankWatching te lezen, waarin je 9 belangrijke stappen voor succes met free publicity vindt.

En, wat heb jij geleerd? Heb je nieuwe inzichten of ideeën opgedaan? Reageer hieronder met jouw vraag, opmerking of eventuele aanvulling, ik reageer altijd. Ik ben heel benieuwd hoe jij nu jouw digitale PR gaat inzetten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.