Website laten maken? Zo voorkom je een valse start
Er komt meer kijken bij het laten maken van een website dan je denkt. Echt hoor. Veel ondernemingen onderschatten wat er allemaal bij komt kijken. Waardoor ze uiteindelijk niet de website krijgen die ze echt nodig hebben. Jammer, want dan heb je een nieuwe website en haal je er niet uit wat eruit te halen valt. Waar moet je allemaal op letten om te voorkomen dat je een valse start maakt?
Begin met zoektermenonderzoek
Hoe kun je gevonden worden in de zoekmachines als je niet weet op welke termen je gevonden moet worden? Een (nieuwe) website laten maken zonder daarvóór eerst de zoektermen te bepalen is als in de auto stappen zonder te weten waar je naartoe gaat rijden: je hebt geen doel en kan daarom ook niet de route bepalen en waar nodig bijsturen.
Vindbaarheid in de zoekmachines is voor vrijwel iedere organisatie relevant. Maar waar zoekt je doelgroep op? Dat weet je alleen wanneer je zoektermenonderzoek doet. Daar begin je dus mee.
Niet voor iedereen is zoekmachine-optimalisatie even relevant
Hoewel zoekmachine-optimalisatie een van mijn speerpunten is, mijn belangrijkste nog wel, ben ik ook realistisch. Dus durf ik ook gewoon te stellen dat zoekmachine-optimalisatie niet voor iedereen even relevant is. Voor de ene organisatie werkt mond-tot-mondreclame het best, voor de ander ouderwets adverteren en voor weer een ander is online marketing het belangrijkst. Waarbij het wel goed is om je te realiseren dat de verhoudingen per organisatie gedurende de tijd wel kunnen (zullen!) veranderen.
Ga niet zomaar aan de slag met een websitebouwer
Of je nu kiest voor een webdesigner, internetbureau of een meer technische websitebouwer, realiseer je dat ieder zo zijn (of haar) kwaliteiten heeft. Zorg dus dat je weet wat iemand die jouw website gaat maken in huis moet hebben. Want:
- Je hebt niks aan een “mooie” website
- Je hebt niks aan een ja-knikker als webbouwer
- Op je website hoort vooral jouw bezoeker centraal te staan, niet wat jij of je webbouwer vindt of denkt
Kortom: niet iedere websitebouwer is geschikt om de website te maken die jij echt nodig hebt. Onderzoek dus eerst goed, bepaal hoe je website eruit moet zien, zowel inhoudelijk als visueel. En ga ook vooral niet alleen maar af op een webbouwer of grafisch vormgever. Ga gesprekken aan met specialisten, of schakel liefst zelfs een externe partij in om eerst alles goed op een rijtje te zetten.
Uiteindelijk bespaart je dat tijd en mogelijk geld, omdat je zo nieuwe inzichten krijgt waarmee je jouw nieuwe website direct goed neerzet. En dus achteraf niet extra kosten hebt.
Een website is niet in 2 weken klaar
Hoe graag sommige partijen ook stellen dat ze binnen een bepaalde periode jouw website klaar hebben, de kans is erg klein dat het ook gebeurt. De oplevertijd is namelijk niet alleen afhankelijk van de webbouwer. Tijdig aanleveren van de content van jouw kant is daarbij maar 1 van de vele factoren. Als er geen teksten zijn, kan de website niet worden opgeleverd. In het geval van beeldmateriaal kan de webbouwer nog kiezen voor stockfoto’s, al raad ik je dat sterk af. Als jij die moet aanleveren is dat ook een factor.
Heeft de webbouwer wel direct ruimte?
Als jij een websitebouwer inschakelt, is de vraag of die wel direct aan de slag kan voor jou. Als dat het geval is, mag je jezelf ook wel afvragen waarom dat zo is. Reken er dus op dat je niet direct aan de beurt bent. Ik ken webbouwers die vaak al voor maanden vol zitten.
Schakel tijdig een tekstschrijver in
Net als websitebouwers zijn goede tekstschrijvers drukbezet. Vandaag aanvragen en morgen aan de slag is een illusie. Een goede tekstschrijver of copywriter is ook druk met de klussen die er al zijn en heeft tijd nodig om jouw teksten goed neer te zetten. Verwacht niet dat een ervaren tekstschrijver dus zit te wachten tot deze jouw opdracht kan uitvoeren, begin tijdig met je zoektocht.
Zo werkt het dus niet. Een tekstschrijver heeft echt niet in 3 dagen 25 pagina’s tekst opgeleverd (de mail werd op donderdag 10 januari gestuurd…). Schakel tijdig met je tekstschrijver om te voorkomen dat jouw website niet op tijd klaar is.
Waarom lopen de kosten zo uiteen?
Ook wel een dingetje: de kosten van een website. Hoe kan het dat daar zulke enorme verschillen in zitten? Als je even googelt op ‘website laten maken’ kom je prijzen tegen vanaf € 199, terwijl je zelfs wel tienduizenden euro’s kwijt kunt zijn aan een website. Hoe kan dat?
Wat verwacht je van je website?
Kijk, als je een auto koopt, heb je ook de keuze tussen een Hyundai i10 van net over de €10.000 (dat was de goedkoopste auto van 2018) of een Bugatti Chiron van zo’n 3,4 miljoen. En net als bij websites is bij auto’s het prijsverschil wel te verklaren. Bij websites is het verschil wel dat je daar geen occasions koopt, zoals bij auto’s, maar verder gaat het vergelijk wel op. De verschillen in prijs zitten onder andere in:
- Massaproductie (bij websites bijvoorbeeld standaard templates) of volledig maatwerk
- Opties: van enkel het hoognodige tot volledig uitwerken van allerlei mogelijkheden om bijvoorbeeld bezoekers tot klant te maken
- Ervaren professionals die altijd voor je klaarstaan en elk probleem kunnen oplossen versus hobbyisten die het er wat naast doen
Je hoeft natuurlijk niet gelijk voor die Bugatti te gaan. Maar als je het serieus oppakt, is de Hyundai i10 waarschijnlijk ook wel een maatje te klein. En ook al zou die voor het begin goed lijken, als je uiteindelijk een klasse hoger wilt, kost het je toch weer geld. Had je waarschijnlijk beter direct kunnen investeren in gelijk een goede auto. Of website natuurlijk.
Weet wat je krijgt
Wees er voordat je akkoord geeft om een website te laten maken, heel zeker van dat je krijgt wat je nodig hebt. Vraag je webbouwer hoe het zit met:
- Registratie van de domeinnaam
- Ontwerp/grafische vormgeving
- Hosting van je website
- Kennis van .php, HTML en CSS
- Het uitvoeren van aanpassingen zodra de website is opgeleverd
- Beveiliging van je website, onder andere tegen hacken
- Onderhoud en eventuele updates
Het is maar een greep uit de zaken die wel van belang zijn voor een goed werkende website. Een goede webbouwer kan bovenstaande punten helemaal voor je uitleggen en vertellen wat deze hierin voor je kan doen.
Vergeet niet dat jij zelf meestal moet zorgen voor:
- Een logo en liefst ook volledige huisstijl
- Content; teksten én beeldmateriaal
- Input over de verschillende pagina’s
Zonder deze input van jou kan een webbouwer vrij weinig. En in ieder geval niet de website maken zoals jij die voor ogen hebt. De webbouwer gaat dan namelijk zomaar aan de slag en moet maar gokken of dat is wat je wilt. Jouw input is essentieel. Ik heb het zo vaak mis zien gaan omdat de wensen niet duidelijk genoeg waren gecommuniceerd en/of de content niet (tijdig) werd aangeleverd.
Help je webbouwer ook met inspiratie
Wat mij bij de tweede versie van mijn website echt verder heeft geholpen was zelf kijken naar wat mij aansprak bij andere websites. En ook wat mij niet aansprak. Toen ik mijn grafisch vormgever een aantal voorbeelden stuurde, inclusief wat ik er wel en niet mooi aan vond, had hij al heel snel een goed WordPress theme voor mij gevonden en dat aangepast aan mijn wensen. Weet dus goed wat je wilt. En wat je niet wilt.
Denk aan de juiste inhoud
Eigenlijk staat het hiervoor al, maar dit verdient wel extra aandacht. Zonder de inhoud te weten, kan een websitebouwer enkel een paar basispagina’s maken voor je. En dan kan het ook nog steeds niet zijn wat je verwacht, omdat je de doelen niet helder hebt. Daarover zo meer. Maar zonder de inhoud te weten, kan een webbouwer enkel een homepagina, contactpagina en over-pagina maken en eventueel een eerste opzet voor een product- of dienstenpagina. Weet dus wat je gaat aanbieden, zodat je vorm kunt geven aan de inhoud.
De doelen van jouw nieuwe website
Natuurlijk heb jij doelen met jouw nieuwe website. En die moet je zeker meenemen in het proces. Maar de belangrijkste doelen voor jouw website zijn de doelen waarmee jouw potentiële klanten straks binnenkomen. Want als zij die doelen niet bereiken, haken ze af en ben je ze kwijt. Ga er dus ook eens goed voor zitten om te bedenken wat een bezoeker op jouw website komt doen en hoe je dat zo snel mogelijk faciliteert en zo makkelijk mogelijk maakt.
Het is niet verkeerd om hiervoor de kunst af te kijken bij jouw (mogelijke) concurrenten. Zolang je maar geen exacte kopie laat maken van hun webpagina’s. Kijk gewoon naar wat jij goed vindt en wat jij anders zou willen en communiceer dat met je websitebouwer. En zorg er dan samen voor dat je jouw website onderscheidend neerzet.
Of spar met een specialist vóór je een website laat maken
Bespaar jezelf een hoop kopzorgen en gedoe, en uiteindelijk zelfs bakken met geld door te sparren met een specialist over jouw nieuwe website. Laat iemand met een andere blik naar jouw plannen kijken en krijg een bak met nieuwe ideeën en inzichten waardoor je gelijk goed van start gaat. Een aantal van dit soort gesprekken die ik de afgelopen maanden had brachten mij op het idee om dit artikel te schrijven en jou zo te helpen gelijk een goede website neer te zetten.
Wil je zelf ook zo’n gesprek voor je een nieuwe website laat maken? Neem contact op voor een afspraak.
Hoe ging het bij jou toen je jouw website liet maken? Of zit je nog in dat proces en heb je hier wat van opgedaan? Heb je aanvullingen, vragen of opmerkingen, laat dan een reactie achter.
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Het komt op mij wat vreemd om met zoektermenonderzoek te beginnen als je een site wilt laten maken. Ik zou zeggen dat je moet beginnen met het bepalen hoe je website eruit moet zien (zowel visueel als inhoudelijk – dat laatste in grote lijnen) en wat voor beleving je je bezoekers wilt bieden. Uiteindelijk maakt het voor je ontwerp denk ik niet zo veel uit of je nu zoekwoord A of B gebruikt, afgezien van wat kleine veranderingen op paginaniveau. Als je een website hebt met veel verschillende pagina’s, dan lijkt het mij helemaal geen beginnen aan om vanuit de zoekwoorden te redeneren voordat je begint te ontwerpen. Of zie ik iets over het hoofd?
Het is net hoe je het bekijkt. Beginnen hoef je niet volledig letterlijk te nemen, maar realiseer je wel dat een webbouwer toch echt op een gegeven moment content nodig heeft. Ik maak vaak genoeg mee dat de bouw van een website stilligt omdat er nog geen teksten zijn. En die teksten komen er pas als er duidelijk is wat de onderwerpen en zoektermen zijn.
Dus of het nu gelijk opgaat met het ontwerp of het een net iets later is dan het ander is me om het even. Ik wil vooral duidelijk maken dat je tijdig aan de slag moet met zoektermenonderzoek. Het zou zonde zijn als er teksten geschreven worden waarbij jargon als bijvoorbeeld ‘glasbewassing’ gebruikt wordt, terwijl de doelgroep zoekt op ‘glazenwasser’.
Dit stuk is een beetje vanuit je eigen straatje geschreven Nathan. Geen punt. Een zoekwoorden onderzoek kan zeer waardevol zijn. Maar aan de ondernemer die helemaal tot hier heeft doorgelezen: begin met drie vragen,
1. Wat is jouw doel met je website.
2. Wie is jouw ideale klant, je doelgroep
3. Wat zoekt je doelgroepel. Met welke reden bezoeken ze je site.
Antwoord op deze drie vragen is het startpunt om strategisch na te denken over je website. Alleen zo kan je tot een website komen die bijdraagt aan jouw doel. Kan je daarna bekijken hoe mooi je website moet worden om dat doel te bereiken, en tbv woordgebruik en (url-) structuur een zoekwoordenonderzoek.
Succes met je website, zeg ik dan!
Ieder zijn eigen visie natuurlijk Jorik. Prima om dat even aan te kaarten :-) Niemand is 100% objectief, dat is ook goed om bij stil te staan…
Punt is wel dat ik te vaak met ondernemers te maken krijg die werkelijk geen idee hebben waarop ze gevonden moeten worden. Dan komen ze bij mij met de vraag of ik ze kan helpen bij hun vindbaarheid en blijkt dat ze er gewoon niet over hebben nagedacht. En dan kan de boel op de schop omdat je vanuit zowel SEO als gebruikersvriendelijkheid toch het menu en/of de pagina’s anders moet opzetten. Zonde, dat had je met een goede voorbereiding al getackeld.