Wat is een ankerlink?

Een ankerlink (in het Engels ‘anchor’) is een tekstlink die de bezoeker direct naar een specifiek onderdeel van de pagina helpt. Het is dus een interne link binnen een webpagina. Ankerlinks zijn vooral handig voor lange teksten die in duidelijk te onderscheiden (sub)onderwerpen zijn ingedeeld. Of voor lijsten of stap-voor-stap-uitleg ergens van. Zo kan een bezoeker direct naar het onderdeel dat voor haar of hem van belang is.

Ankerlink maken met plugin of in HTML

In WordPress zijn er natuurlijk plugins beschikbaar voor ankerlinks. Je kunt ze ook handmatig maken in de teksteditor van WordPress en  als je geen WordPress website hebt, werkt het (ongeveer) hetzelfde, omdat je dus in de HTML de ankerlinks maakt. Een ankerlink maak je trouwens wel altijd aan door te linken naar een koptekst.

Dat doe je dan als volgt:

  1. Kies de alinea’s en dus kopteksten waar je de bezoeker direct naartoe wilt kunnen sturen;
  2. Kies voor iedere alinea een naam of tag, dat kan simpelweg een cijfer zijn, maar ook een woord of zin;
  3. Zet in de headingtag id=”tag” achter de h2 of h3, waarbij je in plaats van ‘tag’ je gekozen naam of tag gebruikt;
  4. Maak een opsomming van de onderwerpen waar je mensen direct naartoe wilt sturen;
  5. Maak een link van ieder punt en zet daar in plaats van een URL #tag in, waarbij de tag natuurlijk weer jouw gekozen tag is.

Voorbeeld: als je een alinea over muziek hebt, dan ziet de headingtag er in de HTML-editor zo uit:

Dit is de koptekst over muziek

En in de opsomming wordt het dan bijvoorbeeld:

Ankerlink naar andere pagina

Wil je een bezoeker naar een specifieke alinea op een andere pagina van je website sturen, dan kan dat ook met een ankerlink. Je maakt de ankerlink aan volgens stappen 1 tot en met 3 en plaatst dan een link naar de volledige URL van de pagina met daarachter het anker:

https://ditisdedomeinnaam.tld/de-andere-pagina#anker

Het is even een werkje, dat zeker. Ankerteksten zijn wel heel waardevol voor je lezers op lange pagina’s en kunnen je ook nog eens sitelinks opleveren.

Begrippenlijst