Wat is Google PageRank en hoe werkt het?
PageRank is sinds de start van Google in 1998 een belangrijk onderdeel van het Google algoritme. Het maakte Google onderscheidend ten opzichte van andere internetzoekmachines. Sinds 2013 gaat het hardnekkige gerucht dat de PageRank niet meer wordt geüpdatet. Waar dat vandaan komt en hoe het zit met de invloed op je SEO, ga je nu ontdekken.
-Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 12 november 2015 en geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 27 augustus 2020-
Wat is nu precies de PageRank?
Heel kort gezegd is de PageRank de waarde van een website of webpagina, gebaseerd op het aantal links die echt naar die website of webpagina liggen. Het is daarmee een soort autoriteitsscore voor een webpagina. Dat is een heel simpele uitleg, in werkelijkheid is het systeem namelijk veel complexer. Zo wordt de waarde van iedere backlink gewogen, waarbij de autoriteit van de verwijzende pagina meetelt, maar ook het aantal uitgaande links op die pagina.
Daarnaast is er ook nog eens het belangrijke verschil tussen de Toolbar PageRank en de werkelijke PageRank. Deze Toolbar PageRank (TBPR) is de oorzaak van het misverstand dat de PageRank niet meer wordt geüpdatet.
SEO-factor of (onderdeel van) een algoritme; zeg het maar
In de introductie noemde ik het een SEO-factor, eigenlijk is dat niet helemaal waar. PageRank is een heel complexe berekening van alle backlinks naar je webpagina, die uiteindelijk wel invloed heeft op je vindbaarheid, maar niet echt een factor op zich. Je zou het eerder een algoritme kunnen noemen, dat weer onderdeel uitmaakt van het core algoritme.
Zo zie ik het in ieder geval, en zoals met veel dingen in dit vakgebied is er geen algehele consensus over. Vraag je het een andere SEO-specialist, dan is er een kans dat die het wel een rankingfactor zal noemen. En dat mag, uiteindelijk gaat het niet om wat het nu eigenlijk is, maar welke invloed het heeft.
De invloed op je SEO
De invloed van PageRank (PR) op je vindbaarheid is in ieder geval onmiskenbaar. Websites met een hoge PR ranken echt gemakkelijker dan websites met een lage(re) PR. Backlinks zijn en blijven gewoon een heel krachtig signaal en de kracht van die backlinks wordt gevat in de PageRank.
Waarom de oprichters van Google met PageRank kwamen
De oprichters van Google bedachten bij de start van de zoekmachine dat er een reden was waarom bepaalde webpagina’s veel backlinks kregen. Volgens hen was dit een signaal van de waarde van deze webpagina. Er moest wel waardevolle informatie te vinden zijn, je linkt toch alleen naar een pagina die waarde toevoegt? Dus gingen ze deze verwijzingen meetellen als een soort stem op de website of webpagina, waardoor deze een hogere positie in de rankings kreeg. Omdat links zo belangrijk zijn, ontstond de praktijk van linkbuilding.
Manipulatie van links
Toen SEO-bedrijven en -specialisten ontdekten dat de hoeveelheid inkomende links een positief effect had op de rankings, gingen ze op zoek naar mogelijkheden om zoveel mogelijk inkomende links te verkrijgen. Daarin gingen ze zelfs zo ver dat er complete netwerken werden opgezet, alleen maar om zoveel mogelijk links te kunnen aanleggen. Maar Google is niet gek en met de Penguin update werd deze vorm van linkbuilding flink afgewaardeerd.
2012: de Penguin update
In april 2012 rolde Google de Penguin update uit. Met deze update wilde de zoekmachine misbruik van linkbuilding tegengaan. Hier werden veel grote websites flink de dupe van en ze zagen hun posities in de zoekresultaten fors dalen. Google Penguin komt er in het kort op neer dat Google belang hecht aan echt relevante links. Daarom is de PageRank ook geen simpele optelsom van het aantal verwijzende links naar een website. Het is geen simpel rekensommetje, maar een wiskundig complex systeem.
Wiskundig complex systeem
De PageRank lijkt een eenvoudig rekensommetje: hoe meer links, hoe hoger je PageRank. Het is alleen meer dan dat, het is een wiskundig complex systeem, waarbij een stukje van de PageRank van de verwijzende website wordt verdeeld over de onderliggende pagina’s, en de waarde van links (linkjuice) weer wordt verdeeld over het aantal uitgaande links op een pagina. Zo krijg je per link dus wat PageRank mee, wat altijd is weergegeven in een getal van 0-10 of 0-100. Die schaal klopt niet helemaal, want in feite is het een oneindig getal waar iedere link weer wat meer van maakt.
Weging van backlinks voor autoriteit
Er is dus sprake van de weging van iedere link voor de autoriteit die je van die link krijgt. Een aantal punten die invloed kunnen hebben op hoe zwaar een backlink meeweegt voor je PageRank:
- de linkjuice wordt verdeeld over alle links op een pagina, dus hoe meer links, hoe minder linkjuice je krijgt
- een nofollow-link draagt meestal niet bij aan je SEO, al kan Google de nofollow-tag negeren
- een webpagina die zelf veel backlinks krijgt, krijgt zelf ook een hogere PageRank en geeft dus meer waarde mee
- PageRank geef je ook intern door, waardoor iedere backlink naar een webpagina jouw website als geheel meer PageRank geeft
- een link op een pagina die qua onderwerp aansluit bij jouw website, is krachtiger dan eentje op een pagina over een totaal ander onderwerp
Alle details over de PageRank, inclusief de formule, lees je in het blog van SEOguru.
Toolbar PageRank
De eerder aangehaalde PageRank in een schaal van 0-10 is dan ook geen volledig juiste weergave van de PageRank. Deze schaal van 0-10 heet de Toolbar PageRank. Tot ongeveer 2014 waren er verschillende tools waarmee je deze Toolbar PageRank (TBPR) kon zien, Google zelf gaf je zelfs de mogelijkheid om de TBPR te controleren. De TBPR was de belangrijkste oorzaak van het grote misverstand omtrent het al dan niet meer bestaan van de PageRank, omdat de TBPR al jaren niet meer wordt geüpdatet.
Toolbar PageRank wordt niet meer geüpdatet
De Toolbar PageRank wordt al sinds 2013 niet meer geüpdatet. Waar dit voorheen nog met vaste regelmaat gebeurde, bleek de laatste update in december 2013 niet meer gebeurd. Google’s Matt Cutts gaf in antwoord op een tweet in oktober van dat jaar nog aan geen PageRank update meer te verwachten vóór 2014. Die update gebeurde als bij toeval wel, maar sindsdien is de update van de TBPR uitgebleven. Maar waarom updatet Google de TBPR niet meer?
Waarom geen updates meer?
Er is niet expliciet uitgesproken waarom Google de TBPR niet updatet. Het meest waarschijnlijk is dat men vond dat bedrijven en SEO’s te veel waarde hechtten aan de TBPR en ze de aandacht voor die PageRank wilden verminderen. “Laat website-eigenaren en online marketeers zich maar focussen op gebruikersvriendelijke websites en goede content”, lijken ze gedacht te hebben. En dus wordt de TBPR niet meer geüpdatet. Daarmee is de PageRank zelf echter niet dood, verre van.
Van PageRank naar DA en PA (of DR en UR)
Omdat mensen die zich met SEO bezighouden toch graag iets van een bepaalde pagina- of domeinwaarde willen kunnen meten, kwamen diverse SEO-tools met hun eigen invulling van de PageRank. Zo heeft Moz hun Domain Authority en Page Authority en Ahrefs hun Domain Rating en URL Rating. Niemand kan echt exact berekenen wat de PageRank zou zijn, dus het zijn geen cijfers die je 1 op 1 echt kunt vergelijken met de berekening van Google.
Lees hier alles over domeinautoriteitscijfers als Domain Rating en Domain Authority.
Neil Patel trapte erin
Neil Patel is een bekende online marketeer. Omdat hij ook veel over SEO deelt, wordt hij onterecht gezien als SEO-expert. Een echte SEO-expert weet alleen wél dat de Toolbar PageRank niet meer wordt geüpdatet en dat de echte PageRank nog springlevend is en feitelijk continu geüpdatet wordt. In deze video uit juli 2017 heeft hij het over TBPR alsof het nog bestaat, maar dat het nog maar heel weinig wordt geüpdatet:
Wat ook opvalt is dat hij het over de TBPR heeft alsof het hetzelfde is als de echte PageRank.
PageRank leeft nog volop
Dat de TBPR niet meer wordt geüpdatet wordt, wil niet zeggen dat de PageRank zelf niet meer geüpdatet wordt. Uit de uitleg over PageRank van Alain Sadon kun je opmaken dat er wellicht wat minder waarde wordt gehecht aan PageRank in het algemeen en dat Trustrank belangrijker lijkt te worden. Toch is de PageRank zo diep geworteld in het systeem van Google, dat deze ruggengraat van het algoritme die het eigenlijk is, niet zomaar kan verdwijnen. Zo bevestigde ook Googles Gary Illyes op Twitter:
DYK that after 18 years we're still using PageRank (and 100s of other signals) in ranking?
Wanna know how it works?https://t.co/CfOlxGauGF pic.twitter.com/3YJeNbXLml
— Gary 鯨理/경리 Illyes (@methode) February 9, 2017
Verdien je links
Backlinks blijven belangrijk, zo ervaar ik zelf. Een enkel linkje naar een pagina op mijn website leverde me vrijwel direct een stijging op in Google met die pagina. En die links verdien je, door je website en content linkwaardig te maken. Dat begint met een goede website, waarmee je vertrouwen uitstraalt, en met content die de lezer waarde biedt. Focus dus op kwaliteit en je bezoekers.
Focus op kwaliteit en je bezoekers
Voor zover het nog niet duidelijk was: maak je niet te druk om de PageRank. Focus in plaats daarvan op de kwaliteit van je website en op je bezoekers. Maak het je bezoekers zo eenvoudig en aangenaam mogelijk en zorg ervoor dat ze vinden wat ze zoeken. Zo bouw je autoriteit en vertrouwen op en daarmee volgen over het algemeen ook de links wel. En dat levert dan toch nog iets van PageRank op. Want naar goede content wordt verwezen, als de website zelf ook qua autoriteit en vertrouwen de moeite waard is om naar te linken.
Hoe zie jij PageRank en hoe ga jij ermee om? Heb je vragen, opmerkingen, wat dan ook, laat het hieronder weten in een reactie.
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Mooi stuk, Nathan. Het is natuurlijk wel slordig (zachtjes uitgedrukt) van Google dat de TBPR niet meer geüpdatet wordt, maar nog wel bij sites te zien is met een achterhaalde status van een paar jaar geleden. Terecht of onterecht: het werd en wordt nog steeds geïnterpreteerd als een kwaliteitssignaaltje. Ik zou zeggen: use it or loose it, Google. Of beter gezegd: ruim het op.
Goed verwoord Chris, inderdaad: wat voegt het toe om nog wel een “PageRank” te kunnen zien, wanneer deze niet meer geüpdatet wordt? Het geeft een verkeerd beeld, omdat de werkelijke PageRank, waarop dat schaaltje van 0-10 werd gebaseerd, ook niet meer gebruikt wordt. Ik begrijp de beslissing om ‘m niet meer te updaten, maar wat je zegt: stop er dan ook helemaal mee.
Mijn pagerank ging aardig naar de knoppen toen Sanoma Webminlog omzeep hielp. Op heel veel sites staan nog links naar mijn oude weblog bij Sanoma. Mensen passen dat niet aan. M’n verhuisde site naar WordPress heeft flink wat moeite gehad om een beetje terrein terug te winnen en om die reden laat ik ook hier maar even een linkje achter. ;-)
Hoi Ximaar, zo zie je maar hoe belangrijk de linkjes nog zijn en PageRank dus niet dood is. Jouw reactie toont dat laatste zeker aan. Je link hier gun ik je, al zal deze niet heel veel bijdragen, omdat een reactie op een blog een NoFollow-link dient te zijn en op die wijze nihil effect heeft op jouw PageRank.