Waarom zoektermenonderzoek met de Zoekwoordplanner dood is
Vroeger was alles beter. Toen kon je namelijk zelf helemaal gratis zoektermenonderzoek doen met Googles Zoekwoordplanner. Daar kleefden toen al wel wat nadelen aan, maar het was gratis en het werkte. Nu is goed zoektermenonderzoek met de Zoekwoordplanner echt definitief dood. Ik leg precies uit waarom.
-Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 augustus 2017 en is geüpdatet op 4 februari 2021-
De nadelen van de Google Ads Zoekwoordplanner
Het begon in augustus 2016 toen Google een wijziging doorvoerde in de Google Adwords Zoekwoordplanner (tegenwoordig Google Ads) die enorme impact heeft. Niet alleen voor SEO, maar ook voor online adverteerders (SEA).
Dit zijn de belangrijkste nadelen aan de Zoekwoordplanner:
- Er zijn geen historische data voor het zoekvolume
- Het zoekvolume is geen exact zoekvolume
- Het zoekvolume wordt in ‘containers’ gezet
- Meervoud en enkelvoud op één hoop
- Alleen data als je adverteert?
- Zoekvolume enkel gerelateerd aan Ads?
Naast deze nadelen, vind je hier ook tips hoe hier nu mee om te gaan bij je zoektermenonderzoek.
1. Geen historische data voor het zoekvolume
Allereerst is het goed om te weten wat we bedoelen met zoekvolume. Het zoekvolume is het gemiddeld aantal zoekopdrachten per maand, zoals dat door Google in de Zoekwoordplanner wordt opgegeven. Deze zoekvolumes zijn gebaseerd op gegevens over de afgelopen 12 maanden. Ze zijn dus vooral actueel en bieden geen historisch overzicht.
Een historisch overzicht zou handig zijn
Dat je maar tot 12 maanden terug kunt kijken in de Zoekwoordplanner is onhandig. Je kunt namelijk niet echt trends zien. Wordt er bijvoorbeeld steeds meer naar een bepaalde zoekterm gezocht of juist minder? Dat kun je niet opmaken uit de data in de Zoekwoordplanner. Nu kun je dit wel weer uit Google Trends halen, waarbij je zelfs op regionaal niveau kunt inzoomen. Dan is het wel goed om te weten hoe je Google Trends gebruikt, omdat ook daar haken en ogen aan zitten.
Historische data moet je zelf bijhouden
Omdat je met de Zoekwoordplanner maar 12 maanden terug kunt qua gegevens, moet je dus zelf actief de historische data van je zoektermen bijhouden. Mijn advies is dus om zelf bij te houden hoe vaak er op jouw zoektermen gezocht wordt. Zo kun je zien of er juist steeds vaker of steeds minder naar een bepaalde zoekterm wordt gezocht.
Waarom historische data?
Niet iedereen staat er bij stil, maar bijvoorbeeld een zoekterm die relatief nieuw is, zal nog een laag zoekvolume hebben. Wat als het gaat om een merk of product dat langzaamaan populairder wordt? Dan wil je wel weten hoe die groei in populariteit eruit ziet. Die groei zie je wel op korte termijn, dus populariteit van een onderwerp dankzij bijvoorbeeld een film of een andere actualiteit zal je niet ontgaan. Toch zijn ook de veranderingen op de langere termijn interessant.
Daarnaast verandert er natuurlijk ook wat door onverwachte ontwikkelingen, zoals het coronavirus, waardoor er sinds begin 2020 bijzonder veel meer op ‘corona’ gezocht wordt dan daarvoor. En de zoekintentie achter die zoekopdracht is ook veranderd, zoals je vast wel kunt bedenken.
2. Het zoekvolume is geen exact volume
Zoals je vast wel snapt doe ik zeer regelmatig zoektermenonderzoek en daarin zie ik veel verschillende cijfers voorbijkomen. Van enorme zoekvolumes die ik niet zou verwachten tot zoekvolumes die veel lager zijn dan je verwacht. Hoe weet je of die volumes betrouwbaar zijn? Benader data daarom altijd kritisch, zie het als een indicatie en weet waar je naar zit te kijken.
Benader data altijd kritisch
Data die je krijgt van partijen die je niet of nauwelijks kent, moet je uiteraard altijd kritisch benaderen. Met andere woorden: neem ze altijd met een korreltje zout. Dat geldt zeker ook voor de zoekvolumes in de Zoekwoordplanner. Deze zijn beslist niet 100% accuraat, sterker nog: die kunnen zelfs enorm afwijken van de werkelijke cijfers. ik leg je uit hoe dit zit.
Hoe hoger het volume, hoe hoger de mogelijke afwijking
Bij lage zoekvolumes is de afwijking in absolute zin niet zo groot. Wordt er bijvoorbeeld gemiddeld zes keer per maand op een bepaalde term gezocht, dan is het zoekvolume 10. Dat is in absolute zin geen enorme afwijking, maar procentueel wel. Bij een zoekvolume van 100 of 120 is er natuurlijk procentueel een veel kleinere afwijking. Toch wordt dat bij hogere volumes weer een heel ander verhaal.
Hogere zoekvolumes: nog meer afwijking
De zoekvolumes in de Zoekwoordplanner zijn geen exacte getallen, ze zijn overduidelijk afgerond. Dat blijkt al uit het feit dat alles enkel in tientallen wordt weergegeven. Maar er is meer aan de hand, zelfs echt afronden is niet aan de orde, er is sprake van volumes in “containers “. En dat is nu waar de crux zit.
NB Deze zoekvolumes in tientallen en honderdtallen krijg je niet altijd te zien, daarover meer onder ‘Alleen data als je adverteert?’
3. Zoekvolumes in containers
De zoekvolumes worden in de Zoekwoordplanner dus in een soort ‘containers’ geplaatst. De containers gaan bij lage volumes omhoog in stappen van 10. Dus het zoekvolume begint bij 0, gaat daarna volgt 10, en dan door naar 30, 40 en 50. Vanaf 50 gaat het zoekvolume met stappen van 20 omhoog en vanaf 90 met stappen van 30. En zo door volgens dit stramien.
Krijg je ‘m door?
Het verschil kan enorm zijn
Wat blijkt nu; bij de echt hoge zoekvolumes zijn de verschillen tussen de boven- en ondergrens enorm. Hierdoor kan het zijn dat het verschil tussen het werkelijke zoekvolume en het zoekvolume in de Zoekwoordplanner met duizenden tot zelfs tienduizenden verschillen. De helden van Moz zochten het uit en kwamen tot een enorm verschil bij de hogere zoekvolumes. Zo heeft de container van 201.000 “onder” zich de container van 165.000 en “boven” zich de container van 246.000. Dat is een marge van ruim 80.000.
Is het nu 186.000 of 224.000?
De vraag is dan: als een zoekterm in de container van 201.000 valt, is het zoekvolume dan misschien 186.000 of 224.000? Want dat bevindt zich heel veilig gesteld eigenlijk in het gebied tussen 165.000 en 246.000. Een marge van bijna 40.000 dus. Dat is niet mis. Als je dat in potentiële omzet omrekent, is dat verschil enorm.
4. Meervoud en enkelvoud (en varianten) op één hoop
Nog zoiets: sinds medio 2016 zijn varianten -zoals enkelvoud en meervoud- op één hoop gegooid in de Zoekwoordplanner. En dat is niet altijd handig.
Kijk maar eens naar onderstaande voorbeeld uit een zoektermenonderzoek dat een klant aangeleverd kreeg van een bureau:
Wat opvalt is dat ‘stalen wijnrek’ en ‘wijnrek staal’ exact hetzelfde zoekvolume hebben. Het gaat natuurlijk om hetzelfde (type) product en de zoekresultaten voor beide varianten zijn dan ook wel grotendeels gelijk, maar als je beide bij elkaar optelt, ga je uit van een zoekvolume van 640.
Nu zie ik in Ahrefs zoekvolumes van respectievelijk 350 en 250, waarmee het samen bijna hetzelfde volume is. In dit geval is het verschil dus niet zo groot. Kijken we naar de 3 zoektermen met ‘inrichting woonkamer’ erin, wordt het een ander verhaal. Je zou verwachten dat het voor de landelijke inrichting samen 520 is en volgens Ahrefs ziet dat er toch echt anders uit:
Je ziet hierboven dat de 2 varianten met landelijke inrichting in totaal een zoekvolume van 180 hebben. Dat is wel heel wat anders dan 520 als je de zoekvolumes uit de Zoekwoordplanner bij elkaar optelt.
5. Alleen data als je adverteert?
En dan het meest irritante: dat is namelijk dat je in de Zoekwoordplanner de zoekvolumes in ‘ranges’ (bereik/reikwijdte) te zien krijgt wanneer je geen Ads-campagne hebt draaien. Waar je eerder gratis de data uit de Zoekwoordplanner haalde, krijg je diezelfde data nu dus alleen als je betaalt in de vorm van een Ads-campagne. In plaats van tientallen of honderdtallen, krijg je nu alleen nog maar een bereik te zien met een minimum- en een maximumaantal zoekopdrachten. En daarmee snijdt de zoekmachinegigant zich wat mij betreft flink in zijn eigen vingers.
Wat is er aan de hand?
Wat is er dan precies veranderd? Volgens een verklaring van de zoekmachine, wordt een exacter zoekvolume enkel weergegeven voor partijen die een bepaald budget uitgeven aan Google Ads. Kleine ondernemingen met een lager budget krijgen dus enkel deze reikwijdte te zien. Daarnaast wordt het aantal keren dat je data opvraagt in de Zoekwoordplanner beperkt:
In addition, other advertisers may trigger the limited data view by reaching a limit on the number of searches for search volume data (specifically, requests to our API).
6. Zoektermen enkel Ads-gerelateerd?
Begin juli 2016 kwam naar buiten dat de zoekvolumes die in de Zoekwoordplanner worden getoond, enkel zoektermen zouden zijn waarop wordt geadverteerd via AdWords. Volgens SERoundtable had een Google-medewerker dit laten weten via Twitter. Wanneer er wel op wordt gezocht, maar niemand er een Ads-campagne op heeft draaien, zou er geen zoekvolume vermeld worden in de Zoekwoordplanner. Hier heb ik eerlijk gezegd wel mijn vraagtekens bij.
Vraagtekens bij deze claim
Hoewel ik best kan geloven dat de zoekvolumes niet volledig op organisch zoekverkeer draaien, zijn er ook vraagtekens. Want waarom werd er in 2016 wel zoekvolume vermeld bij mijn eigen naam, terwijl daar niet op werd geadverteerd?
Maar dan…
Andersom kun je ook kritisch zijn op zoekvolumes, omdat ze erg laag zijn of zelfs op nul staan, terwijl het logisch lijkt dat er wel op gezocht wordt. Want zou er werkelijk niemand op ‘Letterzaken’ zoeken? Zou het dan toch iets te maken hebben met het feit dat er niet op mijn (toenmalige) bedrijfsnaam wordt geadverteerd?
Waarom krijg je niet de juiste data?
Waarom kiest Google ervoor om de exacte data enkel aan grote adverteerders met flinke budgetten te geven? Waarom krijg jij als potentiële of kleine adverteerder die data niet, terwijl je later misschien juist wel meer gaat adverteren? Daarmee snijdt Google zichzelf in de vingers.
Wil Google enkel nog bureaus bedienen?
Een reden dat deze wijziging wordt doorgevoerd zou kunnen zijn dat Google enkel nog bureaus wil bedienen die Ads-campagnes uitvoert voor klanten. En daarbij ook de grote klanten, die hun SEA-campagnes zelf beheren. Denk aan landelijke spelers als Wehkamp, Coolblue, bol.com. Zij zullen nog wel de data te zien krijgen zoals we gewend zijn.
Onder anderen Heleen Altena van Beter Gevonden -van wie je hieronder ook een reactie leest-, merkte op 9 augustus op dat er iets gaande was:
Google???? Wat heb je met de interface v/d Zoekwoordplanner gedaan? Please zeg me dat dit een foutje is?!! pic.twitter.com/CocFrpTQKF
— Heleen Altena (@HeleenAltena) August 9, 2016
Reactie van Adwords-specialisten
Mijn mening is 1, en dat is met name op SEO-gebied, maar wat vinden anderen ervan? Ik vroeg het enkele Ads-specialisten.
Lars Maat, AdWords-specialist Maatwerk Online:
Ik snap niet wat hierin de gedachte is van Google. Blijkbaar is het dus zo dat als je niet veel besteed in AdWords, je dus ook niet alle data te zien krijgt. Waarom zouden ze die data niet gewoon openbaar willen hebben? Wat is de gedachte hierbij? Ik vind het ook niet fair richting alle AdWords gebruikers. Op het moment dat je een goede campagne wilt draaien is het handig om even in de zoekwoordplanner te kijken. Dat wordt dus anders!
Wouter Blom, Zoekmachine Marketing Consultant, Stramark:
Een beweging van Google is al langer dat ze willen dat websites niet bezig zijn met targetten van zeer specifieke keywords. Ze willen dat we pagina’s en websites maken die autoriteit zijn over een onderwerp, dus niet over een keyword. Dit past ook in de grotere beweging dat bezoekers steeds meer op verschillende kanalen moeten worden bereikt om ze te overtuigen te kopen. Het verwijderen van de keyword data in uit Analytics, het samenvoegen van keywords in Search Console, keyword matching aanpassingen in Adwords en het samenvoegen van keywords in de Keyword Planner is allemaal onderdeel van dezelfde trend.
Ondanks dat Google dat graag wil, zien wij voor veel keywords dat je ze wel heel specifiek kan en moet targetten om goede resultaten te halen voor klanten.
Wat gaat het betekenen voor SEO- en SEA-campagnes.
Je zal langer moeten testen in AdWords voordat je iets kan overzetten naar een SEO strategie. Je zal meer tijd en energie zelf in de campagnes moeten steken en minder leren vertrouwen op de Keyword Planner en de Search Console. Je zal zelf moeten nadenken, aannames doen en testen. Zowel voor AdWords als voor SEO.
Maar zoals altijd: de makkelijkste manier om dat te doen is met AdWords. Dus weer meer geld voor Google. Totdat iemand een andere manier vind om goedkoop conversies te genereren. Dan is de interesse in Google opeens heel anders.
Heleen Altena, SEO- en SEA-specialist Beter Gevonden:
De Zoekwoordplanner zelf gebruik ik niet heel vaak meer, voor zoekwoordonderzoeken maak ik liever gebruik van tools die ook wat over de organische concurrentie zeggen. Ik kan op dit moment niet goed inschatten welke invloed dit heeft op andere tools.
Voor een gedegen zoekwoordonderzoek is het in ieder geval onwerkbaar als je alleen nog de ranges te zien krijgt. Omdat de getoonde zoekvolumes geen exacte cijfers zijn gaat het vooral om de vergelijking ten opzichte van elkaar en dat valt dan juist bijna helemaal weg.
Aan de andere kant, toen “not provided” werd aangekondigd heerste er ook lichte paniek. En alhoewel het jammer blijft dat niet alle zoektermen in Google Analytics meer zichtbaar zijn, is de impact achteraf wel meegevallen. Je wordt gedwongen naar een alternatief te zoeken en vaak lukt dat dan ook wel weer.
Elke uitdaging biedt ook weer kansen om je te onderscheiden, dus wat dat betreft maak ik me geen zorgen.
De data in de Zoekwoordplanner waren al niet helemaal zuiver
Zoals ik al eerder aangaf: de data die Google gaf in de Zoekwoordplanner waren niet zuiver. In het eerder aangehaalde artikel op Moz wordt het nog wat verder uitgediept, inclusief een aantal punten die ik ook al noemde, plus:
- Google gaf niet alle aanverwante termen; de suggesties waren dus niet compleet
- Er werden vreemde alternatieven gegeven; je kreeg aanbevelingen waar je niks mee kon
Daar was nog wel mee te leven. Alles in perspectief, want andere tools hebben ook wel hun nadelen. Vreemde suggesties of erg weinig suggesties bijvoorbeeld, en hoe betrouwbaar de zoekvolumes zijn weet je nooit.
Toch zoekvolumes ophalen in de Zoekwoordplanner
Toch kun je door een campagne aan te maken in de Zoekwoordplanner toch nog zoekvolumes ophalen. Eerder had ik daar een artikel over, maar omdat er telkens wat verandert heb ik dat artikel verwijderd. Het is namelijk al gauw verouderd, omdat ik er nooit in werk en ik het dus niet telkens aanpas.
Waarom deze data ertoe doen
Aanleiding voor dit artikel was een vraag op de Facebookgroep van Ahrefs. Daar werd gevraagd naar de reden voor het verschil in zoekvolumes voor ‘influencer definition’. De Zoekwoordplanner gaf een zoekvolume van meer dan 10.000, terwijl Ahrefs 600 aangaf. Met exact dezelfde voorwaarden: in de VS, in het Engels. Dat verschil is natuurlijk enorm. Waar komt dat vandaan?
Betere data via Ahrefs
Of Ahrefs echt de exacte zoekvolumes geeft is moeilijk te bewijzen, maar dat Ahrefs er dichterbij zit dan de Zoekwoordplanner is wat mij betreft zeker. Wat blijkt namelijk: Googles Zoekwoordplanner gaf zoekvolume weer voor ‘influence definition‘. Als je goed oplet zie je dat daar een letter mist…
Wat gebeurde er dus: Google combineerde ‘influencer definition’ met ‘influence definition’ wat resulteerde in een hoog zoekvolume. Terwijl Ahrefs zoekvolumes van 9.600 en 700 toonde. Samen is dat (ruim) afgerond een zoekvolume van 11.000 en dat is wat je in de Zoekwoordplanner te zien krijgt. Dus Ahrefs geeft betere, meer nauwkeurige data.
Natuurlijk baseer ik dat niet zomaar ergens op. Ik heb ook andere tools ingezet. In KWFinder [aff.] kwamen de zoekvolumes aardig overeen met Ahrefs opgeeft:
Je wilt weten waar je aan toe bent
Uiteindelijk wil je dus zoekvolumes per zoekterm en niet gokken op welke van de twee termen nu meer gezocht wordt. Die cijfers krijg je niet in de Zoekwoordplanner. Leuk dat die Google Ads Zoekwoordplanner gratis is, maar je weet niet hoe betrouwbaar de cijfers zijn die je krijgt.
Geen AdWords gebruikt? Geen toegang meer
Jooo, lekker klantvriendelijk van Google: als je 15 maanden lang geen Ads hebt gebruikt (lees: Google niet hebt betaald), sluit de zoekmachinegigant je account en heb je ook geen toegang meer tot de Zoekwoordplanner. Dus gratis kun je vanaf nu ook vergeten. Je kunt natuurlijk een heel laag budget instellen en zo bijna gratis gebruikmaken van de tool. Moet je zelf weten. Maar voor de data die je krijgt raad ik het je af. ;-)
Hoe krijg je nog betrouwbare data uit Googles Zoekwoordplanner?
De vraag is nu: Hoe krijg je nog betrouwbare data uit Googles Zoekwoordplanner? Of misschien zelfs: Krijg je überhaupt nog betrouwbare data uit Googles Zoekwoordplanner? Want weet jij nog waar je op kunt vertrouwen in deze tool? Ik niet in ieder geval. Wat is juist? Wanneer krijg je de echt juiste cijfers?
Je kunt er niet op vertrouwen
Wat mij betreft is het duidelijk: je kunt niet op de Zoekwoordplanner vertrouwen. En eigenlijk is dat vreemd. Want zelfs als je via AdWords wilt gaan adverteren, krijg je dus geen goede data waarop je jouw AdWords-campagne kunt baseren. Want je moet al een campagne hebben lopen om echte zoekvolumes in plaats van reeksen te krijgen.
Betaalde tools
Zelf ben ik erg enthousiast over Ahrefs, dat moge duidelijk zijn. Maar er zijn naast Ahrefs natuurlijk nog andere tools, waarvan Ubersuggest een van de meest bekende is. En die is ook nog eens gratis. Die maar doen? Niet als je echt betrouwbare zoekvolumes wilt. De tool haalt de zoekvolumes namelijk uit de Zoekwoordplanner, wat je duidelijk kunt zien aan de clusters waarin de zoekvolumes vallen:
Je ziet 10-20-30, daarna 50-70-90 en die stappen in volumes komen exact overeen met die in de Zoekwoordplanner. En dat geldt voor meer tools. Zelfs KWFinder* van Mangools* lijkt de zoekvolumes tegenwoordig ook uit de Zoekwoordplanner te halen. Vind je dat als indicatie prima en houd je rekening met het op één hoop gooien van varianten, hoeft daar niks mis mee te zijn.
Waar neem je genoegen mee?
Punt is vooral dat je je echt moet realiseren dat de zoekvolumes uit Googles Zoekwoordplanner een onzuiver beeld geven. Zeker omdat de Zoekwoordplanner enkelvoud en meervoud en soms andere varianten van woorden combineert. Dus: neem je genoegen met getallen die onzeker zijn vanwege de clustering, samenvoeging en eventuele filters van Google of kies je voor een betaalde tool die ook schattingen geeft, maar waarvan je weet dat die gebaseerd zijn op bijvoorbeeld clickstreamdata zoals Ahrefs dat doet?
*Je vindt in dit artikel enkele affiliatelinks. Zo krijg ik een kleine vergoeding voor de moeite van mijn onderzoeken en het schrijven, terwijl het jou niets extra kost. Ik heb alleen affiliaties met tools die ik oprecht aanbeveel en het heeft geen invloed op mijn oordeel over een tool.
Een heel verhaal. Knap dat je het tot het einde hebt gelezen. Kudo’s voor jou! Heb je nog energie om te laten weten wat je aan dit artikel hebt gehad? Of wil je zelf iets kwijt over de Zoekwoordplanner? Laat het hieronder weten in een reactie.
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Hoi Nathan, bedankt voor je artikel! Helaas zojuist gezien dat dit bij mij het geval is.
Ik gebruik de zoekwoordenplanner al jaren. Ik investeer niet in Adwords en gebruik als tekstschrijver de zoekwoordenplanner. Nu straf van Google! Ben het volledig met je eens en benieuwd wat collega’s (freelancers) hiervan vinden. Op zoek naar een andere tool denk ik, hoe betrouwbaar is Google nog?
En jij bedankt voor je reactie Karin :-)
Sowieso is het zo dat Google al niet 100% sluitende data geeft, zoals je in dit artikel vast al hebt gelezen. Maar deze stap is echt onbegrijpelijk. En de Moz Keyword Tool is helaas (nog) niet geschikt voor Nederlandse zoektermen…
Op zoek naar een andere oplossing, maar de meeste tools maken (indirect) gebruik van Googles Zoekwoordplanner, dus het wordt lastig, zeker als je ook maar een beetje een idee van de zoekvolumes wilt krijgen. Ik experimenteer nu met SEO Powersuite en Ahrefs, maar ook die halen (volgens mij) de data uit de Zoekwoordplanner. Lastig.
Zullen we elkaar op de hoogte houden als we een alternatief vinden?
Hoi Nathan,
Bedankt voor je reactie! Ja fijn om elkaar op de hoogte te houden, op verschillende SEO blogs is inmiddels nuttige info te vinden. Moz is inderdaad nog niet geschikt voor Nederlandse zoektermen, zo zijn er nog een paar. Onder andere: KeywordKeg.com (maar zij zijn wel bezig met andere talen). Ik heb ook een tijdje getest met SEO Powersuite en kreeg ranges te zien. Wat ik dacht, werd bevestigd. SEO Powersuite is ook gekoppeld aan de zoekwoordenplanner (geen API). Voor het gemak hun reactie op mijn vraag:
“Our software collect such data as number of searches directly from Google Adwords.
Yes, now Google shows only the ranges for the number of searches volumes, but just for the Free accounts. So if you would like to see the exact numbers you should have the paid account (For Google Adwords).”
“Hello Karin, thanks for the response.
> – A paid account for Google Adwords?? What do you advise? You mean setting up an Adwords campaign or do yo refer to a paid seo ps license?
“Yes, you should have the campaign.
For more details concerning the Google Adwords Campaign, please contact their support, as they can provide more details. The software just displays the data from Google Adwords directly, so if your account provide ranges it will show the ranges, and if the exact numbers – then the exact numbers.
> – Do this paid seo ps license uses an API for the Google keyword planner?
“No, the software directly via internal browser visit the your Google Adwords account which you specify in the settings.
> – Below you refer to fixing this. Do you mean fixing the problem for the free and paid accounts or just for the free account?
We will fix the bug, which does not allow to see the ranges, as for now the software shows e.g. “10100” instead of “10-100″.
This will be fixed for all the versions.”
> – It should be nice to communicate about this at the seo ps blog. Other people commented on this. Setting up a new Google account is just a temporary workaround, which I have tried
“Yes, this will be discussed on our forum.”
For now our software cannot show the ranges, so the volumes can be incorrect, but this should be fixed with the next update.
Blijft vaag, SEO Powersuite is nu nog niet echt een goede keuze. Eisen aan een goede tool zijn tenminste (denk ik :):
– API
– Geschikt voor zoekwoordenonderzoek met Nederlandse zoektermen
– Algoritme updates (bij SEO PS komt dat nog bij de abbo prijs, is ook al een hoop over geschreven)
Keywordtool.io vind ik helemaal zo gek nog niet. In ieder geval geschikt voor Nederlandse (long-tail) zoektermen én maakt gebruik van een API (voor zover ik weet).
Ik kijk uit naar je bevindingen met ProRankTracker en Ahrefs.
ProRankTracker (PRT) werkt lastiger dan Ahrefs, heb ik gemerkt. Bij PRT moet je allereerst al een domeinnaam/website koppelen aan een project, daarnaast moet je nogal veel en diverse acties uitvoeren om suggesties te krijgen. Eerst zelf enkele zoektermen invoeren, daarna op verschillende plekken suggesties verkrijgen en dan vallen de suggesties mij ook nog tegen.
Ahrefs wint het dan, omdat je daar gewoon zoektermen kunt invoeren en dan suggesties en zoekvolumes krijgt. Maar daar vallen de resultaten me ook nog wel eens tegen. Waar ik op zijn minst de zoekterm met volume verwacht, krijg ik soms niks te zien. Terwijl de Zoekwoordplanner dan wel bijvoorbeeld 10-100 aangeeft. En suggesties volgen er dan ook niet eens.
Geen van beiden zijn dus echt een perfecte oplossing. Helaas.
SEO Powersuite gebruik ik ook, maar vind ik ook erg omslachtig. Onduidelijk vaak ook. Niet erg gebruiksvriendelijk. Ook daar moet je eerst een project aanmaken met domeinnaam en daarnaast halen zij de zoekvolumes ook op met jouw Adwords account, daar moet je eerst mee inloggen.
Jouw lijstje met eisen vind ik heel goed. Al ben ik wel benieuwd wat je precies bedoelt met “algoritme-updates”.
De extra fee die je na 6 maanden extra gaat betalen, bovenop je licensie:
http://www.link-assistant.com/prices.html#search-algo-updates
Top, dank je wel voor deze aanvulling :-)
Er is nog steeds een manier om vrij betrouwbaar bezoekersaantallen te verkrijgen. Hiervoor voeg je verschillende zoekwoorden toe aan een plan, vervolgens ga je naar de diagnose tool (planning beoordelen) en zet je het bod op maximaal en je dagbudget ook. Vergeet hierbij niet je zoektypen op exact te zetten.
Mooie aanvulling Lars, bedankt daarvoor. De moeite waard om te onderzoeken!
Ik kom er zojuist ook achter dat hij bij mij niet meer werkt. Vind het vooral lastig om nu goed te adviseren voor het aantal potentiële searches op mobile en tablet. Als hier tips voor zijn hoor ik het graag, want in mkb land speelt (helaas) nog steeds vaak de gedachten, mijn doelgroep zit niet op…
Hoi Brend, de meeste tools maken gebruik van Googles Zoekwoordplanner. Garanties zijn dus niet te geven. Vooralsnog werkt ProRankTracker* wel zonder beperkingen. Deze maakt geen gebruik van jouw login(s) in de Zoekwoordplanner, dus als jouw account last heeft van de beperkingen, heb je er in ProRankTracker geen last van. Ook Advanced Web Ranking moet nu nog werken.
Alle tools zullen echter de ontwikkelingen in de gaten moeten houden, omdat ze (vrijwel) allemaal de Zoekwoordplanner gebruiken voor de zoekvolumes en suggesties. Ik denk dat ze daarom geen van allen ook maar enige zekerheid kunnen bieden.
*omdat ik hier werk voor heb gedaan (navraag, zelf testen) maak ik gebruik van een affiliate link. Als je toch gaat betalen voor een tool, mag ik vast wel een kleine vergoeding voor mijn advies toch? ;-)
Sorry voor de late reactie, maar bedankt voor de aanvulling! Ga zeker de tool van ProRanktracker overwegen. En nee de affiliate link is geen probleem ;)
Ik heb een SECockpit-abonnement. Dit is hun reactie op de vraag van een gebruiker welk effect dit gaat hebben voor die tool (in Zwitsers-Engels): ‘We are on top of this change and currently we have good solutions where this does not affect any of our SECockpit customers.’
Beetje vaag dus nog.
Zoals ik ook al in mijn reactie naar Brend aangeef, kan geen enkele tool zekerheid geven. Althans, niet als ze gebruik maken van de data uit de Zoekwoordplanner. Allemaal zullen ze op de een of andere manier geconfronteerd worden met de ranges en anders wel met de beperking in opvragingen (queries). Voor de data uit de Zoekwoordplanner is namelijk altijd een Google-account nodig en zo’n account gaat tegen die beperkingen aanlopen, in ieder geval het aantal opvragingen.
De beperking in het aantal opvragingen/queries baart mij persoonlijk nog het meeste zorgen. Puur omdat er vast wel een manier gevonden kan worden om met een tool die data op te halen. Maar die tool gaat dan toch op de een of andere manier tegen het maximaal aantal opvragingen aanlopen. Toch?
Kijk, zo wordt het nog wat duidelijker. Hunter veronderstelde kennelijk dat SEO Effect Google en Bing combineerde.
Ik ben het met je eens dat het steeds uitdagender wordt om relevante en betrouwbare data te verkrijgen voor zoektermen. Als bureau met een grote adwords spend krijg je uiteraard wel de getallen te zien in de zoekwoordplanner. Echter voegt de zoekwoordplanner zoektermen samen (zoals je al aangaf) waardoor dit niet (altijd) betrouwbaar is.
Wat je kan doen is de optie “Uw budget plannen en prognoses ontvangen” gebruiken en alles op maximaal zetten en het zoekwoordtype op exact. Je krijgt dat een prognose met data. Die kun je naast de oorspronkelijke volumes van de zoektermen zetten.
Kanttekening is en blijft dat de zoekvolumes zijn gebaseerd op de betaalde data (advertising) en niet op de organische data. Wat dat betreft is Ahrefs zeker een betrouwbare vervanger.
Dank je wel Frank. Via de optie “Uw budget plannen en prognoses ontvangen” krijg je echter nog steeds data voor verkeerde zoektermen. Van ‘webteksten’ wordt gewoon weer ‘webtekst’ gemaakt en van het eerste voorbeeld ‘influencer definition’ (dat nu wel weer juiste data geeft) werd dus ‘influence definition’ gemaakt. Je weet dus niet wat de juiste data is voor precies jouw zoekterm.
En hoewel je nooit zeker weet hoe betrouwbaar de data zijn die je krijgt, is wel zeker dat de betrouwbaarheid van Googles Zoekwoordplanner wisselend is. Daardoor kun je er wat mij betreft dus niet op vertrouwen…
Hallo Nathan,
Ik vind jouw teksten heel helder en duidelijk geschreven. Je kunt echt zien en zelf ervaren,
dat je een expert bent in SEO en het schrijven van SEO webteksten.
Het is allemaal wel erg verwarrend v.w.b. zoekwoordonderzoek, zoekwoordplanner,
zoekwoord volumes en het uiteindelijk bepalen van de juiste keywords.
Het feit dat niet alles is wat het lijkt, maakt alles er niet echt makkelijker op.
Toch kan ik verder met jouw informatie, dat is het belangrijkste, toch?
Jouw uitleg is wel heel erg waardevol voor mij geweest, bedankt voor deze mooie blogposts Nathan.
Christo Cornelissen -winstengroei
Dank je wel voor de complimenten Christo. Ik doe mijn best om het zo duidelijk mogelijk te maken. De termen zelf zijn te vinden in de begrippenlijst op https://optimusonline.nl/begrippenlijst. Misschien kom je daar nog wat mee verder?
De Zoekwoordplanner komt er niet best van af :). Je kunt nog aan het artikel toevoegen dat de Zoekwoordplanner tegenwoordig niet eens meer te gebruiken is als je de afgelopen 15 maanden geen Adwords-campagne hebt gedraaid. Ik heb althans van meerdere mensen gehoord dat ze nu niet meer in de Zoekwoordplanner kunnen komen.
De data is zeker verre van nauwkeurig. Andere tools doen het denk ik beter, maar ook daar kun je je afvragen hoe accuraat de data is. Uiteindelijk moet je dat denk ik dan ook maar loslaten, zoals je zelf ook al aangeeft in dit artikel. Of er nu 2.000 of 5.000 keer op een zoekterm wordt gezocht, maakt niet zoveel uit. Er wordt kennelijk veel op gezocht en dus is het de moeite waard om er iets over te schrijven. Tegenwoordig kun je ook steeds meer zoekwoorden op 1 pagina combineren, wat exacte individuele zoekvolumes minder interessant maakt. Uiteindelijk gaat het toch om gezond verstand en schrijven over onderwerpen waar mensen wat over willen weten.
Die was ik nog vergeten ja, dat je eruit gemikt wordt als je geen AdWords-campagne meer hebt gedraaid. Waarmee de Zoekwoordplanner dus eigenlijk ook niet meer gratis is. Ja, je kunt een heel low-budgetcampagne draaien natuurlijk, maar dat betekent alsnog dat je iets betaalt om de tool te kunnen gebruiken voor zoektermenonderzoek. Ik voeg ‘m nog even toe, want hij hoorde er wel in.
Van andere tools weet je ook dat de data nooit 100% accuraat zijn, maar ze gooien in ieder geval niet beduidend verschillende zoektermen met duidelijk andere zoekintenties op 1 hoop. En ze geven wat mij betreft betere suggesties, waarmee je inspiratie krijgt voor het woordgebruik in je tekst. En zo kun je inderdaad om veel meer zoektermen of zoekwoordcombinaties gevonden worden. Dat was eigenlijk al zo, maar krijgt nu meer de aandacht. Ons werd geleerd dat je 1 zoekterm per pagina moest kiezen, terwijl ook toen 1 pagina makkelijk op meerdere zoektermen kon ranken.
Ja, tegenwoordig is het helaas niet gratis meer. Op zich niet verwonderlijk dat ze de toegang en het gebruik steeds verder beperkt hebben. Er waren heel wat betaalde zoekwoordtools die al die gratis data van Google gebruikten voor hun eigen tool en ik kan me voorstellen dat het best wat server load kost om die data aan te bieden. Het is jammer voor de bloggers en kleine websites die de tool heel af en toe gebruikten om wat gratis zoekwoordenonderzoek te doen.
Een andere reden is denk ik dat Google meer inkomsten wil genereren uit advertenties en ze je meer willen duwen richting Adwords. Ook via e-mails en kortingen en zo pushen ze Adwords veel meer dan vroeger. Alle mensen die voorheen gratis de Zoekwoordplanner gebruikten zien nu dat ze voor een advertentie moeten betalen en velen zullen dat misschien wel doen.
Die beweegredenen snap ik ook wel ja. En aan de andere kant is de vraag of die hele tool überhaupt ooit echt geschikt was voor SEO. Ik vermoed van niet, maar het was gratis en we wisten niet beter…
Mooi artikel, dank je wel! Ik vind zelf Ubersuggest ook een fijne tool om meer inzicht te krijgen in volumes. Heb jij daar ook ervaring mee, of ben je geen fan?
Ubersuggest haalt zoekvolumes op uit de Zoekwoordplanner. Daar heb je dus niet zo veel aan ;-). Helaas zijn er eigenlijk geen gratis tools met goede data. Ergens ook wel logisch, want het verzamelen en het opslaan van die data kost geld.
De meest betaalbare tool is KWFinder*, waarvan ik wel het sterke vermoeden heb dat ook die in ieder geval iets van de cijfers uit de Zoekwoordplanner haalt. Wel beter dan de Zoekwoordplanner zelf en je krijgt nog wat meer cijfers, zoals een concurrentiecijfer. Zo kun je bepalen of de concurrentie misschien hoog is.
Concurrentie in de Zoekwoordplanner is ook alleen op de Ads en niet op organische zoekresultaten, daar staan velen ook niet bij stil.
*dat is een affiliate linkje, kost jou niks extra, ik krijg een beloning voor de aanbeveling
Ah, weer wat geleerd, dank je, Nathan!
Hi Nathan,
Overzichtelijk en helder artikel!
Een ander groot nadeel van de Zoekwoordenplanner is dat t met weinig variatie komt als je gerelateerde zoektermideeën zoekt. Hierdoor is de kans groot dat je concurrent dezelfde zoektermen uit de planner ook gebruikt. Dan zijn dedicated keywordtools (o.a. Ubbersuggest) beter geschikt.
Iedere tool werkt anders, dus iedere tool komt met andere suggesties en zeker andere variaties. Ubersuggest is daar dan inderdaad handig voor, al haalt die tool de zoekvolumes weer uit de Zoekwoordplanner en die zoekvolumes zijn niet even betrouwbaar. Een ander nadeel aan Ubersuggest is dat je weinig mag eisen omdat het gratis is en dat zie je, zo was Ubersuggest in augustus weken niet functioneel: https://twitter.com/Letterzaken/status/1031897596489478150.
Helder artikel, Nathan!
Ik heb even een vergelijkend testje met het zoekwoord ‘SEO teksten’ gedaan tussen het betaalde KWFinder en de gratis Zoekwoordplanner (waarbij ik wel zoekvolumes zie vanwege lopende AdWords-campagnes). Als je de resultaten sorteert op zoekvolume blijken beide tools met dezelfde zoekwoordsuggesties te komen, waarbij zoekvolumes af en toe iets verschillen, maar niet enorm veel.
Ik had eigenlijk verwacht dat KWFinder met meer originele ideeën zou komen en andere zoekvolumes, maar het lijkt nagenoeg gelijkop te gaan. Vermoedelijk komt de data van KWFinder dus bij Google vandaan en zit de meerwaarde van KWFinder in gemak en de aanvullende tools die je erbij krijgt in het abonnement.
Het lijkt er inderdaad sterk op dat KWFinder de zoekvolumes vooral baseert op de Zoekwoordplanner. De reden waarom je minder originele ideeën krijgt in KWFinder kan ook zijn dat het aantal suggesties gelimiteerd wordt in de gratis versie. In de gratis versie krijg je maximaal 25 suggesties en bij de betaalde versie is dat ook weer gelinkt aan welk abonnement je hebt. Bij Basic krijg je er 200 en bij Premium en Pro zijn dat er 700.
En wat betreft je conclusie over de meerwaarde: daar ben ik het helemaal mee eens. Wanneer je de Zoekwoordplanner niet kunt (want geen AdWords-campagnes) of wilt gebruiken, betaal je voor het gemak en is het ook goed om te kijken wat je met de aanvullende tools kunt.
Dit ging zelfs ook over de betaalde versie van KW Finder, dus die moet het qua meerwaarde echt hebben van het gemak en de extra tools. Ik blijf deze daarom nog steeds met plezier gebruiken. Maar zoals je ziet aan mijn eerste reactie vandaag had ik er een andere verwachting van.
Tja, de hele toolset van Mangools is behoorlijk betaalbaar en daarmee oké voor mensen die niet diep in online marketing en/of SEO zitten, maar lang niet zo uitgebreid als duurdere tools als Moz, SEMrush en Ahrefs. Dat is ook de reden waarom ik zelf wild ben van Ahrefs. Ik wóón zo’n beetje in die tool ;-)
Voor wie 1 website beheert of maximaal 1x per maand zoektermenonderzoek doet, zijn tools als Moz etc. te duur, dat begrijp ik. Dan kun je kiezen om een goedkopere tool als KWFinder te gebruiken en er dan heel bewust van te zijn dat zoekvolumes en suggesties minder uitgebreid dan wel gedetailleerd zijn dan bij de duurdere tools. Of iemand inschakelen die wel deze tools tot zijn/haar beschikking heeft.
LinkMiner viel mij laatst ook tegen, toen ik in zowel Ahrefs als LinkMiner backlinks ophaalde. Ahrefs gaf (ik meen) 19 verwijzende domeinen en LinkMiner 0. Dat is in absolute zin normaliter niet zo’n gek verschil, maar relatief natuurlijk enorm.
Maar eerlijk: tools zijn tools en iedere tool mist wel iets. Plus geen enkele tool geeft je echt perfecte data. Niet op dit vlak in ieder geval. Er zijn altijd wel zaken die ze niet kunnen ophalen, missen of die te kostbaar worden en dus achterwege gelaten worden. Het is ook altijd een kwestie van je eigen koppie en gezond verstand gebruiken. :-)
Hoi Nathan,
We zijn ondertussen een paar jaar verder. Hoe kijk jij tegen het volgende aan:
Bij het doen van een zoekwoorden onderzoek, kijk ik ook altijd naar de “Zoekopdrachten gerelateerd aan” onderaan de SERP. Dit zou betekenen dat hier ook daadwerkelijk op gezocht wordt. Toch geeft de keywordplanner van Goolge een zoekvolume van 0.
Je geeft aan dat de afwijking in volume vooral zit in de hoge volumes en veel minder bij de lage. Toch zie ik bij een klant van mij het volgende:
Volgens Google wordt er gemiddeld 10 keer per maand gezocht op “verkoopovereenkomst auto particulier aan handelaar”. Kijk ik in Search Console, dan zie ik dat de site in de afgelopen 28 dagen, 97 vertoningen heeft gehad op deze zoekopdracht.
Nog een voorbeeld: Volgens Google is het zoekvolume op “auto aankoopkeuring limburg” 0. In Search Console zie ik 455 vertoningen in de afgelopen 3 maanden.
Wat zeg jij? :).
Top artikel trouwens!
Hoi Robert,
Allereerst natuurlijk bedankt voor jouw compliment. Ieder compliment is een mooie waardering voor wat ik schrijf, van een vakgenoot complimenten krijgen is vrij zeldzaam :-)
Wat die zoekvolumes betreft vraag ik mij af of de Zoekwoordplanner een soort laag gemiddelde weergeeft of volumes toch ergens baseert op (potentie voor) Ads. Zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat jouw klant verkeer krijgt via de zoekterm ‘auto aankoopkeuring’ en Google die dan in Search Console erbij meerekent? Of dat de vertoningen voor meerdere zoekresultaten geldt?
Met dat laatste bedoel ik bijvoorbeeld meerdere URL’s, bijvoorbeeld een homepagina en een specifieke pagina (of meerdere specifieke pagina’s) of een of meerdere URL’s plus Universal Search-resultaten zoals afbeeldingen, video’s en GMB.
Sowieso toont dit aan dat je ook gewoon op jouw eigen gevoel mag af gaan. Dat er heus wel op bepaalde zoektermen wordt gezocht, maar die op de een of andere manier (nog) niet door diverse tools worden opgepakt. Of dat nu betaalde SEO-tools als Ahrefs, Moz of SEMrush zijn, of Googles eigen Zoekwoordplanner.
Geen dank :)
Ik heb meteen even gekeken. Op “Auto aankoopkeuring” heeft de site 446 vertoningen in de afgelopen 28 dagen. Google telt het dus niet bij elkaar op.
Eigen gevoel is inderdaad belangrijk. Gewoon dat artikel schrijven en vervolgens in Search Console kijken of je inderdaad vertoningen/klikken krijgt vanuit die zoektermen.
Blijft een interessant onderwerp!