Waarom ik je een open source CMS adviseer (inclusief de nadelen)
Jouw website hoort wat mij betreft te zijn gebouwd met een open source CMS. Daar kleven nadelen aan, zeker, maar het kent ook veel voordelen. Heel veel voordelen. Met name daarom adviseer ik een open source CMS. Ontdek wat de voordelen én de nadelen zijn en baseer daarop jouw keuze voor je websitebouwer of het CMS.
Wat is een CMS?
De meeste websites hebben een CMS: een content management systeem. Dit is simpel gezegd de achterkant van de website waarin je de inhoud (content) van een website beheert. Een website die volledig handmatig gecodeerd is, moet door de websitebouwer worden aangepast, dat is niet handig én het is duur. Heb je een nieuwe pagina of wil je een blog of artikel op je website plaatsen, moet je aankloppen bij je websitebouwer en ben je afhankelijk van zijn/haar planning en kost het je geld.
Beheer zelf de inhoud van je website met een content management systeem
De oplossing is dus een content management systeem, afgekort CMS. Daar log je in en heb je een beheeromgeving om de inhoud van je website te beheren. Van nieuwe pagina’s of berichten plaatsen tot het wijzigen van de inhoud van bestaande pagina’s. En daarin heb je dan twee keuzes:
- Een CMS dat gebouwd is door -en dus uniek is voor- jouw websitebouwer
- Een open source CMS
Beide hebben zo hun voor- en nadelen, die we natuurlijk doornemen.
Dan is er ook nog hard coded
Naast een website met CMS heb je ook nog eens de mogelijkheid een website echt helemaal handmatig te laten bouwen. Hard coded noemen we dat. In dat geval is de website volledig statisch en moet werkelijk iedere aanpassing gebeuren door jouw websitebouwer. De voordelen en nadelen van hard coded websites zijn;
Voordelen hard coded websites
- Schone, lichtgewicht code, waardoor de website bijzonder snel laadt
- Je bent super flexibel in je keuzes voor functionaliteiten: alles wat je wilt kan erin geprogrammeerd worden
- Forse vermindering van de kans dat je website door een beheerder of gebruiker “kapot” gemaakt wordt, omdat de vrijheden voor gebruikers en beheerders beperkt is
Nadelen hard coded websites
- Lastig -zo niet onmogelijk- om als eigenaar of beheerder zelf aanpassingen te doen aan de website
- Er is (vaak) een vormgever nodig voor de opmaak van de website, die de websitebouwer dan bouwt: dat loopt in de papieren
- Je bent afhankelijk van de websitebouwer voor belangrijke wijzigingen aan de website: dit kan zowel vertraging als extra kosten betekenen
- Als je om welke reden ook niet meer met je websitebouwer kunt werken, kun je een compleet nieuwe website laten bouwen. Denk aan faillissement, verstoorde relatie
- Belangrijke wijzigingen achteraf vragen om een forse update: mobielvriendelijk maken van websites, toevoegen schema.org
- Voor elke functionaliteit moet je een ontwikkelaar inschakelen: yep, weer een kostenplaatje
Let wel: ik heb zelf geen ervaring met hard coded websites, dus deze voor- en nadelen haal ik uit de kennis die ik heb opgedaan de afgelopen jaren en niet uit persoonlijke ervaring.
CMS van je websitebouwer: gesloten CMS (closed source)
Een beetje websitebouwer kan zelf een website voor je programmeren, inclusief CMS. Dit is met name het geval bij webdevelopers; technische websitebouwers, niet per se bij webdesigners, die vooral met vormgeving bezig zijn. Deze webdevelopers zijn razendgoed in coderen en programmeren dus een website die technisch in topconditie is, maar zijn vaak niet goed in vormgeving en marketing, waardoor je een vormgever nodig hebt voor de opmaak.
Alles over de verschillende websitebouwers lees je in “Wie bouwt de beste website voor jou?”
Bij deze websitebouwers krijg je dus een gesloten CMS, ‘closed source’. Dit is een content management systeem dat ze zelf hebben gebouwd en dat alleen zij verkopen. Zowel grote internetbureaus met tientallen medewerkers als zelfstandige webdevelopers kunnen zo’n gesloten CMS voor jou bouwen.
Ook zijn er leveranciers van webshopsoftware die met een eigen gesloten CMS werken.
De voor- en nadelen van zo’n closed source CMS dan op een rijtje:
Voordelen gesloten CMS
- Betaalbaar, vaak maandelijkse betaling in plaats van in 1 keer een fiks bedrag
- Updates vinden vaak automatisch plaats
- Schone code, waardoor de website bijzonder snel laadt
Nadelen gesloten CMS
- Je wordt bij maandelijkse betaling geen eigenaar van je website, dus als je stopt bij je websitebouwer, ben je alles kwijt
- In veel gesloten CMS’en ontbreken zaken die SEO-technisch slim zijn, zoals bijvoorbeeld alt-teksten voor je afbeeldingen
- Je bent vaak (vooral bij de webshopsoftware) beperkt in je mogelijkheden qua design en functionaliteiten
Mijn persoonlijke ervaring is ook dat een gesloten CMS vaak niet heel intuïtief en gebruikersvriendelijk is. Het is gebouwd om te doen wat het moet doen, niet om het de gebruiker makkelijk te maken om snel te vinden en doen waarvoor deze inlogde. De meeste technische specialisten zijn namelijk vooral goed in dingen goed te laten functioneren, wat vaak niet hetzelfde is als gebruikersvriendelijkheid.
Voorbeeld wijzigingen achteraf
Je las net al over de mobielviendelijkheid, dat is een belangrijk voorbeeld van een grote wijziging achteraf, waarvoor een enorme wijziging moet worden doorgevoerd in het CMS. Een websitebouwer heeft dan 2 keuzes: een aparte mobiele website ontwikkelen, of het bestaande systeem responsive maken. Beide vragen weer een flinke investering. Daarbij moet ik wel eerlijk toegeven dat je bij een open source CMS ook een investering moest doen als jouw theme/template niet mobielvriendelijk was en overgezet moest worden naar een responsive theme. Een closed source systeem compleet laten aanpassen is over het algemeen wel wat duurder dan je bestaande website in een open source CMS overzetten naar een nieuw template.
Maandelijkse betaling? Dat is een risico
Een maandelijkse fee voor jouw website klinkt aantrekkelijk, zeker als je net begint met je onderneming. Je hebt al veel investeringen en dan ook nog eens een website kopen kan dan best een aanslag op je budget zijn. Er zijn echter 2 belangrijke dingen waar je dan rekening mee moet houden:
- Hoe langer je blijft, hoe meer je uiteindelijk betaalt; het bedrag kan cumulatief flink oplopen
- Stop je bij deze aanbieder, dan ben je gelijk ook alles kwijt; om meerdere redenen kun je jouw website dan niet meenemen
Dit is ook een van de belangrijke nadelen die ik zag bij de websites van DTG.
En dan houdt een aanbieder ermee op
Zoals ik ook al aangaf, is er een risico dat de aanbieder van en systeem ermee ophoudt. Of dat nu en websitebouwer is die een hard coded website voor je bouwt, of een partij die een eigen CMS aanbiedt. En dat gebeurde dan ook vlak voor ik dit blog schreef. Luondo, aanbieder van webshopsoftware, kondigde aan ermee te stoppen. En dan moet je dus op zoek naar een andere aanbieder.
Open source CMS’en: een wereld aan keuze
Bij een open source CMS werkt een grote groep programmeurs aan de (door)ontwikkeling van het systeem. Dit gebeurt veelal op vrijwillige basis, waarbij door de grote community wijzigingen vaak snel worden doorgevoerd.
Voordelen open source:
- Je kan als gebruiker zelf eenvoudig je website beheren
- Je website is makkelijk over te dragen naar een andere websitebouwer, waardoor je minder afhankelijk bent van jouw websitebouwer
- Door de grote community achter open source CMS’en zijn er veel extra functionaliteiten mogelijk
- Betaalbaar, zeker bij het gebruik van een thema
Nadelen open source:
- Door de grote vrijheden die je als eigenaar/beheerder hebt, grotere kans op het “kapot” maken van je website
- Een overdaad aan plugins; hoe weet je wat de juiste is?
- Iedereen kan zich websitebouwer noemen, hoe vind je er eentje die jou echt een goede website levert?
Open source met bestaand theme of met maatwerk
Goed om bij stil te staan: je kunt bij open source CMS’en kiezen voor bestaande themes, al dan niet aangepast naar een child theme, of een maatwerk website in het open source CMS. In het laatste geval profiteer je van het beste van twee werelden: de voordelen van open source en de voordelen van hard coded. Het is een hard coded variant die gebruik maakt van de functionaliteit van het open source CMS.
Mijn advies is dus open source
Zoals de titel al aangeeft, zou ik je open source aanraden. En je weet nu ook dat je daarbij nog de keuze hebt uit een bestaand theme, een child theme variant of een maatwerk website op een open source CMS, met een compleet voor jou gebouwd theme. Ontdek zelf welk CMS je fijn vindt werken, of laat je adviseren welk CMS het beste is voor wat jij wilt met jouw website. Een goede websitebouwer inventariseert jouw wensen en kan jou op basis daarvan ook adviseren welk CMS daar het beste bij past.
Dit was niet alleen mijn kennis…
Dit artikel is geschreven met hulp/aanvullingen van 3 ervaren websitebouwers. Alle werken ze met WordPress, maar staan ze ook open voor andere systemen. Zij gaven feedback op mijn voor- en nadelen en hielpen me met verdere informatie. Mijn dank gaat daarom uit naar:
- Erwin van Amersfoort van Web Improvers
- Mario Guagliardo van Sitiweb
- Kees Lamper van Lamper Design
Vooropgesteld: ze hebben vooral gereageerd op mijn eerste opzetten van de voor- en nadelen, het is dus geen definitieve goedkeuring van hun kant. En zoals ik al aangegeven heb, ben ik geen specialist op dit gebied, dus:
Heb jij nog iets aan te vullen of ben je het niet eens met deze voor- en nadelen, laat het weten. Ik sta te popelen om aanvullingen of andere ideeën van jou mee te krijgen.
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!