Waarom noindex op een webpagina en hoe doe je dat

Waarom noindex op een webpagina en hoe doe je dat?

Je hebt vast wel eens gehoord over ‘noindex’. Of misschien ook niet. En dan is het tijd dat je wel weet wat het is. En waarom je het zou gebruiken. En hoe. Want die noindex-tag is best wel eens nuttig. 

Waar staat noindex voor?

Noindex is een stukje code in je webpagina dat je toevoegt om aan de zoekmachines aan te geven dat de pagina niet geïndexeerd hoeft te worden. Je wilt dus dat deze pagina niet gevonden kan worden in de zoekmachines. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Een aantal voorbeelden van pagina’s die je mogelijk niet wilt laten indexeren:

Inschrijfformulieren of andere formulieren

Een inschrijfformulier of een ander formulier dat je bezoeker pas hoort in te vullen na het bezoeken van een bepaalde pagina op je website, wil je niet in de index van de zoekmachines hebben. Wat heeft de argeloze bezoeker er te zoeken?

Inlogpagina’s

Je biedt een online training aan. Of je hebt een ander soort portaal waar leden of klanten kunnen inloggen. Daar hebben anderen niks te zoeken, dus die kan op noindex.

e-boeken of andere weggevers voor je mailinglijst

Je geeft een e-boek, videocursus of ander leuk dingetje weg op je website. Maar daar moet je websitebezoeker wel eerst een e-mailadres voor inleveren, dus je e-boek of de pagina’s met de video’s -of wat er ook onderdeel is van je gratis weggever- hoeven niet in Google terug te vinden te zijn. Want dan krijg je die e-mailadressen niet.

Zo vond ik zelf via Google e-boeken van enkele van mijn vakgenoten. En je snapt vast dat ik daar dan wel even om moet gniffelen ;-)

Met een noindex-tag kwam dit e-boek niet in de zoekresultaten terecht

 

Oh en zo’n e-boek, zou je dat wel doen tegen inlevering van een e-mailadres? Lees hier waarom je mijn gratis weggever gewoon zonder e-mailadres mag downloaden.

Je hebt nu wel een idee, toch?

Als het goed is heb je nu wel een beeld van pagina’s die je op noindex zet. Je hebt een aantal voorbeelden gelezen. Waarschijnlijk heb je zelf nu ook wel een aantal (soorten) pagina’s bedacht die niet in de index van een zoekmachine hoeven te staan. Dus kun je nu aan de slag met de pagina’s op jouw website.

Hoe plaats je die noindex-tag?

De noindex-tag staat dus ergens in de code van je website. Ofwel in de head-sectie, ofwel als metatag. De technische uitleg vind je bij Google Search Console help. Als je een WordPress website hebt, dan kan het heel makkelijk met de Yoast SEO plugin. Je vindt daar aan de rechterkant een radertje, waarmee je het tabblad ‘Geavanceerd’ opent. Daar kun je de standaardinstelling aanpassen. Als het goed is, is de standaardinstelling ‘index’.

In het tabblad 'Geavanceerd' in Yoast SEO plaats je een noindex-tag

Links zie je het radertje en daarnaast de mogelijkheid om de noindex-tag toe te voegen.

Je ziet dat je daar ook nog de pagina op nofollow kunt zetten. Dit betekent dat de links op de pagina niet gevolgd worden.

Noindex haalt pagina uit sitemap

Het is een goed gebruik om een sitemap voor je website te hebben. Dat helpt de zoekmachines je pagina’s te ontdekken. Zet je een pagina op noindex, dan wordt deze -in ieder geval bij de Yoast SEO plugin- niet opgenomen in de sitemap van je website. Want ook via de sitemap kan ik je e-boek gewoon vinden hoor ;-)

In de sitemap van een website vond ik het e-boek gewoonBedenk dus goed welke pagina’s van jouw website niet via de zoekmachines vindbaar hoeven te zijn. Het handigst is natuurlijk om dat al te doen wanneer je een pagina aanmaakt. Gelukkig kun je het altijd nog achteraf aanpassen. Je pagina staat dan al wel in de index, maar zal verdwijnen uit die index zodra de zoekmachine je noindex-tag gevonden heeft.

Je pagina wordt altijd gecrawld

Er zijn mensen die denken dat een pagina niet wordt gecrawld als deze op noindex staat. Dat is helaas niet het geval. De zoekmachinebot moet de noindex-tag eerst “zien” om daar iets mee te doen. Zodra een pagina wordt ontdekt, wordt deze gecrawld. Staat daar een noindex-tag op, zal de zoekmachine deze wel respecteren, daar hoef je je niet druk om te maken.

Aan de slag

Aan de slag dus, als je pagina’s hebt die mensen niet hoeven te ontdekken via de zoekmachines. Je weet nu ook hoe je dat kunt doen. In WordPress althans. Schakel in andere gevallen een specialist in of zoek even uit hoe dat in jouw CMS kan. Vragen, opmerkingen en aanvullingen mag je hieronder natuurlijk altijd achterlaten.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

5 antwoorden
 1. Michiel
  Michiel zegt:

  Ik ben ook wel eens gratis weggevers (en zelfs betaalde PDFs!) tegengekomen in Google. Op zich geen ramp, want ik neem aan dat 99% van de mensen niet de moeite neemt om eerst te gaan Googelen of ze de gratis weggever misschien zo kunnen vinden. Persoonlijk schrijf ik me ook liever in: je krijgt vaak nuttige tips via de nieuwsbrief en je kunt je altijd weer uitschrijven natuurlijk!

  Maar over het algemeen wel zo safe om je gratis weggevers op noindex te zetten. Een andere handige methode om dat te doen (bijvoorbeeld als je geen WordPress hebt), is om je PDFs naar een aparte map op je server te uploaden. Vervolgens zet je die hele map op noindex met behulp van robots.txt. Als je helemaal fancy wil doen, kan je dan nog een blanco index.html-file in die map zetten om te voorkomen dat bestanden in die map via de browser kunnen worden opgevraagd in een directory listing :).

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Eens hoor, het is geen ramp als je gratis weggever te vinden is. Maar dan vooral omdat -zoals je aangeeft- vrijwel niemand daarop zal zoeken. Wel grappig dat jij je wel liever inschrijft, ik ben nogal klaar met het standard funneltje met je gratis weggever. Ik pak meestal zo’n e-boek om te kijken of ik er nog wat uit kan halen en meld me dan vaak snel weer af. Leuk dat we daarin verschillen, toch? :-)

 2. Karen de Vries
  Karen de Vries zegt:

  Dank voor het artikel. Ik heb een vraag over de no-index. Als ik media of een pagina op no index wil zetten en er staat: Standaard voor de hele site: geen – betekent dat dan alleen die pagina, of staat dan mijn hele website op no-index? Ik heb op mijn website zowel salespagina’s die wel gevonden moeten worden als beveiligde pagina’s en media die ik niet openbaar wil hebben.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   ‘Standaard voor de hele site: geen’ gaat over de meta-robotsinstellingen. Daar zou ik niet aan tornen. Je kiest dus enkel in het eerste deel onder ‘Sta zoekmachines toe om deze Bericht te tonen in zoekresultaten?’ voor ‘Nee’.
   De meta-robotsinstellingen op ‘Nee’ laten staan is verder prima.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.