Waarom Google algoritme-updates echt geen probleem hoeven zijn voor jouw vindbaarheid

Waarom Google algoritme-updates helemaal geen probleem zijn

Heel vervelend, al die algoritme-updates van Google, vind je ook niet? Oké sorry, ik moet eerlijk zeggen dat ik ze niet vervelend vind. Die updates dienen een doel en je hoeft er beslist geen last van te hebben. Echt niet. In dit artikel leg ik je enkele basisprincipes van de algoritme-updates uit en waarom jij hier niet voor zou hoeven vrezen.

Het doel van de algoritme-updates

Het doel van de algoritme-updates is het verbeteren van de organische zoekresultaten in de zoekmachine. Google wil de beste resultaten bieden voor haar gebruikers. Hiervoor zijn complexe algoritmes ontwikkeld, die bepalen welke webpagina het beste zoekresultaten is voor een bepaalde zoek opdracht. Om de beste zoekresultaten te blijven bieden, moeten die algoritmes regelmatig geüpdatet worden. Daar zijn verschillende redenen voor.

Redenen voor de algoritme-updates

Voor de algoritme-updates zijn diverse redenen te noemen. Een aantal voor de hand liggende redenen zijn:

 • Verbeteringen van het algoritme in zijn algemeen
 • Veranderingen in de online wereld
 • Uitsluiten en voorkomen van misbruik

Verbeteringen van het algoritme in zijn algemeen

Google test alles. Oké, misschien niet alles, maar wel enorm veel. Reken er maar op dat ze dus in de gaten houden wat het klikgedrag in de zoekresultaten is. Of dat ze door middel van bijvoorbeeld panels testen of de zoekresultaten voldoen aan de verwachtingen van hun gebruikers. Om aan de verwachtingen van hun gebruikers te blijven voldoen, worden de algoritmes dus continu geüpdatet. Omdat stilstand achteruitgang is.

Jij werkt toch ook continu aan verbetering?

Ook jij moet continu blijven werken aan de verbetering van jouw bedrijf, producten/diensten, website et cetera. Je website is bijvoorbeeld nooit echt af. Er valt altijd wat te verbeteren, toe te voegen of aan te passen. Met de algoritme-updates verbetert Google de zoekmachine en dus de zoekresultaten daarin.

Veranderingen in de online wereld

Ik hoef jou niet te vertellen dat de technologische ontwikkelingen razendsnel gaan. Dit heeft ook invloed op websites, waaronder bijvoorbeeld techniek en eisen van de website bezoekers. Zo is het niet meer denkbaar dat jouw website niet mobielvriendelijk is. Het aantal bezoekers aan jouw website via mobiele apparaten neemt jaarlijks met vele procenten toe. Ook dit soort ontwikkelingen moet een zoekmachine dus meenemen in de algoritme-updates.

Toename gebruik mobiel

Sinds de introductie van de smartphone neemt het gebruik van mobiele apparaten voor het gebruik van internet jaarlijks toe. Het is meer dan aannemelijk dat binnen enkele jaren 80% of meer van het website bezoek plaatsvindt vanaf een smartphone. Wanneer jouw website niet goed genoeg toegankelijk is vanaf een smartphone, is dat een tegenvaller voor de bezoeker. Dat is de reden waarom Google mobiel vriendelijkheid als rankingfactor meeweegt. Dit is een van de belangrijkste wijzigingen sinds de start van Google.

Per 2018 wordt zelfs de volledige index gebaseerd op de mobiele versies van websites.

Het gebruik van smartphones neemt toe - ook voor websitebezoek

Laadtijd van je website

Aansluitend op mobielvriendelijkheid is ook laadtijd een erg belangrijke factor geworden. Je weet zelf vast wel hoe irritant het is als je lang moet wachten tot een website op je scherm verschijnt. Zeker op je mobiel wil je niet al te lang wachten. Dus heeft Google de laadtijd van de websites de laatste jaren steeds zwaarder laten meewegen in de algoritme-updates die ze hebben doorgevoerd.

Uitsluiten en voorkomen van misbruik

Met het ontstaan van de zoekmachines ontstond uiteindelijk ook het vak zoekmachine-optimalisatie. SEO’s hebben vanaf het ontstaan van dit vakgebied een best gedaan om te ontrafelen hoe de zoekmachines werken en hoe ze die dus kunnen beïnvloeden. Daaruit ontstonden technieken, waarvan een aantal niet bijdroeg aan de kwaliteit van de zoekresultaten. Pagina’s die dus niet voldeden aan de verwachtingen van de bezoeker kwamen hoog in de zoekmachine en dat kan niet de bedoeling zijn. Deze trucjes zijn wat mij betreft de ultieme reden voor algoritme-updates.

Een aantal van deze trucs op een rij:

Cloaking

Hier moet je niet eens aan willen beginnen en ik verbaas mij er ook over dat er gewoon nog naar gevraagd wordt. Cloaking is het plaatsen van onzichtbare tekst op een webpagina, waarmee je dus kunt scoren op zoektermen die niet of nauwelijks te vinden zijn op je webpagina. Hiermee misleid je jouw websitebezoekers en dat

Links op linkfarms

Dat links relevant zijn voor zoekmachine-optimalisatie is geen geheim. Toen dit duidelijk werd, ontstonden er allerlei bedrijven die linkbuilding aanboden via slinkse trucs. Je kon links kopen op linkfarms en PBN’s en dat werkte als een tierelier. Maar dat sloot niet aan op het idee achter links als SEO-factor. Dus kwam Google met Penguin update om die trucs af te straffen.

Doorway-pagina’s

Doorway-pagina’s zijn pagina’s die enkel het doel hebben om bezoekers naar je website te trekken op een bepaalde zoekterm. Dat kan een combinatie van een dienst met een plaatsnaam zijn of een pagina voor iedere variant van een zoekterm die je maar kunt bedenken, in mijn vakgebied bijvoorbeeld:

 • SEO
 • zoekmachine-optimalisatie
 • SEO-optimalisatie
 • SEO-bureau
 • SEO-specialist

Je krijgt vast wel een idee. Daar vindt Google wat van.

Footer vol met links naar doorway-pagina's

Een footer vol met links naar allemaal doorway-pagina’s. Doe maar niet…

Daarom dus die algoritme-updates

Misbruik, zoals de footerlinks hierboven, maar ook cloaking, PBN’s en ander misbruik, zijn dus de reden dat Google de algoritmes blijft aanpassen. Uiteindelijk wil jij ook gewoon zoekresultaten waar je wat aan hebt. Daar zet Google zich ook voor in. En dus komen ze met de algoritme-updates om misbruik en misleiding te voorkomen. Doe jij je best om je bezoekers van dienst te zijn, dan heb je niks te vrezen van deze algoritme-updates. Sterker nog: dan zul je er zelfs van profiteren.

Mediaskyscraper houdt een overzicht van de algoritme-updates per jaar bij, inclusief korte uitleg over wat die update inhoudt, voor zover we dat (kunnen) weten.

Heb jij negatieve impact ervaren van algoritme-updates? Of hebben ze juist positief uitgepakt voor jou? Deel je verhaal of stel je vraag hieronder. Jouw reactie is welkom.

4 antwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Helemaal mee eens Roos, ze zouden in je voordeel moeten werken wanneer je het beste voor hebt met je websitebezoekers en SEO :-)

 1. Kim Pittoors
  Kim Pittoors zegt:

  Goed artikel Nathan. Ik ben het met je eens. Maar jammer genoeg is Google zelf ook niet perfect. Zo nu en dan worden sites onterecht gestraft. Penguin 3.0 was bijvoorbeeld wel erg streng. Penguin 4.0 is wat mij betreft niet streng genoeg. Maar ik ben meestal wel bij met de updates inderdaad. Het is helaas gewoon nodig.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Jeuj. Een compliment van een gewaardeerde collega :-)
   Google is zeker niet perfect. Ik zie nog veel slechte webpagina’s in de zoekresultaten verschijnen, zeker in Nederland. Maar hoe streng ze ook zijn bij sommige updates, er zullen altijd cowboys zijn die weer trucjes vinden om niet te scoren met kwaliteit, maar enkel op basis van slimmigheidjes. En moet Google de algoritmes weer aanpassen ;-)

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.