Video versus tekst

Video versus tekst

Video is een van dé onderwerpen in online marketing in 2015. Als we afgaan op alle verhalen, moet iedere onderneming zich serieus met video gaan bezighouden. Laat je echter niet gek maken: video is niet heilig en is geen alternatief voor tekst. Bedenk vooral goed hóe en waarom je video inzet. Want in een aantal gevallen is tekst nog altijd beter. Is tekst effectiever dan video?

Content: tekst, beeld & geluid

Online kun je kennis en informatie delen in vele vormen. Al deze vormen vallen onder content. Tekst, geluid en beeld zijn globaal drie vormen van content die we kunnen onderscheiden. Hier neemt video een speciale plek in, omdat deze beeld en geluid combineert en er zelfs tekst aan toegevoegd kan worden. Om deze diverse andere reden is het logisch dat de aandacht voor video toeneemt. De mogelijkheden met video nemen ook nog eens toe. Waarom zou je video inzetten?

De voordelen van video: er is meer…

Video kent natuurlijk genoeg voordelen. Je kunt snel iets uitleggen, brengt je bedrijf in beeld, laat jezelf zien als ondernemer of medewerker. Video is voor sommige mensen makkelijker en/of sneller dan een stuk tekst lezen. Het zijn slechts enkele voordelen, maar enkel de voordelen benoemen is niet de manier om het complete verhaal te vertellen. Want er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden.

YouTube: uiterst relevant

Wanneer je video inzet, is YouTube een kanaal dat je niet moet uitvlakken. De belangrijkste reden hiervoor is dat YouTube wereldwijd de op-een-na-grootste online zoekmachine is. Jazeker, na Google wordt er het meest gezocht via YouTube. Omdat je enkel op video’s zoekt binnen YouTube, geldt YouTube als verticale zoekmachine. En omdat YouTube onderdeel is van Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het ook effect op de vindbaarheid van je video’s binnen Google.

Periscope

Streaming video

Een van de belangrijkste redenen dat video in 2015 erg populair is geworden, is de opkomst van streaming video. Met name streaming in de vorm van apps, die een hoog socialemediagehalte hebben, zoals Periscope en Meerkat groeien in populariteit. Als marketingtool zeer geschikt, maar van een andere orde dan een bedrijfs- of instructievideo.

Let vooral hier op

Naar mijn mening is video lang niet in alle gevallen een uitkomst. Punten waar je vooral rekening mee moet houden zijn:

  • Automatisch afspelen is geen aanrader
  • Video afspelen in een kantooromgeving doet vrijwel niemand
  • Video’s kunnen niet worden gescand

Video versus tekst: wat is is nu beter voor je website?

Automatisch afspelen

Automatisch afspelen van video op je website wordt niet door veel mensen gewaardeerd. Wanneer je een website opent en er (vrijwel) direct wordt een video afgespeeld, is dat niet jouw eigen keuze. Dat is storend en in een extreem geval schrik je zelfs even wanneer het geluid zomaar begint te spelen. Je kunt het dus niet maken om video’s automatisch te laten afspelen, omdat je hiermee je bezoekers niet helpt.

Daarnaast is het voor degene die je website met mobiel bezoekt niet heel vriendelijk. Wanneer deze namelijk gebruik maakt van mobiel internet, is een automatisch afspelende video een forse aanslag op de databundel. Automatisch afspelen is dus geen optie en dan heb je tekst nodig om mensen aan te zetten de video af te spelen.

Geluid in werkomgeving stoort

Video afspelen in een kantooromgeving is veelal onhandig, omdat het geluid de mensen in de omgeving stoort. Niet iedereen heeft een hoofdtelefoon bij de hand, dus in een werkomgeving is video niet praktisch. Reden waarom video minder praktisch is dan tekst. En dan nog iets: video biedt je niet de mogelijkheid om even snel te scannen.

Scannen is niet mogelijk

Het voordeel van tekst is dat je deze kunt scannen. Een goede tekst tenminste. Die deel je op in alinea’s en daar zet je duidelijke koppen boven, waardoor je websitebezoeker kan scrollen en je tekst kan scannen. Dit om te bepalen of je bezoeker echt al deze alinea’s wil lezen. Bij video is dat echter niet mogelijk. Je kunt voor video’s links aanmaken met specifieke startmomenten, waarmee je een soort index kunt maken, maar daarmee valt de video nog niet volledig te scannen, zoals bij tekst.

Toch tekst nodig

Je hebt sowieso tekst nodig voor de index. Daarnaast geldt dat je terug moet naar de index om te kunnen skippen naar een volgend onderdeel, mocht je dat willen. En dan kan er nog steeds niet echt door het verhaal gescrold worden. Bij tekst kun je zelfs de alinea nog even scannen, wat je in video niet kunt.

Film versus filmpje

Veel mensen hebben het over “een filmpje” als ze een video hebben. Als je een echt goede video hebt geschoten/laten schieten, vind ik dat geen goede benaming. Een filmpje maak je even zelf op je smartphone of met je webcam. Een goede video biedt wat meer. Je wilt toch professioneel overkomen?

Presenteer je bedrijf professioneel

Een goede video is een investering. Dat kost sowieso tijd, maar als je het echt goed wilt doen ook geld. Je laat een professionele video maken door een bedrijf dat het met en voor je uitvoert. Want een aankondiging van een webinar doe je toch niet met een filmpje dat je met je smartphone hebt gemaakt? Is dat een professionele manier van je bedrijf presenteren?

Jazeker, ik werk met video

Je hebt vast mijn bedrijfsvideo wel gezien. Hiervan is een eerste versie gemaakt die 4:39 duurt en waarin alle relevante informatie  over Letterzaken voorbijkomt. Na publicatie van deze video kwamen er veel reacties dat de video te lang duurde. Op basis daarvan is er een korte versie gemaakt van 1:00, wat kennelijk acceptabeler is. Lange video’s zijn wat dat betreft net als lange teksten: het is niet voor iedereen en je zult mensen moeten boeien door ze relevante informatie te bieden.

Je hebt tekst nodig bij video

Met video kun je een aantal zaken heel goed en helder in beeld brengen. Zeker als het om zaken als instructies of productbesprekingen gaat, is videomarketing uiterst nuttig. Niettemin zijn woorden daar ook weer heel belangrijk in. Zowel voor de eerder genoemde index als om mensen aan te sporen de video te bekijken. Daarnaast vind je in artikelen over video en SEO standaard het advies om de video’s te voorzien van tags en beschrijvingen met de juiste zoekwoorden. Gaat het toch weer om tekst…

Video vs. tekst

Eigenlijk is het appels met peren vergelijken. Zoals ik in het begin van het artikel al aangaf, vallen beeld, geluid en tekst allemaal onder het begrip ‘content’. Ze vullen elkaar aan en bieden beide waarde voor je websitebezoekers. Je moet ze beide wel op de juiste manier inzetten.

Zet video en tekst beide goed in

Voor vindbaarheid in de zoekmachines is nog altijd tekst nodig. Zoekmachines kunnen niet veel met beeld, dus voor je vindbaarheid en SEO heb je tekst nodig. Zet video dus zeker in, maar wel zo dat het vóór je werkt, dus jouw identiteit juist overbrengt. En gebruik het niet als vervanging van je teksten. Want uit onderzoek blijkt dat tekst effectiever is dan video.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de volledige bedrijfsvideo van Letterzaken en de tijd om maar liefst 4:39 volledig uit te zitten? Dit is ‘m:

Wat heeft jouw voorkeur: video of tekst? En waarom? Laat het hieronder weten!

Afbeelding van atibodyphoto met dank aan Freedigitalphotos.net
Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

6 antwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Goed dat je het zegt Erwin. Overigens bedenk ik me net dat ik in al mijn enthousiasme ook de opkomst van Periscope en Meerkat ben vergeten. Tijd om te updaten dus!

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Uiteraard kun/moet je beide combineren. Bij alles geldt dat je moet overwegen of en hoe je het inzet. Of het nu online versus online is, beeld en tekst, of de socialemediakanalen, in alles moet je mijns inziens een balans vinden die bij jou en je doelgroep past.

      Ik ben geen man van beeld, althans niet heel erg. Voor mij zijn Pinterest en Instagram dus geen logische platformen. Terwijl mensen die iets met interieur, ontwerp of fotografie doen juist op die platformen zouden moeten zitten als je het mij vraagt. En zo vind ik ook dat online specialisten zich ook offline moeten laten zien.

      En zo is er niks mis met jouw eigen balans vinden tussen video en tekst. Of inderdaad wel een video maken en daar de transcriptie weer als pagina/artikel publiceren. Prima staaltje contentcreatie :-)

    • Maikel Latour
      Maikel Latour zegt:

      Balans is helemaal waar Nathan.

      Je kunt wel doen wat een ander zegt, maar als het niet bij jou past, val je uiteindelijk door de mand. Ik geef de ondernemers de kost die langdurig een rolletje moesten spelen. Uiteindelijk val je door de mand en schat het je brand. Niet slim dus.

      Zoek vooral de balans in de kanalen, content en zaken die bij jou en je expertise passen. Dit houd je namelijk wél oneindig vol.

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Mooi gezegd Maikel. Dat is ook precies wat ik zeg. Ik kan wel adviseren om te gaan bloggen, maar als iemand dat helemaal niks vindt, gaat het ook helemaal niks worden ook. En qua kanalen geldt dat zeker ook, zo ook in sociale media. Daarom ben ik niet op Pinterest of Instagram te vinden, ik kan er niks mee. ;)

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.