Video als achtergrond of in de header van je website? Doe. Het. Niet.
Wil jij graag een video als achtergrond op je website, of in de header van een webpagina? Denk goed na of dit echt zo’n goed idee is. Meestal niet namelijk. Er zijn de nodige redenen waarom je er beter van af kan zien, en maar weinig situaties waarin ik je een achtergrondvideo zou aanraden, of het nu in de header is of als sfeerbeeld op de achtergrond. Maar ook die laat ik je natuurlijk eerlijk weten.
Videoheader (hero movie) of achtergrondvideo
Eerst even twee begrippen die we hier doornemen: de videoheader (ook wel ‘hero movie’ genoemd) en de achtergrondvideo. Ze hebben wel wat overeenkomsten, maar zijn wel duidelijk verschillend.
Videoheader: in plaats van hero image of paginaheader
Een videoheader is – zoals de naam al zegt – een video in de header van een webpagina. Je ziet dit vooral op homepagina’s, maar soms ook op pagina’s met producten of diensten. Je komt op een pagina en direct onder de bovenste balk waarin meestal het hoofdmenu en het logo staan, verschijnt een video die automatisch afspeelt. Zonder geluid in de meeste gevallen. Dat zou er niet ook nog eens bij moeten komen.
Achtergrondvideo: voor de inhoud
Een achtergrondvideo is een video die meestal onder de header verschijnt, als achtergrond van de content. Meestal draait zo’n video op een deel van de pagina, soms over de hele pagina.
Leuk toch, zo’n filmpje?
Je denkt misschien: dat is toch leuk, zo’n filmpje? Of je ziet er juist alleen maar een goede manier in om je boodschap kort in beeld te brengen. Nou, nee dus. Video’s die op de achtergrond afspelen missen vaak context, waardoor je de plank misslaat. Zo had een makelaarskantoor eens een video waarop lachende mensen te zien waren. Toen ik dat aan wat mensen liet zien kreeg ik onder andere de reactie: “Waarom zitten die mensen mij uit te lachen?”. Precies mijn gedachte toen ik de video zag afspelen.
Zonder context sla je dus de plank mis met een video in de header.
Of het werkt?
De vraag is dus altijd of het werkt. Dat anderen het doen, wil namelijk niet zeggen dat het werkt. Het kan zijn dat ze het ook gewoon aan het testen zijn. Zoals IMU, dat in hun artikel over de headervideo aangeven dat ze het zelf op hun homepagina hebben staan.
Anno 2023 is dat niet meer het geval, kan je zien als je naar hun website gaat. Best kans dat ze hebben geconcludeerd dat die video in de header niet werkte. En dat is ook wel logisch, omdat bewegend beeld afleidt en het zorgt voor lange laadtijden. En ook zogenaamde best practices zijn geen doorslaggevende reden, omdat een best practice ook per geval anders uitpakt.
Bewegend beeld leidt af
Beweging trekt de aandacht, en dat zou bij video een voordeel moeten zijn. Alleen, bezoekers komen niet voor die video op je website. Veel bezoekers komen met een doel naar je website en als de video dan de aandacht trekt, worden ze afgeleid en kunnen ze zomaar dat doel vergeten. En daardoor je website onverrichter zake weer verlaten. Al in 2016 publiceerde Unbounce een eigen onderzoek naar achtergrondvideo’s, waarbij ze net als ik niet per se afraden ze te gebruiken, maar er wel heel bewust mee om te gaan.
En houd vooral ook in je achterhoofd dat er verschillende soorten breinen zijn en mensen met een neurodivers brein (ADHD, autisme) nóg sneller afgeleid of zelfs geïrriteerd kunnen raken door allerlei beweging op webpagina’s.
Video’s zorgen voor een traag ladende webpagina
Naast afleiding trekt een video ook nogal een flinke dobber op de laadtijd van een webpagina. Zelfs als je de video extern host, moet die video worden geladen en je snapt vast zelf ook dat er meer MB’s moeten worden geladen dan bij een eenvoudige achtergrond met 1 kleur. En iedere MB kost je laadtijd, en je snapt vast ook wel dat je bezoekers niet al te lang willen wachten tot jouw webpagina’s geladen zijn. Sterker nog, het is niet voor niets dat Google de Largest Contentful Paint opnam in de Core Web Vitals.
Overweeg dus altijd of die laadtijd opweegt tegen het doel dat je met deze video op je website hebt.
Gebruik video in header of als achtergrond voor sfeer
Zoals Unbounce ook al aangaf in hun publicatie zijn achtergrondvideo’s een prima overweging op webpagina’s waar je een bepaalde sfeer wilt neerzetten. Denk aan een horecazaak, uitgaansgelegenheid, evenementenlocatie, of een (website van een) evenement. Maar ook dan is het nog de vraag of je er goed aan doet, ze werken volgens Unbounce namelijk negatief wanneer er een complexe aankoop op de pagina staat:
With more complex offers where you need to read a lot of copy in the first screenful, video backgrounds can be a bit distracting.
Ook wanneer je een achtergrondvideo gebruikt voor je horecazaak, evenementenlocatie of uitgaansgelegenheid is het zaak je altijd af te vragen of het echt iets toevoegt voor jouw (website)bezoekers. Zet je met een headerfoto niet al genoeg van de sfeer neer?
Checklist: wanneer wel en wanneer niet?
Je hebt de nodige voor- en nadelen van videoheaders en achtergrondvideo’s voorbij zien komen. Even alles voor je op een rijtje als soort checklist zodat je een overwogen keuze kan maken of je wel of geen video gebruikt in je header of als achtergrond:
- Voegt het echt iets toe voor de bezoeker, wat zonder video niet kan?
- Begrijpt je bezoeker de video zonder verdere context zoals tekst of geluid?
- Is een video als los onderdeel op je webpagina een alternatief, waarbij de bezoeker zelf kan kiezen die af te spelen?
- Zorgt het voor veel extra laadtijd, waardoor je webpagina te traag laadt en bezoekers mogelijk afhaken?
- Laadt de header van je webpagina snel genoeg voor een acceptabele Largst Contentful Paint-score?
De laatste twee zijn sowieso punten die je zou moeten testen. In dat geval heb je al een video die je wilt gebruiken, maar je kan het natuurlijk ook gewoon doen met een soort dummy-video, puur voor de test.
Wat vind jij: doen of niet? Heb je voorbeelden van videoheaders of achtergrondvideo’s die werken? Of heb je er zelf een en twijfel je of het wel zo’n goed idee is? Deel je mening, vraag of opmerking hieronder, en ik reageer altijd op je (eerste) reactie. Kritisch zijn mag, dat houdt mij ook scherp.
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!