Gebeld over gemeentegids? Let op voor misleiding!

Telefoontje over vermelding in gemeentegids? Let goed op!

Dit blog lijkt misschien niet te passen bij de onderwerpen waar ik normaliter over schrijf. Toch heeft het een overeenkomst met andere blogs van mijn hand, waarin ik zaken behandel die ondernemers bezighouden. Ik ga je in dit blog punt-voor-punt aantonen wat ik vind dat er mis is met de werkwijze van OiV Media & Communicatie en andere vergelijkbare partijen en waarom je goed moet opletten wanneer ze jou bellen of mailen.

-dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 28 februari 2017 en geüpdatet op 13 maart 2020-

Diverse telefoonnummers en diverse bewoordingen

Vooraf: er zijn diverse telefoonnummers in gebruik en er worden twee termen gebruikt. In beide gevallen gaat het om exact hetzelfde, namelijk de vermelding van jouw bedrijf op een online “informatiegids”, waar vrijwel niemand jouw vermelding zal zien. De mensen die bellen, hebben het zowel over een “informatiegids voor gemeente X” als over een “gemeentegids” voor jouw gemeente. Telefoonnummers die gebruikt worden zijn onder andere:

 • 085-1651100
 • 085-9022127
 • 085-9022913
 • 010-3025096
 • 010-3047622
 • 010-3047625

Van bovenstaande nummers weet ik het zeker. Hieruit zou je kunnen concluderen dat ook 010-3047623 en 010-3047624 in gebruik kunnen zijn. De eerste 3 telefoonnummers zijn in gebruik bij OiV Media & Communicatie, 085-9022127 blijkt bij Dichtbij Media/Uitgeverij Dichtbij te horen. Op 3 september 2017 verscheen ineens hun website in Google toen ik op 085-9022127 zocht. Voor die tijd kwam hun website niet voor in de zoekresultaten.

Verder wordt er sinds 2019 melding gemaakt van StePro Media, dat in ieder geval het telefoonnummer 010-3025096 gebruikt. Een andere nieuwe naam is Van Dik Hout Media, dat op hetzelfde adres in Amersfoort zit als Dichtbij Media.

Aanbieding per mail

In maart 2020 is er naast telefonische acquisitie voor de online gidsen ook de aanbieding per mail bij gekomen. Ene Matthijs de Jong of Steven de Groot stuurt deze mail namens www.gemeentegids.org:

Matthijs de Jong gemeentegids.org stelt dat het gaat om jaarlijks onderhoud alsof je al een advertentie hebt.

Wat hier wat mij betreft al niet klopt is dat er met de eerste zin de suggestie wordt gewekt dat je al een advertentie hebt op ‘de Gemeentegids’. Opvallend is daarbij wel dat ze geen persoonlijke aanhef gebruiken, terwijl ze verder wel alle bedrijfsgegevens al hebben.

Er kwamen bij mij trouwens ook meldingen binnen van mails van rogier@gemeentegids.org.

Verschillende (bedrijfs)namen achter dit soort werkwijzen

Hierboven noemde ik al OiV Media & Communicatie, die de aanleiding was voor dit artikel. Toen bleek dat Dichtbij Media ook zoiets deed en verder zijn er waarschijnlijk nog wel andere bedrijfjes die dit soort werkwijzen hanteert. Het gaat dus vooral ook niet om welk bedrijf er achter zit, maar om de werkwijze die zo is dat je zou kunnen denken dat er al een overeenkomst is, waardoor je er al snel mee akkoord gaat. Op zijn minst verwarrend, dat geldt voor zowel de mails als de telefoontjes.

Online-bedrijvengids.nl: zelfde werkwijze

En ineens werd ik gebeld door een afgeschermd nummer. Een meneer die belde namens “de online bedrijvengids”, die op dezelfde manier zijn verhaaltje deed. Hierbij stelde hij dat ik de uitgebreide vermelding “mede vanwege het kostenplaatje” niet nodig was. En dat een “vermelding voor het gehele jaar voor 195 euro ruimschoots voldoende” zou zijn. Of mijn standpunt daarin gewijzigd was. Bij navraag bleek het dus om online-bedrijvengids.nl te gaan, waar je ook gewoon een gratis vermelding kunt plaatsen. Althans, die raad ik nu dus af. Grote kans dat je dus met dit verhaal gebeld wordt wanneer jij jouw bedrijf aanmeldt op online-bedrijvengids.nl en je wilt natuurlijk voorkomen dat je er op deze manier ingeluisd wordt.

Dezelfde verkoper belt binnen een week opnieuw

Nou ja zeg, nog geen 5 dagen na het eerste telefoontje van de meneer van online-bedrijvengids.nl belt dezelfde verkoper opnieuw. Het script is in ieder geval niet aangepast, hij ratelt echt vrijwel letterlijk hetzelfde riedeltje op, inclusief “De vermelding van eenmaal 195 euro was dan ook ruimschoots voldoende, dat was zo nog correct?”. Nu ben ik heel benieuwd in welk universum deze bewoording anders geïnterpreteerd kan worden dan dat ik akkoord zou zijn met een betaalde vermelding van € 195,- voor een jaar.

Toen ik de beste man dat onder zijn neus wreef, hing hij prompt op. 😅

Onduidelijk wie er achter zit

Via zowel SIDN als KVK kan ik niet achterhalen wie er achter online-bedrijvengids.nl zit. Het lijkt een buitenlandse partij te zijn en de meneer die mij belde kon me niet vertellen voor wie hij werkte. Ja echt. Hij werkte er net twee weken, zei hij. Toch vreemd dat je niet weet wie je werkgever is, toch? Natuurlijk, grote kans dat dit een soort freelance opdracht is op basis van commissie. Maar ook dan weet je toch aan wie je factureert? Alleen al het feit dat je niet zomaar achterhaalt wie er achter zit is reden tot wantrouwen. Als je van goede zin bent, heb je niks te verbergen.

Vermelding in gemeentegids voor jouw gemeente?

Terug naar de telefoontjes, waar het mee begon. Ik werd zelf gebeld door een dame vanaf nummer 088-1651100 die aangaf dat ze belde over een gemeentegids voor de gemeente Apeldoorn, waar Optimus Online gevestigd is (toen nog de vorige bedrijfsnaam). Je zou kunnen denken dat het dan om een officiële gemeentegids gaat. Als je niet heel erg oplet, is dat namelijk hoe je het begrijpt. En dat je niet heel erg oplet is begrijpelijk. Het gaat snel en je moet net even overschakelen van waar je mee bezig bent naar het telefoongesprek.

Het misleidende onderdeel van het telefoontje

De dame die mij belde, claimde dat ik eerder had gezegd dat een advertentie van (iets van) € 385 niet in mijn budget paste. Ik zou eerder wel akkoord zijn gegaan met een basisvermelding van € 150. Ik doe sowieso nooit mee aan dit soort betaalde vermeldingen, dus dit is pertinent niet waar en wat mij betreft pure misleiding. Wellicht gaan ze er vanuit dat je het even niet meer weet en dan makkelijk “ja” zegt, ik weet zeker dat ik hiermee nooit ingestemd heb. Dit vind ik de grofste misleiding van deze werkwijze.

Je ziet dat ze bij de mail op een vergelijkbare manier te werk gaan om de illusie te wekken dat je al een overeenkomst hebt, terwijl dat niet zo is…

Interessante transcriptie van zo’n telefoongesprek

Gek dat ik hier nog niet mee bekend was. Er staat een transcriptie (=gesprek zo letterlijk mogelijk uitgewerkt in tekst) van een vergelijkbaar telefoongesprek op het blog van Frits Mostert. Deze werkwijze komt exact overeen met hoe ik de telefoongesprekken ken en zelf heb ervaren met dit soort acquisiteurs. Kort samengevat:

 • Snel en onduidelijk melden van bedrijf of organisatie namens wie deze persoon belt
 • Met wat wollige woorden de illusie wekken dat er al een basisvermelding loopt
 • Duurdere plaatsing willen verkopen en daarmee bij een ‘nee’ toch die (betaalde!) basisvermelding sneaky aansmeren
 • Bij vragen over bedrijfsnaam/organisatienaam is het antwoord weinig concreet
 • Een website zullen ze je waarschijnlijk niet opgeven, omdat je dan ontdekt dat je er nog niet op staat, zoals ze beweren dat het geval is

Frits geeft onderaan zijn blog heel duidelijke punten waarmee je zo’n gesprek in jouw voordeel kunt laten verlopen. Vooral het advies om te vragen naar de persoon waarmee eerder contact is geweest over deze vermelding gaat echt helpen, want die zullen ze niet kunnen noemen ;-)

Officiële gemeentegids of niet?

Tijdens het telefoontje wordt gerefereerd aan een gemeentegids. Dat het een officiële gemeentegids is, wordt niet gezegd, maar je bent al snel geneigd om te denken dat het om een officiële gemeentegids gaat. Uit diverse verslagen online blijkt dat OiV Media & Communicatie een soort online gemeentegids uitgeeft, die verder niets met de gemeente als overheidsorgaan te maken heeft. Door het woordgebruik denkt iedereen al snel aan een papieren gids van de gemeente, terwijl het dus een online platform is met mogelijk minder bereik dan een papieren gemeentegids die huis-aan-huis verspreid wordt.

Mag je het woord ‘gemeentegids’ gebruiken?

Mag iemand het woord ‘gemeentegids’ gebruiken als het niet om een officiële uiting van een gemeente gaat? Ja, dat mag. Er zit geen beperking op het gebruik van zo’n algemeen woord. Als ze ‘een gemeentegids’ uitbrengen, op wat voor wijze dan ook, kunnen ze dat zo communiceren. Dus daar is niks mis mee, al vind ik wel dat ze het er te veel op laten lijken dat het een heuse gemeentegids betreft die officieel wordt uitgegeven in jouw gemeente.

Gemeentes moesten rectificeren

Diverse gemeentes hebben al moeten rectificeren, omdat ze kennelijk te uitgesproken hadden gecommuniceerd over OiV Media & Communicatie (vanaf nu ‘OiV Media’). De gemeentes kozen daarbij mogelijk woorden die niet onderbouwd konden worden. Dat je de werkwijze van OiV Media in twijfel trekt, betekent niet dat je -zoals sommige gemeentes kennelijk deden- mag adviseren om niet in zee te gaan met een bedrijf of ze als oplichters of fraudeurs weg te zetten.

Gemeente Oldenzaal moest rectificeren omdat ze zich negatief uitlieten over OiV Media

Wie ziet jouw vermelding?

Als je met dit aanbod instemt, betaal je dus enkele honderden euro’s voor een vermelding die niet -zoals je wellicht zou verwachten- bij de inwoners op de deurmat valt. Het gaat om een online gids, waarvan je je sterk kunt afvragen wie jouw vermelding überhaupt zal zien. Want:

 1. Wie kijkt er überhaupt op die gemeentegids, die zelfs in Google niet makkelijk te vinden is?
 2. Wie gaat er dan nog door verschillende bedrijven bladeren?

Googel maar eens op ‘gemeentegids’ in combinatie met jouw plaatsnaam en ontdek of je de online gemeentegids vindt. Ik had vreselijk veel moeite om die voor Apeldoorn te vinden. En dan kan ik me toch wel aardig redden op Google zeg maar. Bedenk je dan eens hoeveel mensen op die website zouden komen en hoeveel mensen daarvan weer jouw vermelding zouden zien.

Uiteindelijk kwam ik op de informatiegids voor Rotterdam terecht.

informatiegids-nederland voor Rotterdam van OiV Media en Communicatie

Na wat googelen vond ik informatiegids-nederland.nl, maar niet direct voor Apeldoorn.

Ik kan met moeite “mijn” gemeentegids vinden

Zoals hiervoor vermeld, heb ik zelf ook even gezocht op Google. Ik kan net één online gemeentegids vinden voor de gemeente Apeldoorn. Die gids is niet duidelijk over wie erachter zit én toont niet zomaar bedrijven, daarvoor moet je eerst zoeken. Door wat verder te zoeken, kwam ik op de website waar OiV Media voor diverse regio’s en gemeentes overzichten plaatst.

Wordt jouw bedrijf wel echt gevonden op deze “gemeentegids”?

Door op de pagina ‘rotterdam’ te vervangen door ‘apeldoorn’, kwam ik op ‘Informatiegids Apeldoorn’. Daar staan wat nieuwsberichten, wat evenementen, weersinformatie en wat tweets. In de kolom rechts staan bedrijven. Mij vallen ze niet echt op, dus ik ben heel benieuwd hoeveel mensen dat wel zien en de pagina’s van bedrijven op zo’n pagina bezoeken.

Pagina Apeldoorn van informatiegids-nederland.nl - vallen de bedrijven op?

Hoeveel bezoekers zien jouw vermelding?

SEO-tools zijn tof, omdat je dingen kunt analyseren. Ahrefs bijvoorbeeld, geeft een goede indicatie van het aantal bezoekers vanuit Google naar een bepaalde website of zelfs webpagina. Volgens Ahrefs haalt informatiegids-nederland.nl ongeveer 11.000 bezoekers per maand vanuit Google:

Het organische zoekverkeer vanuit Google naar informatiegids-nederland.nl volgens Ahrefs

Dit is een indicatie, het kan zomaar meer zijn. Of minder. En ze zullen via andere kanalen ook nog gewoon bezoekers krijgen. Maar wat dan? Als mensen op die homepage komen, gaan ze dan verder zoeken naar hun eigen gemeente? En als ze dan op die pagina van jouw gemeente komen, hoe groot is dan de kans dat ze jouw vermelding zien? Is dat € 150 of zelfs meer waard?

Als je denkt of weet dat het je (genoeg) klanten oplevert, prima. De keuze voor een betaalde vermelding is aan jou.

Na ‘gemeentegids’ nu ook informatiegids via 010-3074625

Update 18 juli 2017: vanochtend werd ik gebeld vanaf 010-3074625. Toen ik opnam kreeg ik eenzelfde verhaal als ik kreeg over de ‘gemeentegids’, maar nu met verwijzing naar ‘informatiegids’ in combinatie met “uw gemeente”. Ook weer met de misleidende introductie dat ik akkoord zou zijn gegaan met een basisvermelding van (ik meen) € 150.

Heb je “ja” gezegd?

Ben jij gebeld over een gemeentegids of een andere vermelding waarvoor je moet betalen en heb je daar uiteindelijk toch spijt van? Helaas is een zakelijke overeenkomst dan gewoon rechtsgeldig. Beter is dus om niet zomaar ergens “ja” op te zeggen.

Lees vooral ook dit (korte) blog van Charlotte’s Law over telefonische acquisitie.

Oplichterij, fraude of  niet?

Is het oplichterij of fraude? Persoonlijk vind ik het misleidend dat ze zeggen dat je eerder akkoord bent gegaan met een basisvermelding. Wees in ieder geval voorbereid wanneer je gebeld wordt door 088-1651100 of 010-3074625. Wees sowieso op je hoede wanneer je gebeld wordt door een onbekend of afgeschermd nummer en iemand begint over een vermelding in een gids of op een website. Ga nooit zomaar akkoord en zeg zeker niet “ja” wanneer je niet zeker weet waarover het gaat.

Ben jij gebeld of gemaild over “de gemeentegids”, een informatiegids of zorggids of heb je een vergelijkbare ervaring? Deel het hieronder, zodat andere ondernemers ervan op de hoogte zijn.

137 antwoorden
 1. Ellen
  Ellen zegt:

  Ik noem dit fraude. Dit komt al jaren voor, vroeger ging het om print. Ik heb (toen ik nog in loondienst werkte) talloze van dit soort telefoontjes behandeld. Ik hoor gewoon binnen 2 seconden dat het om bedrog gaat. Dat waren toen opvallend vaak ‘uitgeverijen’ uit het oosten of het noorden van het land trouwens. Ze hengelden naar je handtekening (per fax toen nog) voor advertenties die je blijkbaar al telefonisch had bevestigd, wilden je advertenties voor meerdere jaren verkopen in obscure gidsen, of advertenties in zogenaamde puzzelboekjes voor zieke kinderen. Dat laatste vooral vond ik echt stuitend, over de rug van goede doelen geld aftroggelen. Goed dat je hier aandacht aan schenkt Nathan. Vooral niet intrappen!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Het belangrijkste is inderdaad mensen bewust maken. Kennelijk werkt het nog steeds, waarbij het mijns inziens misleidende “u heeft eerder aangegeven dat” helaas kan leiden tot mensen die dat gaan beamen en dus niet bewust de keuze maken of ze adverteren.

 2. Marianne
  Marianne zegt:

  Onze assistente is “ingestonken”. Zij is niet bevoegd om beslissingen te nemen in onze praktijk. Wij willen niet betalen omdat zij niet bevoegd is. De Oiv media sturen nu een deurwaarder op ons af. Wie staat in zijn recht?

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ai, niet leuk. Ik word echt heel erg boos van dit soort telefoontjes, zeker omdat ze dan -zoals in mijn voorbeeld- gewoon glashard liegen. Anders kan ik het niet noemen, als ze beweren dat ik ooit toegezegd heb een betaalde vermelding te willen, terwijl ik als enige hierover beslis en ik dus heus weet wat ik wel en niet toezeg.

   Wat jullie betreft wordt het een juridische kwestie en daar kan ik geen oordeel over vellen. Ik heb even gezocht en vond dit: http://www.sixlegal.nl/nl/nieuws-publicaties/nieuws/contractsluiting-met-een-onbevoegde-persoon-wat-te-doen
   Daar lees je onder ‘Gebondenheid wederpartij ondanks ontbreken toereikende volmacht’ dat er aan twee voorwaarden voldaan moet worden om jullie eraan te houden.

   Ik zou hier alleen niet blind op varen en juridisch advies inwinnen.

 3. PW Velthuis
  PW Velthuis zegt:

  Vandaag gebeld en gelukkig gezegd dat ik helemaal geen vermelding wil in de digitale informatiegids Zutphen. Dus ook geen basisvermelding voor € 150. Persoonlijk vind ik het pure misleiding en eigenlijk ook wel oplichting. Je ziet onder ieder categorie maar 1 bedrijf. Trap er vooral niet in is mijn advies.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Goed alert geweest, top! Zeiden ze ook dat je eerder akkoord was gegaan met een standaardvermelding? Dat vind ik wel het ergste wat ze doen, daar gaat mijn bloed echt van koken, omdat het gewoon pertinent niet waar is. Laten we hopen dat meer mensen zo alert zijn of door waarschuwingen op internet weten dat OiV Media & Communicatie met hun informatiegids geen enkele band heeft met een gemeente of zelfs ook maar een officiële gemeentegids uitbrengt.

 4. Sandra
  Sandra zegt:

  Ik werd zojuist gebeld vanaf een ander nummer dan hierboven beschreven. 085-9022127.
  Hele slechte verbinding waardoor ik de man niet goed kon verstaan. Uiteindelijk bleek het te gaan om een vermelding in de gemeentegids. Had ik volgens hem een standaardvermelding van € 150,-
  Toen ik aangaf helemaal geen vermelding te hebben en er ook geen een te willen was het gesprek direct afgelopen.

  Wees alert!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dank je wel voor je reactie en aanvulling Sandra. Het blijkt dat er meerdere telefoonnummers gebruikt worden. 085-9022127 kan dus kennelijk ook aan het rijtje toegevoegd worden. Je moet inderdaad alert blijven en vooral weten welke vermeldingen je zelf wel of niet hebt.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Toen ik afgelopen week googelde op 085-9022127, vond ik geen bedrijf dat daaraan gelinkt kon worden. Vandaag toont Google daar ineens uitgeverijdichtbij.nl bij. Een domeinnaam die volgens SIDN in april 2017 is geregistreerd en die nu pas wordt geïndexeerd.

   Dit heeft op het eerste oog niks te maken met OiV Media & Communicatie, maar gebruikt -afgaande op jouw verhaal en een tweet die ik vond- wel vergelijkbare tactieken. Alert blijven dus.

   Volgens verhalen die ik online vond, worden er telkens nieuwe bedrijven opgericht die volgens deze tactieken werken. Vaak door dezelfde personen. Dat zou voor Dichtbij Media/uitgeverij Dichtbij ook het geval kunnen zijn. Hun website is op dit moment in ieder geval verre van compleet.

 5. NJ
  NJ zegt:

  Vandaag werd ik gebeld door Madelon Mulder, ze zei dat ze belde over een openstaande nota. Ze beweerde dat ik toestemming had gegeven (dat stond 2x op band zei ze, opname van 12-7) dat ik een vermelding wilde in de gemeentegids. Ze belden in juli om de gegevens te checken of mijn gegevens nog juist waren voor de vermelding. Nu geeft deze Madelon aan dat als ik niet tot betaling overga ze de vordering zullen overdragen naar het incassobureau. Ik was er altijd vanuit gegaan dat ze belden inzake de plaatselijke papieren gemeentegids.
  Wat moet ik nu doen? Ik weiger het om deze vordering te betalen. Heb ook gezegd dat ik aangifte ga doen van oplichting/fraude door zo’n malafide onderneming.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Juridisch advies hierover kan ik helaas niet geven. Mijn doel met dit blog is voorkomen dat je overvallen wordt door zo’n telefoontje dan wel dat je geïnformeerd bent over de werkwijze van partijen als OiV Media & Communicatie. Ik vraag me hardop af of men niet een getekend bewijs nodig heeft dat er akkoord gegaan is. Het antwoord op die vraag moet ik je helaas schuldig blijven.

   Als ik jou was, zou ik me echt even door een jurist laten informeren.

  • Debby 's-Gravendijk
   Debby 's-Gravendijk zegt:

   Beste NJ,

   Als jurist consumentenrecht kan ik je hierin wel adviseren. In mijn optiek is er sprake van misleiding. Om je bij te staan/ te adviseren heb ik wel wat meer concrete gegevens over de gang van zaken nodig. Hoe een en ander precies is verlopen. En het meest belangrijke, waar heb je precies ‘ja’ tegen gezegd. Als je dat überhaupt al hebt gedaan. Ik stel dan ook voor dat je mij een e-mail bericht stuurt waarin je uiteen zet wat er precies is gebeurd. Ik ga dan kijken wat ik voor je kan betekenen.

   mr. Debby ‘s-Gravendijk

   DGS Legal
   email: info@dsglegal.nl
   mobiel: 06-555 62 562
   http://www.dsglegal.nl

 6. Charlotte Meindersma
  Charlotte Meindersma zegt:

  De politie wil dit altijd graag weten. Niet dat ze per se met een individuele melding iets kunnen of zullen doen, maar juist wel als ze veel meldingen krijgen.

  Als je ervan uit bent gegaan dat het steeds over de gemeentegids ging, dan bestaat de kans best dat je ergens mee akkoord bent gegaan waar je niet meer onderuit kunt. Maar echt goed beoordelen op basis van deze geringe informatie, dat kan ik niet.

  Betwist in elk geval de overeenkomst en de factuur en blijf dat doen. Een incassobureau kan weinig doen wanneer er nog een discussie over de inhoud is. Daarover zal dan eerst geprocedeerd moeten worden.

  De kans bestaat natuurlijk wel dat ze hardnekkig zullen blijven bellen en mailen. Daar moet je dan tegen kunnen.

  Beantwoorden
 7. Kim
  Kim zegt:

  Net precies gebeld door het nummer 085 – 9022127. Ben blij dat ik heb gezegd dat ik even moest overleggen. Toen ik het nummer zocht op Google, kwam ik bij dit artikel uit. Bedankt dus!! Heb nu het aanbod maar vriendelijk afgeslagen.. En bij mij zei deze ‘Nico de Jong’ ook dat wij al eerder akkoord waren gegaan met een standaardvermelding (€195,-) en of we dit dan niet wouden uitbreiden voor dit jaar..

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Heel goed dat je even googelde Kim. Heb je nog navraag gedaan of iemand bij jullie ooit de standaardvermelding heeft geaccordeerd? Dat vind ik zelf echt de smerigste tactiek die ze gebruiken, omdat ik van mezelf weet dat ik daar nooit akkoord op heb gegeven en ze dat wel brengen als feit.

 8. Jan de Vries
  Jan de Vries zegt:

  Werd zojuist gebeld met dit verhaal, meteen afgekapt, toen ik zei dat ik mij niet kon voorstellen dat wij hier eerder voor hadden betaald, was het gesprek ook snel afgelopen, daarna vond ik deze blog. Dus inderdaad goed uitkijken, ze proberen nog steeds de boel op te lichten.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dus ze beweren nog steeds dat je eerder akkoord gegaan bent met een basisvermelding?

 9. John van der Tak
  John van der Tak zegt:

  Ook ik ben een paar weken geleden gebeld met de vraag of ik wijziging in de vermelding wilde. Hierop antwoordde ik, dat ik dat belist niet wilde. Daarbij gaf ik meteen aan, dat mijn praktijk per 1.1.2019 wordt opgeheven en ik dus geen enkele interesse in een vermelding heb. Daarbij komt, dat iedere toekomstige kliënt mij toch wel kan vinden via mijn website en middels verwijzingen van huisartsen. (ik ben seksuoloog). Daarna vertelde hij (heel begrijpend) dat het “gewoon” € 195,- kostte. Hierop zei ik hem, dat ik dat nooit betaald had, waarop hij mij zei: “ja, dat is al zo lang geleden, he”. Een paar dagen later ontving ik de nota alsmede de bedoelde vermelding. Ik heb hier direkt via email op gereageerd en verteld, dat ik nooit tot betaling over zou gaan en gevraag mijn eventuele vermelding per direct te verwijderen. Er is nooit duidelijk afgesproken in wat voor vorm de vermelding zou verschijnen en ook niet verteld, dat het hier gaat om een on line vermelding. Mijns inziens is hier duidelijk sprake van flinke misleiding. Hier zou toch iets aan gedaan moeten worden, dunkt mij. Ik wil zeker niet betalen. Ik vraag mij alleen af of, wanneer het tot een rechstzaak zou komen, ik ook de daarbij behorende kosten zal moeten betalen. Weet u daar iets van?
  Vriendelljke groet,

  John G. van der Tak
  seksuoloog / relatietherepeut

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Vervelend verhaal John. Gek dat ze dus toch nog zo werken, in een mail die ik kreeg naar aanleiding van dit artikel beweerde men namelijk dat ze niet meer zou zouden werken.

   Als ik het (als leek) zo lees, hebben zij geen bewijs dat je ooit ergens “ja” op hebt gezegd. Dus wanneer zij erop staan dat je betaalt, zou ik vragen om hun bewijs. Juridisch kan ik er verder geen advies over geven, ik zou adviseren om een gratis belafspraak te plannen met MKB Rechtshulp.

 10. Marianne
  Marianne zegt:

  Ben zojuist gebeld door 085-9022127. Er werd inderdaad gezegd dat ik vorig jaar akkoord was gegaan met een basisvermelding. Ik heb gezegd dat ik hier niets van weet, de informatiegids niet ken en gevraagd waarom ik hierover wordt gebeld. De mijnheer antwoordde dat ik op “zijn lijst” stond vanwege de basisvermelding. Ik heb hem gevraagd om mij van zijn lijst af te halen en mij niet meer te bellen, ook volgend jaar niet.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Bizar dat ze bezig blijven, en vooral ook met de leugens over de basisvermelding. Gezien alle reacties (en mijn eigen ervaring) liegen ze daar gewoon glashard over om je er zo in te luizen. En nog steeds.

   Zo te lezen heb je in ieder geval goed gereageerd.

 11. Anna van Hurck
  Anna van Hurck zegt:

  Zojuist gebeld ,met mededeling dat we vorig jaar gekozen hadden voor basisvermelding(niet dus !!) of we dat nu weer wilden ,op mijn vraag of er kosten aan verbonden waren was het antwoord 295,-!!!
  Ik weigerde en voordat ik kon reageren met wat voor praktijken dat ze hier mee bezig waren antwoordde ze ,dan haal ik u eruit .Het nummer was uiteraard afgeschermd.

  Beantwoorden
 12. Rene
  Rene zegt:

  Ja hoor, ook wij zijn net als afgelopen jaar ook vandaag weer gebeld via 085-9022127.
  Nu werk ik gelukkig zelf op de boekhouding dus weet ik precies waarvoor wij wél en niet betalen. Het verhaal was identiek aan bovenstaande verhalen. Of we de huidige basisvermelding van afgelopen jaar wilde verlengen voor €150 of zelfs uitbreiden.
  Op het moment dat ik aangaf überhaupt niets van hun te willen en het een zeer ongepaste manier van acquisitie te vinden werd er aangegeven dat de basisvermelding toch echt zo in hun systeem stond. Ik heb daarna op niet mis te verstane wijze mijn visie gegeven op hun praktijken.
  Eigenlijk schandalig dat zo maar allemaal kan.

  Beantwoorden
 13. Nathan Veenstra
  Nathan Veenstra zegt:

  Het feit dat er weer de nodige reacties komen op dit blog geeft mij het idee dat ze weer even flink actief zijn.

  Beantwoorden
 14. Rianne
  Rianne zegt:

  Helaas vandaag ook benaderd.
  Eerst met geheim nummer.
  Dat we met alleen onze naam vermeld stonden in de gids en of we dit wilden uitbreiden met logo. Dat hoefde niet en of we waren verhuisd of nog gingen verhuizen. Ook dat was niet het geval.
  Nou prima zegt ze dan laten we de basisvermding staan voor €250,- dus ik zei dat we normaal gratis staan en ik daar niet mee akkoord ging. En dat ze de info dan maar eens op de mail moest zetten.
  Dat ging ze doen zei ze en dan hadden we nog 8 werkdagen bedenktijd.
  Nog geen half uur later telefoon door iemand anders dat hij graag alvast de gegevens wou vastleggen.
  Gemeld dat ik de vermelding te duur vond en ze eerst een mail zouden sturen maar ik die niet gehad had en niet met hem verder in gesprek ging. Ja zegt ie; als u ook niet beslissingsbevoegd bent heeft het geen zin om het gesprek verder te voeren en kwakt zo de hoorn er weer op.
  Uiteraard nog geen mail ontvangen

  Beantwoorden
 15. Henri
  Henri zegt:

  Ook ik ben gisteren benaderd via 085 9022127 en ben er helaas ingestonken.
  Ik ging er van uit dat het om de gemeentegids ging en niet om een digitale vermelding in de bedrijvenwijzer, heb helaas toegezegd, volgens hun is het gesprek en dus ook de toezegging opgenomen zoals staat vermeld in de mail die ik heb ontvangen.
  Kosten 225,- ex btw is hier nog op een of andere manier onderuit te komen of zit ik hier aan vast??
  Wat een ellende zeg voor deze klein ZZPer, alleen al de tijd die je kwijt bent hieraan

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Tussen de reacties staan ook reacties van Debby ‘s-Gravendijk en Charlotte Meindersma. Kijk daar even naar.

 16. Henny
  Henny zegt:

  Ook ik ben net gebeld door 085-9022127 met het verhaal of we de minimale vermelding in de informatiegids van de gemeente uit willen breiden naar de uitgebreide versie.
  Heb hem gezegd dat ik dit moet overleggen met de penningmeester (wij zijn een stichting), en hij noemde de naam van onze penningmeester (is te vinden op onze website), ik zou hem daarna terugbellen.
  Na het telefoongesprek ben ik gaan googelen en kom deze site tegen en nu heb ik een vraag, moet ik nu terugbellen en hem vertellen dat ik geen vermelding wil of helemaal niet terugbellen.
  Net een mailtje van de penningmeester gehad er is nooit iets door ons aan hun betaald.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ik zou hen niet bellen. Zolang je niks hebt toegezegd, kunnen ze niks. Ze moeten bewijzen dat je ergens mee akkoord bent gegaan en dat kunnen ze nu (nog) niet. Let wel altijd op bij dit soort telefoontjes dat je NOOIT “ja” in een gesprek zegt. Als ze opnames maken en dan even knippen en plakken, zouden ze daar misbruik van kunnen maken.

 17. Dorien
  Dorien zegt:

  Ik werd net gebeld door een dame voor de jaarlijkse vermelding in de gemeentegids (anoniem nummer). Er wordt niets van de NAW gecontroleerd maar of ik de vermelding wil uitbreiden naar een uitvoerige versie. “Nee dat wil ik niet”. We hebben mooi nieuws voor u, was haar volgende opmerking. De € 250,00 die u nu betaalt voor uw vermelding wordt niet verhoogd volgend jaar. Ik zeg “ik betaal helemaal niets en ga ook helemaal niets betalen”. O, dan moeten we uw e-mailadres uit de vermelding halen. “Ja, doet u dat maar snel”. Het gesprek werd direct beëindigd en haar stem was toen al een stuk minder vriendelijk.
  Wat een stelletje criminelen zeg!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Goed gereageerd Dorien, jammer dat er geen opname van is. Dat is het enige dat ik nog ontbeer in dit hele verhaal. ;-)

 18. Nathan Veenstra
  Nathan Veenstra zegt:

  Kijk, iemand behouden van de dubieuze werkwijze van OiV Media & Communicatie. Daar doe ik het voor. Gezien de meeste reacties voelen mensen die er wel in zijn meegegaan zich namelijk opgelicht. En dat is wat mij betreft terecht. Hoewel het in principe niet om veel geld gaat, is alles wat je betaalt waar je (vrijwel) niets aan hebt zonde van je geld. En ik geloof niet dat je veel bereik realiseert met een vermelding op informatiegids-nederland.nl of welke andere online gemeentegids van welke organisatie dan ook.

  Beantwoorden
 19. Rick
  Rick zegt:

  Ben zojuist ook gebeld door 085-9022127 met een soortgelijk verhaal als hierboven reeds beschreven staat. Ook of ik mijn basisvermelding (a 195 euro) voor gemeente Oldenzaal wilde upgraden. Daar ik zelf ook alle beslissingen neem over de zaak dit meteen kunnen rechtzetten.
  De man bleef echter, in tegenstelling tot hierboven geschetst, wel erg vriendelijk. Misschien omdat ik er ook vriendelijk voor bedankte :). ‘Ze’ zijn dus nog steeds actief.

  Beantwoorden
 20. Meike
  Meike zegt:

  Wat fijn dat je deze pagina hebt om mensen te waarschuwen.
  Ik heb last van de omgekeerde situatie. Ik ben (gelukkig) nooit door ze benaderd maar mijn ZZP-bedrijfje staat wél met naam en adres in hun gids. Daarmee is mijn adres nu via zoekmachines te traceren. Terwijl ik om veiligheidsredenen een afgeschermd/geheim adres heb, zowel bij de gemeente als bij de KvK. Waarbij mijn KvK inschrijving zelfs op een ander adres staat. Ik vind het bizar dat ze over mijn thuisadres beschikken en dat openbaar publiceren.
  Ik heb ze nu per mail benaderd met de vraag tot verwijdering én de vraag waar ze deze gegevens vandaan hebben. Ik hoop mijn adres snel van het internet te krijgen zonder een heel juridisch proces te moeten volgen. Want dat is wel wat ik zal doen. Wat een vreselijk bedrijf!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Interessante casus Meike. Dankzij de AVG (voor zover die daar überhaupt al voor nodig was), heb je nu in ieder geval een goede aanleiding om te vragen om verwijdering. Mag ik daarbij wel aannemen dat je ook geen website hebt? Want in Nederland ben je namelijk wel verplicht een bezoekadres op je website te vermelden

  • Meike
   Meike zegt:

   Dat klopt, ik heb geen website. Alleen een paar opdrachtgevers die op de facturen uiteraard de complete gegevens krijgen. Ik verkoop niets, ik adverteer niet. Ik ben voornamelijk gewoon in loondienst aan het werk en heb die inschrijving voor de paar dingen die ik daarbuiten doe.

   Ik heb nog geen reactie van het bedrijf gehad. Mijn volgende stap wordt schriftelijk benaderen met een beroep op de AVG.

 21. Kathrin Kirsch
  Kathrin Kirsch zegt:

  Heel interessant en verhelderend dit allemaal te lezen. Ik ben namelijk ook in november door 085-9022127 gebeld maar namens de Bedrijvenwijzer Amsterdam. Zelfde verhaal als hier eerder geschetst: of ik zoals eerder met alleen een basisvermelding in de gids wilde staan of een uitgebreide advertentie wenste. Ik was even in de war want kon me niet herinneren ooit iets van deze Bedrijvenwijzer gehoord te hebben en vroeg om meer informatie via de email te mogen ontvangen.

  In plaats van alleen info kreeg ik een bevestigingsbrief en ruim 10 dagen later een factuur van MEDIASTAD, gezeteld in Amersfoort, Plotterweg 31. Na enig recherchewerk op internet heb ik het vermoeden dat dit adres alleen dient als virtueel kantoor, met een 033-telefoonnummer dat dus niet aansluit bij het bekend 085-9022127 nummer.

  De factuur en emails en inmiddels een aanmaning heb ik tot nu toe genegeerd maar vandaag wel een kort mailtje teruggestuurd met de mededeling dat ik nooit had ingestemd met de advertentie en de factuur als niet verzonden beschouw. Ook heb ik gevraagd om de voicelog van het eerste telefoongesprek ter beschikking te stellen. Wat kan en moet ik verder doen?

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dat is interessant, een nieuwe naam.

   Wat opvalt is dat er een werkwijze is die door verschillende namen met verschillende telefoonnummers wordt gebruikt. Daar komt bij dat de door jou genoemde MEDIASTAD hetzelfde adres heeft als Dichtbij Media. En 085-9022127 staat ook vermeld op de contactpagina van Dichtbij Media. Mogelijk is Mediastad de echte bedrijfsnaam en Dichtbij Media een label, wie zal het zeggen?

   Wat je verder kan doen is niet aan mij, want jouw vraag is vooral een juridische kwestie. Ik kan je enkel aanraden dit voor te leggen aan MKB Rechtshulp, waar je in een gratis telefoongesprek van ongeveer 10 minuten de kwestie kunt bespreken (ik heb geen aandelen, ben zelf meerdere keren prima geholpen door hen).

 22. G.
  G. zegt:

  Vandaag ben ik op donderdag 31 januari om 14.25 uur gebed onder nummer •085-9022127 met de vermelding of wij weer de vermelding van de onderwijsgids willen voortzetten tegen het standaard-tarief. Ik heb duidelijk verwezen naar het Bel-me-niet-registeren en aangegeven dat ik niet wens mee te werken aan deze vorm van acquisitie. Ze proberen je uit te lokken tot een aanmelding- of afmelding waaraan ze vervolgens een rekening sturen. Ik heb aangegeven dat ze zich moeten schamen om op deze wijze geld te verdienen. Ik was alert omdat een medewerker eerder een telefoontje had ontvangen en een terugbelverzoek had genoteerd. Dus ook voor basisscholen, wees alert!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dus ze doen het nu ook onder de noemer ‘onderwijsgids’? Het moet niet gekker worden.

 23. Sandra
  Sandra zegt:

  Ik ben vandaag ook gebeld door een jongen van de “gemeentegids” met een haperend verhaal of wij van een basisvermelding naar een uitgebreidere melding wilden in de gids. Kosten basisvermelding 185 euro en voor de uitgebreidere melding net onder de 400 euro. Nu gingen mijn haren al recht overeind staan omdat hij op mijn vraag: waar ik de melding kon vinden en met wie dat abonnement was afgesloten, geen antwoord kon geven dus ik heb hem afgepoeierd.
  Wat een oplichters, gruwelijk ! Dat die medewerkers zich lenen voor zulke praktijken…. onbegrijpelijk !!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ik ben het in alle opzichten met je eens Sandra. Ik zou ook niet lekker slapen als ik op deze manier mijn geld moest verdienen. Blij dat je er niet in getrapt bent. De volgende keer het gesprek even opnemen als je wilt ;-)

   Zonder gein, ik zou echt graag een opname willen hebben van zo’n gesprek, om aan te tonen hoe dat in zijn werk gaat. Ze ontkennen zelf dat er gezegd wordt dat je al een basisvermelding zou hebben, terwijl uit vrijwel alle reacties hier blijkt dat ze dat wel/nog steeds doen.

 24. Rik
  Rik zegt:

  Bedankt voor de informatie. Ik kreeg daarnet een telefoontje (nummer 0859022913) van iemand die zich Amber noemde en zei dat wij al een basisvermelding zouden hebben en of we geen uitgebreide vermelding wilden. Ik wist vrijwel zeker dat wij niets met deze ‘informatiegids’ hadden en heb niets toegezegd. Ons museum is ook niet terug te vinden op hun website. Naar de letter van de wet zal het geen fraude zijn, vermoed ik, maar het is wel degelijk misleiding.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Zolang je niet gefactureerd krijgt, kun je volgens mij niet spreken van fraude. Persoonlijk vind ik het wel oplichterij als ze iets beweren dat niet waar is. En misleiding lijkt mij evident.

   Het telefoonnummer is nieuw, maar wel in lijn met een van de andere telefoonnummers in de lijst, ik voeg deze even toe :-)

 25. Maikids
  Maikids zegt:

  Ik werd net door 085-9022913 over onze vermelding in de Informatiegids Amsterdam. Inderdaad precies hetzelfde als in deze blog staat aangegeven. Of we nog steeds geen budget hebben voor de uitgebreide vermelding en nog steeds alleen de basisvermelding van EUR 196 willen. Ik was gelukkig op mijn hoede en gaf aan dat wij geen betaalde vermelding hebben. Toen zei ze meteen: Oh dan staat het hier verkeerd vermeld. U wil dus alleen een gratis vermelding? Echt gemeen. Als je niet op je hoede bent dan zit je er voor EUR 196 aan vast.

  Beantwoorden
 26. Bart
  Bart zegt:

  Zelfde verhaal hier: 085-9022913. De beller vroeg in dit geval naar een collega, dus vrees dat we er eerder al eens ingestonken zijn. Ditmaal hadden ze minder succes. Heb net melding gemaakt bij de gemeente en het nummer teruggebeld (arme centralist).

  Beantwoorden
 27. Nicolette
  Nicolette zegt:

  Vandaag gebeld door 085-9022913. Nu weet ik zeker dat we geen betaalde vermeldingen, in wat voor soort gids dan ook, hebben lopen (behalve bij DTG) dus heb gevraagd of ze de details even op de mail wilden zetten. Ik denk dat ik heel lang zal moeten wachten op die mail… wat doen mensen toch rare en nare dingen om aan geld te komen…

  Beantwoorden
 28. Danitsja
  Danitsja zegt:

  Ik heb denk ik iets stoms gedaan, maar het was ook zeer misleidend!!! wij hebben dus een betaalde advertentie laten plaatsen in de stadgids van Terneuzen. Die advertentie is netjes betaald in twee delen in 2018 en dat was ook allemaal in orde. Vervolgens kreeg ik een mail van printmedia.stadsuitgeverij@gmail.com dat ik een formulier (met een kopie van onze werkelijke advertentie) moest ondertekenen om de overeenkomst in de stadsgids te beëindigen. Ik had niet behoefte om volgend jaar weer in de stadsgids te staan, dus wilde inderdaad de overeenkomst niet voort zetten en heb het formulier getekend. Niet vermoedend dat er iets niet pluis was. Vervolgens heb ik via de post een factuur ontvangen inclusief dat getekende ” opzegformulier”. ik heb de factuur eens goed bekeken, maar deze is opgemaakt door Regionale Stadsuitgeverij met een adres in Praag?! Of ik de factuur van € 843,37 wil betalen op een Tsjechies rekeningnummer en toen voelde ik nattigheid. Ik heb niets betaald, maar vandaag wel een herinnering gekregen. Er wordt gesproken over een site http://www.stadsgids.nl, maar deze bestaat niet. Al met al vind ik dit een hele vervelende situatie en ben bang dat ik toch een overeenkomst heb getekend, terwijl dit echt niet de bedoeling was! Geen idee wie of wat hierachter zit en wat de gevolgen kunnen zijn…..

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dit lijkt wel een heel ander verhaal dan OiV Media & Communicatie en Dichtbij Media waarover we het hier hebben. Het gaat wel beiden over een gemeentegids/stadsgids, er is ook een overeenkomst in de misleidende wijze van een overeenkomst binnenhalen.

   Bij dit soort zaken vind ik het verstandig altijd te checken of een e-mailadres wel legitiem is. Een bedrijf zou wat mij betreft geen Gmail-adres moeten gebruiken. Daar zouden bij ondernemers al bellen moeten gaan rinkelen. En ergens voor tekenen zou ik dus ook niet gauw doen.

   In jouw geval zou ik gewoon lekker negeren wat er gebeurt, als het vanuit het buitenland komt… Een sluitend juridisch advies kan ik je helaas niet geven, dus of het rechtsgeldig is wat ze doen is niet aan mij om te beoordelen.

 29. Antoinette
  Antoinette zegt:

  Bellen nog steeds dapper door. Zijn nu door drie verschillende bellers benaderd binnen 2 weken om contracten te verlengen en uit te breiden.
  Breda en omstreken
  OPLICHTERS

  Beantwoorden
 30. Marco Witlox
  Marco Witlox zegt:

  Hetzelfde meegemaakt met gemeentegids.nl. Later ook een factuur gekregen van Stepro Zakelijk voor regiogids Brabant. Dit is dus dezelfde boevenbende uit Rotterdam. Dat u allen gewaarschuwd bent!

  Beantwoorden
 31. Gerda
  Gerda zegt:

  Zojuist gebeld door het nummer 085 902 2913.
  Het bekende verhaal zoals hierboven beschreven. Wij zouden (als vereniging) vorig jaar hebben ingestemd met een basisvermelding in de gemeentegids en wilden toen niet de duurdere uitgebreide versie, maar wellicht wilden we nu wel de uitgebreidere vermelding?
  Wij staan inderdaad in een gemeentegids maar dan wel de papieren versie die huis aan huis wordt bezorgd. En daar is nog nooit voor betaald.
  Het woordje ‘online’ of ‘digitale’ gemeentegids werd dus bewust niet genoemd.
  Toen ik hem vroeg of wij er vorig jaar voor hadden betaald was het antwoord ‘ja’. Terwijl ik zelf alle betalingen verricht en heel zeker weet dat wij voor zoiets absoluut niet betalen.
  Een basisvermelding in een echte gemeentegids, wat dus puur informatief is, daar hoef je als vereniging nooit voor te betalen. Dit zei ik tegen de man waarop hij het gesprek kortaf afrondde met “oke dan halen we u er wel uit”. En einde gesprek…

  Beantwoorden
 32. Lizzie
  Lizzie zegt:

  Zojuist is mijn leidinggevende in de verkooppraatjes van Mediastad getrapt. Dat betekent dat er bijna 300 euro wordt betaald omdat er ‘een akkoord’ is afgegeven. Vermelding in de ‘Regiogids Rotterdam’ is het resultaat. De enige manier om er niet aan vast te blijven zitten is snel een opzegging te versturen, wat ik zojuist gedaan heb. Helaas zal er toch betaald moeten worden.
  In de afgelopen jaren zijn wij de volgende oplichters tegen gekomen: LokaalTotaal in Eindhoven – Big Dataz te Groningen – Bedrijven-telefoongids – Adviesburo Media Nederland te Heerenveen – J.H.G. Online Media te Musselkanaal – Nationale Bedrijvengids Nederland uit Groningen.
  Trap er niet in mensen!!

  Beantwoorden
 33. sil
  sil zegt:

  Stepro media, zelfde verhaal idd.
  Heeft aangifte doen zin? Ook al staan ze via een smerige truck juridisch misschien in hun recht, het blijft misleiding…

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Aangifte doen heeft volgens mij weinig zin, tenzij je zelf een opname hebt van het telefoongesprek en kunt aantonen dat daarin onwaarheden zijn geuit. Tot nu toe is het mij nog niet gelukt om een opname te maken. Ze bellen mij ook zo af en toe nog eens, maar net wanneer ik de telefoon niet kan opnemen.

   Mijn advies is dan ook om altijd een opnamemogelijkheid standby te hebben wanneer je gebeld wordt door een voor jou onbekend nummer of door en afgeschermd nummer. Ook om andere misleidende praktijken te registreren, zoals de vele energiecollectieven of andere “collectieven” die het met name op zelfstandige ondernemers en kleinbedrijf gemunt hebben. Iedereen die telefoonopnames heeft mag contact met mij opnemen, zodat ik dat met toestemming van de eigenaar van de opnames kan gebruiken om dit soort misstanden aan te kaarten.

 34. Arianne
  Arianne zegt:

  Bij onze welzijnsorganisatie zijn wij half juli 2019 telefonisch benaderd over een vermelding in een zorggids van de gemeente Staphorst met de vraag of we de basisvermelding van vorig jaar wilden voortzetten. Hier is afwijzend op gereageerd door ons maar blijkbaar was ons antwoord niet concreet genoeg. Het blijkt dat er een factuur van Dichtbij Media voor vermelding van € 235,00 is gestuurd aan ons en na de zomervakantie is er nu ook een aanmaning via een gerechtsdeurwaarder binnengekomen om het openstaande bedrag zsm te betalen.
  Kunnen wij bezwaar indienen tegen deze club en bijv. telefoonopnames opvragen van het gesprek?

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Jammer weer dit, het bevestigt wel mijn beeld van de werkwijze van Dichtbij Media, dat -als je de lijntjes een beetje uitzoekt en volgt- een (soort) zusterbedrijf van OiV Media & Communicatie lijkt te zijn.

   Wat je hier wel en niet mee mag en kan doen, kan ik helaas niet zeggen. Daarvoor heb je echt iemand met de juiste juridische kennis nodig. Wat mij betreft loont het de moeite om hier MKB Rechtshulp voor in de schakelen. Zij geven telefonisch advies op afspraak voor slechts € 25,-. Als je ze van tevoren de belangrijkste informatie doorgeeft, heb je voldoende aan dat kwartier om in ieder geval te weten hoe het zit en wat je wel of niet moet doen.

   Succes en ik ben benieuwd naar de uitkomst!

 35. Kenny Baas
  Kenny Baas zegt:

  Goedemorgen,

  Zojuist ook benaderd door de Gemeentegids.
  Ik kende gelukkig deze praktijken al. Nieuwste tactiek is dat ze bellen met een onbekend nummer, zodat je het nummer niet kan googelen. Ik heb mevrouw gevraagd of ze wel lekker slaapt, als ze voor zo’n bedrijf werkt :).

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Terechte vraag wat mij betreft ;-) Diezelfde vraag heb ik (in het Engels dan wel) gevraagd aan een van die zogenaamde “Microsoft medewerkers” die nog wel eens bellen. Die houd ik graag letterlijk aan het lijntje. Zolang ze met mij aan de telefoon hangen, kunnen ze geen anderen oplichten ;-)

 36. Chantal
  Chantal zegt:

  Goedemorgen,

  Zojuist iets heel bizar meegemaakt.
  Een aantal jaar geleden ben ik er wel ingetrapt, helaas. Bandopname door hun gemaakt, wat niet vermeld werd door hun, maar goed.
  Dit jaar wederom weer gebeld, toen gezegd dat ik hier niet over ging. Vervolgens zaten ze ons al een tijdje toch rekeningen te sturen, mijn baas netjes niet betalen en zeggen dat het fraude is.
  Komen ze nu met een bandopname, heb hem afgeluisterd en ik herken de opname van een aantal jaar geleden toen ik wel akkoord gaf! Aangezien wij al een tijdje een nieuw bandje voor de telefoon hebben, hebben ze dus het nieuwe bandje en de wachtrij aan de tel etc, geknipt en geplakt en vóór de oude opname van een aantal jaar geleden geplaatst. Waardoor het dus lijkt alsof ik opnieuw akkoord geef! Ik ben echt heel pissed hierover en voel me zwaar genaaid, zonder glijmiddel..

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dat klinkt inderdaad heel smerig Chantal. Nu ben ik beslist geen jurist, dus kan ik er geen juridische waarde aan hangen, maar het lijkt me toch dat je zoiets niet als bewijs kunt gebruiken. Heb je de opname zelf gekregen?

 37. Penguin
  Penguin zegt:

  Ze zijn weer/nog steeds bezig, maar nu ook via email. Een zekere ‘Matthijs de Jong’ geeft melding dat het bedrijf wat overgenomen is ‘jaarlijks onderhoud’ heeft met deze partij. Alles staat in keurig Nederlands, je zou er als administratief medewerker zo maar in trappen!

  Beantwoorden
 38. sarah bremer
  sarah bremer zegt:

  een mail vandaag van rogier@gemeentegids.org. Of ik dit jaar weer vermeld wil worden, met mijn gegevens eronder. Nooit eerder in een dergelijke gids gestaan. Als ik het ermee eens ben binnen 72 uur bevestigen, kosten 195. Belachelijk. Ze verzinnen een eerdere vermelding en proberen me zo te binden.
  Ik bevestig niets. Maar zal ik nu een mail sturen met de mededeling dat ze dergelijke verkoop – mails mij niet moeten sturen?

  Beantwoorden
 39. Maarten Bergman
  Maarten Bergman zegt:

  Ik heb 2 maart eenzelfde e-mail ontvangen, van ene Matthijs de Jong. Uit woede een e-mail teruggestuurd met het uitdrukkelijke verzoek mijn gegevens uit hun database te verwijderen op basis van de AVG – recht op vergetelheid etc. Bovendien gezegd dat ik in de toekomst verschoond wens te blijven van ieder aanbod, in welke vorm dan ook, via welk medium dan ook. Nu ik dit lees, twijfel ik of ik verstandig heb gehandeld.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   De vraag is of ze überhaupt het recht hebben jou te mailen. Grote kans van niet, dus dan is melden bij Fraudehelpdesk volgens mij de beste route. Heb je er überhaupt reactie op gekregen Maarten?

  • Maarten Bergman
   Maarten Bergman zegt:

   Nee, nog geen reactie ontvangen. Ik krijg wel vaker aanbiedingen van bedrijven waar ik niet om gevraagd heb. Waarom zou dit bedrijf dat niet mogen? De inhoud is bedenkelijk en mogelijk frauduleus. Maar het versturen an sich toch niet?

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   In mijn optiek is een commerciële benadering spam. Zeker als jij bij bijvoorbeeld de KVK hebt aangegeven niet commercieel benaderd te willen worden, zoals ik heb gedaan. Het kan zijn dat het juridisch wat genuanceerder ligt en dit onder acquisitie valt en gewoon mag hoor. Over de inhoud en boodschap echter, zijn we het denk ik wel eens.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Heel bijzonder dit. Ineens heel veel reacties op dit artikel. Kennelijk is het weer tijd om omzet te scoren met advertenties op een of andere gemeentegids of zelfs een zorggids. Ben benieuwd hoe lang dit doorgaat en hoop vooral dat mensen goed opletten voor ze ergens zomaar op in gaan.

 40. OBS
  OBS zegt:

  In het verleden op mijn werk vaak gebeld door een ‘medewerker’ van de gemeentegids, daarna een aantal jaar rustig geweest en ja, in eerste instantie denk je nog dat het om de échte gemeentegids gaat (die toen nog jaarlijks werd verspreid onder alle inwoners van de stad).
  Gisteren ontving ik een e-mail van Rogier@gemeentegids.org. Binnen 72 uur beantwoorden, blablabla. Ik heb het bericht wel naar mijn collega administratief medewerkers gestuurd, zodat ook zij dit in de gaten kunnen houden. Ik denk dat ik het e-mailadres van de meneer in kwestie maar ga blokkeren…

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Opvallend dat het tegenwoordig per mail gaat. Waarbij de vraag ook is of gemeentegids.org hetzelfde is als een van de voorbeelden uit het artikel. De werkwijze lijkt er -behalve dat er gemaild wordt in plaats van gebeld- wel heel erg op in ieder geval.

 41. Els
  Els zegt:

  Anno 2020 zijn ze nog steeds actief. Ik kreeg vandaag een misleidende mail met een offerte voor opname in de gemeentegids. Schande!

  Beantwoorden
 42. Els Holland
  Els Holland zegt:

  Wat jammer toch dat de Fraudehelpdesk na de invoering van de AVG niets meer met dergelijke meldingen mag doen. Zelfs mails van criminelen, zoals zogenaamde bankmails mogen ze niet meer in behandeling nemen….

  Beantwoorden
 43. Isabelle
  Isabelle zegt:

  Ook ik ben benaderd door Rogier van de Gemeentegids.org. Al meerdere keer heb ik geprobeerd contact te krijgen met ‘Rogier’ of de Gemeentegids, maar helaas. Bedankt voor het plaatsen van dit bericht Nathan. Nu zie ik dat het niet klopt en ga ik een melding maken bij de fraudehelpdesk. En we gaan zeker niet betalen. Dank!

  Beantwoorden
 44. Melania
  Melania zegt:

  Hallo Nathan,

  Ik ben blij jullie reacties te lezen.
  Zeker in deze coronacrisis helemaal schandalig!
  Gisteren gebeld met privé-nummer door ‘iemand’ van Zorggids online. Zegt dat ik een tijdje geleden bent aangemeld voor in de Zorggids te staan. ..stilte..”Ja”. Of ik nu een uitgebreide melding wil of basisvermelding.
  .stilte..”Uh…Basisvermelding”.
  Even uw gegevens controleren. U bent ..noemt mijn naam.. “ja”. Uw bedrijf is ..noemt mijn bedrijf… “Ja”.
  Mag ik uw e-mailadres? Dan stuur ik u de gegevens door, u kunt het nakijken en eventueel aanpassen. “Ik geef mijn zakelijke e-mailadres.” Degene vraagt of dit met hoofdletter wordt geschreven… vervolgens vraagt hij of hij mij terug mag bellen om met de computer een en ander uit te leggen, enz. Ik zeg “morgenvroeg om 9.00” Dat bevestigt hij. Dan bedankt hij mij en zegt snel het bedrag. (die ik niet goed had verstaan) O ja…en zegt daarbij dat in deze periode een korting wordt gegeven..
  En verbreekt de verbinding.

  Aahhrggg…help onderbuikgevoel…niet goed geslapen…

  Deze ochtend rond 9.00 belt hij mij terug. Tot nu toe nog geen mail gehad. Ik ga dit gesprek opnemen.
  Ik wil niet verder gaan met de plaatsing…
  Nog wat tips??

  Beantwoorden
 45. Gerben
  Gerben zegt:

  Ze zijn nog steeds actief. Ik kreeg vandaag een misleidende mail met een offerte voor opname in de gemeentegids. Aangezien het bedrijf van mijn vrouw is, haar toch maar even gewaarschuwd dat ze ook bij telefonisch contact direct aan moet geven geen interesse te hebben.
  Bedankt voor deze blog.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Het lijkt erop alsof ze nu vooral per mail actief zijn. Mijn advies is om ook altijd een opname te maken wanneer je door een afgeschermd nummer of een 088- of 085-nummer gebeld wordt. En: altijd alert zijn dat je tijdens zo’n gesprek nooit het woord ‘ja’ laat vallen. Voorkom dat ze daarmee kunnen knippen en plakken.

 46. Eelco
  Eelco zegt:

  Net heb ik exact dezelfde mail ontvangen als waar dit artikel mee begint. Ze zijn dus nog actief.

  Ik heb deze gelijk gemeld bij spamklacht.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Spamklacht is mijns inziens inderdaad de plek waar dit hoort. Ze bestoken je met ongevraagde commerciële mails en dat is niet toegestaan. Hoe meer mensen dit melden bij Spamklacht, hoe groter de kans dat het eens wordt aangepakt.

 47. Nancy
  Nancy zegt:

  Ook ik kreeg vrijdag een mailtje over de gemeentegids. Alsof ik al had ingestemd. Had direct door dat het niet klopte. Maar ik vraag me nu af moet ik de mail gewoon negeren of antwoorden met geen interesse. Of dat het frauduleus is?

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Nou ja, de formulering alsof je al ingestemd had is natuurlijk discutabel. In hoeverre dat misleiding of fraude is, is aan de instanties, lijkt me. Vind je het spam of anderszins iets dat aan de kaak gesteld moet worden, dan zijn Spamklacht en/of Fraudehelpdesk de partijen om te benaderen.

 48. Esther
  Esther zegt:

  Wij ontvingen vanuit een rechtsdeurwaarder een laatste aanmaning voor er gerechtelijke stappen zouden worden genomen. Telkens als ik bel met Stepro Media 010-3025096 blijkt de dame van de administratie nét in vergadering zijn te gaan. De term die nu gebruikt wordt is ‘bedrijvenwijzer’. Originele factuur nooit ontvangen, wel via gerechtsdeurwaarder nu met ‘in kopie’ de ‘originele’ factuur. Heb gemaild naar beide partijen en gevraagd om ondertekende overeenkomst. Ook de contactpersoon die gemeld wordt op de factuur is niet de aangewezen contactpersoon aangaande het communicatiebudget van ons bedrijf. Ik ben benieuwd..

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dit is wel een heel bijzondere Esther. Stepro Media kende ik nog niet en ‘bedrijvenwijzer’ is ook nieuw voor mij (EDIT: kennelijk was StePro al wel een keer aan de orde gekomen). Dat Stepro Media net als OiV Media & Communicatie Ceintuurbaan 211 in Rotterdam vermelden als adres zal vast toeval zijn ;-)

   Zakelijk/b2b maakt het helaas niet uit wie er ergens akkoord voor geeft, begrijp ik uit reacties van mensen die het kunnen weten. Dat is er wel eentje om uit te zoeken. Als je echt nog meer juridische zekerheid wilt, kan ik je MKB Rechtshulp aanraden. Voor een kleine vergoeding krijg je telefonisch advies en als je van tevoren je verhaal duidelijk doorgeeft aan ze, is de kans groot dat ze een helder en bruikbaar antwoord voor je hebben. Ik heb geen banden of aandelen, ben zelf meerdere keren goed geholpen :-)

   Stepro Media en 010-3025096 kan ik dus toevoegen aan het artikel als partij waarbij je alert moet zijn op wat je met ze afspreekt. Dank je wel.

 49. Robert de de Hoog
  Robert de de Hoog zegt:

  Vorige week is een medewerker van mij telefonisch benaderd door de firma Van Dik Hout uit Amersfoort. Inderdaad over de “voortzetting” van de vermelding in de Gemeentegids. Heb ook een e-mail ontvangen met het verzoek tot het betalen van de factuur. Geantwoord op de e-mail dat we geen overeenkomst hebben met van dik hout.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Van Dik Hout Media, als ik het zo even uit Google haal? De opmaak van hun website heeft opvallend veel overeenkomsten (onder andere lettertype in het menu, maar als je een beetje verder kijkt wel meer onderdelen) met de website van Stepro Media. Ook hun algemene voorwaarden kennen wel heel veel overeenkomsten. Én ze zitten op hetzelfde adres als Dichtbij Media/Uitgeverij Dichtbij. Gewoon even wat constateringen…

 50. Stefan
  Stefan zegt:

  Afgelopen dinsdag ben ik ook benaderd door ene Hugo van Informatiegids Nederland (voor een eenmanszaak van mij die al lang niet meer bestaat). Zelfde verhaal eerst vragen of ik wil upgraden naar een beter pakket en nadat ik hier nee op had gezegd werd er al snel gevraagd (nouja meer opgedragen) dat we dan het huidige pakket van 195 euro voortzetten. Toen ik aangaf me niet te kunnen herinneren dat ik mijzelf hier voor ingeschreven zou hebben en ook geen belangstelling heb werd er aangegeven dat er waarschijnlijk een fout gemaakt was dan. Op dat moment heb ik daar niet moeilijk over gedaan omdat ik dacht dat er sprake was van een onschuldige fout. Na even googlen merk ik dat dit de standaard werkwijze is van dit bedrijf. Heb direct een melding gemaakt bij meldpunt acquisitiefraude. Zal ook nog melding maken omdat mijn nummer in het belmeniet register staat.

  Overigens zie ik dat bij de KVK dat Informatiegids Nederland onder Mediaprofs (kvk 02091451 ) valt. Op de website http://www.oivmedia.nl zie ik wel weer dat zij informatiegids-nederland.nl beheren.

  Acquisitie plegen (als je het zo al kunt noemen) op basis van keiharde leugens is wat mij betreft gewoon oplichting. Ik kan me er dan ook boos om maken en verbaas me dan ook dat een bedrijf hier al zo lang mee weg kan komen.

  Meld dit soort zaken vooral bij de fraude helpdesk / meldpunt Acquisitie fraude op onderstaande link.
  https://www.fraudehelpdesk.nl/ondernemers-fraude/acquisitiefraude/

  Beantwoorden
  • Selma van Huijzen
   Selma van Huijzen zegt:

   Helaas ben ik er ook ingestonken. bij van Dik hout media! Omdat mijn man de PR doet ging ik ervanuit dat het klopte dat we een basisabonnement hadden. De overeenkomst kwam pas ruimschoots ( en na navragen) na de factuur, waardoor je niet binnen 8 dagen kan reageren. Echt vuil en geraffineerd, ze zijn nog steeds actief helaas. We gaan wel een melding doen bij de fraudehelpdesk.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Helaas is er weinig aan te doen en is het beste advies om altijd alert te zijn bij iedere aanbieding of ieder contact. Misschien nog het allerbeste: nooit iets telefonisch afspreken en altijd schriftelijk afhandelen. Wat je schriftelijk doet is namelijk makkelijker als bewijs aan te voeren én het geeft je de tijd om alles door te nemen en na te denken over je antwoord.

 51. Sander
  Sander zegt:

  Zelfde ervaring als bovengenoemd. Ik heb doorgevraagd en een terugbelverzoek van de manager (“die net even de deur uit was”. Niets gehoord. In gewone taal: stelletje ongegeneerde misleidende #!>.

  Word helemaal gestoord van dit soort “bedrijven”.

  Beantwoorden
 52. Fanny Veldmeijer
  Fanny Veldmeijer zegt:

  Yeah! Het is even geleden maar ze hebben me weer gevonden voor een gevalletje acquisitiefraude.
  1 op 1 plaats ik hem hier zodat op deze zoekwoorden mensen snel de fraude kunnen ontdekken.

  Expose Them ;-) Wat is hij slecht dit keer:

  Geachte heer/mevrouw,

  Naar aanleiding van ons jaarlijks onderhoud sturen wij u de jaarlijkse offerte inzake uw internetadvertentie op de Gemeentegids met de onderstaande specificaties:

  In het bedrijvengedeelte bent u als adverteerder te vinden op bedrijfsnaam en plaats. Bij uw advertentie komt een link naar de bedrijvengids, een routeplanner met plattegrond en een ‘’meer info’’ knop met een link naar uw website, e-mailadres en telefoonnummer. Hiermee zullen klanten direct contact met u kunnen opnemen. Tevens kunt u op verzoek 2 trefwoorden toevoegen waarmee klanten u sneller kunnen vinden.
  Verschijningsdatum: Maand na datum (opdracht onder voorbehoud)
  Prijs: 195,- per jaar exclusief 21% btw
  Pakket: Basispakket
  Internetadres: http://www.gemeentegids.org

  Mark de Jong
  http://www.gemeentegids.org

  Beantwoorden
  • Sandra
   Sandra zegt:

   Nou ik kreeg dus inderdaad exact dezelfde alleen van Steven de Groot. Zie mijn reactie naar hun hieronder.

 53. Nathan Veenstra
  Nathan Veenstra zegt:

  Er staat in ieder geval nog ‘offerte’, dus een goed verstaander weet wat te doen ;-)

  De vraag is wel of het feitelijk allemaal klopt. Het kan zijn dat het juridisch net kan zoals het nu geformuleerd is, omdat het interpretabel is.

  We kunne na Matthijs de Jong en Steven de Groot nu dus ook Mark de Jong aan het lijstje met namen toevoegen. Allemaal semi-echte namen die zo algemeen zijn dat je er waarschijnlijk meerdere mensen op terugvindt in Google. Ik ben benieuwd welke namen we binnenkort nog meer kunnen noteren.

  Beantwoorden
 54. Sandra
  Sandra zegt:

  Ik heb vandaag ook een email gekregen van ene Steven met een offerte voor een vermelding in de gemeentegids en inderdaad met de indruk dat ik die al had. Ik heb aangegeven dat ik helemaal NIET AKKOORD ga en dat ik er ook nog nooit eerder gebruik van heb gemaakt en dit ook zeker NIET gan doen.
  Gevraagd of ze mij uit hun bestand willen verwijderen en geen offerte wens te ontvangen, zo niet dat ik hiervan een melding ga maken. En dat ze een ander maar moeten gaan belazeren.

  Beantwoorden
  • Giel
   Giel zegt:

   Hoi Sandra, Ook ik heb deze mail gekregen. Ik ben geneigd hem in de prullenbak te gooien en juist niet te reageren. Waarom heb jij wel gereageerd? Heb je een reactie terug gekregen? Groet Giel

  • Sandra
   Sandra zegt:

   Omdat ik dan voor mijzelf iets van bewijs heb dat ik het NIET wil. Mochten ze erop terugkomen of zoiets. Nee geen reactie ontvangen.

 55. Ellen
  Ellen zegt:

  Ook ik kreeg een mail met een aanbieding voor onderhoud , zogenaamd dan. Met mijn oude vestigingsadres. Heel geniepig allemaal. Je blog blijft actueel Nathan.

  Beantwoorden
 56. TEROSS
  TEROSS zegt:

  Ook ik kreeg een mail met daarin een misleiding dat ik al een advertentie zou hebben lopen bij http://www.gemeentegids.org Toch hebben ze het niet goed voor elkaar. Mijn oude adres was gebruikt de naam van mijn onderneming zoals hier vermeld met daarbij het email adres van een andere onderneming. Ik heb een vermoeden dat de rest van organisatie dezelfde kwaliteit heeft.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Gezien het aantal reacties waarin sprake is van oude gegevens, vermoed ik dat ze oude databases met bedrijven in gebruik hebben. De werkwijze van dit soort organisaties lijkt een soort ‘hit and miss’, gebaseerd op de macht van de grote getallen. Gewoon massaal een geautomatiseerde mail versturen, waarbij de gegevens uit de database op basis van bepaalde kenmerken worden overgenomen en hoe meer mails, hoe meer kans dat er een paar bedrijven in trappen en ze weer honderden tot duizenden euro’s kunnen binnentikken.

 57. Geertruid
  Geertruid zegt:

  Blijkbaar is de topic gestart in 2017(!) nog steeds reuze actueel:
  Vanochtend werd ik gebeld door Pepijn Smit (085-9022913) van Dichtbij Media inzake een vermelding in de Informatiegids van Leiden. Of onze gegevens nog correct waren en of we de basisvermelding wilden voortzetten of uitbreiden.
  Vriendelijk doch beslist heb ik de boot afgehouden:-)

  Beantwoorden
 58. Rick
  Rick zegt:

  Ze zijn nog steeds actief.
  Zojuist gebeld door het nummer 085 087 02 53

  Ik kreeg het verhaal dat ons bedrijf in het vorig jaar een basis vermelding heeft gehad, en dat we hadden aangeven nu (een jaar later) wel voor een premium advertentie zouden gaan.
  Ik heb aangegeven mij een dergelijke afspraken niet te herinneren, en na gezegd te hebben ook geen interesse te hebben, was het gesprek snel voorbij.

  Ik vind dit zeer misleidend, ik kan mij goed voorstellen dat je er snel in trapt.

  Beantwoorden
 59. Imke
  Imke zegt:

  Ik vandaag ook gebeld door 085 087 02 54, dat ik had aangegeven geen uitgebreide vermelding te willen, of ze mijn huidige vermelding van €295 konden aanhouden? Hij ging zo snel dat ik het bijna geloofde.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dus het welbekende verhaal over een gemeentegids en de “huidige vermelding” die betaald blijkt en of je die wilt omzetten naar een uitgebreide vermelding? Op https://www.telguarder.com/nl/nummer/0850870254 zie ik vergelijkbare verhalen voor 085-0870254.

   Gek genoeg heb ik al een paar keer een schrijven ontvangen van een advocaat die stelt namens OiV Media, Dichtbij Media, Stepro Media en Van Dik Hout Media op te treden en waarin hij stelt dat dit niet tijdens de telefoongesprekken gezegd wordt. Volgens de advocaat word je alleen ‘nagebeld’ als je een opdracht hebt verstrekt. Het blijft natuurlijk een welles-nietesspelletje als er geen opnames zijn.

   En let wel: als er opnames zijn, mag je die niet zomaar publiceren.

   Mijn advies aan iedere ondernemer is wel: neem alsjeblieft ieder inkomend telefoongesprek vanaf een afgeschermd nummer of een onbekend nummer zoals een van deze nummers (zeker 085-, 088- en vergelijkbare nummers) altijd op zodat je bewijslast hebt als er iets misgaat. Én ken de regels, zodat je jezelf daarmee niet in problemen brengt: https://www.charlotteslaw.nl/mag-je-een-opgenomen-gesprek-publiceren/

 60. Leon en Janine
  Leon en Janine zegt:

  Ook wij werden gebeld en het ging precies zo als de bovenstaande verhalen. We hadden al een basisvermelding, die kon ik nu niet zien op internet, omdat het eerst verlengd moest worden. Als ik jullie verhalen nu lees, snap ik niet dat ik er instonk. Maar het klonk geloofwaardig en vaag tegelijk. Ik kon binnen 8 of 10 dagen beslissen begreep ik, dan kreeg ik een voorstel op de mail. Ik dacht dan te kunnen overleggen met mijn man en nu krijg ik een opdrachtbevestiging op de mail, alsof ik al opdracht heb gegeven en ik ze zouden daar een voice over van hebben.
  Nou voor wat ze aanbieden ga ik niets betalen en ik heb heel duidelijk gezegd dat ik pas akkoord ga als ik het gezien heb.
  Maar wel echt beroerd om zo misleid te worden.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Uit welke naam werd er gebeld, weet je dat nog? En als je iets op de mail krijgt, kun je dan eventueel de opname van het gesprek opvragen? Want als ze het telefoongesprek als opdrachtbevestiging gebruiken, zullen ze ook moeten bewijzen dat er in dat gesprek ergens akkoord op gegeven is. Anders lijkt het mij niet rechtsgeldig.

 61. Thijs
  Thijs zegt:

  Gister ook dit telefoon gesprek gehad. en inderdaad ervan uitgaande dat mijn collega dan al contact had gehad en we wel elk jaar in een papieren gemeentegids staan.

  Vandaag een mail ontvangen met de opdrachtbevestiging. Ze hebben alleen ons bedrijfsnaam met een ander bedrijf verward, dus gelijk gemaild dat ik hier niet mee akkoord ga en niet bevoegd ben om voor het andere bedrijf beslissingen te nemen. Ben bang dat we toch een factuur gaan krijgen.

  Zo stom, normaal ben ik erg alert op dit soort dingen.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Totaal Media Groep (of Totaalmediagroep) is nieuw voor mij. Gezien het groot aantal namen dat ik inmiddels voorbij heb zien komen, zou het mij niets verbazen als het een van de vele labels van een en dezelfde partij is. Een kwestie van risico’s spreiden misschien?

   Totaalmediagroep.nl verwijst door naar totaalmedia.nl en ‘Veendammer Wind BV‘ is aandeelhouder van Totaalmedia.nl, en is of was dat ook voor bijvoorbeeld Van Dik Hout Media.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ik denk dat je mazzel hebt dat ze de bedrijfsnaam niet goed hebben gebruikt, het lijkt me namelijk dat een mogelijke overeenkomst/opdrachtbevestiging daarmee ongeldig is. Of dat werkelijk zo is moet een jurist trouwens bepalen, dus ik zou dat even bij een jurist navragen als ik jou was.

 62. wim
  wim zegt:

  Deze week ben ik ook telefonisch benaderd door Stepro (informatiegids) met het verzoek om mijn advertentie te verlengen. Ik sta ook in de gemeentegids, waar ik kort voor dit telefoontje van heb gekregen. Daarom heb ik de dame ook verzocht om een offerte te sturen naar mijn mail, zodat ik een en ander na kon trekken. Tot mijn verbazing werd er echter een opdrachtbevestiging gestuurd en een paar dagen later een factuur. Ik heb een mail terug gestuurd om te vragen naar de bandopname. Daar moet namelijk duidelijk in staan dat ik vraag voor meer informatie en dat ik het dan even na kon trekken. Ze reageren niet op mails en de telefoon wordt niet opgenomen. Ik heb in mijn laatste mail aangegeven niet te gaan betalen en het zelfs voor de rechter laat komen, als dat nodig mocht zijn. Ben benieuwd wanneer ik de eerste incassobrieven ga krijgen.

  Beantwoorden
  • wim
   wim zegt:

   Voor de duidelijkheid: er is geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om ook maar 1 cent aan dit soort oplichters te betalen. Het betreft een factuur voor ongeveer 350 euro, maar ik betaal nog liever 3500 aan mijn advocaat om dit voor de rechter te brengen.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ik denk dat je een heel sterk punt hebt door ze om het bewijs te vragen van de “opdracht” door de opname op te vragen. Persoonlijk vind ik dat soort opnames wel wat lastig, aangezien daar ook gewoon in geknipt en geplakt kan worden. Daarom zou ik ook adviseren bij dit soort telefoontjes te voorkomen dat je “ja” zegt.

   En wederom heel interessant dat jij aangeeft dat de door mij omschreven werkwijze klopt, terwijl de advocaat van deze partijen (die grotendeels bij elkaar horen, in ieder geval OiV Media & Communicatie, Stepro media, Van Dik Hout Media, Dichtbij Media en TotaalMedia BV) bij hoog en bij laag beweert dat deze werkwijze door hen niet gebezigd wordt.

   Ik ben benieuwd wat de uitkomst zal zijn Wim!

 63. IP
  IP zegt:

  Vanmiddag na de lunch ook ingetrapt (0857733762) Zelfde riedeltje als hierboven al meermaals beschreven is; afgelopen jaar al in gids gestaan, of ik wou verlengen. Geen idee of ik daadwerkelijk ja heb gezegd maar het zal wel. Net in alle rust nummer ingetikt en op deze blog van 2017(!) terecht gekomen.

  Zou nog gebeld worden + iets op de mail ontvangen. Ben inderdaad gebeld(na het lezen van deze blog) via 0107201277 en niet opgenomen.

  Na wat speurwerk kom je uit op een aantal bedrijven die al jaren in hetzelfde web zitten, onder 1 hoedje spelen en hoogstwaarschijnlijk dus al jaren dit soort praktijken uit kunnen voeren. Zal wettelijk aan hun kant wel dichtgetimmerd zitten. Gros van de partijen hebben volgens mij ergens in een provincie een brievenbus staan waar hun bedrijf zit ‘gevestigd’, opereren met een tussenpartij in de vorm van een callcenter, of callcenters en uiteindelijk komt schijnbaar niemand erachter om wie ’t werkelijk gaat.

  Ik zit niet zo in ’t recht/juridische zaken maar het ontbreken van wettelijke bedenktijd(voor ondernemers) voor een ‘gesloten’ overeenkomst waarbij de andere partij ook nog in gelegenheid is om annuleringskosten in rekening te brengen naast het feit dat ze er uberhaupt niet op in hoeven gaan lijkt me iets wat dit soort praktijken in stand houdt.

  Hulde voor deze blog, bewustwording is blijkbaar 1 van de weinige manieren om dit echt te kunnen voorkomen.

  Vriendelijke groet en goed werk!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Bedenktijd geldt voor ondernemingen inderdaad niet, en dat is waar ze waarschijnlijk ook van profiteren zoals je aangeeft. Alleen bij eenmanszaken ligt dat zover ik weet anders. Die worden (soms?) gelijkgesteld aan consumenten.

   Het blijft frappant dat de advocaat van OiV Media/Uitgeverij Dichtbij Media/Van Dik Hout Media/Stepro Media beweert dat de beschreven werkwijze niet de werkwijze van zijn cliënten is, terwijl vrijwel iedere reactie bevestigt dat dit dus wel is hoe ze werken. Welke partij het ook maar mag zijn die belt over zo’n “vermelding in een gemeentegids”.

 64. Greetje
  Greetje zegt:

  Vanochtend gebeld door 085-0870250, met de vraag of de ‘basisvermelding’ van vorig jaar (?) in de Informatiegids van de Gemeente Emmen weer wou verlengen of deze wilde uitbreiden.
  Kosten basisvermelding 295,- euro.
  Gelukkig herken ik dit soort misleiding ook, en ben er niet ingetuind. Heb haar wel gezegd dat we helemaal geen basisvermelding hadden en dat het een pure leugen is. ‘O, dan zal het wel een foutje van de administratie zijn’ , kreeg ik te horen ..

  Helaas nog steeds actief dus.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Apart, volgens de advocaat van OiV Media/Dichtbij Media/ Van Dik Hout Media/StePro Media en wat dies meer zij is dit niet hoe zij werken. Waarom blijven er hier dan reacties komen waarin deze werkwijze steeds weer bevestigd wordt?

   Oké, dit telefoonnummer is op dit moment niet te koppelen aan een van deze bedrijfsnamen, maar die ‘basisvermelding in de informatiegids’ (of gemeentegids), gekoppeld aan een gemeente en de prijs zijn wel altijd factoren die terugkomen bij al deze partijen.

   Maak opnames mensen, echt. Word je gebeld door een afgeschermd nummer (hoewel dat niet meer mag) of een nummer waarvan je ook maar kan vermoeden dat ze jou wat willen aansmeren: zorg dat je een opname van het telefoongesprek maakt. Zolang je het niet publiceert, mag dat en kun je dat gebruiken als bewijs mocht er iets geks gebeuren. Delen met anderen (zoals mij) mag niet, dus dat mag ik dan ook niet van je vragen.

 65. Orlando Sardaro
  Orlando Sardaro zegt:

  Helaas probeert Van Dik Hout Media het nog steeds. In de vakantie bellen, noemen dat het om een verlenging gaat met een kant en klare opzet voor een plaatsing, waardoor de argeloze ontvanger van de boodschap denkt dat het wel snor zit. De manager is op vakantie, maar het zal wel goed zitten, toch? Nou de manager weet van niks, dit is pure volksverlakkerij. Als je zo je geld moet verdienen dan is het wel heel triest met je gesteld. Dan zou je ’s morgens even iets langer in de spiegel moeten kijken en met droge ogen beweren dat je blij bent met wie je voor je ziet.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Nu zou ik de advocaat van Van Dik Hout Media weleens willen horen, die blijft beweren dat de werkwijze uit mijn artikel niet de werkwijze van zijn klanten is. En dat terwijl er regelmatig reacties komen dat deze werkwijze dus wel gehanteerd wordt.

 66. Peter Gevaert
  Peter Gevaert zegt:

  Ook bij ons is er een medewerker misleid om een overeenkomst aan te gaan met de bedriegers van Mediagarant. Het is misleiding van de bovenste plank. Er wordt verteld dat het gaat om controle van de huidige gegevens en een verlenging van de reeds bestaande overeenkomst. Op uitermate slinkse wijze wordt er een opname gemaakt waarin er door het slachtoffer diverse zaken worden bevestigd. Daarna sta je als bedrijf eigenlijk met lege handen. LET OP BIJ BEDRIJVEN ALS MEDIAGARANT. IK VIND DIT SOORT PRAKTIJKEN GEWOON OPLICHTERIJ, NIETS MEER EN NIETS MINDER!!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Van dit soort ideeën houd ik wel. De rollen omdraaien en zo een koekje van eigen deeg geven. Wat ik zelf ook weleens doe is de telefoongesprekken zelf zo lang mogelijk rekken. De verkoper gaat bij mij geen succes behalen en kan in de tijd die hij met mij kwijt is geen anderen er proberen in te luizen. Dat doe ik met name met die figuren die bellen alsof ze van Microsoft zijn. Houd ik me zo lang mogelijk van den domme :-D

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.