SEO voor beginners: in 5 stappen naar betere vindbaarheid

SEO is behoorlijk ingewikkeld, zeker voor beginners. Hoe werkt het precies en waar begin je nu echt? En hoe meer je jezelf erin verdiept, hoe complexer het lijkt te worden. Komen daar bovenop ook nog eens wijzigingen die maar lijken door te blijven gaan en je zit met je handen in het haar. Kan het niet simpel? Ja hoor, want de basis blijft in principe hetzelfde en je kunt een paar eerste stappen zetten waarmee je de basis legt.

Van ingewikkeld naar begrijpelijk

Laat ik wel eerst even melden dat je met deze 5 stappen je geen garantie voor succes hebt. En dat het zelfs 5 behoorlijk globale stappen zijn die eigenlijk zelfs nog uit individuele onderdelen bestaan, op de eerste na. Het zijn wel de belangrijkste stappen als je als beginner met SEO aan de slag wilt, of je nu al een website hebt of nog een website gaat opzetten.

Het belangrijkste doel is dat je de complexiteit van het geheel beter overziet door de 5 globale stappen. Van ingewikkeld (op detailniveau) naar begrijpelijk (in grote lijnen) dus. Als je ergens dieper op in wilt gaan, vind je de nodige links naar uitgebreidere artikelen in dit artikel, zodat je van beginner naar meer ervaren gaat.

Stap 1: doe zoektermenonderzoek

Als je niet weet waar je op gevonden wilt worden, kun je niet in de gaten houden of je successen boekt, maar heb je vooral ook geen idee hoe je aan de slag moet met je SEO. Of zoals ik al stelde: zonder zoektermenonderzoek ben je als kapitein op een schip zonder haven als eindbestemming. Je vaart wat rond en of je echt je doel bereikt is puur gebaseerd op toeval.

Denk daarbij ook aan zoekintentie, zoekvolume zegt lang niet alles. En zorg dat je weet wat longtail en shorttail precies is.

Meer over zoektermen en zoektermenonderzoek:
Vergeet zoekvolume
Ontdek de kracht van zoekintentie
Waarom ik zoekterm zeg in plaats van zoekwoord
Zoekwoordenonderzoek: een handleiding (ja, toch ‘zoekwoorden’, lees het in het artikel ;-) )

Stap 2: maak en/of optimaliseer de content van je webpagina’s

Nu je een lijst met zoektermen hebt, kun je aan de slag met de content van je webpagina’s. Let wel: het gaat inderdaad om de pagina’s. Zoekmachines indexeren webpagina’s, niet per se hele websites. Als iemand een zoekopdracht invoert, staan er in de zoekresultaten links naar webpagina’s. Je hebt pagina’s op je website over bepaalde onderwerpen, waarbij er zeker aparte pagina’s voor subonderwerpen mogen zijn. Als er voldoende te vertellen is over een subonderwerp, kun je er gerust een eigen pagina over schrijven. Komen we zo op, eerst het maken en optimaliseren van content.

Hoe maak je een pagina SEO-proof?

Welke SEO-elementen zitten er dan in teksten?  Eigenlijk kan ik er heel kort over zijn: de content en de (SEO-)titel. Zoekmachines ‘zien’ net als je bezoeker de titel als eerste en op basis daarvan moet toch duidelijk zijn waar een tekst over gaat. Dat daar de zoekterm in voorkomt, of op zijn minst woorden uit je zoekterm, is logisch maar ook noodzakelijk. Als het er niet in staat, hoe is dan duidelijk waar een pagina over gaat?

En in de tekst zelf komt het onderwerp logischerwijs ook regelmatig voor. Bekijk je tekst altijd door de ogen van een bezoeker: snapt die nog waar het over gaat en is er geen misverstand over het (hoofd)onderwerp? Kijk ook eens bij de pagina’s waarmee je concurreert op de door jou gekozen zoekterm: hebben ze eenzelfde insteek als jij en geef jij -op je geheel eigen manier- net zulke goede informatie als de ander?

Aparte pagina over subonderwerpen

Wanneer maak je ergens een eigen pagina over? Mijn stelregel is altijd: kun je er minstens 300 woorden over schrijven? Dan is het de moeite waard om daar een aparte pagina over te schrijven. Zo wijk je niet teveel af van het hoofdonderwerp en geef je het subonderwerp alle aandacht op een eigen pagina. Ook hier kun je weer kijken hoe je concurrent het doet.

Meer over SEO en content:
Zo schrijf je SEO-teksten
H1, H2, H3: welke invloed hebben kopteksten op SEO?
Zo schrijf je de beste paginatitels voor SEO
Hoeveel woorden zijn er nodig voor een webtekst of blog?

Stap 3: zorg voor een snelle laadtijd (met goede hosting)

Deze stap had ook stap 1 of 2 kunnen zijn trouwens. Techniek is belangrijk, vooral voor je bezoeker. Die ervaart dan namelijk een website die gesmeerd loopt en dat is gewoon prettig. Technische optimalisatie hebben voor SEO vaak maar weinig effect, dus dat doe je meer voor je bezoeker dan voor je vindbaarheid. Waarom komt het dan toch aan de orde? Omdat er zeker invloed is en de belangrijkste stap daarin echt zwaar onderschat wordt.

Wanneer snelheid en techniek wél echt invloed hebben

Laten we eerst beginnen met duidelijkheid omtrent techniek en de invloed op SEO. Een website moet technisch sowieso goed werken; hoe meer problemen er met een website zijn, hoe groter de kans dat ook een zoekmachine problemen heeft met je website en je dus minder goed gaat scoren. Zo kan de zoekmachinebot je website minder goed crawlen, wat je gaat merken. Daarnaast is een traag ladende website geen pretje en heeft vooral een super trage website wel een negatief effect op je SEO. Het gaat wel echt om laadtijden van 10 seconden of meer. Daaronder hebben verbeteringen op laadtijd niet heel veel invloed op je vindbaarheid.

Snelle hosting is wel essentieel

Natuurlijk is een snel ladende website voor iedereen wel zo prettig. En dat begint met je hosting. Snelle servers zijn echt hun geld waard, bespaar daar dus niet op. Je hebt minder snel te maken met vertragende elementen, bent minder tijd kwijt aan het monitoren van je snelheid en bespaart tijd en vaak zelfs geld op het optimaliseren voor snelheid.

Meer over snelheid en technische optimalisatie:
Test & verbeter de snelheid van je website
Technische optimalisatie van afbeeldingen
Beperk CSS & JavaScript

En houd zeker ook de Core Web Vitals in de gaten. De snelheid van je website is vooral van belang voor je bezoeker en minder voor SEO, dus je doet het vooral voor de bezoeker en dat levert uiteindelijk ook SEO-voordeel op.

Stap 4: scoor links (ook interne)

Het was Google die als eerste zoekmachine links van de ene website naar de andere ging meewegen als SEO-factor. De andere zoekmachines namen dat uiteindelijk wel over, maar wie gebruikt er nu een andere zoekmachine dan Google?

Oké, eerst even antwoord op die vraag met 2 screenshots uit mijn eigen Google Analytics en Plausible:

Van de 5670 bezoekers komen er volgens Google Analytics 4429 via Google, 167 via Bing, 27 via DuckDuckGo en 23 via Ecosia.

Volgens Plausible Analytics krijg ik 7500 bezoekers, waarvan 5100 via Google, 184 via Bing, 87 via DuckDuckGo en 28 via Ecosia.

Je ziet dat er wel enkele honderden bezoekers per maand via Bing, Duck Duck Go en zelfs Ecosia komen, toch is het leeuwendeel nog altijd vanuit Google. Dat is waarom we ons met SEO toch vooral focussen op Google.

Backlinks: meerdere redenen

Backlinks hebben invloed op je vindbaarheid omdat je daarmee autoriteit opbouwt met je website. Iedere link naar je website telt als een soort stem op je website, al ligt het wel een stuk complexer met relevantie, autoriteit van de webpagina waar de link op staat en nog veel meer. Het zit ‘m dus niet per se in de kwantiteit, maar vooral in een gezonde mix van kwantiteit en kwaliteit, plus nog diverse andere factoren.

Naast die autoriteit (Google noemt dit PageRank, SEO-tools hebben hun eigen berekeningen en benamingen voor domeinautoriteit) speelt ook het ‘ontdekken’ van nieuwe pagina’s een rol. Hoe kan een zoekmachine weten of jouw webpagina bestaat als je dat niet laat weten? Met links op andere webpagina’s, zowel extern als op je eigen website, ontdekt een zoekmachine nieuwe pagina’s.

Interne links: voor gebruikersgemak en duidelijkheid

Als je op een webpagina schrijft over een onderwerp waar je een pagina over op je website hebt, is het zaak naar die pagina te linken. Dat is allereerst wel zo gemakkelijk voor je gebruiker. Die hoeft dan niet te zoeken naar meer informatie over dat onderwerp en hoeft alleen maar op deze interne link te klikken. Daarnaast geeft het een zoekmachine duidelijkheid over welke pagina’s op jouw website het belangrijkst zijn. Hoe meer er naar een bepaalde pagina gelinkt wordt, hoe belangrijker. Ook als het om interne links gaat.

Link niet “omdat”

Goed, de interne links helpen ook in je SEO-inspanningen, maar link alsjeblieft niet omdat het je vindbaarheid helpt. Je pagina’s staan binnen de kortste keren vol met interne links en dan wordt het wat teveel van het goede. Wees selectief en houd vooral in je achterhoofd of je de gebruiker ermee helpt. Dat is wat de zoekmachines ook weten te waarderen.

Externe links zijn de krachtigste links

Met interne links kun je zelf richting geven welke pagina’s op je website belangrijk zijn. Voor je vindbaarheid zijn de externe (back)links wel het krachtigst. Die heb je dus ook echt nodig om zo autoriteit op te bouwen. Daarnaast leveren die backlinks je als het goed is ook (nieuwe) bezoekers op, zoals je hierboven ziet in de screenshot uit Plausible. Een artikel op FrankWatching met een link naar mijn website levert mij maandelijks bezoekers op.

Meer over links en linkbuilding:
Hoe ik zonder linkbuilding aan mijn backlinks kom
Links op sociale media van invloed op SEO?
Meld je aan bij online bedrijvengidsen (voor je eerste backlinks)
Wat er niet klopt aan het verhaal van Googles 200 rankingfactoren

Stap 5: monitor en stuur bij – en heb geduld

Als het goed is heb je in beeld welke pagina’s van je website op  welke zoektermen zouden moeten ranken. De zoektermen en je posities monitor je dan met een rank tracker, in Google Search Console of Ahrefs Webmaster Tools. Duurt het lang voordat je mooie posities in Google ziet? Heb geduld en ga vooral niet continu dingen wijzigen. Dat laatste lijkt wel een stap naar verbetering van je vindbaarheid, maar als je telkens dingen verandert aan je website, gaat een zoekmachine ook twijfelen omdat je webpagina elke keer weer (iets) anders is. Heb geduld en als je iets wijzigt, wacht dan eerst een paar weken om te zien of dit invloed heeft op je posities.

Dat is toch geen SEO?

Misschien lijkt het geen SEO, dit is het alleszins wel. Door te monitoren zie je waar je verdere verbetering op wilt en kun je gaan optimaliseren. En laat dat nu net zijn waar die laatste letter uit SEO op slaat: Optimaliseren.

Vanaf hier kun je in feite weer bij stap 1 beginnen om je verbeteringen verder te verfijnen of uit te bouwen.

Bonus: niet alles is SEO

Waar veel mensen nogal eens mee de mist in gaan is door echt alles vanuit SEO te willen zien. Dat is helemaal niet nodig. Je hoeft helemaal niet te focussen op de vindbaarheid van je contactpagina, portfolio of privacyvoorwaarden, waarom zou iemand daar vanuit een zoekmachine op uit moeten komen?

Niet iedere pagina hoeft dus vindbaar te zijn in de zoekmachines. Pagina’s zijn er ook om een bestaande bezoeker op je website verder te helpen. En iedere pagina kan bijdragen aan de vindbaarheid van andere pagina’s op je website, al is het indirect.

Het is nog best een lijvig artikel geworden, al zeg ik het zelf. Maar ja, SEO is niet heel makkelijk kort samen te vatten voor beginners. Met deze 5 stappen kun je in ieder geval aan de slag zodat je een basis legt. En als je meer wilt weten kun je zelf naar de artikelen die jij interessant vindt. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten in een reactie.

 

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.