SEO-teksten? Weg ermee!

Ik zeg maar gewoon waar het op staat: ik ben klaar met het gebruik van SEO-teksten. Zowel de uitdrukking “SEO-teksten”, als de overdreven focus op SEO in teksten komen me eerlijk gezegd mijn neus uit. Ontdek waarom je niet op SEO moet focussen in de teksten voor je website, en waarom “SEO-teksten” dan ook de verkeerde benaming is. Én waarom ik zelf toch ook nog “SEO-teksten” in mijn teksten gebruik.

– Dit artikel werd op 24 september 2015 voor het eerst gepubliceerd en is grondig geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 28 september 2023 –

SEO-teksten: totaal verkeerde benaming

‘SEO-teksten’ is wat mij betreft een totaal verkeerde benaming voor de teksten die je op je website wilt zetten. Je schrijft namelijk niet voor de zoekmachines, je schrijft voor je websitebezoeker. De focus ligt niet op SEO, maar op de lezer. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom ik me eigenlijk al zo’n beetje vanaf het begin heb gefocust op webteksten, en niet op SEO-teksten. Wanneer mensen vanuit de gedachte van SEO-teksten gaan werken, krijg je vaak lelijke teksten die vreselijk onprettig zijn om te lezen.

Wat zijn SEO-teksten nu precies?

Je komt ze vast ook nog wel tegen: teksten die overduidelijk geschreven zijn om gevonden te worden op een bepaalde zoekterm. De ene keer door krampachtig vast te houden aan de exacte woordvolgorde van de zoekterm, de andere keer door de tekst vol te proppen met de zoekterm, wat in beide gevallen leidt tot onnatuurlijke teksten die gewoon niet lekker lezen. Soms ook met veel tekst op een webpagina, terwijl je helemaal niet zit te wachten op die tekst, bijvoorbeeld wanneer je op ‘auto huren apeldoorn’ googelt en gewoon een auto wilt huren in Apeldoorn of directe omgeving.

Luxe auto huren Apeldoorn Bevindt u zich in de omgeving Apeldoorn, en wilt u een keer meemaken hoe het is om rond te rijden in een prestigieuze auto? Of heeft u een speciale gelegenheid, zoals een bruiloft of een gala, waarvoor u graag een luxe auto wilt huren? In Apeldoorn zijn hier allerlei verschillende mogelijkheden voor. Huur bijvoorbeeld een BMW, Audi, Mercedes of Volkswagen, voor aantrekkelijke prijzen! BMW Huren Apeldoorn Wanneer u aan vernieuwende technologie, comfort en luxueuze sportwagens denkt, denkt u al snel aan BMW. In Apeldoorn huurt u deze prachtige auto's voor elke gelegenheid: een wagen uit de BMW 7 serie voor zaken, een MBW X6 voor een ritje met het gezin, of een BMW M6 Coupé voor speciale gelegenheden! Audi huren Apeldoorn We kennen Audi als een Duits automerk voor stijlvolle, luxueuze auto's. Ook in Apeldoorn kunt u ervoor zorgen dat u tijdelijk in bezit bent van zo'n prachtige auto. Denk bijvoorbeeld aan de Audi A6, een prachtig elegante wagen waarin u zeker op zult vallen tijdens uw rit.

SEO-teksten zijn lelijk

Teksten zoals het voorbeeld hierboven voor ‘auto huren apeldoorn’ worden vaak lelijk, en zijn soms volgepropt met informatie waar je helemaal niet op zit te wachten. Het enige doel lijkt om (de woorden uit) de zoekterm zoveel mogelijk te kunnen gebruiken. En helaas lijkt het vaak nog steeds te werken. Veel van dit soort teksten scoren namelijk nog (te) goed in Google. Door de vaak krampachtige wijze waarop de zoekterm in de tekst wordt geplaatst, en liefst ook nog met enige regelmaat, wordt de tekst er niet leesbaarder op.

Nog een voorbeeld: Leest onderstaande nu echt lekker weg? Komt het helemaal natuurlijk over?

TEKSTSCHRIJVER APELDOORNKomt één van de volgende situaties binnen jouw organisatie voor? - Communicatie-uitingen die door klanten verkeerd worden begrepen; - Te weinig tijd om goede teksten te schrijven; - Moeite met het bepalen van de juiste stijl, woorden en tone of voice; - Onvoldoende kennis en kwaliteit aanwezig om goede teksten te schrijven. Op geen van deze situaties zit je als ondernemer of manager te wachten. Goede schriftelijke communicatie is bepalend voor de verkoop van je product of dienst. Wij, freelance tekstschrijvers in Apeldoorn, zetten graag onze talenten in om jou hierbij van dienst te zijn. We schrijven goede, heldere en doeltreffende teksten. Teksten die mensen raken, stimuleren en activeren. En we geven je graag advies over hoe je bovengenoemde situaties in de toekomst kunt voorkomen. Als Apeldoornse copywriters bieden wij Onze diensten in verschillende vormen aan. Ongeacht het type opdracht, het werk wordt altijd door een specialist uit ons collectief van Apeldoornse tekstschrijvers gedaan. ledere schrijver onderscheidt zich door de liefde voor zijn vak, de wil om te leren en de gedrevenheid om te presteren. Keer op keer. Wij vinden het een uitdaging om mensen te inspireren en doelgroepen te activeren en dat komt terug in ons dienstenaanbod. WIJ SCHRIJVEN ONDER ANDERE: - SEO geoptimaliseerde websites en landingspagina's, zoals deze: Tekstschrijver Apeldoorn;

Een typisch voorbeeld van een SEO-tekst, geoptimaliseerd voor “tekstschrijver apeldoorn”

En dan valt deze tekst nog mee. in te zetten. Onder andere door te melden dat het om een “collectief van Apeldoornse tekstschrijvers” ging. Wat het trouwens niet bleek te zijn.

Niet sterk

Wat ik zelf in bovenstaande tekst niet sterk vind zijn zinnen als:

  • “Wij, freelance tekstschrijvers in Apeldoorn, zetten graag etc., etc.”</emi
  • “Als Apeldoornse copywriters bieden wij”
  • “SEO geoptimaliseerde websites en landingspagina’s, zoals deze: Tekstschrijver Apeldoorn

Zoiets als in de eerste zin geldt zou niemand ooit zo zeggen, het is dus een onnatuurlijke zin. Het is duidelijk dat bepaalde woorden er nog in moesten  staan. Nog even afgezien van het feit dat het een tenenkrommende tangconstructie is.

Bij de tweede zin is het een nogal vreemde koptekst, omdat de zin niet compleet is. Sterker nog: de zin loopt door in de eerste zin van de alinea, die daardoor ook niet klopt. Gevalletje “er moest ook nog een koptekst in met zoekwoorden“.

Bij de derde was de toevoeging “Tekstschrijver Apeldoorn” niet nodig. En als ze het dan toch wilden doen, was het voor de lezer mooier geweest als ze er “zoals deze, geoptimaliseerd op de zoekterm Tekstschrijver Apeldoorn” van hadden gemaakt. Wel zo leesbaar. Én wel zo eerlijk ook, toch?

Vetgedrukt is geen SEO-factor

Gek genoeg kom je bij veel typisch geoptimaliseerde teksten ook vaak vetgedrukte woorden tegen. Er wordt nog te vaak aangenomen dat Google vetgedrukte tekst meeweegt als SEO-factor. Dus worden woorden uit de zoekterm vaak nog een paar keer vetgedrukt in de tekst geplaatst. Google doet hier alleen niks mee, het zou ook te makkelijk zijn om op deze manier de vindbaarheid te beïnvloeden. Gebruik vetgedrukte tekst dus alleen functioneel; om er iets mee te benadrukken en daarmee een alinea makkelijker scanbaar te maken voor de lezer. Voor de leesbaarheid dus.

Zoekwoorddichtheid werkt gelukkig nauwelijks meer

Hoewel Google al enige jaren werkt aan “het semantische web“, slaagt de zoekmachine er tot nu toe nog niet in om dat 100% uit te rollen in de zoekresultaten. Soms kan je nog steeds goed scoren met een hoge zoekwoorddichtheid. Dat dit de verwachtingen van de gebruikers van de zoekmachine niet ten goede komt, spreekt voor zich. Gelukkig is dit wel zeldzaam en zie je SEO-teksten met een hoge zoekwoorddichtheid vaak weer snel dalen in de zoekresultaten. Als het werkt, is dat dus een tijdelijk effect.

SeniorenverhuizingenVoor senioren is het altijd heel moeilijk om te verhuizen, tenslotte komt er heel veel kijken bij een seniorenverhuizing. Dit kun je als senioren, mindervalide, hulpbehoevende of gehandicapte niet zelf doen, daarom kunt u ons, seniorenverhuizingen. inschakelen voor uw seniorenverhuizing, Wij zijn namelijk gespecialiseerd in seniorenverhuizing, verhuizen naar een nieuw woonadres zoals een nieuwe woning, een verzorgingstehuis of een bejaardentehuis. Tijdens de seniorenverhuizing zorgen wij ervoor dat u zo min mogelijk last heeft van de verhuizing, we nemen dus alle zorgen van het verhuizen van u over. Verhuizen nieuwe woning Naast het verhuizen van de ene naar de andere woning kunnen wij er ook voor zorgen dat alles weer precies in het nieuwe huis wordt geplaatst. Zo kunt u direct weer in uw nieuwe woning en staat alles direct klaar voor gebruik. Daarnaast zorgen wij er ook voor dat alle elektronica weer is aangesloten en dat alles weer werkt. Zo hoeft u zelf bij de verhuizing en ook na de verhuizing helemaal niets meer te doen. Voor de verhuizing begint kunnen wij er ook voor zorgen dat al uw spullen netjes in verhuisdozen ingepakt worden, natuurlijk dragen wij ook zorg over uw bezittingen tijdens de verhuizing. Zo weet u zeker dat alles in dezelfde staat aan zal komen bij het nieuwe adres, seniorenverhuizing Wij bieden complete pakketten aan voor een seniorenverhuizing waarbij u zelf als het ware een weekje op vakantie kunt gaan en daarna terug kunt komen in een geheel nieuwe woning die al meteen helemaal ingericht is met uw meubels en andere bezittingen. U kunt er gerust op zijn dat uw verhuizing zorgeloos verloopt. De mogelijkheden op het gebied van seniorenverhuizingen bij ons zijn eindeloos, vraag daarom naar de mogelijkheden als u op zoek bent naar een seniorenverhuizer!

Als dit geen overduidelijke SEO-tekst is, weet ik het ook niet meer ?.

De proef op de som

Om te bewijzen dat het nog steeds mogelijk is om met een bepaalde zoekwoorddichtheid hoog te eindigen in Google, nam ik de proef op de som. Aanleiding was de tekst van een collectief uit Arnhem in de top 10 stond op de zoekterm “tekstschrijver Apeldoorn”  dat je eerder dit artikel al tegenkwam. Dat er in de tekst werd gesuggereerd dat deze partij in Apeldoorn zit, vond ik nog wel het meest kwalijk. Dus wilde ik eens kijken hoe ver ik zelf zou komen met “tekstschrijver Arnhem“.

Met gemak de top 10 in

Binnen een week na publicatie van de pagina stormde ik de zoekresultaten binnen op positie 11 – dat is bovenaan pagina 2. Een dag later stond ik op positie 10, onderaan pagina 1. Deze pagina kwam binnen een week met gemak de top 10 in. De tekst was geschreven op ‘tekstschrijver Arnhem’, maar met opzet geen overdreven SEO-tekst. Het bewijst echter wel dat Google nog steeds hecht aan het regelmatig voorkomen van de woorden uit de zoekterm in de teksten.

Wat je krijgt als je om SEO-teksten vraagt

De meeste SEO-teksten die ik zie en die je dus krijgt als je om SEO-teksten vraagt, zou ik als volgt omschrijven:

Zouteloos werk dat plichtmatig is ingetikt om vooral te voldoen aan de wens van een klant om vindbaar te zijn.

Vergeet SEO, denk aan je bezoekers

Wanneer je teksten op je website zet, horen die je bezoekers gewoon de juiste informatie te geven. Je schrijft voor je doelgroep, en je doelgroep bestaat niet uit zoekmachines. En wat denk je dat die bezoekers willen lezen? Geen teksten die zijn volgepropt met zoektermen en daardoor niet prettig lezen toch? Geef je bezoekers dus wat ze willen. Denk goed na over de informatie die je bezoeker komt halen bij jou. En vergeet de zoekmachines. Want is onderstaande tekst nu werkelijk lekker leesbaar?

Een tekst van 278 woorden waarin 'bedrijfsfilm' al 13 keer voorkomt, inclusief in 5 van de 6 kopteksten.

Bovenstaande tekst is overduidelijk geoptimaliseerd zonder daarbij echt in te spelen op de vragen van de potentiële klanten. Het is een verkooppraatje, volgestouwd met de zoekterm (in dit geval een enkel zoekwoord), wat gerelateerde woorden en pure verkoopargumenten. Schrijf dus webteksten voor je bezoekers in plaats van SEO-teksten die puur gericht zijn op vindbaarheid in de zoekmachines.

Prop je titels en kopteksten niet vol met zoektermen

Je ziet in bovenstaande voorbeelden ook dat de paginatitels en kopteksten niet lekker lezen omdat ze volgepropt zijn met zoektermen. Er wordt krampachtig vastgehouden aan zoveel mogelijk zoektermen in de titel en kopteksten. Een goede, pakkende titel is alleen minstens zo belangrijk om lezers te trekken.

Webteksten in plaats van SEO-teksten

Het zou dus moeten gaan om webteksten. Goede teksten voor het web. Vergeet die term “SEO-teksten”, omdat die meer de nadruk legt op SEO dan op het echte doel: je bezoekers de juiste informatie geven. Dat is ook precies de insteek die ik heb gevolgd bij de pagina “Tekstschrijver Arnhem”. Een eerlijk en klantgericht verhaal. Al heb ik daarbij wel serieus rekening gehouden met een stuk zoekwoorddichtheid, omdat het werkte. En gezien het feit dat ik er nog steeds mee in de top 10 van Google sta, werkt het dus nog steeds. Dat kan ook nog liggen aan de weinige specifieke pagina’s over dit onderwerp, en zwakke concurrentie.

Goede webteksten zijn uiteindelijk SEO-proof

Teksten voor je website schrijf je niet voor de zoekmachines, die schrijf je voor de bezoeker. Doe je dat goed, dan volgt die vindbaarheid wel. Je kunt waar nodig later nog wat optimaliseren om de vindbaarheid te verbeteren. En ook afbeeldingen zijn ook een factor van belang voor je SEO. De pagina die ik schreef houdt het midden tussen een goede webtekst en een SEO-tekst. Ik hield rekening met vindbaarheid, maar hield het wel bij mezelf en schreef ‘m leesbaar. Ik lever het liefst webteksten, en geen typische SEO-teksten.

Waarom staat er dan toch SEO-tekstschrijver op mijn website?

Je vindt op deze website inderdaad de pagina “SEO-tekstschrijver“. Dat doe ik omdat mensen daar op zoeken, niet omdat ik dat zelf zo’n passende term vind. Ook dat hoort bij zoekmachineoptimalisatie: inspelen op waar de bezoeker naar zoekt. Er wordt namelijk vaker gezocht op ‘seo teksten’ en ‘seo tekstschrijver’ dan op ‘webteksten’. Aan mij om de websitebezoeker dan te overtuigen dat de term niet juist is en dat het gaat om de juiste teksten voor hun website. En dat die uiteindelijk goed werken voor de vindbaarheid.

Overzicht van zoektermen als 'seo teksten', 'seo teksten laten schrijven', 'webteksten', en 'webteksten laten schrijven', waarbij de bovenste drie zoektermen 'seo teksten', 'seo teksten schrijven' en 'seo teksten laten schrijven' zijn, met zoekvolumes van 500 en 300 per maand. Op 'webteksten' wordt 200 keer per maand gezocht en op 'webteksten laten schrijven' 150 keer.

Je ziet dat zoektermen met ‘seo teksten’ erin meer worden gegoogeld dan met ‘webteksten’ erin. Wil je je doelgroep bereiken, zal je daar toch rekening mee moeten houden.

Weg dus met die benaming

Zullen we het voortaan maar hebben over webteksten als het gaat om teksten voor websites? En de overdreven geoptimaliseerde teksten en het niet juist informeren van de lezers achterwege laten? Die overdreven SEO-teksten werken misschien soms nog om hoog in Google te komen, maar helpen je bezoeker echt niet. Weg dus met die uitdrukking. Eens?

Lees ook eens “De über SEO-tekst” van internetbureau Heers.

Vind je ook dat “SEO-teksten” de verkeerde benaming is? Wil je wat anders kwijt naar aanleiding van bovenstaande? Ik zie je reactie graag tegemoet.

 

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

19 antwoorden
  1. Johan Koning
    Johan Koning zegt:

    Heb jij daar een mooi geschreven SEO-tekst afgeleverd, zeg. Zal je vast veel relevant bezoek opleveren. En laat dat nu juist de bedoeling zijn van teksten op een site: ze moeten relevante bezoekers opleveren!

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Haha, dank Johan! Ik heb her en der nog eens “SEO-teksten” verwijderd, omdat ik het lelijk vond in de tekst en het overgeoptimaliseerd leek. Ik verwacht wel dat het me een aardige positie in Google gaat opleveren, maar dat is in dit geval niet het doel geweest.

      Laat dat relevante bezoek nu maar overtuigd worden van goede webteksten in plaats van die andere *die ik niet meer wil noemen* ;)

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      En dat lachen was natuurlijk ook precies de bedoeling Erik ;-) Een tekst met een knipoog, én transparant, zoals anderen helaas niet doen…

      De site die ik aanhaal voor “bedrijfsfilm” scoort inderdaad op 1, zo kwam ik er ook op. Het bewijst dat een flinke dosis zoekwoorddichtheid helaas nog steeds werkt. Autoriteit zal overigens ook nog wel een rol spelen, aangezien deze partij al heel lang bestaat. Maar afgaande op de tekst, zou ik ze niet gauw inschakelen. En ik verwacht dat steeds meer mensen dit soort teksten afstraffen en snel de website verlaten.

      Want moeten we dit soort teksten nu nog willen?

  2. Elise Dijkshoorn
    Elise Dijkshoorn zegt:

    Interessant en leuk artikel.

    De enige hoop voor seo-teksten is dat websitebezoekers ‘keywordblind’ worden, net zoals ze blind zijn geworden voor banners. Het leest niet lekker hoor als er zoveel keywords in een tekst gepropt zijn. Ik merk bij mezelf dat ik dat soort tekstjes automatisch oversla. Ik word er niet boos om. Ik word pas chagrijnig als ik in Google op een combinatie van keywords zoek en ik deze keywords vervolgens niet terugvind op een pagina (via control+F).

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Dank je voor je leuke reactie, ik moest even gniffelen om je laatste zin. Want daar heb je natuurlijk ook een punt. Als je ergens op zoekt en de pagina uit Google waarop je klikt, die zoektermen niet bevat, is dat ook een vreemde gewaarwording.
      Wat betreft de SEO-teksten hoop ik eigenlijk niet echt op ‘keywordblindheid’, want het zijn nu eenmaal geen goede teksten. En ik heb hoop, want waar bannerblindheid nog kan, omdat banners vaak een vaste plek hebben en dus kunnen worden overgeslagen, kan dat met de spammy keywords niet ;-) . Ik blijf dus vooral hoop houden op gezond verstand en goede webteksten :-)

  3. Maikel Latour
    Maikel Latour zegt:

    Leuk artikel Nathan. Wat me vaak ook verbaasd is dat er nog steeds SEO-tekstschrijvers zijn die zich ook copywriter noemen. Maar dit is natuurlijk een hele andere specialisatie.

    Deze wist ik trouwens niet:

    “Gek genoeg kom je bij veel typisch geoptimaliseerde teksten ook verkeerd gebruik van vetgedrukte woorden tegen.”

    Heeft dit vroeger wel gewerkt?

    Groeten,
    Maikel Latour

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Leuk dat je reageert Maikel.

      Ook voor “copywriter” geldt dat het wel iets is waar klanten op zoeken en waar je dan wellicht op gevonden wilt worden. De Engelse term “copywriter” betekent overigens niets meer en niets minder dan “tekstschrijver”, dus dat er onderscheid wordt gemaakt in Nederland, is eigenlijk al gek. Maar wel terecht dat je daarop wijst :-)

      Of vetgedrukt ooit heeft gewerkt, weet ik niet. Zal voor mijn tijd geweest zijn als dat zo was, net als overigens cloaking, waar mensen nog wel steeds naar vragen. Aan de ene kant is het zo dat enkele kennelijk voor de hand liggende technieken niet (meer) werken (cloaking, vetgedrukte woorden, echt overmatig gebruik van de zoektermen). Aan de andere kant is SEO eigenlijk heel logisch. Hoe vaak ik van mensen niet terug krijg “dat is eigenlijk heel logisch allemaal”, wanneer ik SEO kort uitleg…

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Leuk dat je reageert Kitty. En inderdaad is er ook veel nutteloze content. Enkel gemaakt “omdat” die content er moet zijn, volgens adviseurs, contentgoeroe’s of wat voor externe partij dan ook. Ik raad graag af. Doe niet wat niet bij je past. Heb je niks met Twitter? Doe dan niks met Twitter. Heb je niks met bloggen? Doe dan ook niks met bloggen.

  4. Bastiaan
    Bastiaan zegt:

    Leuk stuk en helemaal uit het hart gegrepen. Ik geloof ook veel meer in bloggen om lezers naar je site te krijgen dan in de term SEO-tekst. Goede blogs kunnen namelijk veel (inkomende) links opleveren – veel meer dan saaie dienstenpagina’s zonder waarde (wie verwijst daar nu naar?). En links zijn naast zoekwoorden ook nog altijd een erg belangrijke rankingfactor. Zo hoef je je (blog)tekst niet helemaal vol te stouwen met zoekwoorden om toch gevonden te worden, al vind ik wel dat je het lot een handje moet helpen en best af en toe een zoekwoordje bewust kan laten vallen.

    Ik praat hier dus over het schrijven van GOEDE blogs en niet over het plempen van zinloze content zoals je veel ziet gebeuren onder het misplaatste mom van content marketing. Die leveren namelijk geen waarde en krijgen dan ook geen links. Het draait dus allemaal om kwaliteit en bieden van waarde aan je lezer/doelgroep. Kwaliteit wint altijd en zal ook altijd alle Google-updates overleven. Begin daar dus mee.

    Groet,
    Bastiaan
    – Blogkracht.nl

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Mooi, mooi, mooi Bastiaan. Inderdaad: links zijn ook erg belangrijk en ja, ook een klein zetje qua SEO door toch net even een zoekterm ergens in passen moet kunnen. En hoort ook, Google leunt nog altijd enorm op tekst en dus zijn woorden belangrijk.

      En ja, laten we ons alsjeblieft zoveel mogelijk op goede blogs focussen. Ik gebruik Yoast zo goed als niet voor mijn blogs. Niet voor echte optimalisatie in ieder geval. Ik vul geen zoektermen meer in, maak me niet druk om al dan niet gevonden worden en schrijf inhoudelijk gewoon wat ik vind dat goed is voor een blog. Volgt de vindbaarheid dan, dan is dat mooi. Volgt dat niet, lekker boeien. Als ik maar heb geschreven wat ik wilde delen en ervan overtuigd ben dat ik het beste heb geschreven voor de doelgroep die ik wil bedienen.

      En dit is wel het allerbelangrijkste uit jouw reactie: “Kwaliteit wint altijd en zal ook altijd alle Google-updates overleven.”

  5. Michiel
    Michiel zegt:

    Leuk artikel, Nathan! Sommige SEO-teksten die je online wel eens tegenkomt, zijn behoorlijk tenenkrommend inderdaad. Krampachtig schrijven voor zoekmachines levert zelden leuke teksten op. Leuk experiment, met tekstschrijver Arnhem :).

    Interessant stukje ook over de impact van vetgedrukte tekst. Google geeft zelf aan niks te doen met bold en italics, maar veel SEO-tools, waaronder Yoast SEO, gebruiken het nog steeds als relevante factor.

    Als het al een factor is, zal het effect zeer minimaal zijn denk ik. Aan de andere kant, is het gebruik van bold/italics in het algemeen wel aan te raden om het leesgemak voor gebruikers te vergroten. En de stukken tekst die je nadruk wilt geven, zullen vaak over het onderwerp/het zoekwoord van de tekst gaan. Dus in de praktijk zullen zoekwoorden toch al wel vaak automatisch en op natuurlijke manier vet/cursief in de tekst voorkomen, of het nu een SEO-voordeeltje oplevert of niet.

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Dank voor je compliment Michiel. En helaas krijg je inderdaad nog steeds het advies om bold en italic te gebruiken voor je SEO. Naar mijn mening kan het geen invloed hebben, omdat het te makkelijk te manipuleren is. En ik kan het alleen maar met je eens zijn dat het voor de leesbaarheid wel goed is om te gebruiken. Dat zie je mij op mijn eigen site in ieder geval ook al doen :-)

      Ik heb overigens het “tekstschrijver Arnhem” al een tijdje niet meer gemonitord. De partij die dat trucje met “tekstschrijver Apeldoorn” had uitgehaald, heeft die pagina inmiddels offline gehaald. Maar volgens mij scoor ik er nog wel aardig mee. Zal er weer eens naar kijken. Ik vermoed wel dat ik er een (goede) klant aan overgehouden heb, waar een collega tekstschrijver uit Arnhem iets minder blij mee was ;-)

    • Michiel
      Michiel zegt:

      Ik kan me juist wel vinden in het advies bold en italics te gebruiken. Yoast SEO (en andere SEO-plugins) raden het aan en ook al zal het effect waarschijnlijk minimaal zijn, baat het niet dan schaadt het niet :). SEO-specialisten vinden over het algemeen dat het wel een effect heeft, al is het zeer minimaal: http://velizaratellalyan.com/seo/the-importance-of-bold-and-strong-tags-in-seo/.

      Dat het makkelijk te manipuleren is, lijkt op het eerste oog een sterk argument, maar is dat volgens mij juist niet. Als dat doorslaggevend zou zijn, zou immers alles wat je aan on-page optimalisatie doet geen factor van betekenis kunnen zijn, omdat het te manipuleren is.

      Zoekwoorden in page title, meta description, URL, H1- en H2-koppen: die zet je er allemaal bewust in, wat je onder dezelfde noemer van “manipuleren” zou kunnen scharen als het gebruik van bold/italics. Manipuleren is dan ook niet echt de juiste term: het is een kwestie van de relevantie van je tekst verhogen voor een bepaald zoekwoord/onderwerp. Met andere woorden: gericht schrijven en optimaliseren voor een bepaald onderwerp/zoekwoord waar mensen geïnteresseerd in zijn.

    • Michiel
      Michiel zegt:

      On-page optimalisatie is een grote factor in het beoordelen van relevantie en niet elk element telt even zwaar mee (zoekwoord in de title of H1-kop telt zwaarder dan zoekwoord in H2-kop of in bold/italics). Het wordt manipuleren als je het gaat overdrijven (te hoge zoekwoorddichtheid, tig keer gebruik van bold etc.) en dan kan je wel in de problemen komen met Google. Op dat moment is je tekst waarschijnlijk ook al slecht leesbaar/manipulatief geworden in de ogen van een bezoeker :)

      Ik zie zojuist dat je op nummer 2 staat voor “tekstschrijver Arnhem”. Niet slecht :-D! En het heeft dus ook een klant opgeleverd, niet gek. Ik heb al vaker gezien dat dit redelijk goed werkt, ook al is een bedrijf volgens contactgegevens en Google Mijn Bedrijf elders gevestigd. Op zich is dat ook niet heel gek, aangezien een bedrijf op meerdere plekken werkzaamheden kan verrichten. Aan de andere kant zou je wel verwachten dat een tekstschrijver die daadwerkelijk in Arnhem is gevestigd een streepje voor heeft in Google.

      Overigens zie ik ook wel sites die goed scoren met technieken die niet meer kunnen volgens Panda. Bijvoorbeeld, 20 pagina’s op de site met links in de footer voor “tekstschrijver Apeldoorn”, “tekstschrijver Arnhem” etc. etc. En al die teksten zijn dan duplicaten met alleen ander zoekwoord. Google zou zoiets af moeten straffen, maar ik zag laatst weer een site die succesvol rankte met die techniek. Er slippen er dus nog genoeg door de mazen van het net :)

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.