SEO & spelling: zo ga je om met samengestelde woorden

Wat moet je nu met zoektermen die mensen vaak verkeerd spellen in Google? Vooral samengestelde woorden worden nog vaak verkeerd ingevoerd in de zoekbalk en Google draagt daar zelf ook nog eens aan bij met hun autocomplete-functie. Als er meer gezocht wordt op de spelling met spatie dan de juiste spelling zonder spatie, hoe ga je daar dan mee om in je teksten? Het is een eeuwige discussie waar we wat mij betreft nu korte metten mee maken. 

-Dit artikel is op 6 september 2017 voor het eerst gepubliceerd en geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 20 augustus 2020-

Logisch toch, als je gevonden wilt worden?

Het lijkt heel logisch om mee te gaan in de verkeerde spelling voor je vindbaarheid. Wanneer je bijvoorbeeld kunststof kozijnen verkoopt, kom je er met goed zoektermenonderzoek achter dat er nog behoorlijk veel mensen zoeken op ‘kunstof kozijnen’. Dus wil je daar ook op gevonden worden, toch? Dus moet je dan maar iets met ‘kunstof kozijnen’, naast ‘kunststof kozijnen’. Denk je.

Samengestelde woorden: met spatie, koppelteken of aaneengeschreven?

Er wordt meer gegoogeld op ‘zoekmachine optimalisatie’ dan op ‘zoekmachineoptimalisatie’. En dat terwijl de laatste nou net de juiste spelling is volgens de Nederlandse spellingsregels. Veel samengestelde woorden worden helaas verkeerd ingevoerd in Google. Zoals dus ‘zoekmachineoptimalisatie’:

Zoekmachineoptimalisatie als voorbeeld: meer zoekopdrachten én klikken op de spelling met spatie dan de juiste spelling van dit samengestelde woord.

En zo zijn er meer voorbeelden te noemen waarbij er meer gezocht wordt op de spelling met spatie dan het samengestelde woord zonder spatie. Of überhaupt de verkeerde spelling. Moet je dan verkeerd spellen om goed vindbaar te zijn? Toch die spatie gebruiken die er niet hoort?

Doe het alsjeblieft niet

Mijn kortste antwoord op de vraag is: nee. Doe het alsjeblieft niet, het is lelijk en draagt bij aan blijvend gebruik van de verkeerde spelling. Heel eerlijk: Google draagt er helaas zelf ook aan bij door bij de automatische suggestie (autosuggest of autocomplete) de verkeerde spelling weer te geven. Maar Google geeft aan de andere kant ook vrijwel dezelfde zoekresultaten voor verschillende spellingen.

Er was eens…

Toen de zoekmachines nog in de kinderschoenen stonden, baseerden ze de posities in de zoekresultaten vooral op woorden die in letterlijk in de tekst voorkwamen. Als je gevonden wilde worden op samengestelde woorden die door de meeste mensen met spatie gespeld werden, moest je die ook met spatie opnemen in je tekst. Toen moest je dus wel rekening houden met spel- en typefouten van je ‘seo-woorden’. Gelukkig is dat niet meer zo.

Zoekmachines worden steeds slimmer

De zoekmachines evolueren. Ze worden steeds slimmer, hoewel ik ook regelmatig zaken tegenkom die ze allang verbeterd konden hebben, maar dat terzijde. Ze worden dus steeds slimmer, waar ook beter begrijpen van zoekintenties én spelfouten bij hoort. En: maak je een tikfout of maak je om een andere reden een spelfout, dan krijg je vaak toch automatisch het zoekresultaat voor de juiste spelling. Met daarbij de mogelijkheid om alsnog de zoekresultaten te zien voor de andere spelling.

Bij het zoekresultaat voor het verkeerd ingevoerde 'soe tekstschrijver' geeft Google automatisch de zoekresultaten voor 'seo tekstschrijver' weer.

Maarrrrr… autosuggest draagt ook bij aan foutieve spelling

Of het nu komt doordat veel mensen het verkeerd intypen, of omdat er mensen bij betrokken zijn die de autocomplete beheren voor Google, is mij niet bekend. Er sluipen echter wel fouten in de autosuggest, zoals bijvoorbeeld bij ‘zoekmachine optimalisatie’.

Google geeft zelf de verkeerde voorzet voor samengestelde woorden in de suggesties. In dit geval 'zoekmachine optimalisatie' met spatie in plaats van zonder.

Hier komt in autocomplete een spatie tussen, die er volgens de Nederlandse spelling niet in hoort. Zo draagt autocomplete helaas ook bij aan foutieve spelling. Doordat Google deze suggestie geeft, gaan mensen aannemen dat dit de juiste spelling is.

Voorbeeld: zoekmachine optimalisatie vs. zoekmachineoptimalisatie

Volgens de Nederlandse spellingsregels voeg je woorden samen wanneer ze één begrip vormen. Optimaliseren van je website voor de zoekmachines spel je dan als ‘zoekmachineoptimalisatie’ en niet als ‘zoekmachine optimalisatie. Om het leesbaarder te maken, of in geval van klinkerbotsing, kun je ervoor kiezen om een koppelteken te gebruiken. ‘zoekmachine-optimalisatie‘ dus. In dit geval is er niet echt sprake van klinkerbotsing, ‘zoekmachine-optimalisatie’ leest gewoon wat makkelijker

Of bedoelde je eigenlijk…?

Een andere manier waarop Google spelfouten corrigeert, is door deze te detecteren en dan automatisch de zoekresultaten voor de juiste spelling weer te geven. Je ziet dan boven de zoekresultaten staan “Bedoelde je:” met daarnaast de mogelijkheid om alsnog op jouw foutieve spelling te zoeken.

Bij de foute spelling 'effiecient' geeft Google aan "Bedoelde je:"

Verschil in zoekresultaten tussen verschillende varianten

Nu Google verkeerde spelling herkent zou je toch mogen verwachten dat de zoekresultaten voor de verschillende varianten ook hetzelfde zijn. Helaas is dat niet het geval. De verschillen zijn meestal niet groot, maar ze zijn er wel. Kijk maar eens naar de zoekresultaten voor de 3 varianten op ‘zoekmachineoptimalisatie’. Hierbij valt vooral ook op dat de versie met spatie exact hetzelfde zoekresultaat geeft als de versie met koppelteken:

Top 6 zoekresultaten voor 'zoekmachine-optimalisatie', dus met koppelteken op volgorde: traffictoday.nl, iclicks.nl, best4u-internetmarketing.nl, support.google.com, nl.wikipedia.org en doublesmart.nl.

Top 6 zoekresultaten voor 'zoekmachine optimalisatie' met spatie op volgorde: traffictoday.nl, iclicks.nl, best4u-internetmarketing.nl, support.google.com, nl.wikipedia.org en doublesmart.nl. Exact hetzelfde als de vorige.

Je ziet: losse woorden of met koppelteken, het geeft exact hetzelfde zoekresultaat.

Het juiste samengestelde woord 'zoekmachineoptimalisatie' geeft een iets ander resultaat: wikipedia.org, support.google.com, best4u-internetmarketing.nl, traffictoday.nl, juist.nl en iclicks.nl.

De juiste spelling van zoekmachineoptimalisatie, dus zonder spatie, geeft wel een iets andere top 6, maar je ziet dat er een groot aantal overeenkomen.

Googel zelf eerst eens

Dus voordat je je zo druk gaat maken over spelfouten: googel zelf eens. Zoek op de zoekterm met de spelfout en daarna ook op de juiste zoektermen. Vergelijk dan de zoekresultaten en je zult zien dat die meestal voor zo’n 90% hetzelfde zijn. Zeker bij samengestelde woorden.

Nog een ander voorbeeld dan, namelijk een creatieve bedrijfsnaam.

Je zal je bedrijf maar Effiecient hebben genoemd

Een bedrijf waar ik mee samenwerkte, had een creatieve naam die gebruik maakte van afwijkende spelling: Effiecient* (je zag het hierboven al als voorbeeld voorbijkomen). Lastig wanneer iemand op die naam googelde, want Google corrigeerde dat in eerste instantie automatisch naar ‘efficiënt’. Dat soort situaties kun je voorkomen.

Wat doe je in dat geval?

  1. Maak Google Mijn Bedrijf aan voor jouw bedrijf, zo weet Google dat die gekke spelling bestaat
  2. Zorg dat jouw bedrijf op meerdere online bedrijvengidsen vermeld staat, zodat Google daar ook bevestiging krijgt van het bestaan van jouw afwijkende bedrijfsnaam
  3. Denk ook aan sociale media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, maak daar een account of bedrijfspagina aan, om dezelfde reden als hierboven

Wanneer je dus een bedrijfsnaam kiest met een creatieve spelling, help je de zoekmachines door diverse online vermeldingen. Hiermee bevestig je dat de spelling geen fout is, maar echt bestaat. Zo werd de zoekopdracht voor ‘effiecient’ in Google niet meer automatisch gecorrigeerd, maar kreeg je (nog) wel te zien “Bedoelde je”.

*Effiecient bestaat inmiddels niet meer, het voorbeeld blijft relevant :-)

Zo ga je met zoektermen met spelfouten om

Heb je ontdekt dat de zoekterm waarop je gevonden wilt worden juist verkeerd gespeld wordt en zoek je een oplossing? Dit is hoe je ermee omgaat:

  • Bij samengestelde woorden die juist vooral met spatie worden gespeld gebruik je een koppelteken in plaats van een spatie. Google stelt een koppelteken gelijk aan een spatie, dus ben je klaar.
  • Lange woorden zoals bijvoorbeeld ‘onlinemarketingbureau’? Check hoe de top 10 eruitziet voor zowel de foutieve spelling ‘online marketing bureau’ als ‘onlinemarketingbureau’ en als daar weinig verschil in zit, kies dan voor de juiste spelling. Gebruik verder de losse woorden op een slimme manier nog gewoon in de zinnen, liefst zoveel mogelijk in dezelfde zin. Bijvoorbeeld “Dus zoek je een bureau dat helemaal zin heeft jouw online marketing te verzorgen, dan is…”. Hebbie ‘m?
  • Een bijzondere bedrijfsnaam met een afwijkende spelling (zeldzaam)? Kies de stappen die hiervoor genoemd zijn om je bedrijfsnaam als merk bekend te maken en het komt goed.
  • Verkeerde spelling omdat half Nederland niet weet hoe je het woord echt spelt? Gebeurt ook zelden, maar komt onder andere voor bij het woord ‘seks’, dat toch echt de juiste spelling is en dus niet met een x op het einde geschreven wordt.

Wat wil je zelf?

De vraag is natuurlijk: wat wil je zelf? Gevonden worden op de verkeerde spelling, losse woorden voor SEO in plaats van de juiste samengestelde woorden of gewoon zoals het hoort? Laat een reactie achter, ik ben benieuwd naar jouw inzichten.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

8 antwoorden
  1. Michiel
    Michiel zegt:

    Google wordt steeds slimmer inderdaad! Toch zie je nog wel verschillen in zoekresultaten tussen correct en verkeerd gespelde zoektermen. Gelukkig zijn die verschillen meestal maar klein.

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Klopt Michiel. De verschillen zijn er nog wel. Je ziet dat mooi bij het voorbeeld ‘kunstof kozijnen’versus ‘kunststof kozijnen’. Het moet wat mij betreft alleen niet de reden zijn om het verkeerd te spellen. Sterker nog: als je zoektermenonderzoek gaat doen, kom je erachter dat er op de juiste spelling (gelukkig) nog altijd meer wordt gezocht dan op de foutieve spelling. Behalve bij ‘zoekmachineoptimalisatie’, ben ik bang ;-)

    • Michiel
      Michiel zegt:

      Verkeerd spellen kan bovendien de ergernis wekken van sommige lezers, wat een extra reden is om het niet te doen :).

      Spaties bij samenstellingen komen zo veelvuldig voor, dat het haast de standaard lijkt te zijn geworden. Signalering Onjuist Spatiegebruik (spatiegebruik.nl) probeert daar wat aan te doen, maar ik weet niet of het veel helpt :).

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Eens, ik stoor me ook aan (veelvuldige) taalfouten op een website. Echt kapitale spelfouten als d/t-fouten zou je er wat mij betreft altijd uit moeten laten halen door eindredactie. Je weet van jezelf dat je spelling niet goed is, kies dan voor eindredactie.

      En die spaties… Ik wijt dat dus deels aan Googles autocomplete, die met regelmaat de verkeerde spelling met overbodige spatie toont zodra je begint te typen. Het wordt zo helaas ook een soort ‘self fulfilling prophecy’, waarbij men gaat denken dat het de juiste spelling is, omdat het telkens zo getoond wordt.

    • Michiel
      Michiel zegt:

      Veelvuldige spelfouten zijn zeker storend, vooral op webpagina’s van commerciële aard zal het wel ten koste gaan van conversie. Overigens, in dit blogartikel staan ook meerdere spelfouten :). Lees het nog maar eens door, dan zie je ze (hopelijk) meteen :).

      Veel mensen vinden de spelling van samenstellingen zonder spaties logischer, vooral als het zelf verzonnen samenstellingen betreft die je niet in het woordenboek vindt. Zoals vaatdoekophanghaakje of fietswielventieldopje. Intuïtief denken veel mensen dat dat juist los van elkaar moet. Mijn spellingschecker zet hier ook rode kringeltjes onder, omdat die woorden als zodanig niet herkend worden.

      Grappig genoeg gaat dit meer richting de Engelse manier van spelling. In het Engels worden samengestelde woorden in beginsel los geschreven, tenzij het woord zodanig ingeburgerd is, dat inmiddels sprake is van een nieuw woord. Zo schrijf je “fishbowl” aan elkaar. Maar “web application” juist los.

      Wij volgen echter de Duitse regel, waar alle samenstellingen aan elkaar worden geknoopt. Hoewel die Duitsers het wel bont kunnen maken. Het langste bekende Duitse woord is volgens het Guiness Book of World Records bijvoorbeeld Donau­dampf­schiff­fahrts­elektrizitäten­haupt­betriebs­werk­bau­unter­beamten­gesellschaft. :-D

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Goed dat je het nog even aanhaalde Michiel. Het waren niet echt spelfouten, maar eerder fouten die er bij het dicteren van dit blog zijn ingeslopen en waar ik dus tijdens mijn eindredactie vrolijk overheen las ;-)

      En dank voor je taalkundige inzichten, ik wist het niet over die Engelse en Duitse regels :-)

    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Erg hè? Maar het feit dat er nog wel suggesties gegeven worden met overbodige spaties, maakt het nog niet veel beter. Want eerlijk is eerlijk: ik kan het een wat minder taalvaardige medemens niet kwalijk nemen dat hij/zij het verkeerd blijft spellen als Google foutieve suggesties geeft.

      Wat dat betreft is de matige eindredactie in de verschillende nieuwsbladen (of het nu de officiële kranten zijn of huis-aan-huisbladen) en online nieuwsmedia ook tergend. Mensen lezen dat en nemen die spelling als juist aan. Die spelling hoort wat mij betreft volledig juist te zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.