SEO regel je niet met een plugin
SEO kun je zelf doen. Voor een deel in ieder geval. Sterker nog, je bent zelf verantwoordelijk voor je website, dus ook voor SEO. Dus heb je ook verantwoordelijkheid voor SEO. En dat regel je niet met een plugin. Als website-eigenaar is het belangrijk om zelf in ieder geval enige basiskennis van SEO te hebben. Waarom je kennis van SEO moet hebben en wat een plugin wel of niet voor je doet, lees je hier.
De noodzaak van basiskennis van SEO
Allereerst: waarom moet je zelf enige basiskennis van SEO hebben? Wat mij betreft geldt: als iemand werk voor jou uitvoert, moet je inzicht hebben op wat hij (of zij) doet. Een automonteur kan jou van alles op je mouw spelden over mankementen aan je auto, zo kan een online marketeer ook van alles over je website roepen. Aan jou om inzicht te hebben in hoeverre zo’n online marketeer het bij het rechte eind heeft.
Er wordt van alles geroepen door zelfbenoemde specialisten
Wanneer je zelf weinig weet over SEO, kan iedereen je van alles wijsmaken. Dus komen er op vooral sociale media allerlei zaken voorbij die mensen klakkeloos voor waar aannemen. Zo wordt er nog steeds regelmatig gezegd dat sociale media invloed hebben op je vindbaarheid in Google of zelfs dat een platform als Pinterest een “SEO-parel” zou zijn. Of dat de PageSpeed Insights score de alles zeggende waarde is voor SEO, zoals op LinkedIn werd beweerd:
Vrijwel direct in dit bericht wordt verwezen naar Google PageSpeed Insights (maar dan wel als ‘Google Insights’ ;) )
Tijd voor basiskennis dus. Die geef ik je in dit artikel niet, omdat we het nu hebben over het nut van een plugin voor je SEO. Maar weet dat je ook voor het gebruik van zo’n plugin best wat basiskennis van SEO kunt gebruiken. Die plugin doet het werk namelijk niet voor je.
Ook met een plugin moet je toch nog heel wat zelf uitvogelen
In een Facebookgroep kwam ik deze opmerking tegen:
SEO is idd belangrijk maar tegenwoordig heb je ook speciale plugins hiervoor dus dan hoef je het zelf niet helemaal uit te vogelen.
Dat zou toch ideaal zijn: een plugin installeren en je SEO wordt voor je geregeld… Was het maar zo’n feest. Voor jou dan hè? ;-) Zo eenvoudig ligt het alleen niet. Die plugin doet vrij weinig voor je. Je zult het toch echt zelf moeten doen.
Maar waar is die plugin dan voor?
Terechte vraag waar die plugin dan voor is. De plugin is een hulpmiddel, niets meer en niets minder. Zonder een beetje kennis van SEO is de kans enorm dat je ‘m verkeerd gebruikt. De plugin helpt je op weg en heeft zelfs zo zijn nadelen. In het kort een aantal van de belangrijkste nadelen:
- Yoast gebruikt de exacte formulering, terwijl Google ook kijkt naar het gebruik van de woorden uit je focus zoekterm door je hele pagina
- Yoast geeft groene, oranje en rode bolletjes voor onderdelen die niet per se bijdragen aan je SEO
- Een groen bolletje is geen garantie voor hoge posities
- Andersom kun je ook met een oranje bolletje prima scoren
Wat de plugin goed doet is jou herinneren aan punten waar je zelf wellicht niet aan had gedacht. Anders gezegd: de Yoast SEO plugin helpt jou nog even kritisch naar je pagina te kijken en daar waar mogelijk dan wel nodig verbeteringen aan te brengen.
Je moet altijd zelf aan de bak
Handig, zo’n plugin, maar je moet wel altijd zelf aan het werk. Alle punten nalopen en kijken of je verbeteringen kunt doorvoeren. Alleen wel met gezond verstand. Als je tekst er niet beter van wordt, voor je de voorgestelde wijziging niet door. De optimale zoekwoorddichtheid bestaat wat mij betreft namelijk niet, om maar een voorbeeld te noemen. Soms kom je er niet onderuit om je belangrijkste zoekterm veel te gebruiken. En dan kom je boven de “magische” 2,5%. Nou en?
Zoekwoorddichtheid is een fabeltje
Al jaren wordt er van alles geroepen over zoekwoorddichtheid, ook wel keyword density. Met mijn pleidooi voor het gebruik van de uitdrukking ‘zoekterm’ zou ik dan zelfs ‘zoektermdichtheid’ moeten zeggen ;-) . Dat zou maximaal 2,5% mogen zijn. En vroeger zou een hoge zoekwoorddichtheid juist heel goed zijn geweest. Dat laatste geloof ik wel. Vroeger baseerden de zoekmachines de posities vooral op het aantal keer dat een zoekterm voorkwam. Nu is dat niet meer het geval. Al jaren niet meer.
Al jaren geen SEO-factor meer
Je bezoeker heeft niks aan een hoge zoekwoorddichtheid. Die heeft belang bij leesbaarheid. Dus doet het percentage aan zoektermen er niet (meer) toe. Als is het natuurlijk wel zo dat het duidelijk moet zijn waar je webpagina over gaat. Maar of dat nu 0,9% is of 4,7%, lekker boeien. Het aantal zoektermen is al jaren geen SEO-factor meer, daar schreef Karel Geenen in 2009 al over. En ik kan het -jaren later- er alleen maar 100% mee eens zijn.
Gebruik de plugin dus als hulpmiddel, niet als doel
Zo’n SEO-plugin is handig om net even wat kleine verbeteringen door te voeren. Maar dan ook echt als het verbeteringen zijn. Mijn pagina Webteksten staat al lange tijd op 1 in Google op de zoekterm ‘webteksten’. En dat terwijl volgens Yoast SEO:
- De zoekterm (focus-trefwoord) niet in de eerste alinea voorkomt
- Ik maar 1 tussenkop heb met de zoekterm
- Er geen uitgaande link op de pagina staat
Hierbij geldt dat de laatste sowieso al geen echte SEO-factor is. En ook de tussenkoppen zijn dus net per se noodzakelijk, zo blijkt. En de zoekterm komt wel voor in de eerste alinea, maar Yoast detecteert dat niet goed omdat ik een pagebuilder gebruik. Hierdoor “ziet” Yoast SEO een blok als eerste alinea, terwijl Google dat anders detecteert. Die “leest” de pagina zoals je bezoeker dat doet.
Je moet het toch zelf doen
Uiteindelijk is SEO een zaak van zelf aan je website en webpagina’s werken. Een plugin helpt met wat ondersteuning, maar doet het werk beslist niet voor je. Sterker nog: die ziet nog de nodige zaken over het hoofd, zoals afbeeldingen, technische optimalisatie en links. Al is dat laatste bij het maken van een pagina nog niet aan de orde.
Is zo’n plugin dan nutteloos?
Heb ik je onzeker gemaakt nu? Ik hoop het niet. Want zo’n plugin is heus niet nutteloos. Ook voor mij niet als SEO-specialist. Het is altijd handig om zo’n ruggesteuntje te hebben. Een extra controle op wat je doet. Helemaal niet verkeerd. Als je maar zelf kritisch nadenkt. En een beetje basiskennis van SEO is daarbij wel handig. Op zijn zachtst gezegd.
Installeren van een SEO plugin levert je geen betere posities op
Het moge duidelijk zijn: met alleen het installeren van een SEO plugin ben je er niet. De plugin zelf doet niks voor je SEO, het biedt je vooral handvatten. Zonder een beetje SEO-kennis val je dan echter wel in diverse valkuilen, omdat er de nodige zaken aan bod komen die óf geen SEO-factor zijn, óf waar je zelf kritisch -maar ook nuchter- naar moet kijken.
Lees ook: Yoast SEO optimaal gebruiken?
Kom maar door met je reactie, vraag of kritische noot!
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Een plugin als Yoast is inderdaad slechts een hulpmiddel en zeker niet iets waar je je blind op moet staren. De optimale zoekwoorddichtheid is eerder een maximale grens waar je een beetje op moet letten. Ga je over de 2,5% heen, dan noem je het zoekwoord wellicht wat te vaak, waardoor je in de problemen kan komen met Google voor overoptimalisatie. Maar als je er overheen gaat af en toe, is dat ook niet zo’n ramp. Alleen als alle teksten op je site op 10%+ zitten of zo, heb je denk ik wel een probleem :). Zelfde geldt voor bepaalde SEO-audit-plugins en -tools. Die geven soms misleidend advies of wijzen op problemen die geen problemen zijn (zoals dubbele meta descriptions voor vervolgpagina’s van blogarchieven in WordPress) of die niet te verhelpen zijn (zoals duplicate content voor blogoverzichtspagina’s t.o.v. de daadwerkelijke artikelen).
10%+ is inderdaad wel heel spammerig. Zo even uit mijn mouw geschud zou ik zeggen dat een uitzondering zo rond de 5% uitkomt. Dan komt je zoekterm wel heel vaak voor, maar soms is dat nu eenmaal niet uit te sluiten.
En inderdaad, er zijn ook bepaalde adviezen die helemaal niet zo dringend zijn als de tools je willen doen denken. Komen we toch weer op het zelf kritisch en logisch nadenken uit :-)