Sociale media en SEO: hoe zit het nu precies?
Regelmatig kom ik beweringen tegen waarvan ik me afvraag hoe iemand het durft te beweren. Zeker als je het niet kunt bewijzen of onderbouwen. Een van die beweringen is dat sociale media invloed hebben op SEO. Het is makkelijker te onderbouwen waarom dat niet het geval is dan te bewijzen dat het werkelijk zo is. Er zijn vele redenen waarom sociale media geen invloed kunnen hebben op SEO.
-Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 7 februari 2016 en geüpdatet en aangevuld op 1 april 2021 (geen grap ;-) ).-
Sociale media verbeteren je vindbaarheid
Zeker, sociale media verbeteren je vindbaarheid. Spreek ik mezelf daarmee tegen? Absoluut niet. SEO heeft te maken met vindbaarheid, maar vindbaarheid is niet hetzelfde als SEO. Het verbeteren van je vindbaarheid is dus niet per se zoekmachine-optimalisatie. Daar gaan we zo op in. Nu eerst de aanleiding voor dit artikel.
Bewering van een “online marketing specialist”
Iedereen kan zichzelf specialist noemen. Dat ontslaat je alleen niet van de plicht om te bewijzen wat je beweert. Zeker wanneer je jezelf online marketing specialist noemt. Dus dit bericht op LinkedIn van een “online marketing specialist” had direct mijn aandacht:
De eerste zin is helemaal waar, dat valt niet te ontkennen. Sociale media dragen bij aan de vindbaarheid van je website, dat is eigenlijk best logisch. Hoe meer links naar jouw website worden gedeeld op sociale media, hoe meer mensen in aanraking komen met je website. Dus verbetert dat de vindbaarheid. Of bekijk het zo: links op je socialemediakanalen zorgen ervoor dat je potentiële doelgroep sneller in aanraking komt met jouw website. Zo dragen sociale media bij aan de vindbaarheid van je website. Of moeten we eigenlijk ‘zichtbaarheid’ zeggen?
Ja, er staat “voorál Google+” in, dat platform bestaat inmiddels niet meer. Dus dat gaat al niet meer op, als dat ooit echt het geval was.
Zichtbaarheid of vindbaarheid: kom je hoger in Google?
Wat deze specialist na de eerste zin beweert kan ik zonder problemen ontkrachten. Meer vermeldingen van je website op sociale media zorgen beslist niet voor hogere posities in Google. Wanneer je dat zo stellig beweert, moet je dat toch echt onderbouwen. En ik kan je vertellen: er is nog nooit bewijs geleverd dat sociale media een SEO-factor zijn. Sterker nog: dat zou ook niet moeten kunnen. Je wordt meer zichtbaar, op de vindbaarheid van je website hebben sociale media geen invloed.
Sociale media als SEO-factor kan ook niet
Waarom sociale media geen invloed op SEO kunnen hebben is puur simpele logica. Zoals dat trouwens wel vaker geldt wanneer het om SEO gaat. En die logica wordt ook nog eens keihard waargemaakt door technische instellingen. Eerst de logica maar eens.
De theorie
Het is vrij simpel: het is gewoon te makkelijk om snel veel links te verkrijgen via sociale media. Stel dat je consequent iedere dag 1 link naar je website zou plaatsen, dan zou je in 1 jaar al 365 links hebben. Met 2 links per dag kom je op het dubbele en ga zo maar door. Dat zou de verhoudingen compleet verstoren: wie veel links op sociale media zou delen, zou meer profijt hebben dan wie niets met sociale media doet.
Stel dat het wel kon en dat het bijvoorbeeld nog eens zou uitmaken als het verschillende accounts zouden zijn die de links deelden, dan maakte je toch verschillende accounts aan om die links te delen? Net zo makkelijk. Kortom: met sociale media zou het te makkelijk worden om het aantal links en dus je SEO te manipuleren. Kees Lamper van Lamper Design maakte hierover een rake opmerking in de reacties:
De praktijk
In de praktijk wordt linkbuilden via sociale media onmogelijk gemaakt door de nofollow-tag. Links in sociale media zijn standaard nofollow, waardoor ze geen linkwaarde overdragen en daarmee geen invloed hebben op de PageRank van jouw website.
De nofollow heeft trouwens nieuwe varianten, waaronder ‘ugc’, wat voor user generated content staat. Reacties onder blogs, berichten op forums en links op sociale media vallen hieronder. Hoewel je ook gewoon nog nofollow mag gebruiken, zal rel=”ugc” dus toenemen. Hoe dat precies zit lees je hier.
Zichtbaarheid en vindbaarheid door sociale media
Dat je door sociale media beter vindbaar kan worden komt bijvoorbeeld doordat je socialemediaprofielen en/of -pagina’s gevonden worden in de zoekmachines. Zoek je op een bedrijfsnaam, dan is de kans groot dat de sociale media waarop dit bedrijf actief is ook zichtbaar worden in Google, zoals in dit voorbeeld van Slagter Media:
Toen mijn bedrijf nog Letterzaken heette, was dat ook het geval. Tegenwoordig vind je mijn socialemediakanalen niet meer op de eerste pagina van Google.
Zoek je op een naam, dan zul je zien dat de sociale media al gauw de overhand krijgen. Deze websites hebben namelijk een behoorlijke autoriteit en winnen het daarmee al snel van jouw (bedrijfs)website. En zo helpen ze jou aan meer zichtbaarheid, al kan het de vindbaarheid van jouw website dus wel wat in de weg zitten.
De invloed die sociale media wel SEO hebben
Sociale media dragen zo in zekere zin bij aan je vindbaarheid, maar niet (bewezen) aan SEO. Laten we dat helder hebben. Althans: niet direct. Op indirecte wijze kunnen sociale media wel degelijk bijdragen aan SEO. En wel op de volgende manieren:
Zoekmachinebots “ontdekken” je link
Door je link op sociale media te plaatsen, komen de zoekmachinebots je webpagina’s tegen, wat ze aanzet om die pagina’s te crawlen en te indexeren. De zoekmachinebots hebben links als het ware nodig om webpagina’s te ontdekken. Iedere link die ze tegenkomen, controleren ze in hun database, waarna ze de voor hen nieuwe pagina’s zullen bezoeken. En zo kunnen je nieuwe pagina’s geïndexeerd worden als de zoekmachinebots ze tegenkomen. Op sociale media kunnen de bots je link dus “ontdekken”.
Maar:
Sommige sociale media blokkeren Googlebot of pagina’s zijn op de een of andere manier afgeschermd. Daarnaast is het voor de zoekmachine onmogelijk om alles te crawlen als je alleen al bedenkt dat er 3 miljoen berichten per minuut op Facebook worden geplaatst. Daar komt bij dat vanwege de dynamiek op de sociale platformen (al die nieuwe berichten en ieder zijn/haar eigen nieuwsoverzicht) de platformen gebruik maken van JavaScript, wat voor de zoekmachinebots niet altijd even makkelijk te crawlen is.
Je volgers (en meer!) komen in aanraking met je pagina of website
De belangrijkste reden om je links op sociale media te delen is dat mensen zo in aanraking komen met (de content op) jouw website. Door retweets of een populair bericht op Facebook zien ook mensen die jou niet volgen je bericht en klikken mogelijk op de link. Is je content dan relevant, biedt het waarde, et cetera, dan kan het je uiteindelijk een backlink opleveren. En dan heeft die link op sociale media wel degelijk SEO-effect, maar wel indirect.
Geen SEO-factor dus
En zo zijn sociale media SEO-signalen en geen SEO-factoren. Ze dragen niet direct bij aan je posities in Google, zoals beweerd werd. En ja, een populair account is vaak ook goed vindbaar op Google en een bericht dat veel gedeeld wordt rankt ook vaak goed. Het punt is dat het logisch is dat een veel gedeeld artikel zodanig goed zal zijn dat Google het een verdiende hoge positie zal geven. En dat zo’n artikel ook backlinks krijgt vanwege de goede inhoud. Je kunt hier alleen geen causaal verband van aantonen, enkel correlatie.
Luister ook wat Matt Cutts van Google er al eens over zei:
Pinterest en SEO: een bijzondere
Pinterest is wel een bijzonder platform als het gaat om SEO. Je kunt vindbaar worden op Google met Pinterest, dat zeker. Punt is, dat die vindbaarheid van toepassing is op dat wat je op Pinterest plaatst. Je past dus SEO toe op je Pinterest-afbeeldingen, waardoor ze vindbaar worden in Google. Het heeft weer geen directe invloed op de vindbaarheid van jouw website.
Heeft Pinterest SEO-waarde?
Stel jezelf vooral de vraag waarom je gevonden wilt worden met je Pinterest-afbeeldingen. Wanneer jouw Pinterest-kanaal je bron van inkomsten is, is dat een legitieme reden. Wanneer Pinterest gewoon een van jouw socialemediakanalen is en je jouw omzet uit je website haalt, is het de vraag of je niet liever je website beter vindbaar maakt.
Zet je links onder jouw Pinterest-afbeeldingen, dan heeft dat SEO-technisch niet echt invloed:
Wél een dofollow-link op Pinterest?
Deze geef ik je wel even mee: op Pinterest kun je een heuse dofollow-link krijgen. Wanneer je een link op je profiel hebt, is dat (nog?) een dofollow-link. De vraag is wel hoe hoog de linkjuice van die pagina zal zijn. Je pagina staat waarschijnlijk niet hoog in de hiërarchie van de webstructuur, waardoor die een lage PageRank heeft. Meer hierover in mijn artikel over PageRank.
Laat je niet weerhouden
Dit betekent allemaal niet dat je sociale media daarom links moet laten liggen, integendeel. Zoals je al hebt kunnen lezen breng je via sociale media wel jouw artikel of website onder de aandacht van je volgers. Doe je het goed, bereik je vaak ook nog meer mensen dan enkel jouw volgers.Iemand kan dus jouw content ontdekken en besluiten naar jou te linken. En dan hebben sociale media indirect wel invloed op SEO, omdat je via sociale media wel die link hebt gekregen.
Hoe kijk jij naar sociale media en SEO? Heb je een andere visie? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en zie jouw reactie hieronder graag tegemoet.
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Hoi Nathan, dus hoewel sociale media links bijna zonder uitzondering no-follow zijn, vormen ze desalniettemin toch wel een signaal voor crawlers? Begrijp ik dat goed? Betekent dat dat wat extra sociale media voor nieuwe ( nog niet geïndexeerde ) sites zinvol is?
Ach, wanneer is het zinvol. Nieuwe sites kun je via Google Search Console aanmelden en dan komt Googlebot ook wel even crawlen. Voor nieuw gepubliceerde pagina’s is het wellicht wel handig, omdat je Googlebot zo forceert de link te volgen. En wie weet levert het toch nog SEO-voordeel op. Het zou best kunnen, het is alleen nog niet echt keihard bewezen. En zoals ik al in mijn betoog schrijf: het zou eigenlijk ook niet moeten mogen, omdat het te makkelijk te manipuleren is.
Neen. Ik krijg wel verkeer van Pinterest. Logisch, want ik heb een DIY blog. Maar goede SEO had ik daar nooit aan gelinkt.
Kijk, mooi dat je daar verkeer vandaan krijgt. Dat is ook de bedoeling. Als dat werkt voor jou, is dat gewoon perfect en is Pinterest een prima plek om te zijn. Als je er dus maar geen SEO-wonderen van verwacht ;-)
Ik kan mij niet voorstellen dat Google niet kijkt naar social shares van artikelen. Het is inmiddels 2018 en hoewel het niet bewezen is denk ik dat Google graag rekening wilt houden met content op sociale media.
Ik snap je gedachte Stef. Echter Google heeft geen (Facebook) of beperkte (Twitter) toegang tot deze data. Daarnaast zijn links op deze platforms sowieso nofollow. En, zoals ik ook al aangeef, het zou op sociale media te makkelijk te manipuleren zijn. Botjes zijn snel gebouwd en nepprofielen zijn bijna aan de orde van de dag (net deze week heb ik een stuk of 10 vriendenverzoeken van nepprofielen op Facebook afgewezen). Juist deze gevoeligheid moet ook de reden zijn waarom Google hier kritisch naar kijkt.
Goeie post! Het is inderdaad het meest waarschijnlijk dat er momenteel alleen indirecte invloed is van sociale media op je vindbaarheid in Google. Er heersen nog veel misverstanden over.
Je kunt SEO ook weer ruim opvatten en daar ook social media-platformen zelf onder verstaan (zoals Facebook en YouTube die je op kunt vatten als zoekmachines). Maar dat is weer een heel ander verhaal ?.
Klopt helemaal, Facebook en YouTube zijn zogenaamde verticale zoekmachines en daar zou je ook weer SEO op kunnen toepassen, zoals ik het ook al over Pinterest uitleg :-)