Scheidingstekens toevoegen in SEO-titels via Yoast SEO

Met Yoast SEO 17.1 verdwenen plotseling twee scheidingstekens voor die je als standaard kon instellen voor jouw je SEO-titels. De pipe en tilde staan niet meer  in het overzicht van separators die je kunt kiezen. Wat is er aan de hand, en vooral: hoe los je het op? Dat krijg je hier mee. En of deze scheidingstekens uiteindelijk weer terugkeren of niet, de tips die je krijgt zijn altijd handig.

Geen pipe of tilde (| of ~) meer als scheidingsteken

Met de release van Yoast SEO 17.1 op 7 september 2021 zijn de pipe (|) en tilde (~) als optie voor je vaste scheidingsteken verdwenen. In de changelog van Yoast staat het als volgt:

Removes the | and ~ separator options from titles, because Google frequently replaces these in search results.”

En toch beveelt Google zelf in hun documentatie over titels de ‘pipe’ ook als scheidingsteken aan:

“[…] consider including just your site name at the beginning or end of each page title, separated from the rest of the title with a delimiter such as a hyphen, colon, or pipe

De argumentatie van Yoast slaat wat mij betreft dan ook kant noch wal. Het is niet zo dat deze scheidingstekens helemaal niet meer worden overgenomen. Sterker nog, dan zouden ze hetzelfde argument kunnen gebruiken om zelf geen SEO-titels meer in te kunnen voeren, omdat Google sinds vorige maand ook de paginatitels regelmatig overschrijft en daarbij vooral de H1 van een pagina overneemt. Wat mij betreft is dat van hetzelfde kaliber.

Tijd voor een andere SEO-plugin?

Aan de ene kant kun je voor een andere SEO-plugin kiezen. De twee belangrijkste uitdagers van Yoast zijn op dit moment SEOPress en Rank Math. Beide hebben in hun gratis versies al veel meer opties dan Yoast SEO en hebben ook veel voordelen in hun pro-versies. Zo betaal je voor SEOPress Pro* al minder (€39 per jaar) dan voor Yoast SEO Premium en kun je voor dat bedrag de plugin zelfs op meerdere websites gebruiken. Verder krijg je daarmee opties die Yoast nog eens verdeeld heeft over meerdere betaalde plugins (Local SEO, WooCommerce SEO, Video SEO).

Toch kun je ook gewoon met Yoast SEO verder.

Het belang van een goede SEO-titel

In het kort even waarom een goede SEO-titel zo belangrijk is. De SEO-titel is wat in principe wordt weergegeven in de zoekresultaten met de grote blauwe letters. Daarmee vertel je kort en krachtig waar een webpagina over gaat en als je het goed doet, prikkel je daar de zoekmachinegebruiker mee om die zo naar jouw website te trekken. Daarvoor heb je zo’n 530 pixels, wat globaal 60 leestekens is.

Zo schrijf je de beste SEO-titels (ook voor conversie).

Zo voeg je het scheidingsteken van jouw keuze toe in Yoast SEO

In Yoast SEO kun je een standaardopbouw van je SEO-titels instellen. Dat gaat met variabelen die je zelf kiest, waarbij de meest logische én meest gebruikte zijn:

  • Title
  • Separator
  • Site title

Ja, allemaal in het Engels. Hoewel Yoast een van oorsprong Nederlands bedrijf is en de plugin ook vertaald is, staan er nog regelmatig Engelse termen in, zoals in de variabelen (‘variables’).

Naast deze 3 staat vaak de ‘Page’-variabele ook standaard in de door Yoast vooropgemaakte SEO-titels.

Keuze separators beperkt door Yoast

Sinds Yoast SEO 17.1 is de keuze aan standaard separators (scheidingstekens) beperkt. Yoast heeft eigenhandig bepaald dat de pipe en tilde eruit gaan en als je een van deze scheidingstekens als standaard had ingesteld, werd deze vervangen door het streepje (-). Het nadeel is alleen dat het streepje breder is dan de pipe, die de minste pixels in beslag neemt en daarmee dus een slimme keuze was als scheidingsteken. Volgens Yoast werden de pipe en tilde regelmatig vervangen door Google en hebben ze die daarom verwijderd en vervangen door het streepje.

Zet zelf je eigen scheidingsteken in je SEO-titel

Je kunt natuurlijk de SEO-titel van iedere pagina zelf handmatig wijzigen, maar dat is nogal wat werk en het is ook niet nodig. Je hoeft namelijk niet alleen de variabelen te gebruiken. Je kunt heel simpel handmatig een scheidingsteken invoeren. En dat kan een pipe of tilde zijn als je dat wilt, maar eigenlijk ieder leesteken dat jij geschikt vindt als scheidingsteken.

Nou, dat was ‘m dan, simpel hè? Valt het je mee (of tegen) dat het eigenlijk zo simpel is? Aan jou de keuze wat je gaat doen. Ga je gewoon voor een andere separator die Yoast je wel toestaat om te gebruiken, kies je voor een andere SEO-plugin of ga je voor handmatig je eigen scheidingsteken in de standaard SEO-titels?

*affiliate-link: hiermee krijg ik een kleine vergoeding voor een verkoop via deze link. Jij betaalt niks extra en ik krijg iets terug voor alle tijd en moeite die ik in de artikelen steek. En je kent me hopelijk goed genoeg om te weten dat ik alleen tools aanraad wanneer ik daar ook echt achter sta.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.