Een responsive website is geen noodzaak voor SEO
Wanneer jouw website nog niet responsive is, heb je een probleem. Niet zozeer vanwege de Google Mobile Friendly update, maar omdat een niet-mobielvriendelijke website minachting is van je klanten. Een mobielvriendelijke website doe je niet voor je SEO, maar voor je klant. Voor je SEO is het namelijk beslist geen noodzaak. Ik leg je in dit artikel uit waarom.
Toename gebruik mobiel internet
Hoeveel vaker bezoek jij tegenwoordig websites op je smartphone in vergelijking met een jaar of 3 geleden? Ik durf te wedden dat dat zeker een verdubbeling is. Soms vervangen apps de websites, zeker voor het gebruik van sociale media. Maar ook het gebruik van die apps is een toepassing die via internet loopt. En wat doe jij als je even snel wat wilt zoeken?
Zoekopdrachten via mobiel nemen enorm toe
Wat doe jij als je tv zit te kijken en bedenkt dat je iets wilt googelen? Kleine kans dat je een pc of laptop aanzet. De smartphone is toch veel sneller en makkelijker? Het bewijs: in mei 2015 kwam Google met het nieuws dat in 10 landen het aantal zoekopdrachten op mobiel dat van desktop oversteeg. Dat deze trend zich wereldwijd doorzet behoeft geen toelichting volgens mij.
Sociale media? Op mobiel
Gebruik jij je pc nog om Twitter te checken? En hoe vaak bekijk je Facebook op je mobiel in plaats van op je pc? Grote kans dat je vooral je smartphone gebruikt voor deze sociale media. Links die via sociale media worden gedeeld, worden dus ook vooral op mobiel bekeken. Wat als je bij het klikken op een link in sociale media op een website terechtkomt die niet normaal werkt op een smartphone?
Ik schrok me kapot
Op Twitter kwam ik eens een tweet tegen met de trotse vermelding van een “nieuwe website”. En ja, dan wil ik wel eens kijken ;-). Toen ik op de link had geklikt, schrok ik me kapot van wat ik aantrof. Een design dat niet bij deze tijd past en een website die niet responsive was. Toen besloot ik de tweets met vermelding van “nieuwe website” eens wat te monitoren. Tot mijn grote verbazing bleek daarbij dat er zeker 30% van de nieuwe websites niet responsive was. En nog steeds komen er regelmatig websites voorbij die niet geschikt zijn voor mobiele weergave. Dat kan echt niet meer!
Een nieuwe niet-responsive website kan echt niet
Wees eerlijk, een website die niet goed meeschaalt op je telefoon, dat is toch irritant? Dat de lettertjes zo klein zijn dat je de tekst niet kan lezen zonder de tekst te vergroten. Of dat de tekst wel groot genoeg is, maar je deze niet kunt verschuiven om alles te lezen… Ja, dat komt ook voor! Hoe lang blijf jij nu dan nog op zo’n website? En bedenk eens hoe dat een jaar of twee, drie geleden was. Is dat veranderd? Ongetwijfeld. Bij mij in ieder geval wel. Ik illustreer het graag met een voorbeeld uit eigen ervaring.
Zoeken met je mobiel op vakantie
Tijdens onze vakantie in Drenthe zocht ik naar iets leuks om te doen met de kinderen. Ik slinger de laptop er niet voor aan, de smartphone heb ik toch altijd bij de hand? Dus zocht ik op “uitje Drenthe met kinderen”. In ieder geval iets van die strekking. En wat voor websites kreeg ik te zien in de resultaten?
Dit:
Lekker handig, als je op je smartphone hier een keuze uit moet gaan maken. Niet dus. Dus klik je dit direct weg en ga je door naar de volgende website in het zoekresultaat. Toch? Tot ongeveer 2013 wilden mensen nog wel de moeite nemen om het beeld te vergroten. Nu is de verwachting gewoon dat een website het op ieder scherm goed doet. Je website móet gewoon responsive of adaptive zijn. Mobile first is zelfs mijn advies.
Mobile first
Om websitebezoekers op een smartphone of tablet de beste ervaring te bieden, kies je voor de mobile first-strategie. Mobile first betekent dat je bij het ontwerp van je nieuwe website eerst de mobiele weergave ontwerpt. Vanuit dat mobiele ontwerp wordt dan de desktopversie uitgewerkt. Het uitgangspunt is dat het grootste deel van je websitebezoekers via mobiel op je website komt.
Aparte mobiele website of responsive design
Voor een mobielvriendelijke website kun je kiezen tussen een aparte mobiele website en een responsive website. Responsive kun je nog verder specificeren in “gewoon” responsive en adaptive (Wat adaptive precies is, leg ik uit in de volgende alinea). Hierbij heb ik de voorkeur voor responsive boven een aparte mobiele website. Een apart mobiel ontwerp brengt namelijk vaak extra werk met zich mee. In sommige CMS’en zijn speciale mobiele versies van de website mogelijk, maar ziet dat er vaak anders uit dan de desktopversie. Dit komt de herkenbaarheid van je website op mobiel niet ten goede.
Bovenstaande screenshot is afkomstig van De Boer Dental, die op het moment van schrijven een speciale mobiele versie van hun webshop heeft. Had jij direct door welk bedrijf er achter deze webshop zit?
Als je dan de desktopversie vergelijkt, zie je dat er een wereld van verschil er is tussen de mobiele website en de “gewone” desktopversie:
Het is feitelijk dezelfde website, maar je ziet enorme verschillen tussen de mobiele versie en de desktopversie. Ik ken de eigenaar en weet dat om moverende redenen gekozen is voor een standaard mobiele website van het CMS waar ze in werken. Dit is dus niet helemaal representatief voor alle mobiele websites, maar laat wel duidelijk zien wat de verschillen kunnen zijn. Een goede webbouwer zal zeker een meer gelijkende mobiele website maken, maar waarom dan niet responsive of adaptive?
Responsive of adaptive
Responsive webdesign wordt inmiddels volop ingezet. Bij responsive webdesign schaalt de website mee met de schermgrootte. Dat betekent ook dat een aantal content-elementen verschuiven. Tekst en beeld passen dan bijvoorbeeld niet meer naast elkaar en komen onder elkaar te staan. Adaptive design gaat een stap verder. Bij adaptive design wordt de website niet simpelweg meegeschaald, maar past de website of webpagina zich aan de situatie aan.
Zo kun je bij adaptive webdesign bijvoorbeeld op de contactpagina een routebeschrijving tonen wanneer iemand in de buurt is en op zijn mobiel je contactpagina bezoekt. Of bepaalde onderdelen op een pagina worden niet getoond in de mobiele versie. Dit zijn slechts enkele eenvoudige voorbeelden van adaptive design. Ik verwacht dat vooral grote(re) bedrijven meer en meer gebruik zullen gaan maken van adaptive design.
Er is geen reden om het niet te doen
Er is beslist geen reden om je website niet responsive (of adaptive) te maken. Ieder CMS, zeker een open source CMS als WordPress, Joomla! of Drupal, heeft templates die responsive zijn. En de betaalde responsive templates zijn niet per se duurder dan niet-responsive templates. Wanneer een webbouwer prijs als argument gebruikt, is dat een smoesje.
Onze klanten bezoeken de website niet met hun mobiel
Het argument “onze klanten bekijken onze website alleen op kantoor en dus op desktop” is totale onzin. Medewerkers van bedrijven zijn namelijk allemaal ook gewone mensen (echt waar!) en die surfen ook gewoon op tablet en mobiel. Wanneer ze dan om wat voor reden dan ook op de website van je bedrijf komen en die is niet geschikt is voor mobiel, moeten ze wel heel betrokken zijn om niet direct door te gaan naar de website van je concurrent.
Wees eerlijk: zou jij nog de moeite nemen om bovenstaande website te vergroten op je mobiel om deze te bekijken?
Ook al kost het meer: het levert ook meer op
Laat bovenstaande zin maar even goed tot je doordringen. Al zou een responsive website meer kosten dan een niet-responsive website, de niet-responsive website gaat je klanten kosten. Je bezoeker gaat geen moeite meer doen om je pagina te vergroten op de smartphone, wanneer het lettertype zich niet aanpast aan het scherm. Zeker bezoekers die met hun smartphone via Google op je website belanden niet. Ze sluiten je website gewoon af en gaan naar het volgende resultaat in Google wanneer jouw website ze niet de juiste ervaring biedt.
Welke onderdelen tellen mee?
Laat ik je in ieder geval een beeld geven van welke website-onderdelen meetellen voor de mobielvriendelijkheid. De volgende ergernissen herken je vast wel:
- De lettergrootte is zo klein dat je de tekst moet vergroten om deze te kunnen lezen
- De inhoud is breder dan het scherm; je moet swipen om alle tekst te kunnen lezen
- Links staan te dicht bij elkaar, waardoor je ze op een smartphone niet makkelijk kunt aanklikken
Dit zijn de belangrijkste factoren waarop de mobielvriendelijkheid van je website wordt beoordeeld. Weten of jouw website aan alle eisen voldoet? Je hoeft enkel de URL van je website in te geven op Google’s ‘Mobielvriendelijke test‘.
En wil je zien hoe je website er uitziet op verschillende apparaten, dat check je op mobiletest.me.
Geen noodzaak voor je SEO
Op 21 april 2015 was het Mobilegeddon, toen begon Google met het uitrollen van hun Mobile Friendly Update. Veel partijen roepen dat de mobielvriendelijkheid van je website een SEO-factor is. Dat is waar, maar niet het complete verhaal. Want:
- Mobielvriendelijkheid heeft enkel effect op de posities in mobiele zoekopdrachten, zoekopdrachten met een smartphone dus
- Het is een factor die niet per se veel invloed heeft, een website met goede inhoud zal er weinig last van hebben, zelfs wanneer deze niet mobielvriendelijk is
Voor je vindbaarheid en SEO is de mobielvriendelijkheid van je website dus beslist geen noodzaak. Je doet het voor je bezoekers, die wil je toch gewoon bieden wat ze verwachten? En uiteindelijk is dat ook de reden waarom Google die Mobile Friendly Update heeft uitgerold.
Natuurlijk wil jij niet lager eindigen in de zoekresultaten omdat de mobielvriendelijkheid van je website te wensen overlaat. Het doel van optimaliseren van je website is echter vooral om je bezoeker te helpen. Dat het daarmee een positief effect heeft op je vindbaarheid, is logisch. Zoekmachines willen relevante resultaten geven, niet de voor zoekmachines het best geoptimaliseerde websites.
Wat is jouw ervaring met de mobielvriendelijkheid van websites? Heb je iets anders te delen? Laat een reactie achter, vind ik leuk!
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Geweldig artikel Nathan!
Vind dat mobiele sites bijna altijd de plank mis slaan. Denk alleen dat adaptive (elementen) inmiddels ook voor kleinere bedrijven en zelfs ZZP-ers belangrijk en haalbaar zijn. Met name pagina’s waarop je conversies wilt halen, moeten denk afgestemd worden op browser en/of apparaat. Zo was ik laatst op de site van m’n toenmalige leasebedrijf en hun telefoonnummer had geen click-to-call en viel deels weg op m’n mobiel. Hun faxnummer werd gelukkig wel getoond ?. Lekker handig als je in de auto zit…
Dank voor je compliment over het artikel Ramon :-)
Je doelt op echt aparte mobiele websites, begrijp ik. Daar heb ik eigenlijk ook geen goede voorbeelden van. Wellicht de grote spelers, landelijk of internationaal, die zowel het budget als andere mogelijkheden in huis hebben om een werkelijk aparte, eigen mobiele website te (laten) maken.
Telefoonnummer niet klikbaar maken is niet sterk. Maar dat faxnummer is natuurlijk de toekomst! ;-)