Registreer NU je .ml-domeinnaam! Of niet?

Stel je .ml-domeinnaam veilig. Of niet?

.ml-domeinnamen nu beschikbaar

Heb jij al een e-mail ontvangen over de .ml-domeinnamen? En, is je aangeraden om een .ml-domeinnaam aan te schaffen om misbruik te voorkomen? Heb je het gelezen? En overwogen je .ml-domeinnaam te registreren? Gelijk doen! Want ze zeggen dat het verstandig is. Of toch maar niet? Lees zeker verder, want ik geef je graag het eerlijke verhaal.

Het eerlijke verhaal

Hoeveel e-mails heb jij al ontvangen over de .ml-domeinnamen? Het aantal e-mails en de dringende boodschap erachter roept bij mij al vraagtekens op. Er wordt beweerd dat er dagelijks ten minste 900.000 keer .ml ingetypt waar het .nl zou moeten zijn. Zullen we daar even de kanttekeningen bij plaatsen?

 1. 900.000 keer lijkt heel veel. Er zijn echter ruim 5.000.000 .nl-domeinnamen. Bedenk eens hoe vaak er dan dagelijks een URL met .nl wordt ingetypt?
 2. Nu komt je bezoeker bij het intypen van .ml veelal terecht op een ‘internet guide’ webpagina, zoals deze: http://dynd.search-help.net/index.php?origURL=http%3A//letterzaken.ml/&r=. Het is dus direct duidelijk dat hij niet op de juiste site komt. Eén keer raden wat de bezoeker dan doet.
 3. Wanneer iemand jouw domeinnaam met .ml zou kunnen registreren (kom ik zo op terug) en je bezoeker dan op een totaal andere website terechtkomt dan hij verwacht, wat doet hij dan?

Vooralsnog zijn bovenstaande drie punten wat mij betreft al voldoende om je niet druk te maken over een .ml-domeinnaam die door iemand anders zou worden geregistreerd. Maar: zoals ik al aangaf in punt 3: is dat überhaupt mogelijk?

.ml-domeinnaam registreren? Niet nodig!

Wanneer je op Google zoekt, vind je al een aantal partijen die je willen overtuigen om jou je .ml-domeinnaam te laten registreren. Maar is dat daadwerkelijk nodig? Volgens mijn informatie beslist niet. In het persbericht dat is uitgegeven vind je de volgende zaken die dat bevestigen:

 MetaRegistrar zal ervoor zorgen dat er vanuit Nederland en België alleen .ML registraties kunnen plaatsvinden indien de registrant het desbetreffende .NL equivalent heeft geregistreerd. Met deze controle wordt misbruik van .ML domeinnamen in de kiem gesmoord.

 

“De veiligheid van de emails en het behoud van webverkeer aan het juiste bedrijf of persoon staat voorop”, zegt Ewout de Graaf, manager van MetaRegistrar. “Dankzij deze exclusieve samenwerking zorgen wij ervoor dat we de .NL domeinnaamhouders een zekerheid geven dat hun naam niet wordt misbruikt en bij registratie van de ML het email- en webverkeer kan worden opgevangen door de rechtmatige eigenaar.”

Alleen jij, als eigenaar van de .nl-domeinnaam, kan dus de .ml-domeinnaam registreren. En je weet zelf wat er gebeurt als je een e-mail stuurt naar een onjuist e-mailadres.

Bangmakerij

Veel partijen maken dus misbruik van angst. Ze vertellen niet de hele waarheid en maken je bang voor situaties die niet bestaan. En met die bangmakerij hopen ze jou geld uit de zak te kloppen. Laat je goed informeren en zoek uit hoe betrouwbaar de informatie is die je krijgt. En geloof vooral niet zomaar de ‘grote jongens’ die iets roepen. Het verhaal dat nu gehouden wordt klinkt aannemelijk. Want omdat de ‘m’ op een QWERTY-toetsenbord naast de ‘n’ ligt is een typefout wel snel gemaakt, maar in België gebruiken ze vooral AZERTY-toetsenborden. En op AZERTY ligt de ‘m’ toch een eindje verder dan de ‘n’.

Tot slot

Bedenk je, naast de drie punten die ik al opsomde, hoeveel nut het zou hebben om juist jouw .nl-domeinnaam te registreren met .ml-domeinnaam. Heb je een site die werkelijk zo interessant is dat eventuele kwaadwillenden er misbruik van zouden maken? Wordt jouw website dagelijks zoveel bezocht dat er een kans is dat er een typefout wordt gemaakt? Naar mijn idee kunnen de meeste .nl-domeinnaameigenaren zich veel beter druk maken over andere zaken. Voor hen is het risico vele malen kleiner dan nu wordt geschetst. Zie jij nog enige bedreiging in de .ml-domeinnamen?

6 antwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ze maken heel slim gebruik van de angst voor verlies. Verlies van klanten, of zelfs verlies van “reputatie”. Ondernemers worden bang gemaakt met verhalen dat er misbruik gemaakt kan worden van hun naam. Want er zal toch eens een dubieuze partij wordeenklantmagneet.ml starten met illegale handel. En inspelen op die angst werkt over het algemeen goed. Angst voor verlies is een effectiever middel om mensen ergens toe aan te zetten dan de kans op winst. En dat zetten ze slim in.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   .bl, .bk, .nk, ze hadden van alles kunnen roepen Freek. Bangmakerij. In dat geval kun je ook nog eens alle varianten op je eigen naam gaan registreren. In jouw geval wordteenklantmagneet.nl (+.ml etc.), wordenklantmagneet.nl en zo verder, allerlei typefouten die maar gemaakt kunnen worden.

   Wat ze heel slim doen is het volume van het aantal typefouten neerzetten. Maar op het aantal ingevoerde URL’s, hoeveel procent zal het zijn? Alles is relatief :-)

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Het is een “ouwetje” Marion. Dit speelde een maand of 7 geleden. Ik heb ‘m wel weer opnieuw onder de aandacht gebracht om mensen attent te maken op -vaak onterechte- bangmakerij. Als je wilt kun je alles wel gaan registreren om misbruik te voorkomen. Dan zou ik bijvoorbeeld lerrerzaken.nl, leyyrzaken.nl, letterzaken.bl, letterzaken.bk etc. allemaal moeten registreren vanwege mogelijke typefouten. Gekkenhuis natuurlijk en allemaal overbodig.

   Wanneer mensen een typefout maken, krijgen ze een foutmelding of ze zien vanzelf dat het niet de site is waar ze werkelijk naartoe wilden. Men creëert een spookbeeld, wat in dit geval wat mij betreft volomen overbodig is.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.