ProRankTracker: monitor en rapporteer posities in Google

Of je nu een SEO-specialist of online marketeer bent of website-eigenaar, als je een beetje resultaat uit je website wilt, weet je dat je moet werken aan je vindbaarheid in Google. Hoe weet je dan of je vindbaar bent? Onder andere dankzij rank tracking tools als ProRankTracker (ook geschreven als ‘Pro Rank Tracker’*). Ontdek wat er zo goed is aan Pro Rank Tracker, wat er minder prettig aan is en hoe je deze tool inzet voor het monitoren en rapporteren van posities in Google. Toch met andere tools werken? Komt ook aan de orde, dus lees gerust even door.

*Op hun website en in hun e-mails vermelden ze zowel Pro Rank Tracker als ProRankTracker, je kan beide spellingen dus ook in dit artikel tegenkomen ;-)

Vindbaarheid monitoren: tijdrovend

Als je wilt monitoren hoe het met je vindbaarheid in Google staat, is dat een tijdrovend klusje. Daarbij is het ook de vraag wat nu de beste manier is. Zelf kijken in Google? Dat kost sowieso het meeste tijd en je weet niet of de zoekresultaten wel echt neutraal zijn. Gratis tools hebben hun beperkingen, al kunnen die voor de kleine ondernemer voldoende zijn. Alles over posities checken in Google met Google zelf en zowel gratis als betaalde tools lees je in ‘Hoe hoog sta ik in Google?’.

Posities in Google zijn bijna dagprijzen

Het nadeel van posities in een zoekmachine als Google is ook dat ze dagelijks kunnen veranderen. Het zijn bijna dagprijzen. Sta je vandaag op nummer 1, kun je morgen gezakt zijn naar nummer 3. Nu hoeft dat niet heel erg te zijn, omdat het uiteindelijk gaat om de resultaten op de lange duur. Een beetje stijgen en dan weer dalen zal blijven gebeuren, zolang je maar ziet dat er op de lange duur en over het geheel een stijgende lijn in zit. En daarvoor heb je een rank tracker nodig. Voordat ik Pro Rank Tracker ga toelichten, nog even over de gratis rank trackers.

Gratis rank trackers

Er zijn wat gratis rank trackers te vinden, die alleen wat nadelen hebben:

  1. Ze zijn er nu, maar of ze er volgende week nog zijn is nooit zeker
  2. Ze staan bol van de advertenties of hebben een ander verdienmodel waarbij jouw data misschien een rol spelen
  3. Een tool die nu gratis is, kan volgend jaar een abonnementsmodel hebben; zo’n tool is ook niet gratis voor de aanbieder

Check de link hierboven naar het artikel over de diverse gratis en betaalde tools, of lees eerst lekker door over Pro Rank Tracker, bekijk de video’s en bepaal of dit een tool voor jou is.

Waarom ik Pro Rank Tracker gebruik

Eigenlijk heb ik geen idee meer hoe ik op het spoor kwam van ProRankTracker [aff.]. Zo lang gebruik ik deze tool dus al en ik ben er uiterst tevreden over. Dit is wat ik er prettig aan vind:

  • Posities monitoren op zowel landelijk als lokaal niveau
  • Meerdere locaties tracken per zoekterm, dus zowel landelijk als in zoveel plaatsen als jij wilt
  • Dagelijks, wekelijks of maandelijks rapportages met posities ontvangen of direct naar je klant, leidinggevende of team laten mailen
  • Zelf instellen welke zoekmachines je wilt tracken en of je dat op desktop of mobiel wilt tracken, zowel iPhone als Android en zelfs Windows Phone
  • Rapportages in PDF of Excel, met een voorvertoning in de mail

Dit zijn de belangrijkste punten, er is zoveel meer. Als je de hierna volgende instructievideo’s kijkt, zie je nog meer.

Natuurlijk zijn er ook altijd dingen die beter kunnen, dus wat zijn dan de nadelen van ProRankTracker?

De nadelen van ProRankTracker

Wat mij tegenviel aan ProRankTracker is hoe complex het is om een geautomatiseerde rapportage in te stellen. Maar ja, een tool die goed zijn werk doet in een complexe materie en veel opties biedt, kan waarschijnlijk ook niet heel eenvoudig in gebruik zijn. Je hebt veel opties, dus dat is niet zomaar ‘gemakkelijk’ te maken. Daar is het te uitgebreid voor.

Maar gelukkig heb je mij :-) Alle stappen om ProRankTracker te gebruiken voor jouw website(s) of die van klanten heb ik voor je opgenomen, zodat je dit altijd kunt terugkijken. Is ook handig voor mezelf, want ook ik ben het weleens zelf kwijt en dan is het echt super handig om zelf alle stappen weer te kunnen terugkijken.

Zo gebruik je ProRankTracker

Alle eerste stappen voor het gebruik van ProRankTracker volgen nu. Te beginnen met aanmelden en abonnementen kiezen. Kun je ook gerust overslaan natuurlijk, voor wie het wel interessant vindt:

1. Website toevoegen

Zodra je een account hebt begin je met het toevoegen van een website. Logisch natuurlijk. Daar komt alleen wel wat meer bij kijken dan alleen even een website opgeven. Er zijn zelfs wat dingen waar je rekening mee moet houden. Kijk mee:

2. Rapportages instellen: eerst filter aanmaken

Voordat je de rapportages kunt ontvangen of versturen, maak je eerst filters aan in ProRankTracker. Omslachtig? Zeker. Aan de andere kant heeft het ook wel nut. Zo kun je namelijk ook zoektermen die je wel monitort buiten de rapportage houden. Of alleen posities in Google of juist een andere zoekmachine rapporteren om het overzichtelijk te houden. Of nog een stap verder: posities in de mobiele zoekresultaten apart rapporteren van de desktopresultaten.

Dat filter maak je zo aan:

3. Automatische rapportage instellen

Nu ben je klaar om je automatische rapportage in te stellen in ProRankTracker. De uitleg duurt langer dan het instellen zelf, je bent echt zo klaar:

4. Test-e-mail met PDF & Excel

Je wilt natuurlijk weten of de mail die je dan stuurt eruitziet zoals jij (of de klant) wil. Dus stuur eerst een test-e-mail om daarna eventueel nog wat te wijzigen. En: ook voor mij zijn er altijd verrassingen…

5. Zoektermen toevoegen of verwijderen

Wil je later nog zoektermen toevoegen of verwijderen, dan kan dat gelukkig ook. Omdat ProRankTracker zo uitgebreid is, is het weer even zoeken, maar als je het eenmaal weet:

De basis voor het gebruik van Pro Rank Tracker

Je kun nu aan de slag met ProRankTracker, waarbij je in ieder geval de basis kunt toepassen. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, zoals je in de video’s kunt zien. Voor nu is de basis voldoende, uiteindelijk wil je eerst gewoon aan de slag kunnen. Wil je toch meer weten over de vele andere opties, dan maak ik ook daar graag nog nieuwe instructievideo’s voor.

Probeer ProRankTracker [aff.] gewoon eens met een gratis 7-daagse proefperiode en gebruik coupon/promo code HQXNJD62Z1 voor 10% korting op je abonnement, zolang je abonnement loopt.

Wil je nog meer weten over ProRankTracker? Wil je bijvoorbeeld bepaalde onderdelen nog verder behandeld zien of mis je ergens nog iets dat voor jou belangrijk is om te weten, laat het hieronder weten in een reactie. Vind je een andere rank tracker zelf heel prettig, dan lees ik dat ook graag in de reacties.

Zelf ook zulke video-opnames maken? Ik neem op met Screenpal (voorheen Screencast-O-Matic), waarbij je zowel schermopnames kunt maken als jezelf op kunt nemen, makkelijk video’s bewerkt en zelfs ondertiteling kunt laten genereren. Check de abonnementen [aff.] of ga rechtstreeks naar screenpal.com en bekijk de mogelijkheden.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.