Een pagina of blog kopiëren (en herschrijven) in WordPress

Als je serieus bezig bent met je website, onderhoud je je webpagina’s door ze te updaten. Met name je blogs verdienen weleens een update. Maar hoe pak je het aan als je het wilt herschrijven en dan opnieuw wilt publiceren? Zeker als je het zo tussen je werkzaamheden door doet, wil je niet telkens een kleine aanpassing doen en weer updaten, maar een nieuwe pagina aanmaken is ook zo omslachtig. De oplossing in WordPress is je pagina kopiëren (of eigenlijk dupliceren) met de Yoast Duplicate Post plugin. En daar zitten veel voordelen aan, dus doe je voordeel met alle tips en kopieer en herschrijf je pagina’s op je gemak met de Duplicate Post plugin. 

Yoast Duplicate Post plugin?

Hoezo Yoast Duplicate Post, die zijn toch van de Yoast SEO-plugin? Klopt, de plugin is een tool van ontwikkelaar Enrico Battocchi die Yoast in juni 2020 heeft overgenomen en die het bedrijf sindsdien doorontwikkelt. En dat doorontwikkelen is absoluut gelukt, Yoast Duplicate Post is echt een betere plugin geworden dan de oorspronkelijke plugin al was. Wat er zo handig aan is en hoe je deze plugin optimaal gebruikt voor het kopiëren en herschrijven van je webpagina’s gaan we nu doornemen.

Waarom zou je een pagina kopiëren en herschrijven?

Als je je afvraagt waarom je een WordPress-pagina zou kopiëren en herschrijven, leg ik dat natuurlijk graag even uit. Een paar belangrijke redenen, waarvan we de details later verder doornemen:

 1. Up-to-date houden van je blogartikelen en webpagina’s: met name blogs kunnen in de loop der tijd verouderen, maar ook je andere webpagina’s hebben eigenlijk weleens een goede update nodig. Je wilt dan niet je bestaande pagina bewerken met het risico dat er iets misgaat en je een pagina online hebt staan die half af is.
 2. Updaten en later opnieuw publiceren: als je zoals ik op vaste momenten je nieuwe of geüpdatete artikelen publiceert, is het fijn als het bestaande artikel online blijft staan terwijl wel op het gewenste moment de nieuwe versie online verschijnt.
 3. Pagina’s of artikelen samenvoegen: zeker een website die al enige tijd bestaat heeft het risico op kannibalisatie. Je hebt dan meerdere pagina’s of artikelen die al dan niet deels over hetzelfde onderwerp gaan of flinke overlap hebben en dus beter samengevoegd kunnen worden.
 4. Werken volgens een sjabloon en meerdere overeenkomende pagina’s maken: heb je bijvoorbeeld een landingspagina voor specifieke plaatsnamen, dan is het ideaal om die te kopiëren om daar een nieuwe versie van te maken. Of je hebt een product- of categoriepagina op een webshop die als basis voor de andere pagina’s dient, waardoor je tijd bespaart met het kopiëren en herschrijven.

Je ziet het, genoeg redenen om snel een kopie van je pagina te maken en daarmee op de achtergrond te werken aan een nieuwe pagina (of nieuwe pagina’s). En je kunt misschien zelf ook nog wat redenen bedenken.

Bespaar tijd en risico’s met Duplicate Post

Zelf maakte ik altijd een nieuw bericht door het bestaande artikel te kopiëren om het te herschrijven als nieuw bericht. Daarna kopieerde ik alles weer om het op de oorspronkelijke pagina te plakken en opnieuw te publiceren. Dat moest dan op de donderdagochtend online verschijnen, waardoor het bestaande artikel even offline was en mensen daar dus niet bij konden komen. Dat is niet altijd zo erg, maar geen prettige ervaring voor bezoekers die je in Google vinden en dan toevallig net op de woensdagavond het artikel niet kunnen lezen.

Je wilt al helemaal niet prutsen in een gepubliceerde pagina, met het risico dat je iets verwijdert wat je helemaal niet wilde verwijderen of de wijzigingen publiceert terwijl je nog niet klaar bent.

Kopiëren, herschrijven en (opnieuw) publiceren in WordPress met Yoast Duplicate Post

Goed, nu we helder hebben waarom, hoe doe je dat dan? Ik ga er even vanuit dat je zelf een plugin kunt installeren en activeren of dat je dat anders wel door iemand kunt laten doen. Je hebt dus de WordPress plugin Yoast Duplicate Post nodig en zodra die actief is in jouw website kun je kopiëren en herschrijven. Dat gaat heel makkelijk als je eenmaal ingelogd bent in je WordPress website:

 1. Op de gepubliceerde pagina zelf (dus de pagina die je bezoeker ziet) via ‘Duplicate Post’ bovenaan de pagina;
 2. In je backend in een pagina of bericht met ‘Kopieer naar nieuw concept’ of ‘Herschrijven & opnieuw publiceren’ in het blok ‘Publiceren’;
 3. Je gebruikt ‘Kopieer naar nieuw concept’ om een nieuwe pagina te maken op basis van je bestaande pagina, en ‘Herschrijven & opnieuw publiceren’ om een blogartikel of webpagina op je gemak te kunnen herschrijven en opnieuw te publiceren.
 4. In het overzicht van je pagina’s of berichten bij het bericht via ‘Dupliceer’, ‘Nieuw concept’ of ‘Herschrijven & Opnieuw publiceren;
 5. Met ‘Dupliceer’ maakt Yoast Duplicate Post een kopie in je concepten en met ‘Nieuw concept’ opent de nieuwe pagina direct zodat je eraan kunt werken,  ‘Herschrijven & opnieuw publiceren’ is al behandeld in punt 3;
 6. Er wordt een nieuwe pagina aangemaakt, waarbij er een verschil is tussen beide opties, daar gaan we zo verder op in;
 7. Je kunt wijzigen, herschrijven en doen wat je lief is, om te publiceren wanneer je klaar bent of wanneer jij wilt dat het gepubliceerd wordt.

Het maakt dus wel uit of je kiest voor kopiëren of voor herschrijven en opnieuw publiceren. De eerste keuze is dus om een nieuwe pagina aan te maken met (iets) andere inhoud en een andere URL, de tweede is om onder dezelfde URL een nieuwe versie van je pagina te publiceren. In dat geval vervangt jouw nieuwe schrijfsel dus de bestaande pagina op het moment dat jij dat wilt.

Kopiëren naar nieuw concept: zo werkt het

Wanneer je een pagina kopieert naar een nieuw concept om er een andere pagina van te maken, krijg je een exacte kopie van de bestaande pagina. Dat is zoals je van WordPress gewend bent, inclusief dezelfde URL met een 2 erachter. Dat wil je natuurlijk niet, dus heb je wel wat te doen. Allereerst pas je de URL aan naar wat het echt moet zijn, daarna:

 • pas je de content van de pagina aan zoals die moet worden: je wijzigt de woorden, afbeeldingen en andere onderdelen die anders moeten;
 • wijzig je ook gelijk de paginatitel en SEO-titel: let op, dat zijn 2 aparte onderdelen die je wel beide wilt veranderen;
 • herschrijf je de meta-omschrijving, die ook gekopieerd is.

De paginatitel en SEO-titel zijn in WordPress aparte onderdelen. Als je een SEO-plugin gebruikt tenminste. De paginatitel staat standaard bovenaan in WordPress en wordt normaliter ook overgenomen als SEO-titel. Wil je een andere (betere) SEO-titel voor vertoning in de zoekmachines, dan kun je die invoeren in de metabox van je SEO-plugin. En beide worden dus gewoon door Yoast Duplicate Post gekopieerd en die wil je dus ook beide aanpassen.

Herschrijven & opnieuw publiceren: let wel op

Herschrijven & opnieuw publiceren is een nieuwe variant die na de overname van de plugin door Yoast verscheen. Dit is wat mij betreft een ideale functie voor iedereen die regelmatig blogartikelen herschrijft.

Voor het herschrijven & opnieuw publiceren gaat bijna hetzelfde op als voor het kopiëren naar een nieuwe pagina. Het grote verschil is dat je de URL niet kunt wijzigen. Als je een andere URL wilt, moet je ofwel eerst de oorspronkelijke URL wijzigen, ofwel de URL wijzigen na publicatie. Je gaat namelijk een bestaande pagina laten overschrijven door WordPress, dus die komt in plaats van de oorspronkelijke URL. Verder pas je net als bij het kopiëren een aantal zaken aan:

 • de content van de pagina of het artikel/bericht;
 • paginatitel & SEO-titel en meta-omschrijving;
 • eventuele zoekterm(en) in je SEO-plugin.

En dan is het opletten geblazen met wat je verder doet, zeker als je afbeeldingen gaat vervangen. Afbeeldingen die je definitief uit WordPress verwijderd, worden namelijk ook niet meer vertoond op de huidige pagina. Als dat maar eventjes is, hoeft dat niet zo’n probleem te zijn, maar enkele dagen of zelfs langer is niet zo’n goed idee.

Inplannen: let ook op de datum

Als je een artikel inplant voor herpublicatie is het wel zaak om de datum aan te passen. Daar ben ik al enkele keren mee de mist in gegaan. Let op het jaar, maand, dag en zelfs de tijd. En als je zoals ik een vast moment hebt waarop je je nieuwe artikel onder de aandacht brengt in bijvoorbeeld een mail, is het ook goed om zeker te weten dat de tijdsinstellingen van je WordPress website in orde zijn. Anders kan je artikel zomaar later worden gepubliceerd dan je eigenlijk wilt.

Klaar? Publiceren maar

Heb je alles aangepast en herschreven, nog eens extra nagelopen om te voorkomen dat er fouten in zitten en dus klaar om het artikel of de pagina de wereld in te slingeren? Dan is het zoals je gewend bent een kwestie van een druk op de knop. Bij direct publiceren is dat ‘Publiceren’ en als je de pagina later wilt publiceren en daarvoor datum en tijd hebt ingevoerd, staat er op de knop ‘Inplannen’.

Instellingen: ook handig

Maar wacht, er is meer.

Je kunt ook nog allerlei instellingen kiezen waarmee je het jezelf makkelijker maakt bij het dupliceren van je pagina’s. Zo kun je bepalen wat er wel of niet gekopieerd wordt en zelfs welke opties er in je backend komen (Kopieer, Nieuw concept en Herschrijf & Opnieuw publiceren) en zelfs bij de oorspronkelijke pagina kun je nog een metabox tonen.

Alle reden dus om lekker aan de slag te gaan met deze plugin. Als je nieuwe pagina’s aanmaakt op basis van bestaande pagina’s, of regelmatig iets herschrijft op je website natuurlijk.

Heb je iets nieuws opgedaan uit dit artikel? Heb je vragen, opmerkingen, aanvullingen? Ik kijk uit naar je reactie, dus laat ‘m hieronder achter. 

 | Website

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

2 antwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Echt hè? Niet meer handmatig kopiëren en in de bestaande pagina plaatsen wanneer het klaar is, met het risico dat je ergens een fout maakt en je pagina verprutst. Lekker op je gemakkie wijzigen wat er gewijzigd moet worden en (her)publiceren wanneer je klaar bent.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.