Waarom ik online liever tekst lees dan video kijk

Waarom ik online liever tekst lees dan video kijk

Dit artikel is anders dan je van mij gewend bent. In ieder geval qua inhoud. Maar soms wil ik ook eens wat anders met je delen. In dit geval waarom ik online liever teksten lees dan video’s bekijk. En daar kan je voor jouw online strategie natuurlijk wel weer wat van leren. Want ik ben vast niet de enige.

Doe mij maar tekst

Terwijl video enorm is gegroeid als communicatiemedium, kan het mij weinig bekoren. Natuurlijk kijk ik video’s en zijn er veel waardevolle video’s die ik van begin tot eind bekijk. Toch heb ik de voorkeur voor tekst als het gaat om informatie tot mij nemen. Met een enkele uitzondering: de instructievideo’s.

Instructievideo’s zijn super

Natuurlijk zijn video’s nuttig, zeker in het geval van instructies, de hoe-doe-je-het-video’s (“how to’s”). Die gebruik ik zeker ook. Het gaat er ook niet om dat video bij voorbaat niks is. Voor iedere vorm van informatie is wat mij betreft een ander medium geschikt. Bij instructies kan het heel prettig zijn om werkelijk te zien wat je moet doen, en zelfs hoe je dat moet doen. Dat kan met afbeeldingen, maar ook video’s zijn dan heel handig.

Tekst is overzichtelijker en gebruikersvriendelijker

Ik weet het, video is een heel prettige manier van content consumeren. Toch vind ik tekst zelf veel gebruikersvriendelijker, en wel hierom:

 1. Je kan tekst scannen en daarmee snel de voor jou belangrijke informatie terugvinden
 2. Je kan in tekst zoeken, terwijl je bij video de hele video moet zien om niks te missen
 3. In tekst kan je een mooie opsomming of overzichtelijk stappenplan kwijt

Kortom: met tekst lezen bespaar je vaak veel tijd ten opzichte van een video kijken.

Lijken punten 1 en 2 veel op elkaar vind je? Snap ik, maar toch zijn ze anders. Leg ik je uit:

Tekst scannen versus zoeken in tekst

Tekst scannen doe je door te scrollen en vooral de kopteksten te lezen, om te beoordelen of er de informatie staat die jij wilt lezen. Dat is ook de reden waarom een goede webtekst voldoende kopteksten bevat. Zoeken in een tekst doe je concreet op woorden of zinsnedes, om te zien of dat letterlijk in de tekst staat. Zo kun je zonder de hele tekst te moeten scannen zelfs net datgene lezen waarvoor je echt kwam.

Zoeken in tekst op een website: simpel en effectief

Hoe doe je dat?

Ik gok dat de meeste mensen wel weten hoe je zoekt, maar voor het geval er lezers zijn die het niet weten:

 • Voor Windows: Control+F en dan invoeren wat je zoekt
 • Voor Mac: Command+F en dan invoeren wat je zoekt

Veel moeilijker is het niet.

Scannen en zoeken in video? Lastig

En dat lukt allemaal niet met video. Er zit geen mogelijkheid tot scannen in, je mist misschien relevante informatie als je gaat scrollen in de video. En zoeken zit er al helemaal niet in. Enkel op platforms als YouTube kan de maker er zelf nog een inhoudsopgave bij maken, waardoor je direct naar een bepaald onderdeel kan. Dat is vergelijkbaar met de kopteksten, maar dan moet de maker er dus wel tijd in steken om dat mogelijk te maken voor jou. Dus moet je zo’n beetje de hele video kijken of scrollen in de video en daar wat geluk mee hebben. Of het kost je alsnog veel tijd om die informatie te vinden die je zocht…

Video moet kort, een goede tekst kan eindeloos lang zijn

Toen ik een bedrijfsvideo liet maken en die op mijn eigen verzoek al onder de 5 minuten werd gehouden, kreeg ik van veel mensen de reactie dat de video wel erg lang duurde. Een korte versie van 1 minuut was voor velen al lang genoeg. Video moet kennelijk kort zijn, anders ben je de kijker kwijt. Tenzij je natuurlijk echt diepgaande kennis deelt, dan blijven mensen wel kijken. Terwijl ik dan juist afhaak, want ik kan dus niet van tevoren bepalen of de informatie in de video wel waardevol genoeg is voor mij.

Maak je tekst zo lang als die nodig is

Tijdens mijn training ‘Schrijven voor het web‘ leer ik de deelnemers al dat een webtekst “zo lang als nodig” mag zijn. Daarmee bedoel ik vooral dat je je niet hoeft in te houden omdat je ooit eens gehoord hebt dat mensen niet meer online lezen. Wees eerlijk: hoe vaak lees jij toch een compleet artikel, omdat je het interessant vindt? In een tekst kun je gewoon alles kwijt, mits je het maar overzichtelijk houdt met niet al te lange alinea’s en duidelijke kopteksten. Als je dan niet in herhaling valt of op een andere manier te veel woorden gebruikt, leest je websitebezoeker het heus wel.

Zeg nou zelf, heb jij het hele artikel gelezen? Lees je graag inhoudelijke artikelen of heb je de voorkeur voor een video met informatie? Reageer hieronder, ik ben erg benieuwd.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

6 antwoorden
 1. Esmeralda
  Esmeralda zegt:

  Mijn voorkeur heeft ook nog steeds tekst. Vanwege jouw punten, maar ook omdat ik niet altijd zin heb om naar iemands stem te luisteren. Of omdat ik onderweg ben en geen oortjes in heb. Ik speel geen video’s af als ik daarmee mensen om mij heen ‘belast’ met het geluid.

  Beantwoorden
 2. Ximaar
  Ximaar zegt:

  Ik begrijp je punten en deel die deels ook. Toch luister ik graag naar de podcastfragmenetn van Diederick Smit en Pieter Derks. Duren maar een paar minuten en dan is het niet hinderlijk.

  Bij de gemeentelijke websites heb je vaak een videoverslag met daaronder de agendapunten in tetxt. Kan je dus in zoeken. Als je op zo’n punt klikt, dan springt de videro naar de juiste plek. Een mooie combinatie die je eigenlijk bij langere vedeo’s of podcasts ook zou moeten toepassen.

  Zelf gebruik ik al 15 jaar geen control-F meer in browsers. Ik vind de google-zoekbalk veel handiger. Kan je mee zoeken op het web, binnen een domein en op de pagina. Bij elk zoekwooord komt een zoekknop met dat woord in die balk. Bijzonder handig en ooit gemaakt voor Ineternet Explorere 5.5. Werkt nu helaas alleen nog in Waterfox. Wat ik een prima browser vind. Dat Google dit nooit in Chrome heeft opgenomen vind ik onbegrijpelijk.

  Beantwoorden
 3. Kelly Sinterniklaas
  Kelly Sinterniklaas zegt:

  Helemaal eens! Daarbij vind ik tekst een duurzamer karakter hebben dan video. Een blogtekst kun je aanpassen o.b.v. nieuwe of aanvullende info, in het geval van een vlog is deze al sneller verouderd.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ook weer een mooie aanvulling, dank je wel Kelly. Inderdaad kun je tekst makkelijk aanvullen en aanpassen, terwijl je bij video het hele verhaal opnieuw moet opnemen, of anders flink moet editen om het aan te vullen of aan te passen.
   Foutjes kun je achteraf ook makkelijker herstellen, stukken opnieuw schrijven omdat je het toch niet goed genoeg vindt is makkelijker, we kunnen nog wel even doorgaan denk ik :-)

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.