On-site SEO voor video’s in je webwinkel

Video’s zijn, mits goed gebruikt, een uitstekend instrument om je bedrijf te presenteren. Video’s worden ook veel gebruikt door bedrijven die producten met ‘beleving’ online verkopen. Hoe verhoudt het plaatsen van video’s zich tot SEO en hoe zorg je dat de bezoekers op de juiste plek terecht komen?

Voor- en nadelen van video

Er zijn veel redenen waarom je websitebezoekers liever tekst lezen dan video kijken. Tekst is makkelijker scanbaar en is goed te doorzoeken. Je bezoekers verwachten dat een video kort is, wat het soms moeilijk kan maken om de diepte in te gaan.

Ook voor jou als bedrijf heeft video een paar vervelende eigenschappen. Video’s zijn lastig om te bewerken. Je kunt niet zo makkelijk een fout in een van je video’s herstellen. Bovendien heb je vaak een flinke tijdsinvestering nodig. Het kan een dagdeel kosten om een video van een minuut te maken.

Op andere vlakken is video echter onverslaanbaar. Met video kun je belevingen overbrengen die niet goed in woorden te vangen zijn. Je kunt nog zo mooi beschrijven hoe het is om met een mountainbike van een berg af te gaan, maar je klant wil het gewoon zien. Een filmpje met een persoonlijke ervaring van een klant komt een stuk authentieker over. Een goede instructievideo of explainer is vaak een stuk duidelijker dan een geschreven handleiding.

Video en SEO

Zoekmachines zijn op dit moment nog niet in staat om video’s te interpreteren. Dit betekent dat een video die zonder context op een pagina gezet wordt, niet snel hoog gaat scoren in zoekmachines. Je moet een video dus voorzien van context voordat deze gevonden wordt. Als bezoekers eenmaal op je site zijn, dan kan video de tijd die bezoekers op de website doorbrengen flink verhogen. Het is nog niet helemaal bewezen dat dit ook echt een positieve invloed heeft op je rangschikking.

Er zijn relatief veel gerichte zoekopdrachten naar video’s. Een kleine 4% van de zoekopdrachten in Nederland gebeurt via  YouTube. Deze komen dus van mensen die gericht op zoek zijn naar video. YouTube is daarmee een belangrijkere zoekmachine dan bijvoorbeeld Bing of DuckDuckGo. Niet al dit zoekverkeer is natuurlijk commercieel interessant. Veel mensen gebruiken YouTube bijna uitsluitend als bron van vermaak, het is immers de beste zoekmachine voor kattenfilmpjes ;-) .

Waar host je je video’s?

Het ligt voor de hand om je video’s op YouTube te hosten als dit zo’n grote zoekmachine is. Vervolgens kun je de video embedden op je eigen website. Dit is ook zeker de goedkoopste optie, YouTube is immers gratis. Het is niet altijd de beste optie.

Nadeel aan het uploaden van video’s op YouTube is dat de zoekresultaten van YouTube vaak boven je eigen website komen. Op deze manier loop je de kans dat de bezoekers uiteindelijk niet op de productpagina’s komen waar jij de video’s hebt staan. Er zijn veel alternatieven om video’s te hosten, zoals Vimeo (betaalde plannen) of Wistia. Deze alternatieven bieden bovendien vaak vaak meer mogelijkheden om links en andere informatie toe te voegen op een manier die bij jouw bedrijf past.

Voor sommige soorten video’s is YouTube wel een logische optie. Video’s via YouTube en andere zijn makkelijker te delen via social media. Voor sommige zoekopdrachten, denk aan instructievideo’s, is YouTube een vanzelfsprekend startpunt. Bezoekers op YouTube moeten daarna nog wel doorklikken naar jouw webwinkel of -site. De kans op succes is hierbij relatief klein, maar iedere bezoeker telt. Bovendien komt de klant wel in aanraking met jouw merk.

Zorg dat je video’s gevonden worden

Zoals eerder gezegd, kunnen zoekmachines video’s nog niet inhoudelijk beoordelen. Dit betekent dat je je video’s zelf context moet geven. In veel gevallen gebeurt dit automatisch, omdat de video een aanvulling is op de tekst.

Staat de video op zichzelf, dan moet je deze de pagina waar de video op staat net zo behandelen als andere pagina’s. Je voorziet deze pagina’s dus van teksten met daarin tussenkopjes en relevante zoekwoorden. Dit moet uiteraard wel een geheel zijn dat ook goed leesbaar is voor iemand die de video niet kan of wil bekijken.

Je kunt ook tegemoet komen aan de bezwaren tegen video’s rondom doorzoekbaarheid en scanbaarheid door een transcript te plaatsen. Bij langere video’s, zoals een diepte-interview, kun je timestamps plaatsen. Op deze manier heb je ook automatisch relevante content die de zoekmachine wel kan lezen.

Rich snippets

Google verrijkt de zoekresultaten steeds meer met informatie van de website. Met behulp van een stukje maak je informatie op je website begrijpbaar voor zoekmachines. Soms laten zoekmachines deze informatie zien in de vorm van ‘rich snippets’. Bij video’s laten deze rich snippets een thumbnail zien, evenals informatie over de publiceerder. Deze rich snippets worden niet alleen gebruikt door zoekmachines, ook sociale media gebruiken structured data om iets te laten zien over een link.

De rich snippets van een aantal video’s van Letterzaken.

Om een Rich Snippet in je zoekresultaten te krijgen, is het noodzakelijk dat je zogeheten structured data (gestructureerde data) op je website zet. In deze gestructureerde informatie neem je informatie op over je video. Je kunt hier ook een transcript kwijt. In de meeste systemen, van Shopify tot WordPress, kun je deze structured data eenvoudig toevoegen. Als je technisch bent kun je dit zelf, maar je kunt een plug-in gebruiken of een programmeur inhuren.

Het is extra belangrijk om aandacht te besteden aan de thumbnail van je video. De thumbnail is het kleine plaatje dat je bezoekers als eerst zien. Veelal is de thumbnail het eerste shot van je film, maar dat is niet altijd het meest aantrekkelijke shot.

On-site SEO voor je webwinkel

Er zijn tal van voorbeelden van bedrijven die hele positieve resultaten hebben gehaald met video. Toch is video niet voor iedere doelgroep van belang, niet in de laatste plaats omdat niet elk onderwerp zich even goed leent voor video. Vanuit SEO-oogpunt is het belangrijk om de video’s op de juiste plaats te hosten.

Zoekmachines kunnen video’s nog niet interpreteren. Door context toe te voegen in de vorm van tekst help je je lezer, voor zover je video’s al geen aanvulling zijn op de bestaande tekst. Met structured data kan ook een zoekmachine enigszins begrijpen wat er op een video staat. Het resultaat is hopelijk een mooie rich snippet op de eerste pagina van de zoekresultaten. Gezien de opkomst van voice search heb je sowieso een goede reden om je structured data op orde te maken.

Ik ben benieuwd: host jij je video’s bij YouTube of bij een ander bedrijf? En op welke manier zorg jij ervoor dat de pagina’s met video’s worden gevonden in zoekmachines?

+ berichten
4 antwoorden
 1. Jan Roelofsen
  Jan Roelofsen zegt:

  Zo’n introductie met vooroordelen vraagt om reactie.
  1. ‘Video’s zijn lastig om te bewerken’ –> Er zijn steeds meer middelen om in 1 take zonder nabewerking video te maken.
  2.’kan een dagdeel kosten’ –> Door te automatiseren 5 minuten.
  3. ‘Je bezoekers verwachten dat een video kort is’ –> Je bezoekers willen een relevante video waarin relevantie belangrijker is dan lengte.

  Maar ik snap dat een tekstbureau graag tekst promoot ;-)

  Overigens hebben we vanaf 2011 video in onze webwinkel en heb ik een redelijk beeld wat goed gaat, en wat soms ook niet.
  Dit laatste deel ik ook gewoon, zie deze video met een recent onderzoek: https://youtu.be/phXmR4iqsro

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Het artikel is niet van mijn hand Jan, dus de insteek van het promoten van tekst zou het niet moeten zijn, of je moet op het tekstbureau van de auteur doelen ;-)

   Qua bewerking merk ik wel dat het mij behoorlijk wat tijd kost. Het ligt er natuurlijk aan wat je zoal wilt aanpassen, maar -waarschijnlijk ook omdat ik er nog niet zo’n handigheid in heb- het is soms wel een gehannes met vooral veel ‘trial & error’. Zouden punten 1 & 2 voornamelijk te verbeteren zijn met ervaring?

 2. Jan Roelofsen
  Jan Roelofsen zegt:

  Tekst en video versterken elkaar juist Nathan.

  Waar mij het om gaat is dat er te spannend wordt gedaan over het maken en gebruiken van video. Eigenlijk gaat het niet zozeer om techniek, je presentatieskill’s of lengte van een video.
  Waar het om gaat is of jij in staat bent met je productkennis je klant centraal te zetten. Je kunt verplaatsen in zijn/haar beleving en daarin waarde kan toevoegen. Verdiep je eens in de ‘How do I’ op YouTube en zie welke mogelijkheden er zijn voor retailers om een antwoord te geven.

  Maar als je je dan blijft verbergen achter ‘duurt te lang’ en ‘het is moeilijk’ .. tja. Blijf dan fijn je standaard datafeed inladen en verspreiden naar de marktplaats modellen en doe wat iedereen doet.

  En wil je toch een technisch tipje; kijk eens naar de Osmo 3 gimbal met tracking voor in je eigen showroom. Of huur een videoset om meters te maken.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dank voor jouw inhoudelijke reactie Jan. Dat tekst en beeld (of dat nu afbeeldingen of video’s zijn) elkaar versterken kan ik alleen maar beamen. En gezien de snelle ontwikkelingen in tools en techniek is het een kwestie van tijd voor video nog makkelijker kan worden ondertiteld, gescand et cetera.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.