Welke invloed heeft bloggen nu echt op je SEO?

Jij hebt vast ook weleens gehoord (of gelezen) dat je moet bloggen voor je vindbaarheid. Want “bloggen is goed voor je SEO”. Moet je dan maar gaan bloggen, ook als je dat niet kan? Of als je er geen tijd voor hebt of zin in hebt? Alleen maar omdat het goed is voor je SEO? Wat is er waar van de stelling dat bloggen goed is voor je SEO en wat moet je hier nu precies mee?

-Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 1 november 2017 en geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 26 augustus 2021-

Bloggen & SEO: hoe zit dat nu precies?

Direct maar het concrete antwoord: bloggen heeft niet gegarandeerd invloed op je SEO. Bloggen voor vindbaarheid in de zoekmachines is dus geen doorslaggevende reden. Dat blogs je helpen meer zichtbaar te zijn in de zoekmachines, is een ander verhaal. En ik hoor het je vragen: “Maar zoveel artikelen die verschijnen in Google dan?” Laat ik je gelijk uit de droom helpen: wanneer jouw blogs niet sterk zijn, heeft het zelfs een negatief effect op jouw SEO. En dat doe ik natuurlijk weer tot in de puntjes uit de doeken voor je.

Flinterdunne content werkt negatief

Net als jouw websitebezoeker houdt Google vooral van goede content. Wanneer je puur blogs gaat schrijven voor de vindbaarheid of om andere redenen dan waarde toevoegen voor de lezer, heeft dat een negatief effect op jouw SEO. Je schrijft dan namelijk dunne of zelfs flinterdunne content, en daar zit niemand op te wachten. Je websitebezoeker niet, en dus ook Google niet. Een kort blogje zonder waarde toe te voegen werkt eerder negatief dan positief. Kwalitatief voldoet de pagina dan niet en daarmee kom je niet verder in de zoekresultaten.

Kwaliteit: Googles ‘quality raters’

Google heeft zo’n 10.000 quality raters die pagina’s in de zoekresultaten beoordelen op kwaliteit. Op basis van de beoordelingen van deze quality raters weet Google wat als kwalitatief goede pagina’s beschouwd worden en mede daar op gebaseerd past de zoekmachine zijn algoritmes aan. Wil je weten waar deze mensen je webpagina’s op beoordelen? Ga er dan rustig voor zitten en lees dit lijvige document met alle regels even door ;-)

Bloggen is goed voor vindbaarheid

In het artikel ‘5 redenen om nu te beginnen met zakelijk bloggen‘ kon je al lezen dat bloggen goed is voor je vindbaarheid. In het kort komt het erop neer dat iedere pagina inhoud heeft waarop je kunt scoren in de zoekmachine. Of je daarmee ook echt zorgt voor hoge posities in de zoekmachines, is een ander verhaal. Bloggen kan zeker bijdragen aan SEO, maar vindbaarheid is wat anders dan SEO.

Vindbaarheid is wat anders dan SEO

Er is een verschil tussen vindbaarheid en SEO. Vindbaarheid zegt alleen maar dat je te vinden bent in de zoekmachines. Of dat in de top 10 is, of pagina 2, 10 of 34 van Google, dat maakt dan niet uit. Je bent vindbaar. Zonder iets aan SEO te doen kun je gewoon vindbaar zijn. Soms zelfs met een aantal goede posities in de zoekmachines. Wil je serieus goed gevonden worden, dan ga je aan de slag met het optimaliseren van je website en je content. SEO dus. En blogs kunnen daaraan bijdragen.

Hoe bloggen bijdraagt aan SEO

Je blogs kunnen op verschillende manieren bijdragen aan SEO:

  1. Ieder blog kan hoog komen in Google doordat je er het beste artikel over een bepaald onderwerp van maakt (zie ook punt 5);
  2. In je blogs kun je intern linken naar pagina’s of andere blogs op je website, waarmee je die pagina’s weer SEO-waarde geeft;
  3. Afbeeldingen in je artikelen kunnen worden vertoond in Google en zo verkeer naar je website trekken;
  4. Regelmatig nieuwe content op je website zet Google aan om regelmatig opnieuw langs te komen;
  5. Goede artikelen, zeker de beste artikelen over bepaalde onderwerpen, leveren backlinks op.

Zo’n opsomming is maar een samenvatting, dus ik leg het natuurlijk per onderdeel even goed uit.

1. Ieder blog kan zelf hoog komen in Google

Ieder blogartikel dat je schrijft heeft een (hoofd)onderwerp. Daarop kun je in de zoekmachines “scoren”. En dat hoeft niet altijd op zoektermen met een hoog zoekvolume. Als je rankt met veel longtail zoektermen (zoektermen met weinig zoekvolume) kan je dat alsnog veel bezoekers opleveren. Zo zie je hieronder hoe mijn blog over het bij veel ondernemers welbekende belletje over “de gemeentegids” in 1 maand 200+ bezoekers uit Google oplevert uit 10 zoekopdrachten. In totaal leverde dit artikel meer dan 600 bezoekers op in die ene maand.

Screenshot uit Google Search Console met weergave van 10 zoekopdrachten die in totaal 207 bezoekers van de in totaal 605 bezoekers uit Googlein 1 maand opleveren.

2. Intern linken in je blogs werkt voor SEO

Links zijn een belangrijk onderdeel voor SEO. Dat geldt met name voor externe links -de zogenaamde backlinks-, maar in mindere mate ook voor interne links. Met interne links geef je ook linkjuice door naar de webpagina waar je naar linkt, waardoor die weer wat meer waarde krijgt in de ogen van Google. Link je regelmatig naar een bepaalde pagina op je website, dan bouwt die dus meer autoriteit op, wat weer betere posities in Google kan betekenen.

Intern linken doe je niet voor SEO

Hierbij wil ik wel de aantekening maken dat je de interne links niet aanlegt vanwege een eventueel SEO-voordeel. Je doet dit vooral om je lezer verder te helpen. Zo heb je vast wel gezien dat ik een aantal termen uit de wereld van SEO heb gelinkt naar een pagina uit mijn Begrippenlijst. Zo vind je eenvoudig de uitleg van die termen, waar ik die begrippenlijst ook speciaal voor heb aangemaakt. Dat dit wat SEO-voordeel oplevert is aardig, maar niet de reden om te linken. Die link moet dus echt wat toevoegen voor je bezoeker en deze naar een pagina met meer relevante informatie  brengen.

3. Afbeeldingen worden ook geïndexeerd

Wanneer je jouw afbeeldingen goed optimaliseert, worden ook die beter vindbaar in de zoekmachines. Dankzij Google Universal Search zie je steeds vaker afbeeldingen in de zoekresultaten. En daarmee kun je dus ook bezoekers naar jouw website krijgen. Daarnaast dragen de juiste bestandsnamen ook weer (iets) bij aan de vindbaarheid van je pagina/artikel.

Lees: Afbeeldingen op je website optimaliseren: SEO quickwin

Hoe afbeeldingen negatieve impact hebben op je SEO

Afbeeldingen zijn niet alleen positief voor je SEO. Zo kom nog maar al te regelmatig tegen dat afbeeldingen in hoge resolutie zijn geüpload. Dat is absoluut niet nodig. Een afbeelding hoeft online niet heel groot en zeker niet in hoge resolutie te zijn. Grote afbeeldingen zorgen voor enorme vertraging van je website, omdat er enorme bestanden moeten worden geladen. Technisch optimaliseren van je afbeeldingen is dus ook van belang.

Lees: Afbeeldingen technisch optimaliseren

4. Regelmatig nieuwe content: Google komt vaker langs

Nieuwe content is niet per se een directe SEO-factor, maar draagt wel in positieve zin bij. Publiceer je dagelijks, wekelijks of maandelijks op een vast moment nieuwe content, dan komt Googlebot met dezelfde regelmaat je website bezoeken. De zoekmachinebot heeft dan namelijk “geleerd” (machine learning) dat er weer iets nieuws moet staan en komt dat controleren. Daarbij wordt over het algemeen je hele website weer even meegenomen, waardoor wijzigingen worden meegenomen in de index.

De effecten van regelmatig nieuwe content

Doordat de zoekmachinebot opnieuw indexeert worden bijvoorbeeld nieuwe paginatitels en meta-omschrijvingen eerder vertoond, en heroverweegt de zoekmachine je posities wat vaker. Dat kan positief uitpakken, maar ook minder positief. Van dat laatste ga ik over het algemeen niet uit. Zolang jij maar goede intenties hebt en goede content schrijft voor je bezoeker.

Een mooi voorbeeld

Tijdens een gesprek met een lokale makelaar kwam ik in de zoekresultaten een adres tegen waarvan ik wist dat het niet hun kantooradres was. De makelaar wist mij te melden dat dat het adres was van een woning die diezelfde ochtend in de verkoop was gegaan. Googlebot komt dus dagelijks op hun website om het nieuwe aanbod op te pakken en gebruikt dat direct in de index. Puur omdat het makelaarskantoor dagelijks het aanbod ververst.

5. Goede artikelen verdienen zelf hun backlinks

Wanneer je goede artikelen schrijft, zullen mensen hier uiteindelijk naar gaan linken. Door het beste blog te schrijven dat je maar kunt schrijven over een bepaald artikel, verdien je uiteindelijk je backlinks. En dat is weer heel goed voor je SEO. In het screenshot hieronder zie je hoe een aantal artikelen van mij de nodige backlinks hebben verdiend:

Screenshot van paginaoverzicht in Ahrefs voor optimusonline.nl met tientallen tot honderden links en verwijzende domeinen naar vooral blogs op de website.

Verwijder oude blogs

Er is niks mis met het verwijderen van oude/verouderde artikelen op je blog. Of het echt (een positief) effect heeft op je SEO is nog een punt van discussie. Sowieso is het prima om kritisch te kijken naar de inhoud van je eigen website of blog. Is iets niet meer actueel, waarom zou het er dan nog staan? Voldoet het niet aan jouw huidige kwaliteitseisen, wat doet het nog op je website?

Lees: Content pruning: waarom je in je website moet snoeien

Of verbeter je artikelen

Artikelen die beter kunnen, moeten beter. Zo pas ik ook regelmatig artikelen aan. Of ik loop ze helemaal na om ze op alle mogelijke punten te verbeteren. Zo heb ik mijn handleiding voor zoektermenonderzoek in 2014 geschreven, en daarna nog meerdere keren geüpdatet. En dat doe ik sinds 2018 met vrijwel alle artikelen op mijn website. Vooral als ik zie dat er meer, betere en/of meer actuele informatie in kan dan er nu in staat.

Ja, bloggen kost veel tijd

Bloggen kost tijd, veel tijd. Ook ik schud niet zomaar een blog uit mijn mouw. Een beetje blog kost mij zo 4 tot zelfs wel 8 uur. Echt. Het levert me alleen zoveel op:

  • Autoriteit
  • Vindbaarheid
  • Klanten

Ik teken ervoor.

Bloggen is een marketingmiddel en marketing kost tijd en geld. SEO is daarbij geen doel wat mij betreft. Ik schrijf de meeste blogs sinds zo ongeveer halverwege 2014 puur op inhoud. Vindbaarheid is een mooie bijkomstigheid. En zelfs in die bijkomstigheid ben ik behoorlijk succesvol, durf ik wel te stellen :-)

Blog jij? Merk jij daar een SEO-effect van? Deel jouw ervaringen over bloggen en SEO of stel je vraag, ik reageer altijd.

 

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

12 antwoorden
  1. Jake
    Jake zegt:

    Een hele goeie artikel. Wij schrijven ook artikelen om een betere PR te krijgen. Bloggen helpt goed, een website met goede inhoud scoort altijd hoger. Echter kost het wel veel tijd, maar dat moet je er ook voor over hebben.

    Beantwoorden
  2. Learnit
    Learnit zegt:

    Bij welke lengte van een blog heeft het een negatief effect?
    Bijvoorbeeld als het minder dan 300 woorden is?
    Of is daar nog niet echt een vast beeld van?

    Groetjes,
    Robert

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Ik zeg altijd: “zo lang als nodig, zo kort als mogelijk”.
      Zo lang als nodig heeft te maken met de inhoud. Je hebt nu eenmaal een onderwerp dat je behandelt en daarin wil je je niet laten beperken door het aantal woorden.
      Zo kort als mogelijk heeft weer te maken met woord- en zinsgebruik en opmaak. Dat moet geen woordenbrei worden en je wilt geen overbodige informatie of herhaling.
      Klaar.

      En even hoor: aan 300 woorden zit je zo. Mijn blogs gaan gemiddeld dik over de 1000 woorden.

      Ik geloof echter niet in lengte als factor voor vindbaarheid. Het zit ‘m in waardevolle informatie, relevantie en duidelijkheid qua onderwerp. En dat laatste is eerlijk gezegd wel makkelijker met een wat langere tekst. Heel zwart-wit gesteld kun je uit 10 woorden minder context opmaken en dus een hoofdonderwerp bepalen dan wanneer je 100 woorden schrijft.

      Meer hierover in dit artikel.

  3. Peeters Nelly
    Peeters Nelly zegt:

    Hoi, een heel goed artikel. We proberen toch allemaal hoger in Google te Komen door goede content te schrijven. Ik probeer meestal 1500 woorden te schrijven. Regelmatige content aanbrengen is de beste tip zo dat je ook naambekendheid Krijgt.
    Vriendelijke groetjes,
    Nelly

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Met het laatste ben ik het zeker eens. Ik zie dat het voor mij in ieder geval heel goed werkt om regelmatig nieuwe blogs te plaatsen. Maar ook schrappen wat niet meer relevant is en blogs samenvoegen die te veel overeenkomsten hebben dan wel beter 1 geheel kunnen zijn, werkt heel goed. Kwaliteit boven kwantiteit, ook wat betreft woorden trouwens. Als je met 800 woorden uit kan, waarom zou je er dan 1500 schrijven?

      Als je het beste artikel schrijft dat je kunt schrijven over een onderwerp, kom je al gauw over de 1000 woorden hoor, dat zeker. Het doel bij mij is in ieder geval nooit de lengte, altijd het doel en de inhoud.

  4. Sander Touw
    Sander Touw zegt:

    Goed artikel! Je laat heel fraai zien wat bloggen wel én niet is. Vooral het feit dat de blogs zelf enorm waardevol en van hoge kwaliteit moeten zijn is vaak een aandachtspunt. Sommige mensen denken bij het woord ‘blog’ aan een simpel hobby-blogje, maar met flinterdunne content die weinig toevoegt ga je de top in Google niet bereiken.

    Beantwoorden
  5. Max vd Zee
    Max vd Zee zegt:

    Werkt perfect, bedankt voor de tips. Mijn klant heeft gem. maar 2 bezoekers per dag per blogartikelen maar heeft er nu 70 artikelen dus al gauw meer dan 100 bezoekers per dag erbij;)

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Dat is inderdaad een mooi aantal bezoekers dankzij het bloggen. En dat je dit blog hebt gevonden en erop reageert, geeft ook aan dat het werkt, toch? :-)

  6. Tessa
    Tessa zegt:

    Waardevol artikel! Vooral de tips dat afbeeldingen ook kunnen ranken en dat het ook belangrijk is om artikelen te updaten. Deze zie je niet vaak verschijnen in de ‘standaard’ blogs.

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Dank je wel voor je mooie woorden Tessa. Het is ook mijn bedoeling om niet ‘standaard’ blogs te leveren. Die kun je overal wel vinden. :-)

  7. Lucas Milan
    Lucas Milan zegt:

    Blogs hebben inderdaad een goede invloed op je SEO, maar dan gaat het wel om goede blogs. Je kunt niet gewoon iets neerpennen met de juiste zoekwoorden en verwachten dat het veel voor je website zal betekenen. En het verwijderen van oude blogs is zeker een goed idee. Vooral hoe je zo dan een betere blog kunt schrijven met updates en je die dan weer kunt plaatsen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.