Iedereen kan zelf een website maken met WordPress, of toch niet?
Iedereen kan een website maken. Zeker met WordPress. En ook iedereen kan teksten schrijven. Tuinieren. Bedenk zelf iets. Het lijkt allemaal makkelijk, maar het valt niet mee. Zeker, WordPress maakt het je makkelijk om zelf een website te maken en er zijn overal handleidingen en tutorials te vinden waardoor het wel heel laagdempelig wordt. Toch is een WordPress website bouwen zo makkelijk nog niet. Er is veel mogelijk en het is betaalbaar. Tenminste, zo lijkt het. Maar niet alles is wat het lijkt.
-Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 14 oktober 2017 en geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 13 oktober 2022-
Een website maken met WordPress: iedereen kan het
Simpel gezegd kan iedereen wel een website maken met WordPress. In 6 stappen ben je er:
- Je schaft een domeinnaam aan;
- Je kiest een hostingprovider en een hostingpakket;
- Je installeert WordPress;
- Je kiest een theme;
- Je vult het theme;
- Klaar!
Zo kan iedereen het. Zo lijkt het tenminste. Maar of je daarmee het gewenste resultaat haalt is een tweede. Zonder goede voorbereiding sla je met je website geheid de plank mis. En er zijn meer redenen waarom je jouw WordPress website beter door een professional kunt laten bouwen.
Het voordeel van een professionele websitebouwer
Schakel je een goede professionele websitebouwer in, dan voegt die waarde toe door zijn of haar kennis en kunde. Niet alleen op het gebied van WordPress. Een goede professional helpt jou bij een groot aantal relevante aspecten van jouw website:
- Plugins
- Techniek
- Vormgeving
- Marketing
- Installeren van Google Search Console, Google Analytics en meer
Eerst even dit: ik schrijf hierboven expliciet ‘een goede professionele websitebouwer’. Want ook tussen de professionele websitebouwers zitten grote verschillen.
Kunnen we nu door om bovenstaande punten door te nemen.
De ene professionele websitebouwer is de andere niet
Ik kom nog steeds websites tegen die door professionele websitebouwers gebouwd zijn, die op belangrijke punten de plank misslaan. Websites waarbij design belangrijker is dan functionaliteit bijvoorbeeld. Websites die niet uitstralen wat deze moeten uitstralen. Of websites waarbij de websitebouwer de klant niet goed adviseert om bijvoorbeeld doodlopende straten te voorkomen.
Een mooie website is nog geen goede website
- Sliders (brrrr!)
- Enorme headerfoto’s (want dat heeft iedereen tegenwoordig)
- Achtergrondvideo’s (leiden enorm af)
- Ghost buttons (want dat is zo lekker subtiel; NEE die button moet opvallen)
- Socialemedia-icoontjes bovenin (wil je mensen gelijk weer van je website af sturen?)
- Hoofdmenu’s die je bezoeker niet helpen (je websitemenu moet duidelijk zijn)
- Uitklapmenu’s (onoverzichtelijk en vaak super onhandig in gebruik)
- Een contactpagina met eerst nog een grote header (ik kom hier voor 1 ding en dat is niet jouw header)
Bespaar niet op je website
Ik begrijp heel goed dat je als startende ondernemer op je centen moet letten. Maar ik weet ook dat een niet goed opgezette website geld kost en een website waarin op de juiste manier tijd en geld in is geïnvesteerd zijn geld terugverdient. Toch maar zelf je WordPress website maken als je geen budget hebt?
Zelf bouwen in WordPress? Reken op minimaal 100 uur werk
Als je de tijd hebt om alles zelf uit te zoeken, kan je zeker overwegen om zelf je website te bouwen. Reken er wel op dat je dan minimaal 100 uur nodig hebt om zowel de basis van een goede website te kennen als alle meer technische aspecten te beheersen. Persoonlijk begin ik er in ieder geval niet meer aan om zelf iets te bouwen. Het is niet mijn vak en ik heb geen zin om er tijd in te steken om dat allemaal te leren. Ieder zijn specialisme, en ik het mijne.
Een goede professional helpt je met plugins
Een goede WordPress professional kent de plugins die je nodig hebt. En raadt je ook af om bepaalde plugins te gebruiken. In de meeste gevallen vertraagt een plugin je website. Zo weinig mogelijk plugins gebruiken dus, terwijl er juist zulke leuke en handige plugins zijn. Dat is precies de valkuil wanneer je zelf je site bouwt: dan installeer je (te) veel plugins en maak je jouw website traag. Bij een goede WordPress-specialist zal je dat niet gebeuren.
Een professionele websitebouwer zorgt voor de juiste techniek
Als je WordPress gebruikt, hoef je toch niet aan techniek te denken? Dat doet WordPress toch al? Neen. Niks van dat. Er komt namelijk meer kijken bij techniek dan alleen je CMS. De hiervoor genoemde plugins bijvoorbeeld, maar ook zaken als hosting en CSS en JavaScript zijn specialistische zaken waar een professionele websitebouwer kennis van heeft.
Een beetje websitebouwer weet wat goede vormgeving doet
Heb je een goede websitebouwer te pakken, dan weet die hoe vormgeving ingezet moet worden. Niet “mooi omdat het mooi is”, maar een ontwerp dat functioneel is. Dat mag mooi zijn, zolang het maar niet zorgt voor onduidelijkheid bij jouw websitebezoeker. Soms kan je websitebouwer de vormgeving zelf prima uitvoeren, soms komt daar een (externe) vormgever bij. Een websitebouwer die weet hoe het werkt, kan je ook vertellen waarom bepaalde keuzes qua vormgeving gemaakt worden.
Soms weet een webbouwer ook meer over marketing en conversie
Ze zijn zeldzaam, maar ze zijn er: websitebouwers met een commerciële marketingtechnische insteek. Websitebouwers die weten dat een website moet converteren en hoe dat werkt. Die zijn wel goud. Want je website moet toch iets opleveren? Sterker nog: zichzelf terugverdienen ook. De juiste buttons op de juiste plek, een stuk SEO, teksten op de juiste plek, enzovoort. Marketing en conversie zijn super relevant en de echt goede websitebouwers hebben daar op zijn minst basiskennis van.
De beste websitebouwer installeert GA, GSC en eventueel GBP
De wattes? Ja sorry hoor, ik kon niet alles voluit schrijven in de koptekst. Dus: De beste websitebouwer installeert:
- Google Analytics (GA)
- Google Search Console (GSC)
- Google Bedrijfsprofiel (GBP)
Deze gratis diensten van Google zijn alle drie relevant voor jouw website. Google Bedrijfsprofiel voor het verifiëren van jouw bedrijf en bedrijfsgegevens. Google Analytics geeft je statistieken over je bezoekers. Google Search Console helpt je jouw website technisch te onderhouden. Een goede websitebouwer zorgt ervoor dat dit allemaal aangemaakt is en gekoppeld wordt aan jouw website.
Kun je dat niet zelf in WordPress?
Ja, je kan het allemaal zelf in WordPress. Er zijn plugins voor, maar iedere plugin is een risico qua veiligheid en vertraging van jouw website. Of je moet technischer zijn en in PHP kunnen werken. Haak je al af? Ik eerlijk gezegd ook. Daarom besteed ik dat dus uit. En het heeft echt de voorkeur om GA en GSC in PHP te plaatsen in plaats van daar een plugin voor te gebruiken.
Zelf bouwen in WordPress kan, maar…
Natuurlijk kun je zelf aan de slag met WordPress. Daar komt alleen wel wat meer bij kijken dan domeinnaam en hosting regelen, WordPress installeren, theme kiezen en vullen. Een echt effectieve website zit technisch en grafisch goed in elkaar. En daar komt jarenlange kennis bij kijken. Je kunt veel van die kennis zelf opdoen, maar dat gaat je dus echt veel, heel veel tijd kosten. Als je die tijd hebt, prima. Maar reken er wel op dat die kennis niet zo compleet is als van een ervaren webbouwer.
Child theme: voor een echt eigen identiteit
Als je jouw WordPress website een echt eigen identiteit wilt geven, is een child theme belangrijk. Dat kun je ook zelf uitvogelen, maar vraagt wel weer extra tijd, inzet en technische achtergrond. Met een child theme zet je bepaalde instellingen vast in je theme, zoals lettertypes, lettergrootte en kleuren. Maak je geen child theme, dan ben je dat soort instellingen kwijt bij een update van je theme en kun je het allemaal opnieuw instellen.
Ik sleutel ook niet aan mijn auto
Ik heb geen verstand van auto’s. Zeker niet van de techniek. Dus ik sleutel niet aan mijn auto. Met YouTube-filmpjes en andere internet-kennis kom ik vast een heel eind. Maar er is ook een risico dat er iets misgaat. Om exact die redenen besteed ik zowel mijn auto als mijn website uit aan specialisten.
Niks is onmogelijk
Natuurlijk, er zijn mensen die zelf een betere website kunnen bouwen dan een WordPress-specialist. Dat zijn wel uitzonderingen. Ook omdat de WordPress-specialist waar je het mee vergelijkt dan niet de beste is 😉. Er zijn goede hobbyisten en matige professionals.
Heb jij zelf je website gebouwd (al dan niet in WordPress) of heb je het overwogen? Overdrijf ik of ben je het met me eens? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en mening. Plaats hieronder je reactie.
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.
Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?
Ik heb mijn eigen websites gebouwd (eerst in Joomla, toen in WordPress), maar dat is zoals je zegt zeker geen kattenpis.
Ik vond het leuk om te leren, maar het is zeker niet voor iedereen. En het kost je een hoop frustratie en tijd :)! Een professionele webbouwer inschakelen is voor verreweg de meeste ondernemers de verstandigste keuze denk ik.
Bevestiging vanuit ervaring. Hoe duidelijk wil je het hebben? :-) Dank je wel Michiel.
Omdat ik weinig budget had toen ik begon als ondernemer ben ik gestart met een webbouwer die de basis van mijn wordpress website had aangemaakt en ik de rest zelf moest invullen en uitzoeken.
Op den duur kwam daar een Woocommerce webshop bij. Ik kwam er zelf niet meer echt uit en hij was geen Woocommerce expert.
Toen op zoek gegaan naar een webdesigner die twee nieuwe sites voor me kon bouwen voor een niet al te groot budget. Helaas heb ik me daar lelijk in vergist. Slechte communicatie, veel dingen die ik alsnog zelf moest uitzoeken, 1 site werd maar niet afgemaakt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Na heel veel frustratie besloten om daar weg te gaan en op zoek te gaan naar een goede proffesioneler partij met een goede communicatie. Iets wat me uiteindelijk dus onnodig geld heeft gekost.
Mijn advies is dus hetzelfde als die van jou; zoek een goede webdesigner met verstand van zaken! Dan liever iets meer betalen dan zelf alles uitzoeken of een bedrijf inschakelen die te weinig verstand van zaken hebben.
Dit is ook precies de reden waarom ik dit artikel schreef. Ik snap dat je als startend ondernemer niet een onbeperkt budget hebt. Sterker nog, ook als je wel kan investeren, is er een risico dat je de verkeerde keuze maakt, bijvoorbeeld omdat het prijsverschil moeilijk uit te leggen is. Vaak is goedkoop duurkoop. Je website is alleen wel de online toegang tot je bedrijf en die verdient ook de juiste uitstraling. Dat krijg je zelf niet makkelijk voor elkaar (op een uitzondering na) en niet iedere webbouwer of webdesigner maakt er de website van die je nodig hebt. En die je verdient.
En weer een bevestiging van mijn verhaal. Jammer dat je het zo hebt moeten ervaren en door schade en schande wijs hebt moeten worden. Ik hoop dat dit artikel mensen helpt om ten eerste te realiseren dat een website niet iets is dat je zomaar zelf doet, en ten tweede dat niet iedere webbouwer geschikt is voor wat jij nodig hebt. Ik zou er bijna een adviesdienst voor opzetten ;)
Nou dat zou nog niet eens zo’n gek idee zijn (zo’n adviesdienst).
En iets van een keurmerk voor webbouwers zou ook niet slecht zijn.
Hoe kan ik een website maken in Wordpress of een andere site builder domeinnaam dirkmolens.nl
> Hoe kan ik de foto’s van mijn oude website https://web.archive.org/web/20220106131304/http://dirkmolens.nl overzetten in Wordpress?
Hoe kan ik een contactformulier in Wordpress zetten?
Hoe kan ik de foto’s naast elkaar plaatsen op een pagina in Wordpress zetten?
Jouw vragen zijn precies de reden waarom ik dit artikel schreef Dirk. Zo simpel is het maken van een (WordPress) website dus niet. Dat is dan ook de reden dat ik mijn website laat bouwen door specialisten en het niet zelf doe.
Wil je het wel zelf doen, dan zijn er vele websites waar instructies (en antwoorden op jouw vragen) te vinden zijn. Of je vindt het op YouTube terug.