Hoe vaak moet je een website vernieuwen?

Hoe vaak moet je jouw website vernieuwen? En met vernieuwen bedoel ik dan ook echt een nieuwe website dan wel een flink redesign. Voorheen was de levensduur van een website minstens 5 jaar, nu moet je iedere 3 jaar wel een nieuwe website. Zeggen ze. 

Maar is dat zo? Hoe lang gaat een website eigenlijk echt mee?

Wat is precies het vernieuwen van een website?

Om een gedegen antwoord te formuleren op de vraag hoe vaak je een website moet vernieuwen heb je eerst een definitie nodig van het woord ‘vernieuwen’. Is dat het aanpassen van een kleur? Is dat een compleet nieuwe website neerzetten? Pas wanneer we de definitie helder hebben, is het mogelijk om echt goed te bepalen hoe vaak je een website vernieuwt.

Mijn definitie van vernieuwen in geval van websites

Voor mij is het vernieuwen van een website een echt duidelijk redesign, waardoor de website er totaal anders uitziet. Dat kan zijn met een nieuwe huisstijl of met compleet nieuwe opmaak van pagina’s. Wie de website eerder bezocht heeft moet dus echt het gevoel hebben dat er iets totaal anders staat.

Mijn eigen website als voorbeeld

In oktober 2012 startte ik met Letterzaken. Mijn website werd gebouwd door mijn grafisch vormgever, die toen ongeveer dezelfde kennis van online had als ik. Dus kreeg ik een niet-mobielvriendelijke website op http. Https was toen nog geen noodzaak en mobielvriendelijke websites waren toen wel in opkomst, maar eigenlijk had de website toen al wel direct mobielvriendelijk moeten zijn. En er zat zelfs een slider in :-O

Dus liet ik mijn website compleet vernieuwen in 2015, inclusief mobielvriendelijk theme en beveiligde verbinding via https.

Zo zag de homepagina van Letterzaken er in augustus 2016 uit: met slider en best veel tekst.

letterzaken.nl voor deze vernieuwd werd in 2016, met slider, veel tekst en ook nog eens niet mobielvriendelijk, al kun je dat hieraan niet zien.

Bijna 3 jaar na de lancering van mijn website had een compleet nieuwe. En dat was ook wel nodig. Dit is hoe de homepagina van mijn website er in september 2016 uitzag na het redesign:

De homepagina van letterzaken.nl in september 2016 met een grote blauwe balk met daarin de tagline 'Haal meer omzet uit je website".

Inmiddels ziet de homepagina er ook alweer wat anders uit, maar in basis is het nog wel dezelfde website. De grote blauwe balk is een stuk smaller geworden, het menu is al een paar keer gewijzigd en onder de blauwe balk is er nog meer veranderd in de tussentijd. Maar echt helemaal vernieuwd is de website 3 jaar later niet en dat is ook niet het plan. Niet helemaal tenminste, daarover verderop meer.

Na 1 jaar een compleet nieuwe website?

Op LinkedIn kwam ik een bericht tegen dat eigenlijk ook de aanleiding is voor dit blog. Een connectie van mij kondigde een nieuwe site aan. Een jaar na het lanceren van de (eerste) website. Waarom?

Bericht op LinkedIn waarin een nieuwe website wordt aangekondigd, slechts 1 jaar nadat de website gelanceerd is.

Ik heb zowel de eerste als de vernieuwde website bekeken en ze zijn inderdaad beduidend anders. Toch denk ik dat een compleet nieuwe website niet nodig was geweest. Aanvullen van de informatie op de homepagina, nieuwe pagina’s erbij; het had echt eenvoudiger gekund zonder de hele website te vernieuwen. Een mooie website is het wel geworden…

Overigens weet je inmiddels vast wel dat ik niet per se op een mooie website zit te wachten.

En deze nieuwe website was dus niet nodig geweest. Zonde, als je het mij vraagt.

Hoe lang gaat een website nu mee dan?

Kijk, 1 jaar is echt heel kort. Ik denk dat we het daar wel over eens zijn. Het kan zijn dat je in 1 jaar nieuwe inzichten hebt gekregen, je hebt ontwikkeld en daarom je website wilt vernieuwen. Maar moet je dan echt een compleet nieuwe website laten bouwen? Ik vind van niet. Als dat zo is, heb je naar mijn mening de voorbereidingen van de eerste lancering van je website niet goed gedaan.

Is 3 jaar dan de maximale levensduur?

3 jaar na de lancering van mijn website was er het vernieuwde letterzaken.nl en 3 jaar later ben ik weer bezig met vernieuwing van mijn website. Is 3 jaar dan toch de maximale levensduur van een website? Wat mij betreft niet. Mijn website als voorbeeld:

 • De eerste opzet voldeed in een groot aantal opzichten gewoon niet; dat inzicht kwam pas gaandeweg bij mij en mijn grafisch vormgever
 • In de tussentijd heb ik wel wijzigingen doorgevoerd, maar die zijn geen compleet redesign
 • De wijzigingen die ik nu wil doorvoeren zijn niet zo ingrijpend dat ik het ‘vernieuwen’ zou noemen

Als je mijn website als voorbeeld neemt, gaat 3 jaar dus niet op. Maar dat is maar één voorbeeld en daarmee niet representatief. Wanneer vernieuw je jouw website dan wel?

Wanneer je wel je website vernieuwt

Een nieuwe website heb je echt nodig wanneer:

 1. er wijzigingen zijn in jouw bedrijf die zo ingrijpend zijn dat ook jouw website anders moet: een nieuwe naam, een andere huisstijl
 2. jouw website duidelijk verouderd is: niet mobielvriendelijk (bestaat dat nog?), verouderde technieken die niet meer worden ondersteund door de browsers, of het ontwerp gewoon niet meer van deze tijd is
 3. je website gehackt of gecrasht is

Dat laatste kun je prima voorkomen met een goede hostingprovider die geeft om veiligheid, zelf de beveiliging van je website goed bijhouden en zorgen voor onderhoud van je WordPress website.

Jouw website kan met gemak 5 jaar of langer mee

Uiteindelijk is het een kwestie van zorgvuldige keuzes maken. Als je jouw website zo bouwt of laat bouwen dat het ontwerp zo tijdloos mogelijk is, hoef je echt niet na een paar jaar weer een nieuw design. Daar heb ik het ontwerp van mijn homepagina op uitgekozen. Natuurlijk sleutel ik er (samen met mijn websitebouwer) wel wat aan, maar de basis blijft het ontwerp uit 2016.

Net een badkamer

Vergelijk het met een badkamer. Je kunt wel tegels met heel hippe kleurtjes kiezen, maar hoe lang blijven die gangbaar? Het oranje en groen uit de jaren ’70 van de vorige eeuw zul je nog maar weinig tegenkomen tegenwoordig. En als je het in jouw nieuwe woning zou hebben, zou je het vast snel vervangen. Kies dan voor neutrale materialen en kleuren en maak de badkamer naar jouw smaak met accessoires. Zo hebben wij het ook gedaan met onze badkamer.

Jouw website kan ook een zo tijdloos mogelijk ontwerp krijgen, dus zonder allemaal hipheden die vaak toch niks toevoegen voor jouw websitebezoeker. En dan kun je zo gaandeweg aan de slag met het verbeteren van je vindbaarheid en je conversie.

Zo kan jouw website echt 5 jaar of langer mee hoor.

Wat jij gaandeweg kunt verbeteren aan jouw website

Je zorgt zelf voor een website in goede conditie door:

 • regelmatig de snelheid van je webpagina’s te testen en daar actie op te ondernemen (of dit uit te besteden)
 • regelmatig nieuwe foto’s te uploaden, een nieuwe bril, een ander kapsel of een compleet nieuw team zijn reden genoeg voor nieuwe foto’s
 • je teksten eens kritisch na te lopen om ze te verbeteren en te updaten
 • noodzakelijke updates echt regelmatig uit te voeren (plugins, add-ons, themes)
 • eventuele blogs ook regelmatig te updaten, samen te voegen of zelfs oude blogs te verwijderen

Dat laatste doe ik ook. Ondertussen heb ik zo een stuk of 10, 15 blogs verwijderd en een aantal samengevoegd omdat er te veel overlap was. En ik loop regelmatig mijn blogs na om ze te updaten waar nodig. Maar eigenlijk gaat dat wat minder over het vernieuwen van je website en de levensduur. Wel vind ik het nodig om je website zo relevant en actueel te houden.

En wat ik dan nog wil met mijn website?

Mijn plannen met mijn website, 3 jaar later

Op het moment van schrijven is het juli 2019 en ben ik achter de schermen rustig bezig om een nieuw design voor de webpagina’s door te voeren. Dit geldt trouwens niet voor de blogartikelen, die blijven (in ieder geval voorlopig) zoals ze nu zijn. Verder wil ik alle teksten verbeteren. De teksten van de (commerciële) webpagina’s zijn inmiddels 3 jaar of zelfs ouder en mogen echt wel even opgefrist en verbeterd worden.

Wat vind jij? Valt er een levensduur aan een website te hangen? Wanneer zou jij je website vernieuwen? Ik ben benieuwd naar jouw gedachte of vragen, dus kom maar door met die reacties.

 

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

7 antwoorden
 1. Christian
  Christian zegt:

  Interessante discussie, volgens mij ben je als eigenaar van een website regelmatig bezig met het ‘vernieuwen’ van je website. Het is net welke definitie je daaraan koppelt.

  De drang naar opfrissen en vernieuwen is mens eigen vrees ik, dat je erop uitgekeken raakt. Zoals je zelf al aangeeft ben jij er ook mee bezig, als ik er ruimte voor maak wil ik er ook weer een klap op geven ;).

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Wat betreft de definitie van ‘vernieuwen’ ben ik het uiteraard helemaal met je eens. Vandaar ook dat ik daar zelf een voorzet voor gegeven heb in het artikel. Gaan we uit van echt een compleet nieuwe website, dan vind ik zelf dat dit echt niet voor iedereen binnen 5 jaar weer moet. Mijn huidige website kan zeker nog een aantal jaar mee, vind ik. En wie dat niet vindt, mag dat uiteraard ook (onderbouwd) toelichten ;-)

 2. Tim
  Tim zegt:

  Goed artikel.

  Misschien is de belangrijkste reden wel dat de techniek vooruit gaat. Ik heb mijn WordPress website 1 jaar geleden compleet vernieuwd omdat het thema niet meer onderhouden werd. Daarnaast functioneerde het thema niet optimaal op mobiele apparaten.

  Met andere woorden wordt je soms een beetje in de richting van een nieuwe website geduwd. Al denk ik dat je niet al te vaak je website compleet moet vernieuwen omdat het ook bezoekers af kan schrikken.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Mooie aanvulling Tim. Inderdaad is een theme dat niet meer ondersteund/onderhouden wordt een belangrijke reden om je website te vernieuwen. Met de meeste betaalde themes zou je hier echter niet tegenaan moeten lopen.

   En ik ben het met je eens dat je niet te vaak en compleet nieuwe website moet hebben, omdat bezoekers jouw bedrijf anders ook niet meer herkennen (ik gok dat je dat met name bedoelt). Beter is om beetje bij beetje wat wijzigingen door te voeren. En zo hoef je dus uiteindelijk niet iedere 3 tot 5 jaar een nieuwe website :-)

  • Wilko van der Ploeg
   Wilko van der Ploeg zegt:

   > Ik heb mijn WordPress website 1 jaar geleden compleet vernieuwd omdat het thema niet meer onderhouden werd.

   Dat is een belangrijke reden, waarom ik sinds 2012 al geen thema’s meer gebruik, maar theme frameworks. Tot vorige jaar heb ik Genesis gebruikt en gebruik dit nog steeds voor klanten die hier een voorkeur voor hebben. Het voordeel van Genesis is, dat het geen thema op zichzelf is, maar de ‘kern’ waaromheen je als ontwikkelaar zelf je thema kan ontwikkelen.

   Zo kan je je thema letterlijk ‘op de groei’ (laten) bouwen.

   Een nieuwe tool die ik tegenwoordig gebruik gaat nog een stapje verder.

   Mijn ervaring met bedrijven die _veel_ premium thema’s maken, is dat de thema’s vroeger of later ‘te vondeling worden gelegd’. Bedrijven die zich concentreren op één of twee frameworks zetten vaak een hele stabiele basis neer, waar je makkelijk jaren mee uit de voeten kan.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Klinkt als een logische stap Wilko. Vooralsnog verwacht ik dat de grote themes als Avada, Divi en Enfold niet zomaar verdwijnen. Natuurlijk is dat risico er altijd, net als het risico op een faillissement. De laatste tijd krijg ik vaker mee dat men Genesis Framework gebruikt, je bent dus niet de enige die deze keuze gemaakt heeft.

  • Wilko van der Ploeg
   Wilko van der Ploeg zegt:

   > De laatste tijd krijg ik vaker mee dat men Genesis Framework gebruikt, je bent dus niet de enige die deze keuze gemaakt heeft.

   Gelukkig niet. Gezien de licentie policy van Genesis (geen terugkerende licentiekosten), zou ‘Studiopress’ al lang niet meer bestaan als ik de enige koper zou zijn geweest ;)

   Bij de ‘end user’ is Genesis wat minder bekend omdat het geen ‘drag and drop, easy to use’ thema is, maar vooral een thema bedoeld voor de webbouwer. En daar zit hem ook juist de kracht in, het gebrek aan tijdrovende ‘overhead’ die juist zo eigen is aan de thema’s die jij noemde.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.