Hoe pak je plagiaat aan? Lessen van een ervaren geplagieerde

Hoe pak je plagiaat aan? Lessen van een ervaren geplagieerde

Je schrijft artikelen, fotografeert of creëert op een andere manier dingen die je (ook) digitaal publiceert. En dan moet je erachter komen dat iemand jouw materiaal heeft gebruikt. Een plagiaatpleger, of eigenlijk: inbreuk op auteursrecht. Verrekte irritant, want jij hebt er zo je best op gedaan. Gelukkig is jouw werk automatisch auteursrechtelijk beschermd en daarom mag je actie ondernemen. Wat je kunt doen en hoe, nemen we hier samen door.

Disclaimer: geen juridisch advies

Let op: ik geef je hier geen juridisch advies. Voor alle juridische zaken omtrent intellectueel eigendom en auteursrecht verwijs ik je graag naar Charlotte’s Law. Een enkel advies krijg je wel op basis van de basiskennis die ik heb, maar voor alle juridische details moet je dus bij Charlotte zijn (linkjes verderop).

Plagiaat versus inbreuk op auteursrecht

Wanneer is het plagiaat en wanneer is het inbreuk op auteursrecht? Plagiaat is een soort van algemene term die gebruikt wordt wanneer iemand iets kopieert of overneemt van een ander. Juridisch gezien hebben we het altijd over inbreuk op auteursrecht. En: dat auteursrecht luistert wel nauw, dus je moet de inbreuk wel echt goed kunnen aantonen. In dit artikel heb ik het over plagiaat als zijnde het kopiëren van jouw werk, of delen daarvan. En wanneer het gaat om de juridische kant, heb ik het over inbreuk op auteursrecht.

Wat is het probleem met plagiaat?

Er zijn verschillende redenen waarom plagiaat een probleem is, of kan zijn:

 1. Inbreuk op auteursrecht; dit is sowieso aan de orde en wat mij betreft het belangrijkste probleem
 2. Duplicate content; hoeft niet per se een probleem te zijn en is het waarschijnlijk ook niet
 3. Gedoe; opsporen van plagiaat kost tijd, je moet er werk van maken en het is irritant dat iemand iets van jou jat

En het is gewoon vreselijk irritant als iemand het gore lef heeft iets te jatten van jou, waar je tijd, moeite, creativiteit en meer in hebt gestoken. Toch?

1. Inbreuk op auteursrecht

Jij hebt iets gemaakt dat echt jouw ding is. Omdat ik met veel met teksten bezighoud, heb ik het dan voornamelijk over teksten. Een tekst die jij hebt geschreven is dan uniek, het heeft jouw stijl. Daarnaast heb jij er natuurlijk veel moeite in gestoken om die tekst te schrijven (of dat beeldmateriaal te maken…). Daar berust dan ook automatisch auteursrecht op. Tenzij de tekst generiek te noemen is. En dát kan een lastige worden. Want wanneer is een tekst generiek?

Meer dan 80 procent overeenkomst is toch duidelijk inbreuk op auteursrecht

De inbreuk op auteursrecht is hier wel duidelijk. Zoveel overeenkomst kan toch geen toeval meer zijn?

Vrijwel exacte overeenkomst is toch geen toeval?

Wanneer er meerdere zinnen (vrijwel) exact overeenkomen, is het wel bijzonder aannemelijk dat er plagiaat gepleegd is. Het kan geen toeval zijn wanneer er meer dan 80% overeenkomst is met jouw tekst. Toch kan het een welles-nietesspelletje worden en in dat geval zul je een jurist moeten inschakelen. Mede daarom is bewijs vastleggen heel belangrijk. Daarover verderop meer.

Alles wat je wilt weten over auteursrecht vind je bij Charlotte’s Law.

TIP: ‘plagiaat’ is dus geen juridische term, men spreekt over ‘inbreuk op het auteursrecht’. Houd daar rekening mee in je communicatie.

2. Duplicate content als gevolg van plagiaat

Wanneer iemand exact hetzelfde als jij publiceert, is er sprake van duplicate content. SEO-technisch hoeft dat niet zo gauw een probleem te zijn. Meestal zal degene die jou plagieert minder autoriteit hebben dan jij (anders hoeven ze jou toch niet te kopiëren?) en daarmee automatisch lager ranken in de zoekmachines dan jij. En de kans dat ze jouw complete tekst exact overnemen is klein. Het is mij in ieder geval nog nooit overkomen. Om echt duplicate content te zijn, moet vrijwel de hele pagina hetzelfde zijn. Verder is duplicate content niet echt een SEO-probleem.

Lees hier meer over duplicate content en SEO.

3. Het gedoe dat je ervan hebt

Plagiaat is gewoon gedoe. Allereerst moet je plagiaat zelf opsporen, dat kost tijd en moeite. En dan moet je het dus aanpakken, waarvoor je dus nog eens bewijs moet vastleggen. En zodra je dan je auteursrecht claimt, krijg je er vrijwel altijd een hoop gezeik van. Ze ontkennen, komen met smoesjes en denken dat het wel prima is als ze het enkel verwijderen. Maar goed, je moet ze eigenlijk wel aanpakken, want ze jatten als de raven.

TIP: Onderneem niet direct actie wanneer je inbreuk op jouw auteursrecht constateert. Je zit dan vaak (te) hoog in je emotie, waardoor je niet altijd alles rationeel benadert. Wacht even, denk goed na wat je moet doen en neem de tijd om je stappen te overwegen en te ondernemen.

Ze jatten als de raven

Online wordt er gejat als de raven. In de ruim 5 jaar dat ik nu actief ben, heb ik al tientallen keren moeten constateren dat iemand kennelijk vond dat mijn teksten zo goed waren dat hij of zij dit zelf niet beter kon. Da’s een mooi compliment natuurlijk, maar geen reden om dan mijn teksten maar te kopiëren en te gebruiken alsof je het zelf geschreven hebt. Wat ik zoal tegengekomen ben:

 • 1-op-1 kopiëren van teksten
 • delen uit teksten kopiëren en daar een eigen tekst mee schrijven
 • teksten herschrijven, zodat het geen exacte kopie is

Vooral dat laatste is behoorlijk sneaky, omdat het daarmee soms lastiger te bewijzen is dat jouw auteursrecht daarmee is aangetast. Hoe spoor je die plagiaatplegers nou op?

Hoe spoor je plagiaatplegers op?

Het ligt natuurlijk aan de content die je maakt hoe je de plagiaatplegers op het spoor komt. Voor het meeste zijn tools. Voor zowel afbeeldingen als tekst krijg je een overzicht van tools die je kunt gebruiken. Je zult zelf moeten ondervinden wat voor jou werkt.

Plagiaatcheckers voor teksten

De meeste plagiarism checkers voor teksten richten zich vooral op het controleren van stukken tekst die je zelf invoert in de tool. Deze bestaan dan ook vooral om te voorkomen dat studenten en andere schrijvers geen plagiaat plegen in hun scripties, whitepapers en zo. Of voor auteurs die willen checken of hun eigen tekst niet in aanmerking komt voor plagiaat. Wat je voor je online teksten nodig hebt is een tool die op basis van de tekst op een URL nagaat welke andere webpagina’s overeenkomstige teksten hebben.

De Plagiarism checkers dan

De tools zijn allemaal Engelstalig en heten dan Plagiarism checkers. Voor mijn teksten gebruik ik zelf Copyscape. Dat is gratis bij beperkt gebruik, maar wil je regelmatig content van (bijna) je hele website controleren op plagiaat, zul je moeten betalen. Een aantal andere gratis plagiaatcheckers om te gebruiken:

Bij de meeste van deze plagiaatcheckers plak je jouw tekst in een vak en checkt de tool de overeenkomsten. Alleen bij Copyscape en Copyleaks kun je een URL invoeren. De meeste tools vonden een tekst van mij niet op mijn website, alleen Quetext deed dat. Bij Copyscape en Copyleaks is dat niet aan de orde, omdat je de URL invoert en ze die natuurlijk checken op plagiaat. Voor deze tools betaal je dus wel als je serieus wat content hebt.

Overzicht van geconstateerde inbreuken op auteursrecht in CopyScape Premium

In CopyScape sla je de geconstateerde inbreuk op jouw auteursrecht op om ze zo eventueel af te handelen.

Automatisch checken op inbreuk

Wil je niet handmatig aan de slag, maar automatisch in de gaten laten houden of je webpagina’s gekopieerd worden? Dat kan ook. Kost je wel wat centen, maar dat scheelt je natuurlijk wel tijd. En je bent er mogelijk eerder bij dan wanneer je het zelf telkens handmatig moet checken. Dit zijn de plagiaatcheckers die (betaald, maar soms ook gratis) automatisch je content checken:

 • PlagiaShield; gratis eenmalige scan van 1 website tot 500 pagina’s, verschillende betaalde abonnementen voor meer pagina’s en/of websites
 • Do Not Copy: Nederlands initiatief waarbij je de keuze hebt 1 of (tot) 20 websites te checken op auteursrechtinbreuk voor een heel nette prijs
 • Copysentry: van Copyscape, met een basis bedrag van $ 4,95 tot 10 pagina’s en daarna $ 0,25 per pagina

Al deze plagiaatcheckers scannen wekelijks jouw webpagina’s op mogelijke kopieën. Persoonlijk hoef ik geen dagelijkse of wekelijkse scan, van mij mag het ook maandelijks. Dat bestaat helaas (nog) niet. Gelukkig zijn er nu wel meerdere aanbieders die automatisch checken op inbreuk op auteursrecht. Tot 2020 was er alleen Copysentry, Do Not Copy en PlagiaShield zijn er in 2020 bij gekomen en vind ik beide erg fijn.

Plagiaatcheckers voor afbeeldingen

Dit is niet mijn eigen materie natuurlijk, dus hier moest ik zelf nog even voor zoeken. Je kunt in Google zelf werken met ‘reverse image search’. Je gaat dan naar https://images.google.com/, klikt op het fototoestel, en voert de URL van een foto invoeren. Of je uploadt een foto.

Google Reverse Image Search: zoek naar een foto in Google

De professionals gebruiken natuurlijk andere tools. De bekendste is TinEye, dat je gratis kunt gebruiken voor niet-commercieel gebruik. Voor commercieel gebruik is er de TinEye API. Een aantal andere tools die ik heb gevonden:

Mogelijk omdat het mijn materie niet is, heb ik er niet meer gevonden die serieus goed lijken. Of het is net als bij teksten, waarbij er eigenlijk maar 1 echt goede tool is.

En dan, (hoe) ga je de plagiaatpleger aanpakken?

Bereid je goed voor om de plagiaatpleger aan te pakken

Wanneer je inbreuk op jouw auteursrecht hebt ontdekt, is het zaak om je goed voor te bereiden voordat je verdere actie onderneemt. Zorg dat je voldoende bewijs hebt en dat je ook kunt aantonen dat jij de auteursrechthebbende bent. En leg zo nauwkeurig mogelijk bewijs vast van wat er geplagieerd is. Houd er rekening mee dat de plagiaatpleger zal ontkennen, met smoezen komt en onder een schadevergoeding wil uitkomen, als je die claimt. Dus wat moet je zoal doen?

Leg bewijs duidelijk vast

Leg dus vast wat er geplagieerd is. Maak screenshots met de datum erbij en bouw daarbij ook zoveel mogelijk bewijs op van publicatiedata. Als jij kunt aantonen wanneer jouw stuk is gepubliceerd en dat het betwiste stuk later is gepubliceerd, kan een ander dat niet ontkennen. Als jij het bewijs hebt, zullen ze niet zo gauw meer geneigd zijn het te ontkennen. Naast screenshots kun je ook het bewijs vastleggen door jouw pagina en die van de inbreukpleger vast te leggen in de Wayback Machine en beide op te slaan als HTML.

Zo staan al mijn pagina’s die ik op letterzaken.nl al publiceerde in de Wayback Machine, zodat ik kan aantonen dat ik ze toen al had gepubliceerd. Daar is ook in de broncode nog eens de publicatiedatum terug te vinden, waardoor ik ook bij herpublicatie met een nieuwe datum nog kan aantonen dat ik dit al veel eerder gepubliceerd had.

Leg de publicatiedata vast

In sommige gevallen zal Google de publicatiedatum tonen in de zoekresultaten. Met name bij blogartikelen is dit vaak zo. Is dat niet het geval, kijk dan in de broncode van de pagina of je een publicatiedatum kunt achterhalen. Dat doe je als volgt:

Rechtermuisklik > Paginabron > CTRL+F (bij Mac CMD+F) > tik ‘published’ in en kijk of er dan in de code ‘date published’ tevoorschijn komt. Of zoek op 201 en kijk of er een datum met 2010, 2011 of wat dan ook verder te vinden is.

Let wel: dit is geen waterdicht bewijs, dus doe je best om zo goed mogelijk te achterhalen wanneer de pagina gepubliceerd is. Dat kan ook met Google Aangepast Zoeken (Custom Search).

Homepagina Google Aangepast Zoeken (Google Custom Search)

Publicatiedatum achterhalen met Google Aangepast Zoeken

Je moet er even wat voor doen, maar het werkt wel goed. Allereerst ga je naar Google Custom Search, daar klik je op ‘Een aangepaste zoekmachine maken’. In het volgende scherm voer je de domeinnaam in, eventueel pas je de naam nog aan en selecteer je de taal. Voor dit doel is het niet per se nodig. Klaar? Klik op ‘Maken’ en door.

Hier voer je een website in binnen Google Aangepast Zoeken

In het volgende scherm dat je dan krijgt hoef je verder niets te doen. Eigenlijk is Google Aangepast Zoeken bestemd om een zoekfunctie op jouw website te plaatsen. Daar dienen alle onderdelen op deze pagina voor. Klik gewoon op ‘Aangepast zoeken’ links bovenin en je komt op de pagina met al jouw speciale zoekmachines.

Voorbeeld van een zoekopdracht in Google Aangepast Zoeken

Nadat je op ‘Aangepast zoeken’ hebt geklikt, kom je in jouw dashboard. Uiteindelijk kun je daar meerdere websites hebben staan. Je klikt dan op de domeinnaam waar je de publicatiedatum voor wilt vinden, waarna je met gerichte woorden zoekt naar de pagina waarop je het plagiaat hebt geconstateerd. In dit voorbeeld gebruik ik zelf even mijn webpagina ‘weloverwogen woorden’:

Webpagina's in Aangepast Zoeken met publicatiedatum

Waar Google in de zoekresultaten de datum niet laat zien, vind je deze wel met deze methode. Wat mij daarbij wel opviel is dat het niet altijd om de datum van publicatie gaat. Pagina’s die ik ooit eens heb aangepast, hebben een recentere datum. Dit betekent dat Google de datum noteert waarop de pagina is geüpdatet of wanneer Google deze heeft geïndexeerd zoals deze er nu is.

Publicatiedatum is niet waterdicht

Zoals je waarschijnlijk ook op mijn website wel hebt gezien, publiceer ik bestaande artikelen regelmatig opnieuw. Ze worden dan geüpdatet en omdat ze daarmee weer recent zijn ook opnieuw gepubliceerd met een nieuwe publicatiedatum. Het is dus nooit helemaal waterdicht te maken qua publicatiedatum. Tenzij je kunt aantonen dat jouw (eerste) publicatiedatum eerder ligt dan de registratiedatum van de domeinnaam. Dan heb je natuurlijk wel een verhaal.

En er zijn meer mogelijkheden.

Schadeclaim of laten verwijderen?

Wat doe je wanneer je plagiaat constateert: dien je een schadeclaim in of neem je genoegen met het verwijderen van het betwiste stuk? Je hebt sowieso recht op een schadevergoeding. Juridisch gezien is er schade door het gebruik van jouw auteursrechtelijk beschermde werk. Jouw werk is niet meer exclusief, het kan een inbreuk zijn op je persoonlijkheidsrecht (een ander doet alsof hij/zij dit gemaakt heeft en jij krijgt niet het krediet voor wat jij hebt gemaakt) en als ze het werk hebben aangepast, is er ook sprake van verminking, zoals dat in juridische termen heet. Of je dan een schadeclaim indient, is aan jou.

Je hebt altijd schade wanneer er sprake is van inbreuk op jouw auteursrecht

Heel duidelijk: waarschuwen is niet nodig, de schade is al geleden door de inbreuk.

Verdere juridische onderbouwing vind je in dit artikel van Charlotte Meindersma. En, zoals je hierboven ziet, je hoeft niet eerst te waarschuwen.

Hoe bepaal je de schadevergoeding?

En dan moet je een schadevergoeding bepalen. Lastig hoor, want hoe bepaal je dat? Zelf bepaal ik mijn kans op succes. Ten eerste moet het wel afschrikken, ten tweede moet de schadevergoeding niet zo hoog zijn dat het niet reëel is. Liever dat ze direct betalen dan dat je er weer druk mee bent omdat ze moeilijk gaan doen of dat je zelfs een rechtszaak moet beginnen.

Een voorbeeld van hoe ik het bereken

Zelf kijk ik naar de volgende punten:

 • hoe veel hebben ze gekopieerd? (aantal woorden; percentage van jouw stuk)
 • zouden ze het kunnen lijden? (zzp’er, bv; het maakt nogal verschil of ze spek op de botten hebben)
 • hebben ze ook van anderen gejat? (dat maakt de zaak sterker)

Verder gaat het erom of je je schade kunt onderbouwen. Wat is je schade? Dat kan bestaan uit:

– tarief dat je zou rekenen als je dit voor hen had geschreven
– persoonlijkheidsrecht (die tekst is van jou, de ander doet alsof hij dit heeft geschreven)
– vermindering van exclusiviteit van jouw werk
– verminking (als iemand ook nog iets aanpast, is er in juridische zin sprake van verminking)

Je zou ook nog eens de tijd en kosten die je maakt om het plagiaat op te sporen kunnen rekenen. Dat moet per slot van rekening ook ergens vandaan komen. En vergeet niet: inbreuk op auteursrecht is juridisch gezien al voldoende om te kunnen spreken van schade.

Hang daar een bedrag aan

Je kunt nu wat bedragen aan bovenstaande punten hangen. Daar kun je het best wat onder gaan zitten en aangeven dat de rechter een hoger bedrag zal toewijzen, plus de kosten voor de rechtszaak, als ze die verliezen. En die verliezen ze hoor, als jij het goed kunt onderbouwen.

En je stuurt GEEN factuur. Dan krijgen ze namelijk ineens rechten, omdat ze iets betaald hebben. Er wordt ook geen btw over berekend.

De fotograaf in mijn eigen voorbeeld ging juist heel hoog zitten, dat was niet realistisch. Hij gooide overal even een verdubbeling van de prijs op en kwam op iets van € 1100 of € 1200 uit. Dat houdt geen stand bij de rechter en zijn voorstel was dan ook om daar iets van de helft of zo van te betalen als ik dat direct deed. Uiteindelijk heb ik ongeveer 1/4 van het door hem geëiste bedrag betaald.

Maak het dus niet te bont

Wat zou jij doen als er zo’n enorme claim kwam? Dat ga je toch niet betalen? Maak het daarom zelf niet te bont. Ik kan niet uit ervaring spreken en ken er geen cijfers bij, maar ik denk dat je verder komt met een realistisch bedrag dat bij de rechter uiteindelijk hoger zou uitkomen dan een hoge eis waarover de tegenpartij gaat onderhandelen.

Alleen vragen om aanpassing of verwijderen?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alleen te vragen om aanpassing of verwijdering. Mag je helemaal zelf weten. Bij mij leverde dat vrijwel altijd vervelende reacties op als “ik heb helemaal niet van jou gekopieerd” (nee, het is totale toeval dat al die woorden op exact dezelfde plek staan…). Hierdoor ben ik eerlijk gezegd heel erg afgestompt. Daardoor, en doordat ik zo verschrikkelijk veel inbreuken op mijn auteursrecht heb moeten constateren, gaat er vanuit mij altijd een schadeclaim uit.

Reactie met ontkenning na constatering inbreuk op auteursrecht

Een voorbeeld van een reactie waarin iemand ontkent dat hij mijn tekst heeft gekopieerd.

Als website-eigenaar hoor je op de hoogte te zijn van auteursrecht

De website-eigenaar is verantwoordelijk voor wat er op zijn website staat. Of hij of zij dit er nu zelf op geplaatst heeft of niet. En daarmee hoort die website-eigenaar ook op de hoogte te zijn van in ieder geval de basis van het auteursrecht. En heel eerlijk: ik ben zelf ook eens de fout in gegaan en heb toen op de blaren moeten zitten. Daar heb ik niet over geklaagd.

Schadeclaim? Doe het wel goed

Je kunt zelf een boze mail sturen. De fotograaf die mij betrapte deed dat. Je zag dat hij uit verschillende mails en/of documenten van alles bij elkaar had geknipt en geplakt. Zou ik niet doen. Hoef ik je niet uit te leggen toch? Áls je dus kiest om een schadeclaim in te dienen, doe het dan goed. Voorkom dat er fouten in zitten, waardoor iemand die juridisch beter onderlegd is jouw claim onderuit haalt. Zelf heb ik de Sommatiebrief Inbreuk Auteursrecht bij Charlotte’s Law gekocht. Een eenmalige investering en je weet dat het dan juridisch klopt.

Mail van fotograaf over inbreuk op auteursrecht met knip- en plakwerk

Deze mail ontving ik van de hiervoor genoemde fotograaf. Door de wisseling van lettertypes kun je zien dat hij geknipt en geplakt heeft.

Geen schadeclaim? Leg wel alles vast

Mocht je met je hand over je hart strijken en enkel verzoeken om aanpassing of verwijdering, zorg dan wel dat je alles vastlegt. Mocht de plagiaatpleger weer de fout in gaan, heb je nog meer bewijs om eventueel alsnog een schadeclaim in te dienen.

Plagiaat voorkomen door kopiëren onmogelijk te maken

Wanneer je een WordPress website hebt, kun je met diverse plugins voorkomen dat mensen via de rechter muisklik je werk kopiëren. In dit artikel van Buro Staal vind je diverse suggesties voor plugins die dat proberen te voorkomen. En ja, ik zeg bewust proberen te voorkomen. Iemand die een beetje handig is met internet weet hoe je zonder rechter muisklik alsnog de content op een webpagina achterhaalt. Je maakt het de minder ervaren plagiaatpleger hooguit wat lastiger.

Zelf inbreuk gemaakt?

Heb jij zelf inbreuk gemaakt op het auteursrecht en heb je een boze auteursrechthebbende op je dak gekregen? Probeer je eerst eens in hem of haar te verplaatsen. Hoe zou jij het vinden als iemand klakkeloos iets van jou overnam waar jij zoveel tijd en moeite in hebt gestoken om te maken? Ga er dan ook maar vanuit dat jij niet de eerste bent die deze maker plagieert. En schiet dus vooral niet in de verdediging. Je zit fout, dat staat vast. Ga in overleg met de maker en kijk of je er samen uit komt. De meeste auteursrechthebbenden willen geen boeman zijn hoor…

Disclaimer: er is geen affiliate met Charlotte’s Law. De links plaats ik omdat Charlotte al haar waardevolle kennis op gebied van auteursrecht, ondernemen en intellectueel eigendom deelt op haar website. De sommatiebrief is voor iedereen betaalbaar en daarom een aanrader.

Werkelijk alles lezen over (bloggen en) auteursrecht? Lees dan het uiterst prettig leesbare ‘Wetboek voor bloggers‘, dat overigens niet alleen over bloggen gaat [dit is wel affiliate, wel zo netjes om te melden]. Voorkom dat je zelf een sommatie krijgt en ga goed voorbereid aan de slag met je website. Voor webwinkels is er ‘Wetboek voor webwinkels‘ [aff.]. Beide zijn een kleine investering die je een hoop ellende en geld kunnen besparen.

Heb je vragen, iets toe te voegen of aanvullende tools om plagiaatplegers op te sporen? Laat een reactie achter, alvast bedankt!

8 antwoorden
 1. Michiel
  Michiel zegt:

  Goed artikel Nathan! Heldere uiteenzetting over wat te doen in geval van inbreuk op auteursrecht. Het zal velen wel bekend in de oren klinken: helaas is kopiëren zonder toestemming aan de orde van de dag op internet. Dat kan bijzonder frustrerend zijn als mensen gewoon alles overnemen waar jij zoveel tijd en energie in hebt gestoken.

  Overigens is het misschien nog een leuk idee om aan het artikel toe te voegen dat er ook mogelijkheden zijn om stelen van je content moeilijker te maken. Ik las daar laatst een artikel over en er zijn wel wat technische mogelijkheden. Ik heb bijvoorbeeld wel eens op een site gezeten, waarbij je tekst niet kon selecteren en de rechtermuisknop niet werkte voor copy/paste. Ook heb ik wel eens een site gezien, waarbij als je tekst copy/pastte er automatisch een bronvermelding bij kwam te staan in de paste. Kan de kopieerder natuurlijk wel weghalen, maar het is weer een extra benadrukking wat de bron is en wie de rechten heeft.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dank je wel voor de complimenten Michiel.

   Het artikel waaraan je refereert, ken ik. Ik zal het toevoegen, want het is inderdaad wel een aanrader om te lezen. Daarbij heb ik wel het “bezwaar” dat het onmogelijk maken van de rechter muisklik ook onderzoek voor SEO-doeleinden dwars zit. En voorkomen van plagiaat doe je er niet volledig mee, omdat mensen die wat handiger zijn altijd hun manieren vinden om toch te kopiëren wat ze vinden van jou te mogen “gebruiken”.

  • Michiel
   Michiel zegt:

   Ja, het is goed dat je dit probleem aankaart! Veel mensen hebben hiermee te maken en het is niet altijd eenvoudig om voor jezelf uit te maken hoe je daarmee om moet gaan en wat je het beste kunt doen.

   Inderdaad zitten er wat haken en ogen aan technische oplossingen. Ik weet zelf ook niet of je dat echt zou moeten willen, maar voor sommigen is het wellicht toch een optie. Mensen copy/pasten ook voor legitieme doeleinden, omdat ze bijvoorbeeld een artikel in een Word-doc willen opslaan voor zichzelf. Of korte stukjes willen quoten uit je artikel. En fool proof is het ook zeker niet: als iemand het echt wil kopiëren lukt dat vast ook wel, je werpt alleen wat barrières op.

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Wat je zegt is heel legitiem. Mensen mogen van mij best quotes gebruiken of zelfs een Word-document maken van een artikel om zo het artikel te lezen waar en wanneer het hen uitkomt. Daar heb ik echt heel weinig problemen mee. Zodra ze echter zonder toestemming hele artikelen kopiëren of behoorlijke stukken uit mijn artikelen overnemen, gaan ze echt een brug te ver. Dat is gewoon inbreuk op mijn auteursrecht en dat gebeurt mij echt te veel.

   Zelf heb ik ook lange tijd geworsteld hoe hiermee om te gaan. Ik heb een aantal keren mensen gebeld of gemaild om ze erop te wijzen, maar in vrijwel alle gevallen kreeg ik nogal defensieve reacties en/of zelfs de ontkenning van de inbreuk. Terwijl het toch echt geen toeval kan zijn dat de woorden op dezelfde plek staan. Dus krijgt vrijwel iedereen die mij plagieert direct een sommatiebrief. Charlotte Meindersma (ja, daar heb je haar weer ;-) ) bevestigt dat je niet eerst hoeft te waarschuwen.

  • Michiel
   Michiel zegt:

   Ja, precies. Ik zou een kopieerbeveiliging ook te ver vinden gaan, maar sommige sites maken er wel gebruik van. Het is zeker niet makkelijk om een goede responsmodus te vinden en ik kan me voorstellen dat je er al snel genoeg van hebt als je dezelfde defensieve en ontkennende reacties elke keer krijgt. Charlotte heeft een leuk en goed blog ja met goede tips :)!

 2. Marie de Jonge
  Marie de Jonge zegt:

  Ik heb in het verleden ook weleens meegemaakt dat mijn auteursrechten geschonden werden. Ik wist in deze situatie ook niet goed wat ik moest doen. Goed om te weten dat er tools bestaan om plagiaat op te sporen. Op deze manier kan ik zelf personen benaderen die mijn teksten hebben gebruikt. Het is altijd beter om het zonder advocaat op te lossen.

  Beantwoorden
 3. Annemieke de Jong
  Annemieke de Jong zegt:

  Wat een goede informatie en fijn dat je dit deelt! (Ook Buro Staal bedankt voor tips hoe men plagiaat tegen kan gaan) Want dit is best lastig en brengt kosten met zich mee om er wat aan te doen. Voor een zzp’er of stichting zonder subsidie is het dan ook niet altijd (financieel) haalbaar om er wat aan te doen. Ik heb het al zo vaak mee gemaakt dat website teksten van mijn stichting gekopieerd zijn of waarbij men doet alsof hij/zij het gemaakt heeft. Hele documenten die een eigen leven zijn gaan leiden en waarvan niet meer te herleiden was dat het mijn werk en expertise is. Zelfs overheidsinstellingen(!) zoals het centrum voor jeugd en gezin in Almere heeft ooit eens de tekst van een project gekopieerd en op eigen website geplaatst, waardoor het net leek alsof het hun project was. De tekst van dit zelfde project , inclusief mijn bedrijfsgevoelige informatie(!), is op een of andere manier op de website http://nieuwebusinessmodellen.nl terecht gekomen en staat er nog steeds..

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Kan niet Annemieke, mag niet. Zelfs zonder financiële vergoeding te vragen loont het om een sommatie te sturen. In jouw geval zou ik sommeren en daarbij ook de schade vermelden en aangeven dat je overgaat tot een schadeclaim wanneer het niet binnen een bepaalde tijd offline gehaald wordt.

   Geen idee of dat juridisch houdbaar is trouwens, dat zou Charlotte Meindersma je wellicht kunnen vertellen.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.