Website laten maken door studenten ... of toch liever niet?

Website laten maken door studenten, of toch liever niet?

Je wilt een website laten maken, maar hebt weinig budget. Dan kun je een website laten bouwen door studenten. Of je neefje, buurjongen of iemand anders die je kent die ook weleens een website bouwt. Scheelt je een bak geld. Denk je. Sta je er wel bij stil dat een website die niet goed in elkaar zit uiteindelijk veel meer geld kost? Wat kost het nu als je een website door een student, je handige neefje of buurjongen laat maken?

-Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 18 juni 2015 en geüpdatet en opnieuw gepubliceerd op 21 januari 2021-

Reden: het kost weinig of niks

Je website laten maken door studenten kost meestal weinig. Misschien maakt je handige buurjongen of neefje de website zelfs wel gratis voor je. Heel begrijpelijk dat je hier als startende ondernemer of ondernemer met weinig of geen budget dan gebruik van maakt. Goedkoop, dus je loopt weinig risico. Maar is dat echt zo? Bedenk je goed dat een slechte website je geld kost. Op meerdere manieren. Weeg dus goed je voor- en nadelen af voor je eraan begint.

De voordelen als studenten je website maken

Eerst wat voordelen van je website laten maken door studenten (of handige buurjongen, neefje of kennis). Dat is kort en krachtig, je kunt het zelf ook vast bedenken:

Het kost je weinig of zelfs geen geld  en als het je neefje of buurjongen is, gun je hem hiermee een leuke opdracht. Leuk om wat ervaring op te doen en een portfolio op te bouwen. Voor mij houdt het dan wel op met voordelen, meer kan ik er eigenlijk niet noemen. Als we het dan over de nadelen gaan hebben …

De nadelen van deze keuze

Het kan lekker goedkoop lijken en geen risico opleveren, toch kleven er echt meer nadelen dan voordelen aan de keuze om je website door studenten (een neefje of je buurjongen) te laten maken. We nemen ze natuurlijk even door, dit zijn ze:

  • Omdat je weinig of niks betaalt, heb je weinig te eisen
  • Deze (vaak) hobbyist is niet altijd up to date met de nieuwste ontwikkelingen
  • Als het niet zijn vak is, welke garanties en service mag je dan verwachten?
  • Weet de student hoe je een website inzet voor je marketing en hoe je die opzet voor conversie?
  • Kun je later nog wel terugvallen op de diensten van degene die jouw website heeft gemaakt?
Wat biedt Termini? Biedt de website direct duidelijkheid?

Buiten de onduidelijkheid over wat je hier vindt: waarom moet ik klikken om verder te gaan?

Je kunt geen eisen stellen 

Vooral als een bekende van je gratis een website voor je maakt kun je niet echt eisen stellen. Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid en de kennis van deze bekende. Vaak doet zo iemand dit in zijn of haar vrije tijd en ben jij dus volledig afhankelijk van beschikbaarheid van die vrije tijd.

Een professionele websitebouwer heeft fulltime de tijd voor jouw project en daarom kun je afspraken maken over wanneer je website af zal zijn. Ook andere zaken, zoals backups en updates in verband met beveiliging, spreek je met een professional goed af, wat bij een hobbyist minder goed vastgelegd wordt. Allemaal relevante zaken die goed geregeld moeten zijn voor een professionele website.

De nieuwste ontwikkelingen

Je handige neefje of buurjongen kan misschien wel een leuke website voor je bouwen, maar voldoet die aan de eisen die er worden gesteld in de huidige tijd? Of sterker: voldoet deze aan de eisen die op korte termijn te verwachten vallen? Een professional is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en vaak ook van toekomstig te verwachten ontwikkelingen. Zeker op het gebied van trends in webdesign, maar ook zoekmachine-optimalisatie zal een professional beter op de hoogte zijn. Zo zie ik dat er sinds 2015 nog steeds websites gemaakt worden die niet mobielvriendelijk zijn.

Technisch zijn er ook veel zaken om rekening mee te houden. Zo ontdekte ik dat juist ‘Het handige neefje’ hun HTTPS-verbinding niet op orde had:

Website van Je Handige Neefje geeft foutmelding vanwege fout met HTTPS-verbinding. Niet zo handig.

En de studenten van ‘Website laten maken door studenten’ hebben zelfs niet eens een TLS-certificaat (wat we ten onrechte nog steeds een SSL-certificaat noemen) geïnstalleerd op hun website …

De website van 'Website laten maken door studenten' is 'Niet beveiligd' volgens de browser.

Garanties en service

Een professionele websitebouwer heeft algemene voorwaarden; afspraken die vastgelegd worden en andere zekerheden voor de oplevering van je website. Een professionele webbouwer heeft er zelf baat bij om een zo sterk mogelijke website op te leveren. Dus zal die ook na oplevering service verlenen en je een onderhoudscontract of andere ondersteuning aanbieden. Denk hierbij ook aan het maken van back-ups en het waar nodig updaten van gebruikte software, om hacks en ander kwaadaardige acties te voorkomen. Kortom: je kunt op ze terugvallen.

Wat weten studenten van marketing en conversie?

Een website is meer dan een ontwerp, wat content en een stuk techniek. Zeker voor een bedrijf is een website essentieel voor marketing en verkoop. Daarbij komt kennis kijken van marketing en hoe je dat toepast op een website, denk hierbij aan:

  • consumentenpsychologie voor een ontwerp en indeling waarmee bezoekers (sneller) klanten worden
  • het integreren van tools voor marketing automation zoals mails via ActiveCampaign, Mailchimp of MailPoet

Dit zijn relevante zaken die ervoor zorgen dat je (meer) omzet uit je website haalt. Anders gezegd: als degene die jouw website maakt hier niet voldoende van weet, kost het jou omzet. Daarmee is die kennelijk goedkope website ineens duur geworden.

Zo kost je website je eigenlijk meer geld

Bedenk jezelf maar eens wat het je kost als je iedere maand 1 of zelfs meer klanten misloopt. Daar loop je dus een grote kans op wanneer studenten zonder deze kennis jouw website maken.  Je website kost je zo alsnog meer dan je eraan uitgeeft, namelijk door misgelopen inkomsten.

Kun je terugvallen op je handige neefje?

Als laatste dan: kun je terugvallen op je neefje (of de student)? In het gunstigste geval gaat hij verder in het vakgebied en is het antwoord “ja”. Maar de kans is groter dat hij uiteindelijk wat anders gaat doen en daarna geen tijd meer heeft om problemen met je website op te lossen. Een voorbeeld uit de praktijk komt van een relatie van mij toen ik accountmanager was. Hij had letterlijk zijn website laten bouwen door zijn neefje. Maar nu er grote wijzigingen moeten worden aangebracht, geeft het neefje (inmiddels “neef”) niet thuis. En dan heb je een website die niet meer voldoet. Aan jouw eisen, aan de eisen van deze tijd, aan de verwachtingen van je klanten.

Over prijzen dan: is het wel echt goedkoper?

We denken dan wel dat studenten goedkoper een website maken dan een professionele websitebouwer, maar is dat wel zo? Er is geen definitief antwoord op te geven, maar als je wat rondkijkt, zie je:

  1. vanaf-prijzen: grote kans dat het duurder uitvalt en alsnog (bijna) evenveel kost als bij een professional
  2. prijzen die je ook bij professionals ziet: een basis website of webshop voor (of zelfs vanaf?) € 1750,-
  3. geen prijzen, je moet dus een offerte aanvragen: kan ook altijd nog een stevige prijs opleveren

Voor zover je het nodig hebt, nog even een toelichting op al die punten.

Vanaf-prijzen: er komt vaak nog wat bij

Dat je bij vanaf-prijzen vaak toch op een hogere prijs uitkomt is eerder regel dan uitzondering. Dat heeft ook te maken met jouw wensen. Koppelingen, plugins of extensies kosten geld, extra tijd of allebei. Daarom is het ook onmogelijk om een vaste prijs voor een website te rekenen.

Prijzen net als professionals

Toen ik wat rondkeek naar handige neefjes en studenten die websites maken, kwam ik ook prijzen tegen die ook bij een professional niet zouden misstaan. Een webshop is complexer en daarom vaak duurder dan een gewone website, maar als je met een standaard template werkt en beperkte functionaliteit aanbiedt, kun je een bestaande webshop dupliceren en kan het uit voor een relatief lage prijs.

Het bedrijf Handig Neefje vraagt € 1750 voor een basis webshop met standaard lay-out, maximaal 20 producten en 5 reguliere pagina's.

Je ziet dat je een ‘standaard Layout’ [sic] kunt kiezen. Vanuit mijn ervaring betekent dat dat er enkele soorten opmaak zijn waaruit je kunt kiezen, je krijgt dus geen maatwerk. En let wel: een contactpagina stelt inhoudelijk weinig voor en voor het retourbeleid en de leveringsvoorwaarden hebben ze waarschijnlijk een blauwdruk liggen. Dan zijn de homepagina en ‘over ons’ het meest arbeidsintensief en met een ‘standaard Layout’ zal ook dat wel meevallen.

Offerte aanvragen: alsnog prijzig?

Zoals je hiervoor al hebt gelezen is het onmogelijk om een vaste prijs voor een website af te geven. Dus dat je een offerte moet aanvragen is eigenlijk niet eens zo gek. Maar wat krijg je dan qua prijzen? Er is best een kans dat je alsnog een voorstel krijgt met prijzen die niet of nauwelijks onderdoen voor die van een professionele websitebouwer. Zelfs als die 20-30% duurder zou zijn, zou ik daar zelf eerder voor kiezen dan voor studenten. En je hebt inmiddels vast wel een beeld waarom.

Het kan meezitten

Het kan zeker meezitten. Dan heb je een prima website en kan de student of je neefje/buurjongen/kennis je blijven ondersteunen. Het is natuurlijk niet zo dat iedere hobbyist het verknalt en een website oplevert die niet voor je gaat werken. Heb je geen of weinig budget, dan is het niet gek dat je een student of hobbyist je website laat maken. Toch mag je ook dan kritisch zijn. Je website moet per slot van rekening werken voor je bedrijf.

Heb jij ervaringen met een student of hobbyist die voor jou een website heeft gemaakt? Heb je iets anders te melden of te vragen? Laat je reactie hieronder achter, ik ben benieuwd naar jouw mening of ervaring.

4 antwoorden
  1. Freek
    Freek zegt:

    Je snijdt hier een goed punt aan. Wat ik namelijk veel zie is dat ondernemers niet weten wat het inhoudt om een website te hebben. Vanuit mijn oogpunt betekent dat, dat veel ondernemers niet weten waar hun website binnen hun marketingstrategie staat.

    Je hebt het bijvoorbeeld over “eisen aan je Webbouwer”. Veel ondernemers weten helemaal niet welke eisen ze hebben en wat de rol van hun website is.

    Het is dus goed dat veel ondernemers zich bewust worden van de keuze die ze maken. Mochten ze met alle achtergrondinformatie voor het handige neefje kiezen, dan is dat een goede keuze, want dan is deze bewust gemaakt. Maar of dit snel zou gebeuren? Ik betwijfel het.

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Goed verwoord Freek, mooi. Het probleem van de eisen komt ook aan de orde in mijn artikel over webbouwers die mijns inziens hun werk niet goed doen; https://optimusonline.nl/is-jouw-webdesigner-ook-een-oplichter/. Als ondernemer ben jij goed in wat je doet, dat moet wat mij betreft ook verwacht worden van degene die jouw website maakt. Deze moet jou kunnen helpen met je wensen en eisen, op basis van de kennis die de webbouwer heeft, en door gerichte vragen te stellen, jou dingen aan te raden of zelfs af te raden.

      Zodra een webbouwer niet of nauwelijks vragen stelt, moet je wat mij betreft afhaken. Hoe kan iemand weten wat jij voor website moet hebben als deze enkel afgaat op jouw informatie? Dan denk je niet mee en zul je aannames doen, wat absoluut killing is. Kritische vragen en zaken afraden zijn beslist niet slecht, maar zijn juist een teken van vakkennis en betrokkenheid.

      Je website moet een marketingmachine worden en dan kun je echt niet wegkomen met een simpele website die door een hobbyist in elkaar gezet is. Meestal niet tenminste.

  2. Jan
    Jan zegt:

    Een website door een non prof laten maken zet je in de meeste gevallen op achterstand in je rendement en je imago.
    Nooit doen dus. Vraag je webdesigner om gespreide betaling.

    Beantwoorden
    • Nathan Veenstra
      Nathan Veenstra zegt:

      Goede tip Jan, of de webbouwer daarmee akkoord gaat is de vraag. Je kunt het in ieder geval voorstellen.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.