Het nadeel van het handige neefje of de handige buurjongen

Het nadeel van het handige neefje

Veel (startende) ondernemers kiezen ervoor om hun website ofwel zelf te bouwen, ofwel door iemand in hun al dan niet directe omgeving, die “wel handig is met computers”. Maar is dat wel zo handig? Laat ik de beweegredenen en de voor- en nadelen eens met je doornemen.

Het kost weinig of niks

Vaak kun je door een handig neefje (of ander familielid of een bekende van je) voor weinig geld of zelfs gratis een website laten maken. Heel begrijpelijk dat je hier als startende ondernemer of ondernemer met weinig of geen budget gebruik van maakt. Het lijkt alsof je hier weinig risico mee loopt. Maar is dat wel zo?  Weeg de voor- en nadelen goed af!

De voordelen

Eerst wat voordelen dan. Hier kan ik heel kort in zijn, je zult ze zelf met gemak kunnen noemen. De voordelen zijn natuurlijk, dat het je weinig of zelfs geen geld kost, en dat je je neefje hiermee een leuke opdracht gunt. Voor mij houdt het hier wel op met voordelen, meer kan ik er eigenlijk niet noemen. De nadelen echter…

De nadelen

Er kleven toch echt meer nadelen dan voordelen aan een website die door een bekende van je wordt gebouwd. Ik som ze hier op, om ze daarna nader toe te lichten:

 • Omdat je weinig of niks betaalt, kun je geen eisen stellen
 • Je handige neefje is niet altijd up to date met de nieuwste ontwikkelingen
 • Welke garanties en service mag je verwachten?
 • Kun je later nog wel terugvallen op de diensten van je handige neefje?
Wat biedt Termini? Biedt de website direct duidelijkheid?

Buiten de onduidelijkheid over wat je hier vindt: waarom moet ik klikken om verder te gaan?

Je kunt geen eisen stellen 

Je handige neefje (of buurjongen, of andere bekende) zal graag die website voor je  bouwen, en vraagt daar waarschijnlijk weinig of zelfs niks voor. Het nadeel hiervan is dat je vaak geen eisen kunt stellen. Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid en de kennis van deze bekende of dit familielid van je. Vaak doet zo iemand dit in zijn of haar vrije tijd, en ben jij dus volledig afhankelijk van beschikbaarheid van die vrije tijd.

Een professionele webdesigner of websitebouwer heeft fulltime de tijd voor jouw project en daarom kun je er afspraken over maken wanneer je website af zal zijn. Ook andere zaken, zoals backups en updates in verband met beveiliging, spreek je met een professional goed af, wat bij een hobbyist minder goed vastgelegd wordt. Allemaal relevante zaken die goed geregeld moeten zijn voor een professionele website.

Je handige neefje en de nieuwste ontwikkelingen

Je handige neefje kan nu wellicht een leuke website voor je bouwen, maar voldoet dit aan de eisen die er worden gesteld in de huidige tijd? Of sterker: voldoet deze aan de eisen die op korte termijn te verwachten vallen? Een professional is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en vaak ook van toekomstig te verwachten ontwikkelingen. Zeker op het gebied van trends in webdesign, maar ook zoekmachine-optimalisatie zal een professional beter op de hoogte zijn. Zo gebeurt het veel dat ondernemers nog websites geleverd krijgen die niet geschikt zijn voor mobiele weergave.

Garanties en service

Bij een professioneel bedrijf zijn er algemene voorwaarden, afspraken die vastgelegd worden en andere zekerheden wanneer het aankomt op de oplevering van je website. Een professionele webbouwer zal er zelf baat bij hebben een zo sterk mogelijke website op te leveren. Deze zal daar ook na oplevering service op verlenen en voor langere periode een onderhoudscontract of andere dienstverlening bij aanbieden. Denk hierbij ook aan het maken van back-ups en het waar nodig updaten van gebruikte software, om hacks en ander kwaadaardige acties te voorkomen. Kortom: je kunt op ze terugvallen.

Kun je terugvallen op je handige neefje?

Dat brengt me op het laatste punt: kun je terugvallen op je neefje? In het gunstigste geval gaat hij verder in het vakgebied van webdesign en is het antwoord “ja”. Maar de kans is groter dat hij uiteindelijk wat anders gaat doen en daarna geen tijd meer heeft om problemen met je website op te lossen. Een voorbeeld uit de praktijk is van een relatie van mij bij een van mijn vroegere werkgevers. Hij had letterlijk zijn website laten bouwen door zijn neefje. Maar nu er grote wijzigingen moeten worden aangebracht, geeft het neefje (inmiddels “neef”) niet thuis. En dan heb je een website die niet meer voldoet. Aan jouw eisen, aan de eisen van deze tijd, aan de eisen van je klanten.

Het kan meezitten

Zoals al opgemerkt, kan het meezitten. Dan heb je een prima website en kan je neefje/buurjongen/kennis je blijven ondersteunen. Het is natuurlijk niet zo dat iedere hobbyist het verknalt en een website oplevert die niet voor je gaat werken. Heb je geen budget, dan is het niet gek dat je gebruik maakt van de diensten van iemand die je zo wil helpen. Toch mag je ook dan kritisch zijn. Je website moet per slot van rekening ook wat opleveren en een slechte website werkt eerder tegen, dan voor je.

Heb jij ervaringen met een hobbyist die voor jou een website heeft gemaakt? Heb je iets anders te melden? Laat je reactie hieronder achter, ik ben benieuwd naar jouw mening of ervaring!

4 antwoorden
 1. Freek
  Freek zegt:

  Je snijdt hier een goed punt aan. Wat ik namelijk veel zie is dat ondernemers niet weten wat het inhoudt om een website te hebben. Vanuit mijn oogpunt betekent dat, dat veel ondernemers niet weten waar hun website binnen hun marketingstrategie staat.

  Je hebt het bijvoorbeeld over “eisen aan je Webbouwer”. Veel ondernemers weten helemaal niet welke eisen ze hebben en wat de rol van hun website is.

  Het is dus goed dat veel ondernemers zich bewust worden van de keuze die ze maken. Mochten ze met alle achtergrondinformatie voor het handige neefje kiezen, dan is dat een goede keuze, want dan is deze bewust gemaakt. Maar of dit snel zou gebeuren? Ik betwijfel het.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Goed verwoord Freek, mooi. Het probleem van de eisen komt ook aan de orde in mijn artikel over webbouwers die mijns inziens hun werk niet goed doen; https://optimusonline.nl/is-jouw-webdesigner-ook-een-oplichter/. Als ondernemer ben jij goed in wat je doet, dat moet wat mij betreft ook verwacht worden van degene die jouw website maakt. Deze moet jou kunnen helpen met je wensen en eisen, op basis van de kennis die de webbouwer heeft, en door gerichte vragen te stellen, jou dingen aan te raden of zelfs af te raden.

   Zodra een webbouwer niet of nauwelijks vragen stelt, moet je wat mij betreft afhaken. Hoe kan iemand weten wat jij voor website moet hebben als deze enkel afgaat op jouw informatie? Dan denk je niet mee en zul je aannames doen, wat absoluut killing is. Kritische vragen en zaken afraden zijn beslist niet slecht, maar zijn juist een teken van vakkennis en betrokkenheid.

   Je website moet een marketingmachine worden en dan kun je echt niet wegkomen met een simpele website die door een hobbyist in elkaar gezet is. Meestal niet tenminste.

 2. Jan
  Jan zegt:

  Een website door een non prof laten maken zet je in de meeste gevallen op achterstand in je rendement en je imago.
  Nooit doen dus. Vraag je webdesigner om gespreide betaling.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Goede tip Jan, of de webbouwer daarmee akkoord gaat is de vraag. Je kunt het in ieder geval voorstellen.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.