Heading tags (H1, H2…); hebben kopteksten invloed op SEO

H1, H2, H3 heading tags; hebben kopteksten invloed op SEO?

Een onjuist advies dat ik veel zie terugkomen als het gaat om vindbaarheid van webteksten gaat over het gebruik van kopteksten. Dit is een heel duidelijk voorbeeld van advies gebaseerd op geleende kennis. Wanneer je zelf onderzoekt en jezelf continu afvraagt of wat je geleerd is wel klopt, ontdek je wat er juist was en wat niet. Het gebruik van H1-, H2- en overige kopteksten is zoiets dat veel mensen verkeerd geleerd hebben. Ontdek in dit artikel hoe je de kopteksten goed inzet.

Kopteksten, heading tags, H1, H2… #hoedan?

Ik moet nog vaak uitleggen wat de H1, H2, H3 en dergelijke zijn. Dus hierbij nog even: het gaat om kopteksten, zoals de dikgedrukte tekst die je hierboven ziet staan. Het is dus het kopje boven een alinea. In de code van je website wordt dat weergegeven als <H1>, <H2>, <H3> of zelfs verder. Dat stukje code noemen we de heading tag. Heb je ‘m?

Hoe krijg je die heading tags in je webpagina?

Niet te moeilijk. Je hoeft niet te knutselen met HTML of zo, ieder CMS heeft de optie om te kiezen voor een koptekst. In zowel WordPress als Joomla!, twee van de meest gebruikte CMS’en, selecteer je dat eenvoudig uit een dropdown-menu. In WordPress kun je zelfs tijdens het typen met hekjes (#) je koptekst aanmaken. 1 hekje is de H1, 2 hekjes de H2, 3 hekjes de H3, enzovoorts.

Fabel: kopteksten en SEO

Oké, jou wordt verteld dat die kopteksten belangrijk zijn voor je SEO en dat je ze op een bepaalde manier moet gebruiken. Toch? Ik zie het advies regelmatig voorbijkomen. In rapporten aan (potentiële) klanten van mij, of online in artikelen. En ze hebben het allemaal mis.

Sterker nog, in mei 2021 deed Cyrus Shepard (voorheen van Moz) een Twitterpoll waaruit bleek dat meer dan 50% van de SEO’s die daaraan meededen dachten dat meerdere H1’s een probleem zijn voor SEO:

Kopteksten zijn er voor je lezer

Kopteksten zijn er niet zozeer voor SEO, als wel voor je lezer. Je helpt de tekst makkelijker scanbaar te maken door in die kopjes ook duidelijk te maken wat de lezer in de alinea eronder aan informatie vindt. Over de kopteksten en SEO leg ik verderop meer uit, eerst leg ik uit hoe het werkt met het gebruik van de heading tags voor je lezer.

Hoe werkt het dan?

Kijk, die koppen hebben je lezers nodig. Jij ziet al die kopteksten die ik schrijf toch ook? Ze hebben een functie: samenvatten waar de alinea eronder over gaat en zetten -als het goed is tenminste- je websitebezoeker aan om de alinea te lezen. Je tekst scanbaar maken en je lezer helpen, daar zijn je kopjes voor. En met H1, H2, H3 en (eventueel) verder geef je de hiërarchie aan.

H1, H2, H3; wat gebruik je en hoe?

Wanneer gebruik je nou een H1 of H2 en hoe verdeel je die heading tags op een webpagina? Het is wat mij betreft een kwestie van logisch nadenken. Je brengt met die kopteksten hiërarchie aan in de structuur van je tekst. En wel als volgt:

Kop 1: de titel van het boek

Ik vergelijk de eerste kop altijd met de titel van een boek. Dat is de belangrijkste kop en dus ook de grootste. Meestal is dat de H1, maar dat mag ook gerust een andere heading tag zijn. Kom ik later nog op terug. Wel is het logisch dat die maar 1 keer zichtbaar is als belangrijkste kop op de pagina.

Kop 2: de hoofdstukken

De tweede kop staat lager in de hiërarchie en is logischerwijs de H2. Mits je de H1 als eerste gebruikt. Vergelijk dit met de hoofdstukken van je boek. Die tweede koptekst mag je vaker gebruiken. Er zijn per slot van rekening meerdere hoofdstukken in een boek.

Kop 3 en verder: verdere onderverdeling

Zelf gebruik ik de H3 nauwelijks. Ook hier geldt weer: hiërarchie. Het is een subkop voor de kop erboven. Ik gebruik ‘m alleen om het onderwerp onder een H2 verder toe te lichten. Zie het als kopjes boven alinea’s in een boek. Je kunt met gemak een paar H3’s onder een H2 hebben. En daaronder eventueel zelfs nog H4’s. Net wat jij passend vindt.

Fabel: je webpagina moet beginnen met een H1

Ook een veelgehoorde fabel: je zou met een H1 moeten beginnen. Hoeft niet per se hoor. Een H2 mag ook. Als je de hiërarchie maar in de gaten houdt, zoals ik hierboven al aangeef. Dus dan 1 H2, de rest H3’s en eventueel nog H4 en zelfs H5’s als je wilt. Ik ben er geen voorstander van hoor, het is wat mij betreft logisch om te beginnen met een H1 en dan de overige kopteksten hiërarchisch te gebruiken. Ik wil alleen maar aangeven dat het niet per se veel zal uitmaken voor de zoekmachines. Die beoordelen toch echt met name de inhoud. Gelukkig.

Kopteksten en de invloed op SEO

In de wereld van SEO wordt al jaren verteld dat H1’s, H2’s en dergelijke van belang zijn voor je vindbaarheid. Je zou je zoektermen zoveel mogelijk moeten laten terugkomen in de kopteksten. Als dat echt zo is, is de invloed werkelijk miniem. Bewijs? Heb ik.

Al jaren op 1 in Google

Mijn pagina webteksten staat al jaren hoog in Google, waarvan lange tijd en regelmatig bovenaan de organische resultaten. Misschien niet de meest concurrerende zoekterm, toch heb ik concurrentie van enkele sterke vakgenoten. Met een pagina waarbij de hoofdzoekterm maar 1 keer voorkomt in de kopteksten. Dit is maar 1 voorbeeld, er zijn meer voorbeelden te vinden. En het is logisch. Een tekst wordt er niet beter op als je de kopteksten volpropt met zoektermen.

De enige koptekst met zoekterm op de pagina webteksten

Nog meer bewijs

En er is meer bewijs, van gerenommeerde SEO-platforms. Zo onderzocht Moz wat het effect van de zoekterm in de H1 op SEO was. Het resultaat zal je (niet) verbazen: geen effect. Ook Ahrefs stelt in hun SEO-checklist dat de H1 geen invloed heeft (inmiddels is de pagina gewijzigd, hier lees je het oorspronkelijke artikel terug). Sterker nog, in een onderzoek naar maar liefst 2 miljoen zoektermen had 85% van de pagina’s in de top 10 geen zoekterm in de h1-tag.

Grafiek van Ahrefs met begeleidende uitleg dat ongeveer 85% van de pagina's in de top 10 geen zoekterm in de H1 had staan (onderzoek 2016).

Fabel: de H1 mag maar 1 keer voorkomen op een pagina

Het kan geen kwaad als je meerdere H1’s op je webpagina hebt. Mijn pagina ‘webteksten’ is daar ook een goed voorbeeld van. Want behalve die H1 koptekst die je hierboven ziet, heeft ook de ‘titel’ op de pagina zelf -daar onder mijn logo- een H1 header tag. Ik heb dus 2 H1’s op mijn pagina. En ik heb er SEO-technisch niet echt last van. En dat klopt ook, bevestigt Google zelf bij monde van John Mueller:

Googles John Mueller: meerdere H1's op een webpagina zijn geen probleem

Meerdere paginatitels zijn dus vooral lastig, omdat Google dan niet weet welke paginatitel te vertonen in de zoekresultaten. De paginatitel (of SEO-titel) is echter niet per se hetzelfde als de H1. Zoek je nog meer bevestiging? Kijk dan even deze korte video van John Mueller over ‘multiple headings’ op een webpagina:

Maar die H1 mocht maar 1 keer voorkomen, zei je zelf…

Nee, ik zei niet dat de H1 maar 1 keer mocht voorkomen op de pagina. Ik zei dat het logisch was dat die als zichtbaar element maar 1 keer voorkomt. Als je op de pagina ‘webteksten’ van mij kijkt, is dat ook het geval. Die ene titel op de pagina heeft wel een H1 heading tag meegekregen, maar is niet als H1 kop zichtbaar op de pagina. Snappie?

Houd het leesbaar

Die koppen dienen een doel. En dat doel is niet vindbaarheid in de zoekmachines. Ze zijn er om je lezer te helpen begrijpen wat ze op de pagina lezen. Wat staat er in de alinea, wil ik die alinea lezen of niet? Je kopteksten volspammen met zoektermen helpt dan niet echt. Het voegt niks toe en mensen zien het nut niet in om verder te lezen. Zie onderstaande voorbeeld:

Deze kopteksten op een pagina over bedrijfshallen bouwen zijn volgespamd met de woorden bedrijfshal, bouwen en kosten

Schrijf voor je lezer en win niet alleen in Google

Dat je de kopteksten niet nodig hebt voor je vindbaarheid heb ik wel aangetoond. Je schrijft ze voor je lezer. En als je dat doet, win je sowieso in Google. Misschien niet direct, maar op de lange duur levert het je punten op. En niet alleen in Google, vooral ook bij je websitebezoekers. En uiteindelijk moet je het van hen hebben. Schrijf dus voor je lezer, daar win je uiteindelijk klanten mee.

Hoe ga jij met je kopteksten om? Dacht jij dat je ze echt nodig had voor je SEO? Heb je iets opgestoken van dit artikel of misschien nog vragen? Plaats je reactie hieronder, ik antwoord altijd.

 | Website

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

21 antwoorden
 1. Michiel
  Michiel zegt:

  Zoektermen zoveel mogelijk terug laten komen in (kop)teksten is inderdaad verouderd SEO-advies. Vroeger werkte dat nog wel prima, maar dat is allang niet meer (en overdrijven brengt je nu zelfs in de problemen).

  Het hoofdzoekwoord in de H1 en een (of meerdere) H2’s is standard practice en wordt ook aangeraden door Yoast SEO. Het helpt om je artikel relevanter te maken voor dat zoekwoord. Echter, net als bijvoorbeeld het zoekwoord vet/cursief weergeven, zal de impact hiervan voor je SEO vrij minimaal zijn. Maar alle kleine beetjes helpen :). Zoals je zegt, is het belangrijkste dat je tekst natuurlijk overkomt en lekker leest voor de bezoeker. Zolang je zoekwoorden verwerkt in je tekst op een manier die natuurlijk overkomt, is dat prima. Zodra het allemaal nogal gekunsteld gaat worden, moet je je eens af gaan vragen voor wie je eigenlijk schrijft :)

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dank voor jouw bevestiging Michiel. En precies wat je zegt: voor wie schrijf je en wat voor tekst levert dat dan op? Je komt me toch een kopteksten tegen op het web… ;-)

 2. Ximaar
  Ximaar zegt:

  Rondneuzend zie ik weinig reacties op dit blog. Zelf heb ik niet veel met SEO. Ik krijg zat bezoekers via Google, maar dat zijn geen lezers. Ze komen om iets te scoren als een foto en zijn binnen een flits weg als het gezochte hen niet aanstaat. Die bezoekers hoef ik niet, maar je houdt ze moeilijk tegen. Ik schrijf over m’n regio en zou het leuker vinden als mensen uit de regio daar op reageren. Dat aantal is helaas klein. Twitter helpt me een beetje daarbij, maar Facebook blief ik niet. Die heb ik geblokkeerd.

  Ik doe op dit moment een test met een overzicht van de laatste blogberichten van circa 300 diverse blogs. Het is een simpele voortzetting van OBA, die sinds jan-2018 is gestopt. De link staat onder m’n naam. Vandaar is ook te vinden waar ik normaal blog.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ik zoek even naar hoe ik jou hier nu kan helpen Ximaar. Wil je de Google bezoekers ook niet? Dat kun je eventueel nog blokkeren.
   Heb je een plan voor de promotie van je blog in je regio? Op zich zou Facebook daar niet slecht voor zijn, maar als je daar iets tegen hebt, houdt dat op…

 3. Ximaar
  Ximaar zegt:

  Ik lees nu pas dat ik accoord moet gaan met de commentaar politiek. Er staat niet bij waar de te vinden is. Aangezien ik een reactie heb geplaatst is er niets aan de hand. Bij mij is er een verschil tussen commentaar en een reactie. ;-)

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Volgens mij is dat een standaard instelling in WordPress die ongemerkt is teruggekomen bij een update. Maar goed dat je het even laat weten, ga kijken of dat eruit kan :-)

  • Ximaar
   Ximaar zegt:

   Bij wordpress,com komt het regeltje niet, maar ik heb wel een soort ‘comment policy’ in m’n menu opgenomen. (Dus zocht er hier ook naar.)

   Google ga ik niet blokkeren. Mogelijk is er 1 op de 500 die via Google komt en wel iets leest. ;-)

   Regio scoort in het algemeen slecht. Mensen lezen vooral (inter-) nationaal, maar daar heb je zelf vrijwel geen invloed op. Dat is meer consumeren. Ik kan er goed mee leven, anders zou ik er meer aan doen.

 4. Doret Schulkes
  Doret Schulkes zegt:

  Hallo Nathan, Dank voor je duidelijke uitleg. Ikzelf blog al jaren vanuit mijn passie en sta op het standpunt dat trucjes uiteindelijk niet helpen. Zo lees ik ook jouw blog. Ik probeer in elke blog van waarde te zijn. En niet heel veel te beloven in de kop en dan uiteindelijk dat in de tekst niet echt waarmaken. Ik heb geen idee of ik H1 gebruik, maar ik gebruik wel altijd tussenkoppen. eenheerlijkhuis.nl

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dank je wel voor je reactie Doret. Als ik zo even kijk naar jouw blog, zie ik dat er een H1 in zit. Als voorbeeld: op https://www.doretschulkes.nl/niet-alleen-lezen-maar-kom-ook-luisteren-en-kijken/ is ‘Niet alleen lezen, maar kom ook luisteren en kijken’ de H1. ‘World Interiors Day, doe je mee?’ en alle andere kopteksten zijn H3, wat op zich prima is.

   Onder je blog zijn ‘Gerelateerde berichten’, ‘Eén reactie’ en ‘Laat een reactie achter’ opgemaakt als H2. Dat zou anders kunnen. Hiervoor zul je aan de slag moeten met CSS, waar ik me zelf het liefst niet mee bemoei ;-) Het kan echter niet veel kwaad naar mijn idee.

 5. Jochem van Mill
  Jochem van Mill zegt:

  Beste Nathan. Ik heb een vraag over de volgorde en het terugkeren van headings in een artikel. Een vraag waar ik nog nergens een antwoord op heb gevonden, of ik moet er écht overheen gelezen hebben of het niet goed geïnterpreteerd hebben.

  Ik lees dat het prima is om dezelfde headings vaker te gebruiken in hetzelfde artikel. Dus bijvoorbeeld eerst een H1, vervolgens een H2, nog een H2 en dan een H3.

  Als voorbeeld een pagina op onze website die over het gebruik van koelvesten voor motorrijders gaat: https://koelkleding.nl/koelvest-motor
  Hier maak ik eerst gebruik van een H1 en dan een aantal H2’s. Als ik dit artikel ga uitbreiden, kan ik dan van een H3 weer terug naar een H2 gaan en dan weer een H3?

  Ter verduidelijking, het gaat om zo’n structuur?:
  H1
  H2
  H3
  H4
  H3
  H4
  H2
  H3

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Hi Jochem,

   De structuur zoals jij ‘m aangeeft is prima. Daarbij ga ik er vanuit dat wat er onder de H3 staat weer een subonderwerp is van het onderwerp van de H2. En de H4 weer als subonderwerp van de H3. Terug naar een “hogere” is dan prima, omdat je dan een nieuw onderwerp aansnijdt. Bijvoorbeeld:

   H1: SEO teksten schrijven
   H2: Wat zijn SEO-teksten?
   H3: Overdrijf niet met SEO, schrijf voor je lezer
   H2: Hoe schrijf je SEO-teksten?
   H3: Opbouw en indeling van je pagina

   Logische opbouw en hiërarchie toch? Als het dat is, is het prima.

 6. Niké
  Niké zegt:

  Hoi Nathan,
  Ik vroeg me af of een site zonder H1 (1 h2 en meerdere h3 en h4) van invloed is op de vindbaarheid? En wat als je zelfs geen h1 en h2 hebt? Pakt Google dat de eerstvolgende heading als belangrijkste?
  Ben benieuwd!
  Met vriendelijke groet,
  Niké.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Hoi Niké, ik heb mijn best gedaan in het artikel duidelijk te maken dat Google daar wel mee om moet kunnen gaan. Ze zeggen zelf in ieder geval van wel. Mijn vermoeden is dat bij 1 H2 en verder H3 en verder, Google wel snapt dat de H2 de hoogste in rang is.

   Ik verwacht er dus weinig problemen mee. De vindbaarheid valt of staat echt niet met je kopteksten. Het belangrijkst is wat mij betreft de inhoud van je pagina als geheel. Is het duidelijk waar dat over gaat?

   Op zich zou het niet nodig hoeven zijn om een H2 te gebruiken in plaats van een H1. Via CSS kun je de opmaak van al die kopteksten voor de hele website stylen, van font tot formaat, dus als de opmaak reden is om de H1 over te slaan, is het logischer om de opmaak aan te passen dan de kopteksten anders in te delen. Voor websites die al tientallen tot honderden pagina’s hebben, waar die keuze al is gemaakt zou ik het daar wel gewoon bij laten, omdat het een enorme klus zal zijn om alles aan te passen.

   Duidelijk zo?

  • Niké
   Niké zegt:

   Dank voor je uitgebreide reactie.
   Ik heb meerdere websites gebouwd met verschillende templates (wp). Enkele daarvan hebben geen H1 en/of H2 toegewezen aan bijvoorbeeld titelpagina’s (vrij gangbaar), blogtitels of elementen als ‘custum headings’. Hierdoor ontstaan er vele H3 en H4 koppen.
   Aangezien ik hier orde in ga aanbrengen vroeg ik me het bovenstaande af.
   Fijne werkdag!

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Als je hier dan toch orde in gaat brengen, zou ik dat gelijk gebruiken als (kleinschalige) test. Bepaal wat de huidige posities zijn in de zoekresultaten en kijk wat er gebeurt met die posities na de wijzigingen.

 7. Wim Houtman
  Wim Houtman zegt:

  De H1 wordt vaak verward met de browser titel (of de Search Engine Title). Daar kan er maar 1 van worden gemaakt. Je zou er zelfs erg veel moeite voor moeten doen om er twee of meer van te maken met een CMS zoals Joomla of WP.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Mooie aanvulling Wim en dat klopt. In WordPress is er wel een tweede paginatitel mogelijk, wanneer je bij het aanmaken van een pagina of bericht een titel invoert en in je SEO-plugin een andere titel invult. Die laatste wordt dan altijd de browsertitel of SEO-titel en uiteindelijk is er daar dan inderdaad maar 1 van.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.