Googles John Mueller over mobielvriendelijke websites

Op woensdag 21 januari 2015 was ik aanwezig bij de presentatie van Google’s John Mueller over de toekomst van web en mobiel. tijdens deze presentatie gaf hij de visie van Google over mobiel geschikte websites en mobile search. Later op de dag had ik de gelegenheid om John zelf te spreken over het voor mobiel label, waar ik eerder een artikel over schreef. Tijdens dit gesprek bleek dat Google een weloverwogen beslissing heeft gemaakt bij de definitieve introductie van het ‘Voor mobiel’ label. De belangrijkste informatie uit de presentatie en het gesprek vind je in dit artikel.

 

John Mueller over ‘The mobile friendly web’

John Mueller was op de Webwinkel Vakdagen om te vertellen over ‘The mobile friendly web’. Hoewel hier geen wereldschokkend nieuws werd verkondigd, zijn zeker interessante details ter sprake gekomen. Ik neem je mee in de punten die relevant zijn, waarna ik je vertel wat John te vertellen had over het ‘Voor mobiel’ label dat in december 2014 uitgerold werd.

John Mueller op de Webwinkel vakdagen.

Wat wordt bedoeld met mobiel?

Het principe bij Google is dat wanneer een website het goed doet op een smartphone, deze het ook goed zal doen op een tablet. Dus wanneer jouw website geschikt is voor een smartphone, is deze volledig mobiel geschikt. Belangrijk is te weten dat verwacht wordt dat dit jaar (2015) het gebruik van internet met mobiele apparaten het gebruik van internet met desktop en laptop zal overstijgen. Het is daarom van groot belang dat je onmiddellijk actie onderneemt wanneer jouw websites nu nog niet mobielvriendelijk is (dat heb ik ook gedaan, nog heel even geduld ;) ).

Waar moet je rekening mee houden?

Heel moeilijk is het allemaal niet, voor Google geldt feitelijk hetzelfde als voor je bezoeker. Wanneer je website goed is voor je bezoeker, is deze ook goed voor Google. Zorg dus voor een website die toegespitst is op de verwachtingen en wensen van je bezoeker. Een paar relevante punten:

  • Zorg voor een website die geschikt is voor mobiel: maak je website responsive of adaptive
  • Zorg voor afbeeldingen die snel genoeg laden
  • Gebruik geen Flash of andere technieken die niet werken op mobiel
  • Als je ook een app hebt, maak geen melding van de app wanneer iemand op je website terechtkomt, maar leid de bezoeker direct naar de juiste pagina (veel Amerikaanse websites hebben hier een handje van)

Verder gaf John aan dat het prima mogelijk is dat op termijn de zoekresultaten op mobiele apparaten anders zullen zijn dan die op desktop. Ten tijde van de presentatie gaf Google nog met een korte tekst aan dat een website geschikt is voor mobiele apparaten:

Google's 'Voor mobiel' label

 

Uiteindelijk kan dus het zo zijn dat de algoritmes zo worden aangepast dat de resultaten voor mobiele apparaten voorrang zullen geven aan mobielvriendelijke websites. Sterker nog: dit lijkt heel logisch, en als het logisch is, mag je verwachten dat Google daaraan gaat voldoen.

Belangrijkste boodschap

De belangrijkste boodschap van deze presentatie John Mueller is: het gebruik van mobiele apparaten om internet mee te bezoeken groeit enorm snel. Binnen de kortste keren zal er meer internetverkeer naar je website komen via mobiel dan via desktop. Ook zoekopdrachten zullen logischerwijs vaker met mobiel worden uitgevoerd. Zorg er dus voor dat je website geschikt gemaakt wordt voor mobiel, als dit nog niet het geval is.

De keuze voor het ‘Voor mobiel’ labelGoogle-mobiel-icoontje-zoekresultaten-voor-mobiel

Ik had het geluk VIP-toegang te hebben tijdens de Webwinkel Vakdagen, waardoor ik in mijn pauze John Mueller zag zitten in de VIP-ruimte. Dit was een unieke kans om hem aan te spreken op het feit dat het ‘Voor mobiel’ label ruimte afsnoepte van het aantal leestekens in de meta-omschrijvingen. Uit de reacties op een -inmiddels niet meer actueel en dus verwijderd- artikel over het ‘Voor mobiel’ label bleek dat vrijwel iedereen liever het icoontje zag terugkeren. John Mueller legde uit dat de keuze voor het huidige label in de vorm van tekst een bewuste was geweest. De beslissing is gebaseerd op een uitgebreide serie tests door Google.

Uitgebreid testen

Google doet namelijk exact wat alle conversiemarketeers aanbevelen: uitgebreid testen voordat ze een beslissing nemen. Uit deze tests bleek dat er beduidend minder werd geklikt op de zoekresultaten met een icoontje van een mobiele telefoon ervoor. Waarschijnlijk dachten de meeste mensen dat ze direct telefonisch contact opnamen met de betreffende bedrijven wanneer ze op de link klikten. Er werd duidelijk minder op deze zoekresultaten geklikt dan op de resultaten met een tekstuele vermelding. Uiteindelijk draait het om de kliks door de bezoekers, dus koos Google voor het ‘Voor mobiel’ label, dat inmiddels verdwenen is.

Andere vorm of insteek niet uitgesloten

Toen ik meldde dat dit wel enigszins oneerlijk was, omdat per land het aantal leestekens voor dit label verschilt, kreeg ik een interessant antwoord. John sloot niet uit dat in de toekomst het label anders ingezet zou worden, of zelfs dat juist de websites die niet geschikt zijn voor mobiel een label krijgen. Vergelijk het met de waarschuwing wanneer een website flash gebruikt, of waarschuwingen voor niet-veilige websites.

Waarschuwing van Google: website werkt niet op apparaat vanwege Flash

Kies voor je bezoeker, kies voor mobiel

Het moge duidelijk zijn: websitebezoekers verwachten in toenemende mate dat je website geschikt is voor mobiel. Ik raad je daarbij af om een app in te zetten voor mobiele gebruikers. Als ik een link in Twitter aanklik en ik kom op een website die niet mobielvriendelijk is, ga ik echt niet nog eens de app openen. En reken er maar op dat mensen steeds meer links voorgeschoteld krijgen via mobiele apparaten, onder andere dankzij sociale media.

Hoewel de actualiteit dit artikel inmiddels heeft ingehaald, staat het (in ieder geval nu) nog wel online voor de archieven. Heb je hier nog vragen of opmerkingen over, zijn die natuurlijk gewoon welkom. 

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.