Wat is Google Trends en hoe werkt het?

Je hebt vast wel eens gehoord van Google Trends. Misschien is het je zelfs aangeraden om te gebruiken voor je zoektermenonderzoek. Een interessante keuze, vooral omdat je wel eens flink kan worden misleid door de data in de tool. Je kan er zeker interessante informatie uit halen, als je maar weet wat Google Trends nu echt is en doet en hoe het werkt. Ik help je voorkomen dat je hiermee de mist in gaat.

Wat is Google Trends?

Google Trends is een gratis tool van Google waarmee je interessante data over zoekgedrag over bepaalde zoektermen in Google kunt achterhalen. Dit gaat behoorlijk ver qua details, op 1 ding na: zoekvolume. En daar kan je enorm mee de mist in gaan. Als je enkel naar de grafieken en cijfers kijkt, kan je nog wel eens behoorlijk misleid worden. Het is namelijk een tool die de trends echt vergelijkt en geen absolute cijfers geeft. Daarover straks meer, eerst is het goed om te weten wat je zoal kan met Google Trends.

Hoe werkt Google Trends?

Google Trends is zoals aangegeven een tool die het aantal zoekopdrachten voor een zoekterm vergelijkt. En: het gaat dus ook om trends, dus welke beweging zit er in het zoekgedrag? Dat is heel handig voor je strategie. Niet alleen voor je SEO-strategie, ook voor je gehele marketingstrategie. Je kan namelijk op basis van trends gedurende het jaar bepalen wanneer je welke onderwerpen inplant in je marketing, zowel online als offline.

Inkopen en verkopen van producten voor je webshop of winkel

Voor webshops of winkels is het handig om te weten wanneer er naar specifieke producten gezocht wordt. Wanneer gaan mensen zich oriënteren op een bepaald product en wanneer heb je dus voorraad nodig? Zo kun je tijdig inkopen om niet ‘nee’ te hoeven verkopen. 

De zoekopdracht 'voortent' in Google Trends van juli 2015 tot juli 2020, met duidelijke pieken in het zomerseizoen en grotere piek in 2020.

In bovenstaande voorbeeld voor de zoekopdracht ‘voortent’ zie je dat er ieder jaar een piek is vanaf mei/juni en dat de trend in 2020 piekt. Door de situatie rondom het coronavirus zullen meer mensen erop uit trekken met de caravan en dus een voortent willen. Als verkoper van kampeerartikelen kon je via Google Trends de piek waarschijnlijk zien aankomen.

Je ziet ook dat vooral in Zeeland, Drenthe en Friesland veel gezocht wordt op ‘voortent’. Zo kun je bijvoorbeeld bij een Google Ads-campagne specifiek targeten op die provincies.

Van breed tot specifiek; geografisch en tijdlijn

Je kunt veel kanten op om voor jou interessante data op te halen in Google Trends. Zo kun je zowel geografisch als gedurende de tijd zien hoe er op specifieke zoektermen gezocht wordt. 

Geografisch kun je specificeren op:

  1. Wereldwijd
  2. Land
  3. Regio/provincie
  4. Plaats

Qua tijd kun je ook zo specifiek of juist breed gaan. Zo kun je zelfs specificeren op:

  1. Afgelopen uur
  2. Afgelopen 4 uur
  3. Afgelopen dag of afgelopen x dagen
  4. Afgelopen jaar 
  5. Afgelopen 5 jaar
  6. 2004 tot heden
  7. Aangepaste periode

Je ziet het, er vallen veel data uit te halen die juist specifiek interessant zijn voor jouw bedrijf. Of dat nu is voor SEO, online advertenties of zelfs je offline marketing of zelfs inkoop.

Ontdek gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten

Naast behoorlijk gedetailleerde informatie over je zoekterm, krijg je ook wat voor een zoektermenonderzoek relevant en wat mij betreft zelfs noodzakelijk is: suggesties. Focus op alleen je zelfgekozen zoektermen zorgt voor een te beperkte reikwijdte, je mist dan zoektermen die jouw doelgroep ook gebruikt. Een zoektermenonderzoek doe je voor een zo compleet mogelijk overzicht aan zoektermen waar jouw website op gevonden moet worden, niet om dat te beperken tot wat jij zelf bedacht hebt. Dus is het zaak om meer munitie te krijgen.

En die krijg je in Google Trends.

Breed: gerelateerde onderwerpen

Je krijgt bij de zoekterm die je invoert suggesties op basis van onderwerp: gerelateerde onderwerpen. Daarmee kun je dus meer richting ander product- of dienstenaanbod. Of je krijgt zo onderwerpen voor blogs of artikelen. En dat zijn dan onderwerpen, die ga je dan natuurlijk verder onderzoeken op specifieke zoektermen of zoekopdrachten.

Specifieker: gerelateerde zoekopdrachten

Voor je opgegeven zoekterm krijg je ook gerelateerde zoekopdrachten in Google Trends. Daarbij ligt standaard de focus op zoekopdrachten die een stijgende lijn hebben. Er staat dan ook bij of het een ‘snelle stijger’ is of  zelfs dat die met een bepaald percentage gestegen is. Heb je gelijk weer wat suggesties voor je zoektermen, die je weer verder kunt onderzoeken. Handig toch?

Je ziet of de belangstelling toeneemt of afneemt

Google Trends is heel handig om te zien of de belangstelling voor een bepaald onderwerp dan wel een bepaalde zoekopdracht toeneemt of afneemt. Of redelijk stabiel blijft en eventueel nog oplevingen heeft in seizoenen of wat dan ook. En dat kan ook breed, dus gedurende een aantal jaren, of juist weer heel specifiek, tot realtime; de afgelopen 7 dagen tot 4 uur geleden. Dat laatste is vooral voor heel actuele onderwerpen handig. 

Google Trends voor actuele onderwerpen

Wil je bijvoorbeeld een artikel schrijven over iets in je vakgebied dat actueel is, maar al wel een paar dagen speelt, kun je zien of de belangstelling nog groeit of alweer afneemt. In het laatste geval heeft het weinig zin om er zelf nog over te schrijven. Zo bespaar je jezelf de tijd en moeite, terwijl je juist nog wel snel kan profiteren van de actualiteit als de interesse nog groeit of op zijn minst even groot is. Let wel: als je in een heel krappe niche zit, kan het zijn dat er wel weinig zoekvolume op zit en je geen data krijgt.

Nadelen aan Google Trends: suggesties en indexgetal 

Er kleven ook nadelen aan Google Trends. Allereerst is er het nadeel dat je niet altijd (goede) suggesties krijgt. Stel dat jouw zoekterm niet zo populair blijkt, dan krijg je ook geen gerelateerde onderwerpen en zoekopdrachten. Gelukkig zijn daar nog diverse andere SEO-tools voor, waarbij we ook wel zo realistisch moeten zijn dat ook die tools bij lage zoekvolumes minder data en suggesties zullen geven of zelfs nauwelijks of geen data hebben. 

Maar dan: de grote valkuil van Google Trends.

De grote valkuil: indexgetal is ‘bewegend maximum’

Als je zo de grafieken in Google Trends bekijkt, lijkt het soms enorme pieken en diepe dalen te hebben. De ene week wordt er enorm veel op gezocht, de andere keer niet of nauwelijks. Zo lijkt het. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn. De tool werkt namelijk met een soort indexgetal -het getal waar de overige cijfers mee worden vergeleken- dat altijd 100 is voor het hoogst behaalde aantal zoekopdrachten. En als je dat niet weet, lijkt het soms alsof er ergens ineens wél op gezocht wordt en er daarvoor niet of nauwelijks op gezocht werd, zoals in het geval van ‘corona’:

Bij de zoekopdracht 'corona' lijkt de belangstelling vóór 2020 nihil, maar dat is niet per se zo.

Je ziet in maart 2020 een enorme piek, wat dus het moment is waarop het meest op die zoekterm werd gezocht. Alles daarvoor lijkt dan nihil, terwijl dat echt niet zo hoeft te zijn. Dat er ineens heel veel gezocht wordt op ‘corona’ is logisch. Dat kan dan ineens duizenden tot zelfs honderdduizenden keren per maand zijn, terwijl het daarvoor enkele honderden of duizenden keren was. Als het hoogste aantal zoekopdrachten bijvoorbeeld 800.000 is, terwijl het daarvoor 9600 was, valt dat eerste maximum in het niet bij het nieuwe maximum. Ter verduidelijking van dit voorbeeld (de cijfers zijn fictief):

  • Vóór de piek in maart 2020 is het maximum 9600 en dat is op dat moment het indexgetal van 100
  • In het voorjaar van 2020 groeit de belangstelling en daarmee is er telkens weer een nieuwe piek: het bewegend maximum
  • Uiteindelijk is er van 15-21 maart de (voorlopig) grootste piek met 800.000, waarbij de eerste piek van 9600 bijna in het niet valt

Het is dan net iets meer dan 1% van wat nu het hoogste aantal zoekopdrachten is en zoals je in dit voorbeeld ziet, lijkt het alsof er daarvoor niet of nauwelijks op gezocht werd:

De piek voor de zoekopdracht 'corona' ligt in de week van 15 tot 21 maart 2020, waar het bewegend maximum indexgetal van 100 staat.

Je ziet hierboven dat het meest actuele bewegend maximum indexgetal van 100 in de derde week van maart 2020 was. Je ziet dus niet hoe vaak er echt op een zoekterm gezocht wordt. Het zijn allemaal relatieve getallen, in verhouding met de hoogste piek in de door jou geselecteerde periode. Je ziet dat het aanpassen van de periode naar 2019 een heel ander beeld geeft:

Grafiek voor 'corona' in het jaar 2019 is heel anders dan wanneer je 2020 ook meeneemt: er is een piek in de zomer, maar verder is de belangstelling veel meer verdeeld over het jaar.

De piek in juli geeft aanleiding om te denken dat men dan meer zin heeft in de Mexicaanse biersoort. Al zou het hotel in Den Haag ook nog reden kunnen zijn voor een piek in de zomer. Je ziet in ieder geval dat er het hele jaar door gezocht wordt op ‘corona’ en dat zet de eerdere grafiek in een heel ander daglicht.

Het blijft opletten

Je moet je echt altijd maar bewust blijven van het feit dat je met relatieve cijfers te maken hebt in Google Trends. Het gaat dus ook echt duidelijk om de trend die er te zien is. Daar kan je jouw SEO-strategie op baseren of aanpassen. Zie je bijvoorbeeld dat een zoekterm in belangstelling afneemt, is het de vraag of je op die zoekterm moet (blijven) inzetten. 

Zo gebruik je Google Trends

Je zult het vast zelf wel door hebben, toch is het vast handig alles nog even op een rijtje te hebben. Concreet de belangrijkste zaken die je moet weten over Google Trends:

  • Je krijgt inzicht in de groei en/of afname van belangstelling voor een bepaalde zoekterm
  • Je krijgt suggesties voor onderwerpen en zoektermen
  • Je ziet in welke regio’s er het meest gezocht wordt op een zoekterm
  • De piek is een ‘bewegend maximum’ als indexgetal, de hoogste piek in aantal zoekopdrachten, dat als index 100 telg
  • Alle andere getallen zijn dus relatief en staan alleen maar in verhouding met de piek, wat niets zegt over daadwerkelijke zoekvolumes

Je zet deze tool in:

  • Om te weten te komen of jouw hoofdonderwerp potentie heeft
  • Om je voor te bereiden op pieken in populariteit voor een bepaalde zoekterm; voor je winkel of webshop, of zelfs voor dienstverlening die ook met seizoensschommelingen te maken heeft
  • Om suggesties te krijgen op breed niveau; voor globale onderwerpen, of specifieker; voor meer concrete zoektermen
  • Om voor je Google Ads-campagnes regionaal te adverteren als er in specifieke regio’s (provincies, plaatsen) duidelijk meer belangstelling is voor jouw aanbod

Nu weet je hoe Google Trends werkt en wat jij eruit kan halen voor jouw bedrijf, of voor je klanten. Aan de slag dan maar.

Gebruikte je Google Trends al en was je bekend met dat indexgetal dat zo’n vertekend beeld kan geven? Laat vragen, opmerkingen, aanvullingen of wat je ook maar kwijt wilt hieronder achter in de reacties.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.