Google Partner? Laat je niks wijsmaken

Google Partner? Laat je niet misleiden!

Een logo met daarop Google Partner op een website: dat wekt vertrouwen, toch? Een bedrijf dat dat logo voert zal toch prima zijn in online marketing, verwacht je dan. Maar waar staat dat Google partner logo nu werkelijk voor? Het is van belang omdat exact te weten. Helaas leidt het gebruik van het Google Partners logo nogal eens tot verwarring. Het heeft sowieso al niets met zoekmachine-optimalisatie te maken.

Google Partners heeft niks met SEO te maken

Een bedrijf met het Google Partners logo gaat jou niet per se hoger helpen in de organische zoekresultaten van Google. Google Partners is namelijk het programma van Google voor professionele bureaus die Adwords verkopen. Om dit logo te mogen voeren moet je aan een aantal eisen voldoen, waardoor je als klant weet dat je een goede partner hebt voor je Adwords-campagne.

Hoger in Google met Google Partner? Niet gegarandeerd!

Eisen aan partners

Om het Google partners logo te mogen voeren, moet je aan aantal voorwaarden voldoen.

 • Ten minste twee certificaten voor Adwords behaald hebben
 • Omzetquotum in Google Adwords

Wanneer je als bedrijf nog niet voldoet aan deze eisen, maar je bent wel bereid dit te gaan behalen, doe je mee in het Google Partners programma. Je mag het logo dan niet voeren.

Misverstanden, misbruik en misleiding

Misverstanden

Het moge duidelijk zijn dat deelname aan het Google Partners programma al kan leiden tot enig misverstand. Hierdoor kan een bureau denken het logo te mogen voeren. Hoewel niet juist, is er in dat geval duidelijk sprake van een misverstand. Andere redenen voor een misverstand kan ik me overigens niet bedenken.

Misbruik

Misbruik is van een heel andere orde dan bovengenoemd misverstand. Bedrijven die willens en wetens onterecht het Google Partners logo op hun website plaatsen, maken misbruik van het logo. Ze schaden hiermee niet alleen de kwaliteit van dit logo, maar beschamen vooral ook het vertrouwen van hun klanten.

Misleiding

Minstens zo erg als misbruik vind ik persoonlijk misleiding. Vaak wordt er misbruik gemaakt van de onbekendheid van (potentiële) klanten met Google Partners. En wordt de klant dus verkeerd ingelicht of zelfs een totaal verkeerd beeld voorgespiegeld.

Zo kwam ik op Twitter deze tweet eens tegen:

Google Partners heeft niets te maken met zoekmachine-optimalisatie
Hier wordt duidelijk de link gelegd tussen zoekmachine-optimalisatie en het Google Partners logo. Zoals eerder aangehaald hebben beide niks met elkaar te maken. Je ziet dat ik erop reageer en dat er uiteindelijk gedraaid wordt om te doen alsof ze niet wilden impliceren dat Google Partners met zoekmachine-optimalisatie te maken heeft.

Sterker nog: ze schuiven mij zelfs ‘interpretatie’ in de schoenen. Laten we eerlijk zijn: er valt weinig aan bovenstaande tweet te interpreteren. Er wordt duidelijk een link gelegd tussen “gecertificeerd partner van Google” en ‘zoekmachine optimalisatie’. Er zijn meer van dit soort voorbeelden:

Eerste Google Partner in...

Hier geen impliciete of expliciete verwijzing naar SEO, maar ook geen duidelijke link naar Adwords. Als je geen kennis hebt van SEO, SEA en online marketing, word je ook al snel op het verkeerde been gezet. Niet geheel onjuist, maar transparant kun je dit niet noemen.

En nu we toch bezig zijn, nog een voorbeeld:

De halve waarheid over Google Partners

Ook hier weer: mooie woorden, zonder duidelijk te maken waar de certificering voor staat. Sterker: er wordt de indruk gewekt dat het voeren van het Google Partners logo met online marketing in het algemeen te maken heeft. Een bedrijf dat Google Partner is hoeft echter beslist niet goed te zijn in andere facetten van online marketing. Het zegt enkel iets over hun kwaliteiten op gebied van Adwords.

SEO en SEA zijn verschillende disciplines

Volgens mij moet het wel duidelijk zijn, maar toch: SEO en SEA zijn verschillende disciplines. Dat wil beslist niet zeggen dat je als persoon of bureau beide niet beheersen kunt. Maar iemand die goed is in SEO, hoeft niet per se goed te zijn in SEA en andersom. Wel kunnen beide elkaar heel goed aanvullen.

Waarom SEO en SEA elkaar aanvullen

SEO en SEA vullen elkaar zeker aan. Voor een tijdelijke campagne kun je prima Adwords inzetten, zodat je geen SEO hoeft in te zetten voor een enkele pagina. SEA is dan sneller, waar goede SEO juist een meer duurzame tactiek is. Beide profiteren overigens van kwalitatief goede websites en webpagina’s. Een goede website is voor beide de basis.

Voor Google Partners: wees transparant

Zolang je niet duidelijk bent in wat Google Partners inhoudt, en zeker als je er niet bij vermeldt dat het op SEA/Adwords slaat, ben je wat mij betreft verkeerd bezig. Veel potentiële klanten weten niet waar Google Partner voor staat, dat betekent dat je daar transparant in moet zijn. Doe je dat niet, kom je wel erg dicht in de buurt van misleiding wat mij betreft.

Voor klanten: weet met wie je zaken doet

Wanneer je twijfelt of een bedrijf werkelijk Google Partner is, raadpleeg dan de Google Partners database. Blijkt een bureau dat schermt met het logo toch geen Google Partner te zijn, dan kun je dit melden bij Google. Weet met wie je zaken doet en trap niet zomaar in mooie praatjes.

Heb jij ervaring met misleiding op het gebied van de Google Partners certificering? Wil je hier iets anders over kwijt? Plaats je reactie, ik reageer altijd.

4 antwoorden
 1. Christian
  Christian zegt:

  Helder verhaal, maar ik blijf er wel bij dat Google degene moet zijn die dit soort ‘misstanden’ of onduidelijkheden aankaart bij hun eigen partners. Zij weten namelijk precies hoe het in elkaar steekt en zouden hun partners er ook op kunnen wijzen om de tekst aan te passen of een partij te sommeren het Google Partners logo weg te halen wanneer blijkt dat zij niet partner zijn. Uiteraard gebeurt dit ook al, maar ik denk dat hier zeker nog slagen te maken zijn.

  Beantwoorden
  • Johannes
   Johannes zegt:

   Je hebt gelijk. Ik vind ook dat de eisen strenger moeten worden. Ik weet van bureau’tjes die er al mee rekening houden in het design van hun website dat zo een logo er gaat komen. Het zou niet zo makkelijk moeten zijn. Je hebt trouwens ook nog een premium badge toch?

 2. Vincent
  Vincent zegt:

  Dat hele gedoe rondom ‘safety badges’ is toch al best wel goed onderzocht. Volgens mij bleek hieruit dat ze niet altijd bijdragen aan een verhoogde verkoop maar het negatief werkt als ze er niet zijn en je er om die reden goed aan doet ze wel te gebruiken op je website.

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ik heb ook geen enkel bezwaar tegen het gebruik van logo’s of badges voor autoriteit. Het gaat om het feit dat er bureaus zijn die willens en wetens pronken met ‘Google Partner’ in combinatie met SEO/zoekmachine-optimalisatie, terwijl Google Partner daar niks mee te maken heeft. Van de gemiddelde Nederlander hoef je niet te verwachten dat deze weet wat die badge inhoudt en aangezien het logo van de grootste zoekmachine erop staat, is het wel logisch dat veel mensen dan denken dat het dan wel goed zit met SEO.

   SEO en SEA zijn twee verschillende disciplines, die elkaar aanvullen en elkaar ook nooit uitsluiten, maar je hoeft niet goed in het een te zijn als je goed bent in het ander. En door te pronken met een Google Partner badge in combinatie met SEO impliceer je wel dat het iets met elkaar te maken heeft.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.