Google Core Web Vitals: essentieel voor SEO én bezoekers.

Google Core Web Vitals: essentieel voor SEO én bezoekers

Gebruikerservaring als rankingfactor, het is al jaren een punt van discussie in de SEO-wereld. Per 2021 is de discussie voorbij, wanneer Google de Page Experience Update uitrolt. Met deze update wordt de gebruikerservaring meetbaar, althans: voor 3 specifieke onderdelen die ze de Core Web Vitals noemen. Klinkt dat allemaal maar ingewikkeld? Mooi, gaan we het heel helder maken, zodat jij weet hoe jij deze 3 Core Web Vitals in jouw voordeel inzet.

Alles voor de gebruiker

Met de Core Web Vitals laat Google zien hoe zij de gebruikerservaring meetbaar maken, om het zo mee te wegen voor jouw posities in de zoekresultaten. Er zijn 3 concrete onderdelen meetbaar gemaakt:

  • Largest Contentful Paint (LCP): het moment waarop de eerste echt bruikbare content op je webpagina geladen is
  • First Input Delay (FID): het moment waarop de pagina zover geladen is dat je echt iets kunt uitvoeren op de pagina, zoals scrollen of op een link klikken
  • Cumulative Layout Shift (CLS): verschuivingen op je pagina, waardoor een actie lastig gemaakt wordt of tot een ongewenst resultaat kan leiden

Voorbeelden wil je, begrijpen wat het inhoudt. Toch? Gaan we doen.

Largest Contentful Paint: maximaal 2,5 seconden

De LCP heeft dus te maken met de snelheid waarmee er echt bruikbare content verschenen is wanneer je webpagina wordt geopend. Of dat nu beeldmateriaal is of tekst, zolang er maar echt duidelijk iets staat waardoor je bezoeker het idee heeft dat er een webpagina staat. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit betekent dat  met name video hier negatieve invloed op heeft. De drempelwaarde (‘threshold’) die Google hiervoor opgeeft is 2,5 seconden. Tot die waarde is het goed, waarna je in de zone ‘verbeteren’ komt. Bij 4 seconden zit je in de gevarenzone.

Schema van Largest Contentful Paint: tot 2,5 seconden is goed, van 2,5 tot 4 seconden heeft verbetering nodig en boven 4 seconden is slecht.

Je kent het zelf vast wel: een webpagina die opent nadat je op een link geklikt hebt en waarbij je op een gegeven moment toch echt denkt: duurtlang! In dat geval is de LCP dus echt te lang.

Preloader: geeft je het gevoel dat je echt moet wachten voor een webpagina laadt.

Nog even terug naar video: met video kun je best onder de 2,5 seconden blijven hoor, maar blijf het wel in de gaten houden en weet dat dit wel een risico is. Gebruik video eventueel onder de vouw, zodat het geen invloed heeft op de LCP.

First Input Delay: binnen 100 milliseconden

De First Input Delay (FID) meet hoe snel je een actie op een webpagina kunt uitvoeren, zoals scrollen of klikken op een link. Lukt dat binnen 100 milliseconden, dan is dat een prima score … Nou ja, je ziet het hieronder weer staan. Hoef ik het niet weer te typen ;-) .

Schema van First Input Delay: tot 100 milliseconden is goed, van 100 tot 300 milliseconden heeft verbetering nodig en boven 300 milliseconden is slecht.

Cumulative Layout Shift: onduidelijke meeteenheid

De lastigste van de Core Web Vitals is de Cumulative Layout Shift (CLS). Althans, qua marges. Hiervoor worden de getallen 0,1 en 0,25 gebruikt, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Laten we eerst helder hebben wanneer de CLS een probleem is. Dat is wanneer er tijdens het gebruik van je webpagina verschuivingen plaatsvinden in je content (‘layout shift’). De kans dat het gebeurt is klein, maar laat ik een voorbeeld geven dat je misschien wel herkent:

Stel op een webpagina staat een aantal testimonials en daaronder staat je contactformulier. Die testimonials wisselen elkaar af in een zogenaamde slider en omdat de ene tekst wat korter is dan de ander, verschuift alles dat onder die testimonials op de webpagina staat. Daardoor wordt het lastig om het formulier in te vullen en dat is precies de reden waarom de CLS meetelt.

 

Weg met je slider

Ook sliders in de header passen in dit beeld, al tellen ze niet voor de CLS, omdat de andere content op de webpagina niet verschuift. Toch leveren sliders om zo’n beetje dezelfde reden frustratie op en dat is alle reden om geen sliders op je website te gebruiken.

Nog even een overzicht van de waardes die gewogen worden, waarbij je je even niet druk hoeft te maken over de berekening:

Schema van Cumulative Layout Shif: tot 0,1 is goed, van 0,1 tot 0,25 heeft verbetering nodig en boven 0,25 is slecht.

Core Web Vitals meten en bijhouden: je kan het zelf

Vanuit Google zijn er tools om te kijken of jouw website voldoet en ook SEO-tools hebben de handschoen opgepakt en Core Web Vitals onderdeel gemaakt van hun site checks. In ieder geval Siteguru* meet deze 3 elementen nu en het kan niet anders dan dat de grote SEO-suites als Ahrefs, Moz en SEMRush dit opnemen in hun site audits. Verder kun je het zelf ook controleren met diverse tools van Google zelf:

Sowieso is het prima om met de informatie vanuit Google Search Console te werken, daar krijg je altijd al veel en duidelijke informatie over je website.

*Als enthousiast gebruiker van SiteGuru beveel ik deze tool van harte aan, waarvoor ik een affiliate-vergoeding ontvang. Mijn enthousiasme wordt nooit bepaald door een vergoeding en je krijgt ook altijd de nadelen van mij mee wanneer ik die opmerk. Ook als je mij advies vraagt, raad ik je tools af wanneer ik denk dat ze echt niet voor jou zijn.

Dit is het begin van de Core Web Vitals

Deze 3 onderdelen zijn eigenlijk nog maar het begin van de Core Web Vitals. Google heeft zelf aangegeven dat ze dit zullen blijven doorontwikkelen, dus er kunnen zomaar meer onderdelen bij komen. Er kan ook zomaar van alles aan worden aangepast, zoals de marges waarbinnen je score goed is. Neem in ieder geval -ook voor de toekomst- altijd als uitgangspunt dat wat voor jouzelf onprettig is als gebruiker is, geen goede ervaring is en dus invloed kan hebben op je SEO. Als het maar meetbaar te maken is :-) .

Je hebt nu een goed beeld van wat de Core Web Vitals inhouden. Heb je toch nog vragen, laat het dan zeker even weten. Heb je iets aan te vullen of ken je een tool die ook de scores meet, laat het dan ook weten in de reacties.

De afbeeldingen van de Core Web Vitals zijn afkomstig van web.dev.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.