Het belang van een goede, eigen 404-pagina op je website

Er zijn legio artikelen geschreven over leuke en originele 404-pagina’s. Als je alleen daarop afgaat, maak je misschien wel een aardige 404-pagina op je website, maar sla je daar ook zomaar eens de plank mee mis. Zoals eigenlijk alles in je bedrijf en je (online) marketing begint het met een strategie. Dat klinkt zwaar, maar valt heus mee. Je hebt er een hoop mee te winnen, of juist te verliezen. En het begint met het belang van een goede, authentieke en dus eigen 404-pagina.

Waarom je een echt “eigen” 404-pagina wilt op je website

Wat gebeurt er bij jou wanneer je op een link klikt -of dat nu in de zoekresultaten van Google is, in een mail of op een webpagina- en je krijgt niet de pagina te zien die je verwachtte te zien? Teleurstelling, toch? Wanneer we niet krijgen wat we verwachten, leidt dat bij mensen over het algemeen tot teleurstelling. En op een website leidt die teleurstelling logischerwijs tot het verlaten van een website.

En die teleurstelling neem je weg met een goede 404-pagina.

Wat is een goede 404-pagina?

Een goede 404-pagina is in ieder geval een “eigen” 404-pagina. Geen standaard 404 zoals die bijvoorbeeld in je CMS of hostingpanel zit, maar eentje die aansluit op de identiteit van jouw bedrijf en natuurlijk jouw website. Dat is dan ook de reden waarom er zoveel artikelen zijn over originele, leuke of goede 404-pagina’s.

Grijze webpagina met rode dikgedrukte tekst "404 - File or directory not found." en daaronder in zwart "The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable."

Een 404-melding zoals je hier ziet is volkomen nutteloos en levert gegarandeerd websiteverlatingen op. Hoeveel moeite zou jij doen om de webpagina te vinden waar je op dacht uit te komen? Grote kans dat je het laat voor wat het is en de website verlaat. Je gaat waarschijnlijk niet naar de homepagina, waar je ook nog eens zelf extra moeite voor moet doen, en zo verliest de website dus elke keer een bezoeker bij een 404-melding als deze hierboven.

Hoe vaak komen je bezoekers op een 404 uit?

Weet jij hoe vaak bezoekers op jouw website op een 404 uitkomen? Je zou misschien denken dat het te verwaarlozen is, misschien enkele per maand of hooguit per week. Zelfs als dat zo is, kan je dat wel gewoon omzet kosten. Wil je toch niet? Stel dat dit een klant zou zijn die net die omzet zou brengen die jij nodig hebt, dan is dat eeuwig zonde. En de kans dat het gebeurt wordt steeds groter naarmate je website langer bestaat.

Zo haal je het uit Google Analytics

Wanneer je website gekoppeld is aan Google Analytics, zie je daar niet alleen hoeveel bezoekers er op een 404 uitkwamen, maar ook door welke URL dat kwam. Dat ontdek je als volgt:

  • Ga in Google Analytics naar Rapporten > Levenscyclus > Betrokkenheid > Pagina’s en schermen;
  • Voer in de zoekbalk (‘Zoeken’) ‘404’ in;
  • Klik op het blauwe plus-teken onder de zoekbalk en kies onder ‘Pagina/Scherm’ voor ‘Paginatitel en schermklasse’;

Je krijgt dan een overzicht van diverse URL’s die dus die 404 hebben veroorzaakt. Dat kan een tijdelijk probleem zijn geweest dat alweer is opgelost, of je ontdekt niet-werkende URL’s waar je mee aan de slag kan.

Hoe ontstaan die 404’s?

Die 404’s kunnen op meerdere manieren ontstaan:

  1. Je verwijdert een pagina van je website of past een URL aan en legt geen redirect aan;
  2. Iemand maakt een typfout bij het invoeren van een URL in een browser of bij het aanmaken van een link;
  3. Je geeft zelf (per abuis) een verkeerde URL door of er gaat iets anders mis met een link of URL.

Omdat de URL die er wordt geklikt of ingevoerd niet bestaat, Het systeem moet wel iets teruggeven en dat is dan statuscode 404; file not found. Dat levert in het ergste geval dus een heel simpele en totaal gebruikersonvriendelijke pagina op zoals je hierboven al zag. Soms heeft je CMS of een theme (bijvoorbeeld een WordPress theme) een eigen 404-pagina, maar die is meestal ook weinig nuttig en behulpzaam.

Een standaard 404-pagina in WordPress.

Wat neem je op in je pagina?

Naast het feit dat Hema, Coolblue en al die andere voorbeelden waar al legio artikelen over zijn geschreven vaak grappige 404-pagina’s hebben, zijn ze ook origineel en sluiten ze aan op de merkbeleving. Een goede 404-pagina:

  1. Helpt de bezoeker door in ieder geval door te verwijzen naar de homepagina;
  2. Is origineel (al mag je natuurlijk inspiratie opdoen bij anderen);
  3. Is authentiek en sluit aan op de merkbeleving;
  4. Neemt de teleurstelling weg met bijvoorbeeld humor of door iets aan de bezoeker te geven;
  5. Bevat liefst een call to action, zeker wanner het op een website met een commercieel doel is.

Neem in ieder geval de eerste drie elementen mee voor jouw 404-pagina. Maak het eigen. Humor mag, maar hoeft echt niet altijd. Het is wel zo dat je met humor de teleurstelling kan omdraaien naar een positieve(re) ervaring, het past alleen niet overal. Op de website van een begrafenisonderneming iets als ‘Ai, deze weg loopt dood’ zal niet bij veel mensen in goede aarde vallen ?.

Buro Staal heeft trouwens ook nog wat mooie adviezen voor je.

Een eigen (custom) 404-pagina

Je echt eigen 404-pagina, ook wel custom 404-pagina, kan je websitebouwer voor je verzorgen, of regel je in je CMS. Heb je een WordPress website, dan zijn daar plugins voor. Die heb je alleen niet altijd nodig, steeds meer themes hebben de optie om een ‘custom 404 page’ in te stellen. Dat scheelt weer een plugin, maar kan ook gedoe voorkomen omdat iedere plugin conflicten kan veroorzaken binnen je WordPress-omgeving.

In beide gevallen vervang je een standaard 404 door een pagina die je zelf kiest. Dat zou een bestaande pagina van je website kunnen zijn, al is dat geen aanrader. Daarmee zorg je voor verwarring bij je bezoeker, die helemaal niet meer snapt wat er gebeurt omdat die niet op de verwachte pagina uitkomt, maar ook niet op een pagina met een foutmelding. Maak dus echt je eigen 404, waarmee je de teleurstelling vermindert en je bezoeker verder helpt.

Websitebouwers: wijs je klanten op het belang van een custom 404-pagina

Websitebouwers hebben wat mij betreft ook een verantwoordelijkheid om klanten een eigen 404-pagina aan te bieden. Help je klant, wijs ze op het belang van een geheel eigen 404-pagina en wees op die manier een echte partner van je opdrachtgever. Daarbij hoort ook een onderbouwing, en die onderbouwing heb je hierboven staan. Graag gedaan ?.

Backlinks naar je 404-pagina: weinig nut

Oh en die mooie voorbeelden in alle artikelen, dat levert vast een mooie oogst aan backlinks op. Toch? Nou, nee. Die backlinks gaan niks doen voor je website, omdat een 404-pagina niet indexeerbaar is in de zoekmachines. Links naar niet indexeerbare pagina’s gaan naar pagina’s die voor een zoekmachine niet bestaan, waardoor ze dus ook niks voor je SEO doen. En een 404 op index laten staan is onzinnig en volgens mij (ik heb het even niet uitgezocht) ook niet mogelijk in WordPress en mogelijk ook in andere CMS’en niet.

Heb je inspiratie opgedaan, ondanks dat ik zelf geen voorbeelden van goede 404-pagina’s heb geplaatst? Heb je aanvullingen, vragen, opmerkingen? Plaats je reactie en je krijgt sowieso antwoord.

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.