Blogs schrijven? dicteer je blogs gewoon

Blogs schrijven is zo 2014, dicteer je blogs

Het probleem van veel ondernemers, vooral (“kleine”) zelfstandigen, is dat ze wel willen bloggen, maar er geen tijd voor denken te hebben. Vooropgesteld: ik vind dat je dat zelf goed moet plannen als je echt wilt bloggen en het dan ook echt moet doen. Maar ik begrijp ook heel goed dat het soms lastig is. Daarnaast kost een goed blog schrijven ook absoluut flink wat tijd. Maar waarom nog schrijven als je nu ook kunt dicteren?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 24 april 2015 en is op 7 augustus 2018 geüpdatet

Waarom zou je überhaupt bloggen?

Natuurlijk hóef je niet te bloggen. Doe het vooral niet als het niet je ding is. Wat je misloopt wanneer je niet blogt, zul je toch niet kunnen achterhalen. Wel wil ik je op het hart drukken dat bloggen een van de goedkoopste marketingmiddelen is wanneer je een website hebt. Het kost jou -of een van je medewerkers- een paar uur en als je het goed doet, bereik je er duizenden potentiële klanten mee.

Gericht potentiële klanten bereiken

Met bloggen bereik je vooral ook gerichte potentiële klanten, want wie het leest, is oprecht geïnteresseerd in het onderwerp. Het bereik is daarmee gerichter dan een advertentie in je lokale huis-aan-huisblad.

Ik schreef eerder al over het belang van zakelijk bloggen. De conclusies op een rijtje:

 • Bloggen draagt enorm bij aan jouw autoriteit op je vakgebied
 • Bloggen vergroot jouw online vindbaarheid
 • Bloggen draagt bij aan het vergroten van je eigen kennis
 • Bloggen draagt bij aan het vertrouwen in jou en je bedrijf
 • Bovenstaande punten dragen elk, maar vooral samen, bij aan meer omzet voor jouw onderneming

Al profiteer je maar van 1 of 2 van bovenstaande punten, dan is dat de investering van je tijd al waard.

Bloggen is een langetermijnstrategie

De voordelen van bloggen voor jou en je bedrijf zoals ik die hierboven noem, behaal je uiteraard niet op korte termijn. 1 enkel blog levert je niet direct resultaat op. Zowel het vertrouwen als  het indexeren in de zoekmachines kosten gewoonweg tijd. Je zult meerdere blogs moeten schrijven om dat te gaan bereiken. Structureel, regelmatig bloggen is dus het devies. Alle marketinggoeroes en blogexperts zijn het hier over eens. Een kwestie van consequent zijn en volhouden dus.

Maar bloggen kost tijd…

Een veelgehoorde, en zeker terechte opmerking is dat bloggen veel tijd kost. Dat is zeker waar, ook mij kost het vaak enkele uren om een blog te schrijven en op te maken. En als je net als ik ziet dat het aantal aanvragen en opdrachten alleen maar toeneemt, is het bezwaar van tijd zeker heel begrijpelijk. Maar wat het je oplevert weegt zeker op tegen de investering.

Maar toch: de goedkoopste manier om klanten te bereiken

Zeker voor kleine ondernemingen is bloggen de goedkoopste manier om op relatief korte termijn een groot bereik te creëren. En bedenk wel: iedere marketingstrategie kost tijd en/of geld. Als je het geld niet hebt, zul je dus moeten investeren door ergens tijd in te steken. Bloggen is de oplossing die niet direct geld, maar enkel tijd kost. En nu kun je ook nog eens tijd besparen door je blogs te dicteren.

Dicteer je blogs

Blogs dicteren? Iemand de tekst laten typen, waardoor het alsnog geld kost? Nee, sterker nog: het kost je letterlijk niks. Ik ontdekte dat je gewoon je blogs kunt dicteren. Je spreekt hierbij de tekst in en het besturingssysteem van je telefoon typt het voor je uit. Vrijwel iedereen heeft een smartphone tegenwoordig

Het kan allemaal in diverse apps

Dit kan op meerdere manieren, zo gebruikte ik vroeger de WordPress app voor iOS. Ik kon er werkelijk overal mee bloggen. Helaas werkt die app niet meer voor wordpress.org websites. Maar het kan ook in Android en op andere apps, zoals Evernote of Joomla. En in tekstverwerkers als Google Docs en MS Word, waar tegenwoordig ook apps voor zijn. Daarnaast heeft Apple de mogelijkheid tot dicteren nu ook in OS X (Yosemite) ingebouwd.

WordPress iOS app - blogs dicteren

Dicteerfunctie als onderdeel van je OS

Eigenlijk maakt het dus niet uit welke app of programma je gebruikt, het is afhankelijk van de mogelijkheid om te dicteren in je besturingssysteem (OS). In iOS zit de dicteerfunctie sinds iOS 10 standaard in je toetsenbord.

Blogs dicteren met de WordPress app

Zelf heb ik een WordPress website, dus is dat waar ik zelf ervaring mee heb. Ik heb ook de gratis Joomla! app geprobeerd, ook daarop kun je prima dicteren. De functionaliteiten van de gratis Joomla! app zijn echter beperkt, waardoor je gebonden bent aan de betaalde versie van € 9,99. De WordPress app is gratis te downloaden in de App Store. Hiermee kun je alle WordPress.com websites waarvoor je een login hebt beheren. Zelfs wanneer je offline bent kun je artikelen dicteren en opslaan. Ideaal dus om bijvoorbeeld onderweg of lekker buiten te bloggen. De gratis WordPress app heeft uitgebreide functionaliteiten, iets wat de gratis app van Joomla! mist.

 

Tekst dicteren in Google Docs op iPhoneHoe werkt het?

Uitgebreide uitleg hoef ik eigenlijk niet te geven, de werking spreekt voor zich. Je opent de app waarin je de tekst wilt dicteren en maakt een nieuw document aan. Links onderin je toetsenbord, naast de spatiebalk bevindt zich het icoontje van de microfoon. Hier hoef je enkel op  te tikken om je blogs te dicteren. Je moet er wel voor zorgen dat je de juiste taal hebt gekozen. In het Nederlands inspreken terwijl het toetsenbord staat ingesteld op Engels is natuurlijk niet heel handig.

Leestekens? Geen probleem

Dicteren klinkt natuurlijk heel leuk, maar hoe zit het met komma’s, punten en andere leestekens? Ook die kun je gewoon dicteren. Het klinkt misschien wat gek op het moment dat je het aan het inspreken bent, maar door enkel het leesteken uit te spreken verschijnt dat leesteken ook. Je zegt dus gewoon “punt”, en er verschijnt een punt. Datzelfde geldt voor haakjes (“haakje openen”, “haakje sluiten”), aanhalingstekens, komma’s, dubbele punten et cetera. Geen enkel punt dus ;-)

De voordelen van blogs dicteren

De belangrijkste voordelen van het dicteren van je blogs zijn:

 • Je kunt (bijna) overal waar je maar bent je blogs schrijven/dicteren
 • Je bent over het algemeen minder tijd kwijt met het schrijven van je blogs
 • Inspreken kost vaak minder tijd dan typen, zeker wanneer je geen typwonder bent

Kortom: tijdwinst en efficiëntie. Blogs schrijven kost mij in ieder geval een stuk minder tijd dan wanneer ik alles typ.

De nadelen (want die zijn er ook)De nadelen van het dicteren van je blogs

Er zijn ook nadelen, dus goed om daar ook rekening mee te houden. Ik heb zelf meerdere blogs gedicteerd en daarbij de volgende nadelen ervaren:

 • Natuurlijk kun je niet echt altijd en overal op deze manier je blogs inspreken: in de trein, in rumoerige ruimtes, in gezelschap, allemaal lastige situaties
 • Je moet van tevoren goed bedenken wat je wilt schrijven (lees: gaat dicteren)
 • Je moet je artikel nadien zeker nog een keer goed nalezen, er sluipen snel meer (spel)fouten in dan in een artikel dat je gewoon typt
 • Je kunt niet altijd kopteksten plaatsen in de apps, dit moet je ook achteraf nog doen

Niettemin geldt nog steeds dat je tijdwinst hebt, en zeker dat je efficiënter kunt werken. Wanneer je regelmatig in de auto of zelfs op de fiets zit, kun je dan gewoon je blogs inspreken. Welke andere nuttige dingen kun jij bedenken om op dat soort momenten te doen?

 

NB: als je op de fiets of in de auto dicteert, doe dat dan wel veilig. Handsfree dus. Als dat niet mogelijk is, dan maar niet.

Je kunt ongetwijfeld zelf nog wel situaties bedenken waarin het dicteren van je teksten prima kan. :-)

Is blogs dicteren iets voor jou?

Blogs dicteren is niet voor iedereen geschikt. Wat mij betreft is het vooral geschikt als je al aardige blogervaring hebt, zodat je makkelijker je blogs schrijft (lees: dicteert). Spontaan iets inspreken zal niet iedereen goed afgaan. Mij in ieder geval niet. Daarnaast moet je niet al supersnel kunnen typen, want dan is de tijdwinst waarschijnlijk miniem. Niettemin vind ik het persoonlijk een enorme vooruitgang, omdat ik altijd en overal mijn blogs kan dicteren. Zodra er een idee te binnen schiet, kan ik dat alvast inspreken en opslaan.

Heb jij deze mogelijkheid al ontdekt of gebruikt? Deel je ervaring in de reacties hieronder. Is het nieuw voor je, laat dan weten of je het interessant vindt en het gaat uitproberen. Ik ben benieuwd naar je reactie.

 | Website

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

5 antwoorden
 1. Johan
  Johan zegt:

  Hmmm, hoe gaat die inspreekfunctie om met accenten, Nathan. Ik bedoel enerzijds het accent van de spreker, maar zeker ook het accent op letters om bijvoorbeeld iets te benadrukken?

  Ik geloof dat ik toch liever blijf typen. Want blogs schrijven: dat is pas ouderwets!

  Beantwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Mooie afsluiter. Gewoon blijven typen, tot je er getikt van wordt ;-)

   Ik heb zelf geen ervaring met de accenten, maar heb eigenlijk weinig reden om te twijfelen aan de accuratesse van de dicteerfunctie. En je kunt ‘m voor alle soorten tekst gebruiken, dus probeer het eens met een SMS of een Whatsapp-bericht :-)

 2. Michiel
  Michiel zegt:

  Wel leuk om eens te proberen, dat dicteren! Ik heb het zelf eigenlijk nog nooit geprobeerd en ik typ ook heel snel. Maar vooral op je smartphone zal het wel tijdswinst opleveren, want dan gaat typen weer trager. En het kan natuurlijk ook handig zijn om hands-free tekst te produceren. In Google Docs kun je tegenwoordig ook inspreken geloof ik.

  Beantwoorden
 3. Nathan Veenstra
  Nathan Veenstra zegt:

  Klopt, dicteren wordt steeds meer toegankelijk. Ligt er volgens mij vooral aan of een besturingssysteem het ondersteunt. Ik ben benieuwd hoe het je bevalt, als je het eens geprobeerd hebt Michiel :-)

  Beantwoorden
 4. Ida
  Ida zegt:

  Hi Nathan, interessant :-) Heb jij deze functie toevallig ook al eens gebruikt bij een gesprek met bijvoorbeeld een opdrachtgever? Het lijkt me handig dat een opname ‘vertekst’ wordt, zodat ik mijn aantekeningen gemakkelijker maak.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.