Over copyright op optimusonline.nl

Je hebt vast wel gezien dat deze website vol staat met informatie en verdere inhoud. Aan die inhoud is hard gewerkt door verschillende professionals, wat dan ook betekent dat zij daarmee de auteursrechthebbende zijn van het werk dat zij hebben gemaakt voor optimusonline.nl. Een copyrightmelding is daarvoor juridisch gezien niet eens nodig, toch hierbij een korte uitlijning van hoe het zit met dat copyright:

Logo en huisstijl

Het logo en de huisstijl zijn van de meesterhand van Vlekkeloos. Gebruik van het logo, beeldmerk of andere elementen die afkomstig zijn uit deze huisstijl, zonder toestemming van Optimus Online is dan ook niet geoorloofd. Als ik jou van dit materiaal heb voorzien voor een publicatie, dan heb je toestemming om het voor specifiek die publicatie te gebruiken. Voor ander gebruik kun je altijd toestemming vragen. Datzelfde geldt als Vlekkeloos. je van dit materiaal voorzien heeft.

Twijfel je ook maar enigszins of je het logo, beeldmerk of ander werk mag gebruiken, neem gewoon contact op. Bel of mail even en je hebt snel genoeg duidelijkheid, waarmee je gedoe voorkomt.

Webdesign

De opmaak van de website is in 2015 gedaan door Vlekkeloos. Lamper Design heeft sindsdien ofwel op mijn aangeven, ofwel uit eigen initiatief, verbeteringen aangebracht. De basis van het ontwerp komt van Kriesi, de makers van het Enfold theme. Dit betekent dat er nogal wat mensen betrokken zijn bij dit onderdeel en dat het auteursrecht hierop complex is.

Dat er auteursrecht op zit is wel een feit. Er zijn bewuste keuzes gemaakt in bepaalde elementen, de plaatsing daarvan en het gebruik van kleuren, woorden en verdere inhoud. Dat ligt aan de andere kant ook weer wat genuanceerder omdat auteursrecht toch ook weer bepaalde uitzonderingen en voorwaarden kent.

Ga vooral bij jezelf na of het slim is om iets over te nemen. Hoe ‘eigen’ is het dan nog en hoe origineel ben je dan? Wil je een kopie zijn van een ander of kies je juist lekker je eigen weg? ;-)

Teksten

Het spreekt voor zich dat het allergrootste deel van de teksten op de website van de hand van mij, Nathan Veenstra, zijn. Als oprichter van Letterzaken (2012), dat in juni 2020 de nieuwe naam Optimus Online kreeg, zijn alle teksten op de webpagina’s van mijn hand en ben ik ook verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de blogartikelen. Als iemand anders een blog heeft geschreven, staat zijn of haar naam erbij en berust het auteursrecht dus bij deze persoon. Veel moeilijker is het echt niet.

Fotografie

Alle foto’s van mijn persoontje zijn van de hand van hoffotograaf Henry Faber. Als je dat weet, herken je de hand van de meester ook wel. Net als voor de huisstijl geldt dat je foto’s niet zomaar mag gebruiken zonder toestemming van mij of Henry Faber. Als je foto’s hebt gekregen voor publicatie geldt de toestemming alleen voor de publicatie waarvoor je de foto’s aangeleverd hebt gekregen. Krijg je foto’s van mij via Henry, check dan bij hem of ik toestemming heb gegeven of neem even contact op om bij mij te verifiëren. Tenzij het je al expliciet gemeld is natuurlijk, waarbij schriftelijke toestemming in verband met eventuele bewijslast wel het handigst is.

Vragen, opmerkingen of twijfels?

Waar je ook mee loopt, schroom niet om contact op te nemen. Ik bijt niet (sterker nog: als kind was ik degene die gebeten wérd ;-) ). Bel of mail gewoon, zo moeilijk hoeft het echt niet te zijn. En zoals Herman Finkers ooit zei: “Nee heb je, klap voor je kop kun je krijgen.” :-D