Waarom consistentie zo belangrijk is voor het succes van je bedrijf
Omdat consistentie in je (grafische) uitingen, zowel online als offline, wat mij betreft enorm worden onderschat, vroeg ik Simon Droog om zijn expertise hierop los te laten. Simon is een kei in bouwen aan je merk, met focus op het grafische. Hij geeft je mee waarom consistentie in je online én offline uitingen zo belangrijk is.
-Nathan
Waarom consistentie zo belangrijk is voor het succes van je bedrijf
Plus een paar simpele grafische tips voor een sterk visueel merk met samenhang — ook online.
Waarom is die samenhang nou eigenlijk zo belangrijk?
Nou, hierom:
Klaar.
Ok. Dat is wel heel kort.
Hoe werkt dat dan precies?
Ik geef je een voorbeeld.
Uit een ander artikel dat ik hierover scheef:
“Iemand vertelde me laatst dat ze nu een paar jaar bezig zijn met hun bedrijf en het gaat heel goed. Telkens wanneer er behoefte was aan promotiemateriaal hebben ze ad-hoc besloten om iets te (laten) maken — denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes, een flyer en een update van de website. Of je posts op social media.
Als gevolg daarvan hebben ze nu visitekaartjes in één stijl, flyers in een andere stijl en de website is ook net weer anders. Het is eigenlijk geen geheel (meer).”
Er zit geen samenhang in. Het is niet consistent.
Oefff… dat is zonde.
Want hier lopen ze omzet mee mis.
Een gebrek aan consistentie…
…zorgt namelijk voor verwarring bij je klant. Het verlaagt je geloofwaardigheid en beschadigt de reputatie van je bedrijf. En het brengt medewerkers in verlegenheid (en verlaagt moraal).
Dit zijn de drie grootste gevolgen van te weinig samenhang, aldus een onderzoek over Brand Consistency dat Lucidpress deed in samenwerking met Demand Metric onder 200 organisaties (B2C en B2B).
Terwijl, als je dit goed aanpakt, het volgens hetzelfde onderzoek een sprong van gemiddeld wel 33% meer omzet kan betekenen.
En dat niet alleen.
Ook scheelt het je tijd en geld.
Noscura, een bedrijf waar ik een nieuwe huisstijl voor heb ontwikkeld, zegt bijvoorbeeld:
“Deze professionele toolkit geeft ons goede handvatten, waardoor we voortaan snel en eenvoudig nieuwe merkuitingen kunnen ontwikkelen en gebruiken.”
En maakt het je comfortabeler en geeft het je een gevoel van thuis. Mmm, fijn! Het draagt ook bij aan gebruikersvriendelijkheid en het komt respectvol en professioneel over.
In de online wereld essentieel.
We zijn ongeduldig en kritisch. Je wilt op een website in één oogopslag weten met wie je te maken hebt, wat je aan ze hebt en of ze betrouwbaar zijn. Op social media net zo.
Dit alles is niet mis.
En de moeite waard om werk van te maken.
Ok. Duidelijk.
Hoe krijgt mijn merk dan meer samenhang?
Consistentie in vormgeving gaat erom dat je de samenhang tussen je boodschap en je logo, flyer, website, etc. goed in de gaten houdt.
Wanneer iemand in aanraking komt met je merk en vormgeving, wil je dat ze elke keer weer doorhebben dat ze met jou te maken hebben.
Of dit nou online is of in de echte wereld. Elk contactmoment telt.
Best een uitdaging.
Zelfs voor grote organisaties, zoals de Gemeente Roosendaal. Maar door samen met mij opnieuw te kijken naar de huisstijl hebben ze “[hun] herkenbaarheid weer teruggevonden: professioneel, rustig en met een duidelijke afzender.”
Dit gaan wij nu ook doen.
Samen aan de slag met jouw huisstijl
Verzamel al het materiaal van je huisstijl bij elkaar. Denk aan je visitekaartjes, flyers en ander drukwerk. Denk aan je website, social media posts en je profiel en omslagfoto’s. Aan werkkleding, auto van de zaak en billboards. En natuurlijk je huisstijlhandboek (of stijlgids) als je die hebt.
Kortom, al het materiaal dat met je merk te maken heeft.
Leg alles op een tafel en bekijk ze allemaal eens goed.
Zie je overeenkomsten in vormgeving? Verschillen? Hoe komt het op je over? Is er samenhang? Sluit het (nog steeds) aan op de boodschap die je over wilt brengen?
Let hierbij op je logo. Je kleurenpalet. De lettertypes die je gebruikt. Op je foto’s, illustraties en andere visuele hulpmiddelen, zoals witruimte, verhoudingen, (kleur)vlakken, etc.
Al deze elementen vormen samen je huisstijl.
Is jouw huisstijl consistent? Gefeliciteerd! Goed bezig
Is het nog niet echt een geheel of zie je mogelijkheden om dit te verbeteren? Geen man over boord. Zie het als een kans
En ik geef je met alle plezier een paar praktische tips om je hierbij te helpen.
Dé basis 4 voor een consistent (online) merk
Heel kort wat meer uitleg bij de losse elementen die bij elkaar samen je huisstijl vormen:
Dé basis 4 voor een consistent (online) merk: logo, kleurenpalet, lettertypes en foto’s.
1: Logo
Passend, onderscheidend (en memorabel) en simpel. Het moet passen bij je bedrijf, je niche en bij de mensen waar je aan verkoopt. Het moet apart genoeg zijn om te blijven hangen in ons hoofd. Het moet de ‘doodle test’ doorstaan. Er professioneel uit zien en makkelijk zijn in het gebruik (online en offline).
Misschien een beetje zelfverheerlijking (sorry ), maar ik raad je toch aan om hier de hulp van een professional bij te vragen als je twijfelt aan je vaardigheden als vormgever. Het is een vak apart om de kern van een bedrijf in één beeld te vangen.
2: Kleurenpalet
Een kleurenpalet bestaat meestal uit 3-5 kleuren die passen bij je merk, je boodschap en je doelgroep. Houd je palet beperkt. Je kan beginnen met een hoofdkleur en van daaruit de rest van de kleuren kiezen. Kleur heeft meer invloed op wat we kopen dan je denkt, maar staar je hier niet blind op. Het is en blijft deels persoonlijke voorkeur.
Voor hulp met een kleurenpalet kan je eens een kijkje nemen bij Color (van Adobe) of Coolors. Hier vind je voorbeelden van paletten, kan je zoeken op thema’s of stel je zelf je eigen palet samen. Ook is Pinterest handig om inspiratie op te doen of te zoeken naar voorbeelden.
3: Lettertypes
Met alleen het lettertype kan je al een heleboel vertellen over je merk. Het kan je merk in één oogopslag een formele uitstraling geven of juist heel casual over komen. Veel mensen staan daar niet bij stil. Ik voorheen ook niet hoor, dus geen verwijt .
Kies 2-3 lettertypes voor je huisstijl. Net als bij het kleurenpalet is ook hier minder over het algemeen beter. Houd altijd in je achterhoofd of ze passen bij wat je als bedrijf uit wil stralen. En of ze goed combineren met elkaar.
Op Google Fonts kan je een hele reeks goede lettertypes vinden die je gratis mag gebruiken. Voor wat hulp bij het vinden van de juiste combinatie (Google) fonts, kijk je op Fontpair.
4: Beeldmateriaal
Dit zijn de foto’s, illustraties en stijlelementen die je voor je merk gebruikt. Denk aan de foto’s bij je blogs (incl. de uitgelichte afbeelding) en andere pagina’s op je website. Foto’s die je gebruikt op social media; in posts, je profiel en omslagfoto, en je betaalde advertenties. Of afbeeldingen voor je bedrukte promotiemateriaal (flyers, brochures, werkkleding, uithangborden, wagenpark, etc.)
Maak een eigen verzamelijk afbeeldingen die uniek en relevant zijn voor jouw merk. Zorg dat ze van hoge kwaliteit zijn (dus niet blokkerig).
Foto’s uit je ‘succes emmer’ doen het vaak goed. Dit zijn foto’s met blije, lachende en tevreden mensen die je product aan het gebruiken zijn. Sowieso zijn foto’s met mensen erin waardevol.
Als je het budget hebt, dan zou ik stockfoto’s zoveel mogelijk vermijden en een fotograaf inhuren voor je eigen set beeldmateriaal. Of als je er zelf een aardig plaatje kan schieten, is dat helemaal perfect. Komt geloofwaardiger (en dus beter) over, dan materiaal dat iedereen kan gebruiken.
Wil je toch gaan voor stock, kijk dan eens bij Unsplash of Pexels. Deze zijn gratis. Of kijk bij Depositphotos of Shutterstock voor betaald materiaal.
Hoe zorgen andere bedrijven voor samenhang?
Laten we als voorbeeld eens kijken naar hoe een merk als Tony’s Chocolonely dit doet.
Tony’s Chocolonely website.
Ze hebben een simpel logo, gebruiken een vast kleurenpalet, steevast dezelfde lettertypes en hebben een eigen herkenbare set foto’s.
Tony’s Chocolonely mini stijlgids.
Met deze stijlgids in de hand zorgen ze voor consistentie in vormgeving en onderhouden ze de samenhang tussen hun boodschap en het beeldmateriaal dat ze maken voor hun merk.
Tony’s Chocolonely verpakking.
Elke keer dat mensen in aanraking komen met hun merk en vormgeving, hebben ze elke keer weer, onbewust en ongekend door hebben dat ze met Tony’s Chocolonely te maken hebben.
Tony’s Chocolonely op social media.
Maak je eigen Mini stijlgids
Download gratis het sjabloon (pdf) en maak je eigen Mini stijlgids. Print het uit en houd deze altijd bij de hand als je met je eigen beeldmateriaal aan de slag gaat.
Je eigen Mini-stijlgids.
‘Next level’ consistentie
Als je nu helemaal overtuigt bent en wilt gaan voor samenhang en tegelijkertijd tijd en energie wilt besparen (net als Noscura dat deed met de professionele toolkit die ik voor hen maakte), kan ik je een hulpmiddel als Canva aanbevelen.
Canva is een designtool die het mogelijk maakt om “alles te ontwerpen en waar dan ook te publiceren”.
Met keuze uit duizenden sjablonen voor alle social media platformen, presentaties, posters en andere soorten documenten en de mogelijkheid om je Mini stijlgids met logo, kleurenpalet, lettertypes en foto’s toe te voegen, is het een perfect hulpmiddel om de consistentie van je merk te bewaken.
Je maakt in een paar minuten een account aan en je kan gelijk aan de slag. Voor het overgrote deel is het gratis, maar als je toch meer mogelijkheden wil, is er ook een betaalde versie.
Echt een aanrader.
Zo… dat was een lange zit
Als je ondertussen niet afgedwaald bent… duim omhoog
Ik hoop dat je wat hebt aan de tips die ik je gegeven heb.
Ook al vergeet je de helft, onthoud dan in ieder geval dit:
Consistentie in vormgeving gaat erom dat je de samenhang tussen je boodschap en je logo, flyer, website, etc. goed in de gaten houdt.
Wanneer iemand in aanraking komt met je merk en vormgeving, wil je dat ze elke keer weer doorhebben dat ze met jou te maken hebben.
Heb je na het lezen nog vragen of opmerkingen, laat dan even een bericht achter onder dit artikel of stuur me een email.
Met plezier,
Simon
Merkstrateeg en ontwerper van logo’s en huisstijlen bij SD, en gastdocent aan de TU Delft.
—
SD brengt je merk visueel tot leven.
Tijdloos, helder en herkenbaar.
Je hebt een ijzersterk product en weet al ongeveer hoe je jouw boodschap duidelijk over wilt brengen. Maar het oog wil ook wat.
Interesse in een merkidentiteit je pakt (en niet mee loslaat)? ☛ simondroog.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!