Kies vóór 25 mei 2018 jouw bewaarperiode in Google Analytics

Kies voor 25 mei jouw Google Analytics bewaarperiode

Grote kans dat jij Google Analytics gebruikt voor jouw website. Deze tool geeft je inzicht in bezoekersstatistieken en daar zit een bewaarperiode aan. Vóór 25 mei 2018 moet jij de keuze hebben gemaakt hoe lang jij de data wilt bewaren. Hoe je dat doet, leg ik je natuurlijk graag uit.

Mail van Google Analytics

Wanneer je zelf beheerder bent van jouw Google Analytics, heb je een mail ontvangen van ze. Daarin geven ze aan dat je voor 25 mei de keuze moet maken voor de bewaarperiode van de gegevens over  gebruikers en gebeurtenissen.

Mail waarin Google Analytics aangeeft dat je voor 25 mei 2018 de keuze moet maken voor de bewaarperiode van je data

Alle data worden na de door jou ingestelde periode automatisch verwijderd. Handig, want zo hoef jij er zelf niet aan te denken, waarmee je automatisch aan de AVG voldoet. Moet je ze handmatig verwijderen, dan loop je het gevaar niet aan de AVG te voldoen, omdat je privacygevoelige data langer bewaart dan je belooft.

Niet voor de standaard Analytics-rapportage

Let wel, deze bewaarperiode heeft geen effect op de standaard rapportages in Google Analytics. Het gaat om de bewaarperiode van “gegevens op gebruikersniveau en op gebeurtenisniveau die zijn gekoppeld aan cookies, gebruikers-ID’s en advertentie-ID’s (bijvoorbeeld DoubleClick-cookies, Advertising-ID van Android, Identifier for Advertisers van Apple).”

Ook voor je eigen overzichten

Wanneer je eigen overzichten maakt, gebaseerd op persoonlijke gegevens zoals leeftijd/leeftijdscategorie, locatie en gegenereerde omzet, is deze bewaarperiode voor jou ook van groot belang. Maak je segmenten aan in Google Analytics, dan gaat dit dus ook op voor jou.

En ook al gebruik je al deze dingen nu nog niet, dan is het niet verkeerd om nu wel vast de keuze te maken voor de bewaarperiode. Anders raak je ze geheid kwijt…

De keuze die je moet maken

Je heb de keuze uit een aantal vastgestelde periodes voor het bewaren van de gegevens:

 • 14 maanden
 • 26 maanden
 • 38 maanden
 • 50 maanden

Waar deze eenheden vandaan komen is mij totaal onduidelijk. Je zou zeggen dat periodes van kwartalen, halve jaren of hele jaren hieraan ten grondslag liggen. Dat is overduidelijk niet het geval. Maar goed, het is wat het is en we hebben het er gewoon mee te doen zo. Hoe stel je die bewaarperiode nu in?

Hoe stel je de bewaarperiode in?

Natuurlijk wil je weten hoe je dit instelt. Want in Google Analytics is het niet altijd zo makkelijk te vinden allemaal. Laat ik het nou gedocumenteerd hebben toen ik het voor mezelf instelde. Kijk -en lees- mee en stel makkelijk zelf jouw bewaarperiode in.

Stap 1: inloggen (duh)

Natuurlijk begint het met inloggen in Google Analytics. Heb je meerdere websites in beheer, dan kies je ook voor welke website je de bewaarperiode gaat instellen. Nadat je de website hebt gekozen, kies je links onderin ‘Beheerder’:

In je Google Analytics kies je links voor Beheerder

Stap 3: naar Trackinginfo

In de beheerdersomgeving zie je diverse blokken, waaronder ‘Property’. Hier vind je ook ‘Trackinginfo’. Daar vind je waar het om gaat: Gegevensbehoud.

In de beheerdersomgeving kies je onder Property voor Trackinginfo

Stap 3: Gegevensbehoud

Heb je op ‘Trackinginfo’ geklikt, dan vind je links weer een overzicht met onderdelen, waaronder ‘Gegevensbehoud’. Klik je daarop, dan krijg je daar de mogelijkheid om te kiezen hoe lang de gegevens van gebruikers en gebeurtenissen bewaard blijven. Je hebt hier de keuze uit de 4 eerder genoemde bewaarperiodes. Of je dit nadien nog kunt aanpassen is mij onduidelijk. Het lijkt erop alsof Google je hier een definitieve keuze wil laten maken, terwijl veel instellingen in tools die je gebruikt juist altijd kunnen worden gewijzigd…

De keuze is aan jou, maar heb je ook nagedacht over wat je hier verder nog mee moet?

Via Trackinginfo ga je naar Gegevensbehoud, waar je de bewaarperiode instelt

Wat moet je hier verder mee?

De datum van 25 mei 2018 lijkt te maken te hebben met de ingangsdatum van de AVG. Wat je ook doet, leg vast hoe lang de bewaarperiode is die je instelt in Google Analytics en neem die op in je privacyverklaring. Dat is, als je geen gebruik maakt van geanonimiseerde gegevens. Of doe het heel netjes en zet het er sowieso in, zoals ik ook heb gedaan.

Alle informatie over deze bewaarperiode vind je in dit artikel op Google Analytics Help.

 

Heb je vragen, aanvullingen of opmerkingen? Laat het weten :-)

Website | + berichten

Of je SEO nu interessant vindt of er helemaal geen interesse in hebt, als je een website hebt, heb je er nu eenmaal mee te maken. Juist omdat ik het leuk vind, schijf ik er graag en vaak over en uit reacties blijkt dat het zelfs mensen met een aversie tegen zoekmachine-optimalisatie helpt.

Begonnen in 2012 met het idee webteksten te schrijven, ben ik me steeds verder gaan verdiepen in SEO en het daarmee verbonden CRO (conversie-optimalisatie). In al mijn artikelen help ik je jouw website te verbeteren om er zo meer omzet uit te halen. Wedden dat je het nog leuk gaat vinden ook?

5 antwoorden
  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Dat lijkt me een mooie verklaring Margot. Het is inderdaad telkens 2 maanden meer dan jaarlijkse of halfjaarlijkse periode.
   En fijn dat je het helder vindt. Ik zoek dit soort dingen graag even goed uit om ervoor te zorgen dat ik het weer begrijpelijk kan uitleggen. Dat lijkt dus wel gelukt ;-)

  • Margot van den Berg
   Margot van den Berg zegt:

   Zeker!
   En bedenk me nu, omdat jij het zo helder kan uitleggen, kan je dat ook voor wat je moet doen als je ip adressen wil anonimiseren? Ik snap ondertussen dat je dan iets moet doen waarbij de laatste cijfers onzichtbaar worden maar ook na 3 keer hardop lezen was de instructie van google volledig duister voor mij (kan ook aan mijn it-/ websitekunsten liggen).
   Is dat in gewone mensen taal uit te leggen? Zou fijn zijn :-)

  • Nathan Veenstra
   Nathan Veenstra zegt:

   Ha! Zo krijg ik mijn blogonderwerpen wel :-) Ik zet ‘m op mijn lijstje, maar moet wel zien of ik dat nog voor 25 mei red…

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.