Wat zijn zoekwoorden?

Met zoekwoorden wordt gedoeld op een woord of combinatie van woorden die gebruikt wordt in een zoekopdracht in een zoekmachine. Deze uitdrukking is terug te leiden naar de Engelstalige uitdrukking keyword. Het nadeel van deze uitdrukking is dat het lijkt alsof het (enkel) om op zichzelf staande woorden gaat. Dit is de reden waarom ik de voorkeur heb voor zoekterm of zoekwoordengroep.

Korte of lange “zoekwoorden”

Een enkel zoekwoord is vaak geen heel concrete zoekopdracht, waardoor de intentie heel breed kan zijn. Is het een informationele zoekopdracht, een transactionele zoekopdracht of misschien zelfs een navigationele zoekopdracht? Bij een meer long-tail zoekopdracht is de intentie veel duidelijker en is de concurrentie vaak ook veel lager. Hier valt dus voor veel ondernemingen veel winst te halen.

De term ‘zoekwoorden’ wordt veel gebruikt wanneer het gaat om vindbaarheid, het is hierbij wat mij betreft wel zaak om heel helder te hebben wat hiermee bedoeld wordt. Gaat het werkelijk om een enkel woord of om een groep woorden? Lees verder op ‘Waarom ik zoekterm zeg in plaats van zoekwoord‘.

Begrippenlijst