Wat is een zoekterm?

Een zoekterm is een enkel woord (zoekwoord), woordcombinatie of zin die wordt ingevoerd in de zoekbalk van een zoekmachine. Vaak gaat het om meerdere woorden, waaruit al een bepaalde intentie kan worden opgemaakt.

Longtail en shorttail zoektermen

In de zoektermen onderscheiden we shorttail en longtail zoektermen. Bij shorttail gaat het om een zoekterm met een hoog zoekvolume, bij longtail gaat het om een zoekwoordcombinatie met (relatief) laag zoekvolume.  Zo is “SEO” een shorttail zoekterm, met duizenden zoekopdrachten per maand. Op “SEO Apeldoorn” wordt slechts tientallen keren per maand gezocht, wat het een longtail zoekterm maakt.

Van longtail en shorttail naar zoekintentie

Over het algemeen kunnen we zeggen dat shorttail zoektermen weinig concreet en koop- of actiegericht zijn, terwijl longtail zoektermen een duidelijkere intentie hebben. Shorttail zoektermen kunnen zowel informatief als koop- of actiegericht zijn. Bij de meeste longtail zoektermen valt de intentie juist heel goed op te maken uit de woorden.

Zoektermenonderzoek is belangrijk om uit te vinden hoe vaak er op een zoekterm gezocht wordt. Het zogenaamde zoekvolume geeft een beeld van hoe zinvol het is om op een bepaalde zoekterm gevonden te worden. Alleen zegt zoekvolume niet alles.

Begrippenlijst