Zoekmachine

Een zoekmachine is een computerprogramma dat gebruikt wordt om in digitale data te zoeken. Bij algemeen gebruik wordt met de uitdrukking zoekmachine gedoeld op online zoekmachines. In Nederland is Google al jarenlang verreweg de meestgebruikte zoekmachine met een marktaandeel dat maar zelden onder de 90% komt. Ook in de VS is Google marktleider, maar is het marktaandeel al enige jaren rond de 67%.

Ook wereldwijd is Google nog steeds de grootste zoekmachine, hoewel het marktaandeel schommelt en de laatste jaren iets afneemt. In Nederland is het marktaandeel van Google op mobiele apparaten met meer dan 95% nog groter dan op desktop.

De zoekmachines maken gebruik van algoritmes om de zoekresultaten per zoekopdracht te bepalen. Deze algoritmes worden regelmatig geüpdatet om de beste zoekresultaten te blijven geven. Bij iedere zoekopdracht berekenen de zoekmachines de algoritmes opnieuw, om de gebruiker het meest passende zoekresultaat te geven. De zoekresultaten kunnen per situatie verschillen. Dit noemen we gepersonaliseerde zoekresultaten.

Begrippenlijst