Wat zijn de Core Web Vitals?
De Core Web Vitals zijn een aantal signalen die Google gebruikt in hun Page Experience ranking. Ze werden aangekondigd in mei 2021 en maken onderdeel uit van een grotere set aan Web Vitals. In eerste instantie zijn er 3 Core Web Vitals, die gaandeweg moeten worden aangevuld met nieuwe signalen.
LCP: Largest Contentful Paint
De Largest Contentful Paint (LCP) meet hoe lang je bezoeker moet wachten tot de belangrijkste content van een webpagina volledig laadt en zichtbaar is voor de gebruiker. Kan je bezoeker beginnen met lezen of een volledige afbeelding zien, dan is de LCP geladen. Je behaalt een groene score voor ‘goed’ als dit onder de 2,5 seconden is. bij 2,5 tot 4 seconden is er verbetering nodig (oranje) en bij 4 seconden of meer scoor je ‘slecht’ en is er zeker werk aan de winkel.
Zoals je ziet heeft LCP dus te maken met het laden van je webpagina: Loading.
FID: First Input Delay
De First Input Delay (FID) geeft aan hoelang het duurt voor een actie op je website wordt verwerkt of uitgevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het klikken op een link en het openen van die link. Als een bezoeker op een interne link klikt hoort de pagina dus zo snel mogelijk te openen. Liefst binnen 100 milliseconden, beslist niet langer dan 300 milliseconden.
Google zelf omschrijft de FID in één woord als ‘Interactivity’; interactiviteit dus. Het gaat daarbij niet zozeer om het (volledig) laden van die pagina, maar hoe snel een browser reageert op die interactiviteit op je webpagina en de verwerking van die actie wordt gestart.
CLS: Cumulative Layout Shift
Met de Cumulative Layout Shift (CLS) wordt gemeten hoe stabiel je webpagina visueel gezien is. Denk hierbij aan webpagina’s waarbij je aan het lezen bent of zelfs een actie wilt uitvoeren en er een onderdeel van die pagina laadt, waardoor de rest van de inhoud verschuift. Onhandig als je aan het lezen bent en moet zoeken waar je was gebleven, ergerlijk als daardoor het uitvoeren van een actie anders uitpakt dan je wilde, zoals in dit voorbeeld:
De CLS heeft een lastig te interpreteren score, die je hieronder ziet. Want wat is 0,1 CLS precies? Hoe het precies berekend wordt is vooral interessant voor developers. Lees het hier.
Als je geen advertenties of sliders op je website hebt, geen gebruik maakt van lazy loading of andere technieken en elementen waardoor er onderdelen van je webpagina vertraagd laden of veranderen, waardoor je content verschuift, zit je goed.
Je ziet dat de CLS wordt gedefinieerd als ‘Visual Stability’: visuele stabiliteit dus. Geen gekke verschuivingen op je webpagina’s als iemand die bezoekt en je score zal prima zijn.
De scores voor de Core Web Vitals
Voor de Core Web Vitals-scores geldt dat je rekent met gelijk aan of minder dan. Bij de CLS is een slechte score dan 0,25 of lager en 0,1 of minder (tot 0,25 natuurlijk) heeft verbetering nodig. Verder is het zo dat je niet op alle Core Web Vitals ‘goed’ hoeft te scoren om er een positief effect van te ervaren. Als je van rood naar oranje (of groen) gaat met 1 of 2 van deze signalen kan dat al positief uitpakken.
Lees hier alle details over Core Web Vitals en de scores.
Field data: anders dan lab data
Terwijl veel signalen vooral worden gemeten door ‘tests’, waar je ‘lab data’ uit krijgt, gelden voor de Core Web Vitals de ‘field data’. De werkelijke gebruikerservaring van je bezoekers gebeurt in de browser, wat Google weergeeft in ‘Site-vitaliteit’ in Search Console. Om die field data te hebben zijn er wel voldoende bezoekers nodig. Is dat niet het geval, dan vind je geen data in Search Console en zul je de scores op de Core Web Vitals zelf toch met andere tools moeten ophalen. Meer hierover vind je in het artikel waar we hierboven al naar verwijzen.