Wat is keyword stuffing?

Keyword stuffing is overmatig gebruik van je zoekterm of zoekwoord (keyword) met als doel om daarmee hoog in de zoekmachines te komen. Zoals je vast wel zult begrijpen wordt een tekst er niet prettig leesbaar door, omdat de focus ligt op het zoveel mogelijk gebruiken van een zoekterm en die dan vaak in iedere koptekst en meerdere keren in een alinea gebruiken.

Gelukkig overbodig geworden

Toen het wereldwijde web en de zoekmachines nog jong waren, werkte keyword stuffing prima. De zoekmachinebots hadden woorden nodig om te begrijpen waar een pagina over ging. Hoe vaker een woord of woordcombinatie voorkwam, hoe hoger de pagina in de zoekresultaten kwam. In de loop van de jaren zijn de algoritmes gelukkig fors verbeterd, waardoor keyword stuffing meestal niet meer werkt en overbodig geworden is.

Google raadt het af

Google, toch bij ver de grootste zoekmachine en dus de belangrijkste speler waar iedereen zich op richt qua vindbaarheid, raadt af om nog zo je teksten te schrijven. Natuurlijk doen ze dat, ze hebben zelf ook geen baat bij slechte pagina’s, die teleurstelling opleveren voor hun gebruikers.

Soms werkt het nog wel

Helaas blijkt dat keyword stuffing soms toch nog werkt. Meestal is dit bij zoektermen met lage concurrentie of zoektermen die de zoekmachine toch nog niet helemaal begrijpt. Dan lijkt het zo te zijn dat de zoekmachinebots toch nog terugvallen op het aantal keren dat de woorden uit een voorkomen op een pagina.

Maar laten we eerlijk zijn, wanneer je op een pagina komt waar een woordcombinatie overduidelijk zoveel mogelijk gebruikt wordt voor de vindbaarheid, waardoor het niet lekker leest, dan haak je toch af?

Ps echt goede teksten voor jouw website? Laat ze door ons schrijven of leer zelf schrijven voor het web.

Begrippenlijst