Wat is een core algoritme?

Een core algoritme is het complete basisalgoritme van een zoekmachine. Je kan het vertalen als kernalgoritme (core=kern), wat je vast wel een beeld geeft van wat het is. Het is de kern, de basis, die niet of nauwelijks verandert en waar andere algoritmes als een soort schil omheen zitten. Die algoritmes worden nog aangepast en verbeterd, tot ze zo goed als compleet zijn, waarna ze opgaan in het core algoritme.

Van apart algoritme naar core

Een algoritme wordt onderdeel van het core algoritme zodra het consistent en stabiel genoeg zelf kan draaien. Alles dat niet in het core algoritme zit, wordt dus nog met enige regelmaat handmatig aangepast om de gewenste resultaten te krijgen. Zo werd Google Penguin in 2016 onderdeel van het core algoritme.

Core algorithm updates

Sinds 2019 kondigt Google zelf updates aan het core algoritme aan. Voor die tijd waren het SEO-specialisten die uit schommelingen in posities concludeerden dat er een algoritme-update was geweest en ze dan namen meegaven. De aangekondigde updates aan het core algoritme krijgen van Google weinig spannende namen mee als ‘November 2019 Core Update’.

Begrippenlijst