Wat is domeinautoriteit?

Domeinautoriteit is een score die jouw website opbouwt door backlinks naar jouw website. Daarbij is het aantal backlinks een factor, maar gaat het niet alleen om aantallen. Ook de domeinautoriteit van de verwijzende website speelt een rol, omdat die weer van invloed is op de linkjuice die jij krijgt van de backlink.

Veel meer factoren

Er zijn nog veel meer factoren die meewegen in de opbouw van jouw domeinautoriteit. Zo krijg je van nofollow-links geen linkjuice, waardoor ze geen invloed hebben op je domeinautoriteit. Die linkjuice wordt ook nog eens verdeeld over alle links die op een pagina staan, inclusief de interne links. Hoe meer links op een pagina, hoe minder kracht jouw website uit een link krijgt, en hoe minder invloed het op je domeinautoriteit heeft.

PageRank: de oorsprong

De domeinautoriteit komt voort uit de Google PageRank, Omdat Google zelf maar mondjesmaat de PageRankscores vrijgaf, zijn SEO-tools hun eigen alternatief gaan bieden in de vorm van een eigen domeinautoriteitsscore. De enige manier waarop de PageRank nog te achterhalen was, was de Toolbar PageRank, die in 2016 definitief de nek om gedraaid is.

Domeinautoriteitsscores van SEO-tools

SEO-tools hebben hun eigen manieren om te berekenen wat de PageRank zou kunnen zijn. Deze domeinautoriteitsscores hebben zo hun eigen namen, zoals de Domain Authority van Moz en Domain Rating van Ahrefs. Deze scores zijn puur hoe zij zelf denken dat een domeinautoriteit door Google zou worden berekend en moet je vooral gebruiken om domeinautoriteit van websites binnen dezelfde tool te kunnen vergelijken.

Makkelijker scoren in Google

Je kan stellen dat een hogere domeinautoriteit bijdraagt aan makkelijker scoren in Google. Hogere autoriteit van een domein betekent dat een website dan ook sneller en meer vertrouwd zal worden dan een website met een lagere autoriteit. Al is dat dus niet heilig en zou die domeinautoriteit wel echt overeen moeten komen of in de buurt moeten komen van de autoriteit die Google aan een domein zou geven.

Gerelateerde artikelen over domeinautoriteit:

Hoe domeinautoriteit geen invloed heeft op je SEO. En toch weer wel.
Waarom Domain Authority een overschat onderdeel van SEO is
DR of DA als relevante score gebruiken? Doe maar niet
Private Blog Networks: versla ze met echte SEO

Begrippenlijst