Wat is cloaking?

Cloaking is de zoekmachines andere content tonen op je website dan aan je bezoekers. Dit kan zijn door:

  • Verborgen tekst op een webpagina te maken, die alleen de zoekmachines zien
  • Een HTML-pagina tonen aan de zoekmachines, terwijl je bezoekers een pagina met afbeeldingen of Flash zien

Op deze manier wordt jouw website geïndexeerd op woorden op die pagina’s, die jouw bezoeker niet ziet. Google ziet dit als misleiding, wat je daarom ook een penalty oplevert.

Google penalty voor cloaking

Cloaking levert je in eerste instantie (nog steeds) flinke stijging in de zoekresultaten op. Uiteindelijk levert het je gegarandeerd een Google penalty op. Cloaking is een techniek die op korte termijn werkt, maar op lange termijn funest is voor je vindbaarheid.

Verboden techniek

Cloaking is een SEO-techniek die hardnekkig in het geheugen gegrift zit bij veel mensen. Mij wordt nog regelmatig gevraagd naar deze techniek. Omdat je jouw bezoeker er niet mee helpt, is deze techniek al sinds 2004 expliciet verboden. Hiermee valt cloaking dus onder black hat SEO en levert het eerder problemen dan voordelen op.

Bekijk deze video van Google’s Matt Cutts over cloaking:

Schotel zoekmachines hetzelfde voor als jouw bezoekers

Zoekmachinebots worden steeds slimmer. Ze gaan steeds beter zien hoe een website echt in elkaar zit en detecteren dus ook wanneer jij ze andere content voorschotelt dan aan jouw bezoekers. Zorg er dus voor dat de zoekmachinebots hetzelfde zien als jouw bezoekers.

Begrippenlijst