TLS-certificaat
Door installatie van een TLS-certificaat beveilig je de informatie die via jouw website wordt gedeeld. TLS staat voor Transport Layer Security en is de opvolger van SSL. Websites coderen via TLS de gegevens die worden gedeeld met de website-eigenaar, waardoor de privacy van de bezoeker wordt gewaarborgd. Een met TLS-certificaat beveilgde verbinding is te herkennen aan https:// voor de URL, vaak in groene letters, en meestal een klein slotje ervoor.
Certificaat?
De benaming TLS-certificaat is wellicht wat verwarrend. Op een met TLS beveiligde website zul je geen echt certificaat tegenkomen. Het betreft in dit geval een digitaal certificaat, een computerbestand, dat als digitaal paspoort fungeert. Details hierover vind je op Wikipedia.
Waarom met TLS-certificaat werken?
Voor websites waar vertrouwelijke gegevens over worden verzonden is het logisch dat een beveiligde verbinding wordt gebruikt. Denk hierbij vooral aan banken, webshops en overheidsinstanties. Met de groei van internet liggen internetcriminelen echter ook steeds meer op de loer. Alle gegevens die ze makkelijk kunnen krijgen, lonen de moeite. Beveiliging van gegevens van je websitebezoekers zijn daarom steeds belangrijker.
Mozilla en Google willen veiliger internet
In augustus 2014 kondigde Google al aan https als rankingsignaal op te nemen en in april 2015 volgde Mozilla met de aankondiging om bepaalde technieken enkel nog toe te staan op websites met een beveiligde verbinding. Maar doe het niet per se voor de zoekmachines of browser, doe het voor je bezoeker.
TLS-certificaat controleren
Je kunt als websitebezoeker ook het TLS-certificaat van een website controleren. Dat doe je door te klikken op het slotje in de adresbalk. Je krijgt dan een scherm te zien waarin je het certificaat kunt controleren.
TLS volgt SSL op
Voor de beveiligde verbinding van websites is TLS de standaard tegenwoordig. Wellicht ken je SSL nog, en wie weet is dat voor jou zelf het eerste waar je aan denkt. Sinds eind 2014 is TLS echter de opvolger van SSL.