SSL (Secure Sockets Layer)

SSL is de afkorting voor Secure Sockets Layer, wat een encryptie-protocol was om informatie versleuteld te verzenden over internet. Websites met een SSL-certificaat kregen https:// voor de URL, in plaats van het algemenere http:// . Daar zie je dan ook een slotje voor staan en https:// wordt in de meeste browsers in groene letters weergegeven.

SSL (TLS) geeft https:// mee aan de URL van een website

Waarom SSL gebruiken?

Waarom zou je SSL gebruiken in plaats van gewoon een http-verbinding? Eigenlijk is dat heel eenvoudig: jij stelt prijs op je privacy en wilt niet dat jouw gegevens in handen komen van mensen of bedrijven die daar niets mee van doen hebben. Andersom geldt dat jouw bezoekers hun privacy waarderen. Wanneer jij daarin voorziet met een beveiligde verbinding (ze zien https, weten niet allemaal dat dit SSL is), schept dat vertrouwen.

Van SSL naar TLS

SSL wordt niet meer gebruikt, hiervoor is TLS in de plaats gekomen. Hiermee wordt de verbinding beter beveiligd dan via SSL. Het ziet er niet anders uit dan bij een SSL-verbinding. Sterker nog: er wordt nog vaak gesproken over SSL-certificaten, ook als men TLS bedoelt.

Alles over SSL, inclusief de technische details, die ik je bespaar, vind je op Wikipedia.

Begrippenlijst