Wat is een PMD of Partial Match Domain?

PMD is de afkorting voor Partial Match Domain (ja, ook voor Plastic, Metaal & Drankenkartons); een domeinnaam met een gedeeltelijke overeenkomst op een zoekterm. Een onlinemarketingbureau in Groningen zou dan bijvoorbeeld onlinemarketinggroningen.nl kunnen gebruiken, waarin het woord ‘bureau’ mist. Het idee is dat je door de woorden in de domeinnaam makkelijker zou scoren in Google. Dat is niet per se het geval.

Alles over de invloed van de domeinnaam op je vindbaarheid lees je hier.

PMD of EMD

Naast de PMD heb je ook de EMD: Exact Match Domain. In het voorbeeld van hierboven zou de domeinnaam dan onlinemarketingbureaugroningen.nl zijn. Best lang om in te voeren, wel duidelijk wat ze doen en waar ze zitten. Een PMD kan daar een alternatief voor zijn als de domeinnaam met de complete overeenkomst niet (meer) beschikbaar is.

Kan handig zijn

Terwijl je het voor je SEO niet hoeft te doen, kan een Partial Match Domain wel handig zijn. Bijvoorbeeld voor een marketingcampagne, waarbij de domeinnaam makkelijker te onthouden is dan je bedrijfsnaam. Er zijn ook bedrijven die veel PMD’s en/of EMD’s gebruiken om daarmee hun (lokale) vindbaarheid te vergroten. Moet je wel meerdere websites hosten en onderhouden.

Begrippenlijst