PBN: Private Blog Network

Wanneer er in het SEO-vakgebied wordt gesproken over een PBN, gaat het over Private Blog Networks. Een Private Blog Network is een serie van websites met blogartikelen die vooral op deze websites staan om links aan te kunnen leggen. De artikelen op deze websites zijn vaak kort en weinig interessant. Het enige doel van deze websites is om links te kunnen plaatsen (linkbuilding), vaak met geoptimaliseerde ankertekst.

Diverse domeinnamen in beheer van 1 bedrijf

Bij Private Blog Networks heeft één bedrijf diverse domeinnamen in beheer, waarop enkel dit soort weinigzeggende artikelen wordt gepubliceerd. In het gunstigste geval betreft het een zorgvuldig opgebouwd netwerk, waarbij de domeinnamen op verschillende servers worden gehost. De blogs linken veelal onderling naar elkaar, om zo een stuk PageRank voor iedere domeinnaam op te bouwen. De links in de artikelen verwijzen naar de website van een bedrijf dat producten of diensten levert die in dat artikel worden genoemd.

Gevaarlijke linkbuildingtactiek

De inzet van Private Blog Networks voor linkbuilding is een gevaarlijke tactiek. Zodra de PBN’s ontdekt worden -en dat gebeurt vroeg of laat-, resulteert dat in een Google Penalty. Je bent dan al je posities in de zoekmachine kwijt en moet eerst alle foute links laten verwijderen of ‘disavowen’ in Google Search Console. De links die je hebt verkregen via de PBN’s zijn niks meer waard en daar zullen je posities onder te lijden hebben.

Pas op voor bureaus met SEO-garantie

Wanneer SEO-bureaus garanties geven op hoge posities, vooral een gegarandeerde nummer 1-positie, moet je alert zijn. Dan is er een grote kans dat ze gebruik maken van PBN’s.

Hoe je een Private Blog Network herkent lees je in dit artikel.

Begrippenlijst